Sezon rabarbarowy już się zaczął.Polecam Wam pyszne muffinki z rabarbarem i kokosową kruszonką.Po prostu są pyszne. Składniki: 2,5 szk mąka pszenna 3/4 szk cukier 2 szt jajka 0,5 szk olej 1 szk mleko 3 łyżeczki cukier waniliowy 1 łyżeczka esencja waniliowa 2 łyżeczki proszek do pieczenia 1 szk rabarbar krojony 2 łyżki cukier Kruszonka kokosowa
Ala piecze i gotujeSezon rabarbarowy nadal trwa.Dzisiaj zagościł u mnie jogurtowiec z rabarbarem z pyszną migdałową kruszonką.Ciasto jest wilgotne ale też i bardzo lekkie.Rabarbar nadaje kwaskowatego smaku.Oczywiście ciasto można zrobić z dowolnym owocami i bardzo zachęcam do wypróbowania.Bardzo łatwo się je robi. Składniki: 250 ml jogurtu naturalnego 160 ml oleju 4 szt jajka 1 łyżeczka esencji waniliowej
Ala piecze i gotujeSezon rabarbarowy się rozpoczął i bardzo się z tego powodu cieszę. Lubię zimny kompot i wypieki z rabarbarem. Pierwszy wypiek w sezonie to tarta z rabarbarem i kokosową bezą. Upiekłam ją w szklanej formie którą otrzymałam od Termisil - Zdrowe parcie na szkło. Warto zajrzeć na ich stronę z pewnością znajdziecie coś dla siebie. Naczynia wykonane są ze szkła żaroodpornego więc
Ala piecze i gotujeSezon rabarbarowy trwa, więc zapraszam na kolejne ciasto z rabarbarem. Tym razem bardzo proste do zrobienia ale za to bardzo smaczne. Do ciasta podałam czerwone słodkie wino w przepięknych kryształowych kieliszkach z serii Magnum. Kieliszki przeznaczone są do różnego rodzaju czerwonych win a ich duży rozmiar umożliwia pełne delektowanie się aromatem wina unoszącym się nad kieliszkiem.Znakomity pomysł
Ala piecze i gotujekruchego ciasta i nadzienia, które może być zarówno słodkie (np. z owocami) jak i słone (np. z warzywami, z grzybami). Najpopularniejsze tarty to: tarta z jabłkami, tarta cytrynowa, rabarbarowa, z truskawkami i warzywna np. ze szpinakiem. Składniki na ciasto: 200 gr mąki pszennej 2 jajka 125 gr masła 1 łyżka cukru szczypta soli Składniki na farsz : 400 gr szpinaku
Mechanik w kuchnipora na przetwory z truskawek. Truskawki są dosyć tanie, wiec czas aby zamknąć je w słoikach. Nie chciałam przygotowywać truskawek wg przepisów jakie są już na blogu: Konfitura truskawkowo-rabarbarowa z kandyzowanym cukrem. Przygotowałam również frużeline truskawkową z nutą wanilii i karmelu, przepis będzie lada moment. Poszperałam w rodzinnym kajecie z przepisami i znalazłam przepis na dżem truskawkowy niskosłodzony
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSezon na rabarbar w pełni, nie może więc zabraknąć go i u mnie;)) W tym roku sezon rabarbarowy rozpoczęłam od przygotowania ciasta serowego z dodatkiem kwaśnego rabarbaru i masy jajeczno-śmietanowej. Połączenie okazało się naprawdę trafne, a ciasto wyszło pyszne! Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej, 200g serka kanapkowo - sernikowego (użyłam Wieluń) laska wanilii, szczypta soli
Z miłości do słodkościprzepisów z jego wykorzystaniem. Dlatego postanowiłam je wszystkie zebrać w jednym miejscu:) Placek z budyniem i rabarbarem Ciasto serowe z rabarbarem Lody rabarbarowo - truskawkowe Kruszaniec jabłkowo - rabarbarowy Pomorska drożdżówka z rabarbarem Sernik z rabarbarem i truskawkami Tarta z jabłkami i rabarbarem posypana owsianą kruszonką Babeczki z rabarbarem napełnione masą budyniową Risotto z rabarbarem Pancakes rabarbarowo - truskawkowe Konfitura
