rodzaju przewodnikiem po Krakowie i za pudełeczko z ręcznie ucieranym przez nią kremem - śmiem twierdzić, że upiększającym (przynajmniej na mnie tak działa;), Magdzie za słoik najlepszego na świecie musu rabarbarowego, Joasi za nocne podróże tramwajem, pokój pełen cudownych książek i śniadanie z widokiem. Dziękuję wszystkim uczestnikom za cudowne towarzystwo - za to, że nie znając większości z Was wcześniej, czułam
KUCHARNIASOBOTA Krem ze szparagów z oliwą czosnkową Wiosenna pizza ze szparagami i pokrzywą na buraczanym cieście Tarta z botwinką i serem feta/kozim Sałaty wg pomysłu i wykonania Uczestników Suflet rabarbarowy z imbirem MENU NIEDZIELA Zielone smoothie ze szpinakiem Zupa krem malinowo-buraczana z pistacjami, miodem i jogurtem greckim Gnocchi z rukoli z pieczonymi szparagami, maślanym sosem czosnkowym i jajkiem
KUCHARNIAdodatku suszonych owoców, taka wersja będzie mniej kaloryczna. Ale na blogu znajdziecie też przepisy z ich dodatkiem: musli kokosowo-rabarbarowe , domowe musli i pomarańczowe musli z żurawiną . Do musli dodajemy naturalny jogurt i świeże owoce. Granolę przechowujemy w suchym szczelnie zamkniętym słoju. Musli (granola) pięć zbóż
Kulinarne przygody GatityPolecam serdecznie. SKŁADNIKI: 200 g masła kilka kropli esencji waniliowej 50 g cukru pudru 175 g mąki pszennej 50 g mąki kukurydzianej 1 łyżeczka kardamonu w proszku dżem truskawkowo - rabarbarowy A jak to zrobić: Masło ucieramy do białości razem z cukrem i esencją waniliową. Dodajemy pozostałe składniki (oprócz dżemu) i zagniatamy na jednolitą masę. Gotowe ciasto odstawiamy
Kuchnia w opałachmoże najpierw moja propozycja menu:LUNCH: Łosoś w sosie z różowych grejpfrutów podany z zapiekanymi ziemniakami i sałatką ze szpargów na sałacie rzymskiejDESER:Miniserniczki na kruchym cieście z musem rabarbarowym i truskawkami klikKOLACJA:Pomidory faszerowane ryżem, szpinakiem i serem feta podane z placuszkami z cukinii i dipem czosnkowym klikPoniżej przepis na łososia. Inspiracją był przepis Gordona Ramsaya, po którego przepisy
Magiczna kuchnia DariiSezon na rabarbar w pełni. Dlatego warto wykorzystać go do domowych wypieków. Dziś chciałbym zaprezentować Wam moje pierwsze ciasto rabarbarowe z kruszonką. Wyszło pyszne. Polecam do rozmów przy kawie.Czas przygotowania: 65 min.Składniki na formę 32x22 cmKoszt przygotowania: 19,00 złSKŁADNIKI na ciasto:200 ml śmietany 18%1/2 szklanki oleju rzepakowego3 jajka3 szklanki mąki pszennej typu 6501 szklanka cukru3 łyżeczki
kulinarnyJaSezon rabarbarowy u mnie w dalszym ciągu w pełni, ale tym razem zachciało mi się ciasta drożdżowego. Niestety ten weekend miałam bardzo zajęty więc postanowiłam wypróbować wreszcie przepis na szybkie ciasto drożdżowe bez wyrastania, który w poczekalni leżał już od dłuższego czasu. Ciasto pomimo, iż rośnie dopiero w trakcie pieczenia jest dobrze wyrośnięte, owoców przynajmniej
Mix smakuJeśli macie rabarbarowe łodygi w ogródku koniecznie je wykorzystajcie! jeśli widzieliście rabarbar na straganie kupcie go! do tego opróżnijcie zamrażarkę z truskawek i szybko zagniećcie kruszonkę, razem upieczcie i zjedzcie! to mój ukochany deser na ciepło w sezonie truskawkowo rabarbarowym.Tym razem wykorzystałam jeszcze białka z jaj, które zostały mi po upieczeniu bab herbacianych
