Ciasto z rabarbarem na cieście francuskim 181soku pomarańczowego. Resztę soku i cukru zagotować z rabarbarem i gotować około 7 minut. Pod koniec gotowania dodać rozmącony budyń. Mieszając masę zagotować i ostudzić. Lekko przestudzoną masę rabarbarową rozsmarować na upieczonym blacie ciasta francuskiego i schłodzić w lodówce. Drugą surową część ciasta francuskiego posmarować rozmąconym żółtkiem i posypać kruszonką. Piec 20 minut w temperaturze 200 o C. Upieczone
In my kitchen
Ciasto rabarbarowo-truskawkowe 151Ciasto to nie omija u mnie sezonu rabarbarowego i truskawkowego chyba już od 10 lat:) Uwielbiam je ja, uwielbiają je w mojej rodzinie i uwielbiają je moi przyjaciele:) Jest pyszne, rabarbarowo-truskawkowe, lekko kwaskowe i wilgotne:) Zresztą owoce w cieście kruchym... przecież to jedna z najpyszniejszych przyjemności w naszym życiu:) Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej; 4 żółtka
In my kitchen
Bananowy jogurt z domowym musli i kokosem 202bananowy jogurt zrobiony na bazie zmiksowanego banana z dodatkiem zbożowego domowego musli i odrobiny kokosowych wiórków dla osłody. Do jogurtu można dodać inne rodzaje musli, na przykład musli kokosowo-rabarbarowe , domowe musli i pomarańczowe musli z żurawiną . Zboże plus naturalny jogurt ze świeżymi owocami to zdrowy i pożywny początek dnia. Pamiętajmy, że śniadanie to najważniejszy posiłek
Kulinarne przygody Gatity
Pierwszy weekend marca 154praca w ogrodzie mnie tak absorbuje, że nie przeszkadzało mi to. Podsumowując, w ten weekend udało się: -przyciąć drzewa -uprzątnąć okolice starszego pigwowca i derenia, -ogarnąć kąt rabarbarowy (rabarbar przysypałam pozostałą ziemią do kopczykowania i obornikiem kurzym- jeszcze nie ma zaczątków listków, ale ponieważ wiem, że to żarłoczna bestia, postanowiłam go dokarmiać w tym roku) -"obrobić" truskawki- używając
les mirabelles
Czas na rabarbar 162Ujmijmy to tak- sezon rabarbarowy czas najwyższy zacząć. Nasz rabarbar zarósł już prawie cały kąt dla niego przeznaczony i już dwa razy usuwałam pędy kwiatowe. Skoro jest taki duży, pewnie nawet nie zauważy jak uszczkniemy mu kilka listków na ciasto...:) Nasza kępa rabarbaru jest bardzo stara- rosła na górce lepszej ziemi, niedaleko wejścia do szklarni. Szklarni już dawno
les mirabelles
Chutney - sos z rabarbaru do mięs i serów na bazie oleju rzepakowego 166Zachęcam do przygotowania sosu chutney i do podawania mięs z takim właśnie dodatkiem. Mięso podane z sosem na bazie tłuszczu zwierzęcego nie jest dobrym pomysłem, natomiast sos rabarbarowy lub żurawinowy to porcja witamin i dobrego smaku. Sos ten tak bardzo mi smakował, że nawet kanapki nim smarowałam. Jest kwaskowo-słodki a przygotowanie go do zaledwie chwilka. Użyty olej rzepakowy
Jadło i czytadło
Przepis na zdrowe śniadanie 245smaczne śniadanie. Składa się ono z naturalnego jogurtu, owoców i domowej granoli. Na blogu znajdziecie różne przepisy na granolę czy też musli ( granola pięć zbóż , musli kokosowo-rabarbarowe , domowe musli , pomarańczowe musli z żurawiną) . Serdecznie Was zachęcam do jej własnoręcznego przygotowania w domu, będziecie mogli wyeliminować z niej niepotrzebne wypełniacze i konserwanty, które znajdują się w większości
Kulinarne przygody Gatity
Roladki z dżemem truskawkowym 187Dobre bo słodkie:) Ciasto robi się tak samo jak na drożdżowe, niestaranne bułeczki rabarbarowe . Składniki: dżem truskawkowy - słoik 240 gramowy 300 gramów mąki pszennej 100 ml mleka 15 gramów drożdży 4 łyżeczki cukru 1 jajko 30 gramów masła 200 ml oleju cukier puder do posypania Drożdże wymieszać z cukrem aż będą płynne. Potrwa to ok. 1-2 minut
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Tarta rabarbarowo jabłkowa z bardzo czekoladową pianką 157dodatkiem soli na sztywną pianę dodając stopniowo cukier puder. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Bardzo delikatnie łączymy z ubitą pianą i ostrożnie, powoli mieszamy. Całość przekładamy na rabarbarowe nadzienie i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C 30 minut, a następnie w 160 stopniach C 10 min. Podajemy na ciepło lub na zimno. Tartę przechowujemy
noteskulinarnyfiga
"Słodkie środy" - Ucierane ciasto z rabarbarem i truskawkami 198środę u nas słodkości. Skoro sezon rabarbarowy w pełni to pozostajemy w tym klimacie. Dzisiaj będzie słodko i prosto. Ucierane ciasta przede wszystkim sprawdzają się w sezonie owocowym, więc dzisiaj takie ciasto chciałyśmy zaproponować z pysznym rabarbarem i truskawkami. Upiekłam ową słodkość do kawy i na całe szczęście przygotowałam je na południe więc do wieczora jeszcze było ... na drugi dzień
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Rabarbar. Na okrągło. 199ciepło. Będzie Wam bardzo smakować. Przepis cytuję za ChilliBite z moimi drobnymi zmianami - dziękuję za wspaniały przepis! Ta tarta to moja pierwsza propozycja w ramach akcji Rabarbarowe wypieki SKŁADNIKI Na kruchy spód * 100 g mielonych migdałów 200 g mąki 150 g zimnego masła 1 łyżka śmietany 18% 50 g brązowego cukru 1 żółtko Na nadzienie 2 jajka
KUCHARNIA
Wiosenne porządki i gotowane perły. Risotto. 231zimno, a na świeży rabarbar za wcześnie. Co jest zatem na czasie? U mnie wiosenne porządki w zamrażarce. Ogrzewam się zupą z dyni, pocieszam malinowym ciastem i gotuję rabarbarowy kompot. To zdecydowanie moje ulubione porządki. Jedyne, na jakie zawsze mam ochotę. Szykując się na wiosenno-letnie smaki ogrzewam się ich wspomnieniami. A jak to jest u Was? Porządki już zrobione
KUCHARNIA
Szafirowa torebka i malinowy rabarbar. 195ryneczku przeglądałam wiosenny numer FOOD & FRIENDS i zachwycił mnie przepis na rabarbar malinowy z białym kremem czekoladowo-pistacjowym . Nie myliłam się. Tak przygotowany rabarbar smakuje cudownie. Maliny dodają rabarbarowi uroku nie tylko jeśli chodzi o smak, ale także o piękny rubinowy kolor. Biała czekolada delikatnie dosładza całość, a pistacje w tym kwartecie wydają się po prostu niezastąpione! Nie mogłabym
KUCHARNIA
Duże dziecko. Tort bezowy rabarbarowo-różany. 203urodzinowych życzeń, jakie do mnie spłynęły! Jeśli spełni się choć ich malutka część, będę najszczęśliwszym Dużym Dzieckiem. Cud nie być majową dziewczyną;) Przepis dodaję do Olcikowej akcji rabarbarowej
KUCHARNIA