Z miłości do słodkościslodkim nosilo mnie po kuchni. Przypomnial mi sie ten rabarbar i jak zakleta pobieglam szybko do sklepu. Kupilam ostatnia wiazke. Alez ja byla szczesliwa.Nie mialam jednak konkretnego przepisu na rabarbarowe ciasto wiec zabralam sie za przeszukiwanie gazet, roznych wycinkow i internetu. W koncu znalazlam!Piekne ciasto z rabarbaren na stronie Kasi z bloga "Gotuje bo lubie" Nie moglam sie oprzec
Przysmaki KarolkiSezon rabarbarowy już od paru dni jest otwarty- więc przyłączam się I ja :). Zapraszam na delikatne mufiny z kruszonka- przydadzą się do sobotniej kawy I nie tylko. Proste w wykonaniu- oddają nam nieziemski smak. Zaczynamy: Składniki na mufiny:3 jajka120 ml maślanki120 ml oliwy375 g self-raising mąki*1 łyżeczka proszku do pieczenia200 gr drobnego cukru-caster(superfine)sugar
Smaki EdytyDzień dobry!Sezon rabarbarowy już w pełni, wszędzie na straganach znajdziemy ten kwaskowaty smakołyk.Na blogu już znajdziecie kilka przepisów z zeszłego roku , w tym roku pojawi się oczywiście kolejna porcja. Dzisiaj ciasteczka, wkrótce kolejny kompot i ciasto z budyniem. Mam nadzieję, że znajdziecie coś dla siebie.Przepis na ciasteczka pochodzi z Food&Friends, nieco zmodyfikowany, ponieważ dżem był zdecydowanie
Pora coś zjeśćnapojem. Tym pysznym napojem jest moja kolejna propozycja lemoniady, tym razem o smaku truskawkowym!Bardzo smaczna, orzeźwiająca dzięki mięcie, polecam! A inne lemoniady, które znajdziecie na blogu to lemoniada rabarbarowa i cytrusowa.Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćSezon rabarbarowy w pełni, tak więc kwaskowate łodygi tej rośliny nie znikają z mojej kuchni ani na moment. Tym razem zapraszam Was na proste, klasyczne drożdżówki z rabarbarem i kruszonką. Z podanej ilości składników wychodzi pięć dużych drożdżówek, jeśli jednak lubicie mniejsze wypieki, możecie przygotować więcej mniejszych bułeczek.Rabarbar oczyszczamy, lecz nie obieramy ze skórki, gdyż podczas pieczenia jego kawałki
Smakołyki Berenikizwiedzaniu zamków. Nic, co ma z kuchnią chociaż coś wspólnego.A teraz powraca z pysznym ciastem drożdżowym.W ostatnim poście pojawiły się KRUCHE BABECZKI Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI.Sezon rabarbarowy nadal trwa, w pełni zresztą, stąd i dziś kontynuuję temat rabarbaru, zapraszając na pyszne,świeży i pachnący owocami, placek drożdżowy. PLACEK DROŻDŻOWY Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI. /przepis bardzo znany;/ ciasto: szklanka
W kuchni Karmel-itkidrobiazg, który przypomni nam to wszystko. ***** Tak samo jest z gotowaniem. Dania, ciasta czy choćby napoje, przywołują momenty, o których nie pamiętamy na co dzień.Dzisiejszy post... To zwykły rabarbarowy kompot z miętą.Zwykły...Dla wielu. Nie dla mnie. Taki właśnie kompot gotowała wspomniana wyżej Prababcia, który gasiłpragnienie w upalne dni, kiedy biegałam za gdakającymi kurami po podwórzu gospodarstwa... KOMPOT
W kuchni Karmel-itki