Dzieje kuchennej WiewióryRabarbar nadal króluje :) Dziś zapraszam na muffinki rabarbarowe, na które przepis znalazłam na Kulinarnych spotkaniach. Polecam!Składniki:2 szklanki mąki pszennej2,5 łyżeczki proszku do pieczenia5-6 łyżek cukru1 jajko1/4 łyżki soli250 ml jogurtu naturalnego100 ml oleju300 g rabarbaruSposób przygotowania:1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.2. Rabarbar obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.3. W jednej misce mieszamy
Kuchnia domowa AniPierwszy rabarbar !Nie moglam sie powstrzymac przed kupnem.Od razu wiedzialam do czego go zuzyje.Tak powstaly dzisiejsze tatraletki.Dodatek mrozonych malin,bardzo uszlachetnil smak rabarbarowej tarty.Bardzo pyszne ,bardzo delikatne i niezwykle kruche ciasto . Skladniki na 1 duza tarte lub trzy mniejsze foremki:Spod tarty:150 g maki orkiszowej100 g maki ziemniaczanej120 g masla2 lyzki stewii1 zoltko 1 lyzka jogurtu greckiegoNalozenie owocowe
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przekąskę nad nad morze, to po powrocie z naszej sobotniej wycieczki chciałam zrobić szybciutko muffinki, a że nie mogłam się zdecydować które przygotować, to zrobiłam bananowo-orzechowe, borówkowe i rabarbarowe Muszę powiedzieć, że te najbardziej niepozorne muffinki z rabarbarem cieszyły się największą popularnością:) To idealne muffinki na ciepłe dni… wilgotne i kwaskowe… dlatego zdecydowałam, że ten przepis
UgotujmyTo.plostudzonej 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Składniki na kruszonkę:1 łyżka miękkiego masła 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki Dodatkowo:500 g rabarbaru kilka truskawek cukier puder do posypaniaSezon rabarbarowy w pełni. Więc nie mogłam oprzeć się pokusie upieczenia ciasta z rabarbarem. Najbardziej miałam ochotę na taki najzwyklejszy, pyszny placek. Idealny przepis znalazłam na blogu Moje kucharzenie - wprowadziłam jedynie niewielkie
Świat Ciastamasła2 jajkaszczypta soli1 opakowanie cukru wanilinowego800 g rabarbaru500 g truskawek100 g płatków migdałowychKruszonka:100 g masła100 g cukru1 opakowanie cukru wanilinowego180-200 g mąki pszennejPrzyszedł cudowny czas na rabarbarowe szaleństwo :) Dzisiaj zaprezentuje kolejny z doskonałych przepisów Mistrza Polski Cukierników Pawła Małeckiego, zamieszczony na łamach gazetki reklamowej Lidla. Ciasto jest mięciutkie, aromatyczne i soczyste, dzięki dużej ilości owoców.Najpierw przygotujemy ciasto
Świat Ciastarabarbar w pełni.Na blogach królują przepisy z jego wykorzystaniem.A to ciasta … a to kompoty … drożdżówki i inne tego typu przysmaki!U mnie w kuchni również rabarbarowe szaleństwo!Tym razem mam dla Was przepis na przepyszne , delikatne drożdżówki z kremowym budyniem truskawkowym i rabarbarem.Nie byłabym sobą , gdybym nie dodała chrupiącej kruszonki. SKŁADNIKI:( 8 – 10 drożdżówek )CIASTO:- mąka
Ostra na Słodkowkładamy do garnka , zasypujemy cukrem i chwilkę razem gotujemy.Ciasto francuskie kroimy na prostokąty ( ich wielkość zależy od tego jak duże chcemy mieć nasze ciastka ).Na każdy prostokąt układamy nadzienie rabarbarowe i posypujemy płatkami migdałów.Zamykamy ciastko , dokładnie sklejając boki.Górę delikatnie nacinamy i smarujemy roztrzepanym jajkiem.Wkładamy do nagrzanego na 200C piekarnika na ok. 15 – 20 minut.Zajadamy!Smacznego
Ostra na Słodko