rabarbarowe - 943 przepisów (strona:41/63)

Przepis miesiąca – lody, sorbety, parfait i semifreddo 167

czyli bezą zaparzaną. Przyrządzam często malinowane parfait , do którego właśnie stosuję zaparzaną bezę. Domowe lody można zrobić ze wszystkiego. Latem najczęściej przyrządzam owocowe lody jak lody jagodowe czy lody rabarbarowe , jesienią lody jabłkowe z cynamonem . Dla zwolenników dietetycznych lodów polecam mrożony jogurt . Czekam na Wasze ulubione przepisy na lody. Możecie je dodawać przez cały sierpień w komentarzach do tego wpisu

codojedzenia
Muffiny z rabarbarem i żurawiną 175

wysokości). Ja podzieliłam masę na 2 części i do połowy dodałam 2 łyżki kakao. Muffiny piec w temperaturze 180°C przez ok. 20 minut. Przepis brał udział w Rabarbarowej akcji

Corner With Recipes
Gotowany rabarbar z jogurtem i pestkami dyni 124

zgęstnieją (ok. 6 min). Zostawić do ostudzenia. Wymieszać jogurt z łyżeczką soku pomarańczowego i łyżeczką miodu. Na jogurt położyć ostudzony rabarbar, posypać pestkami dyni. Przepis brał udział w Rabarbarowej akcji

Corner With Recipes
Hotel od kuchni. SPA Dr Irena Eris Krynica Zdrój 250

główne: pieczone kotlety jagnięce podane na puree z ziemniaków i boczniaków z sosem z czerwonego wina i rozmarynu i z karmelizowanymi warzywami Deser: waniliowy sernik na zimno z konfiturą rabarbarową * "Przyjemność jedzenia jest doznaniem doraźnym i odpowiadającym potrzebie, którą jedzenie zaspokaja. Rozkosze stołu są doznaniem przemyślanym, zależnym od miejsca, od rzeczy i osób towarzyszących posiłkowi. Przyjemność jedzenia jest nam wspólna

SzczyptaSmaQ
Paj rabarbarowy 184

pyszne , rustykalne wręcz ciasto o lekko kwaskowatym smaku i pachnące karmelem ze "spalonego" cukru. Ciasto jest warte wykonania tym bardziej ze rabarbaru wszędzie pełno. Polecam gorąco. Paj rabarbarowy. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Ja i Final konkursu na Mistrza Wolowiny 182

bloga kulinarnego Życie w apetycie  i jej  Wołowych pulpecików QMP w sezamie na orkiszowych, razowych podpłomykach z bryndzą podhalańską doprawioną pesto z liści rzodkiewki, z orientalnym chutneyem rabarbarowym i truskawkami. Na koniec chciałam bardzo  podziękować organizatorom konkursu, Grześkowi i jego współpracownikom za pomoc i wspaniałą atmosferą jaka panowała w studio! no i za moje 3cie miejsce! takie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami. 150

Rabarbarowe szaleństwo trwa! Tym razem prezentuję mój sprawdzony przepis na ciasto drożdżowe z kwaśnym rabarbarem i słodkimi truskawkami, a wszystko to przykryte kruszonką i przyprószone cukrem pudrem. O rany jak ja lubię drożdżowe wypieki!!! Zajadaliśmy się z Mężusiem jeszcze takim cieplutkim, mięciutkim ciachem, popijaliśmy gorącą kawą i wcale nam nie przeszkadzała ulewa, która rozpętała się na zewnątrz. Tak nam upłynął

Rozpustne gotowanie
Ciasteczka z bezą, czyli słodkie aspirynki. 145

cukru 1 łyżka  cukru waniliowego szczypta soli 125 g margaryny 2 żółtka jeśli ciasto jest za suche to 2 łyżki kwaśnej śmietany dżem do połączenia ciasteczek (ja użyłam rabarbarowego, lecz może być również każdy inny, nieco kwaskowy dżem) BEZA: 2 białka szczypta soli 200 g cukru pudru      Mąkę przesiewamy na stolnicę wraz z sodą oczyszczoną

Rozpustne gotowanie
Bułeczki drożdżowe z truskawkami i rabarbarem. 211

dzisiaj wzięło na bułeczki drożdżowe. Dawno nie robiłam, więc przygotowałam całą furę! I dobrze, bo jak zwykle wyszły genialne! Tym razem przygotowałam bułeczki z truskawkami i rabarbarem, bo sezon rabarbarowy już chyli się ku końcowi, wiec należy korzystać! Bułeczki wyszły obłędne! Puszyste, mięciutkie, a dzięki dodatkom wyjątkowo soczyste. Polecam! Składniki na bułeczki drożdżowe z truskawkami i rabarbarem

Rozpustne gotowanie
Syrop z kwiatów bzu czarnego. 137

pomysł! Lubię jego kwiatowy zapach i wyjątkowy smak. Podaję go rozcieńczonego wodą z dodatkiem kostek lodu, listków mięty bądź melisy. Obok lemoniady tradycyjnej i tej  truskawkowej oraz syropu rabarbarowego jest to nasz ulubiony orzeźwiający, letni napój. Wczoraj dostałam przepis od koleżanki na ciasto nasączane tym syropem, już wkrótce je wypróbuje i dam znać czy warto :-). Jedno wiem na pewno

Rozpustne gotowanie
Chlebek rabarbarowy. 160

rabarbarem i czekoladą. Puszyste, mięciutkie, a za sprawą dodatków wyjątkowo soczyste i pełne smaku. Najlepsze jeszcze ciepłe, gdy rozpuszczona czekolada eksploduje w ustach bogactwem smaku. Polecam! Składniki na chlebek rabarbarowy: 2 jajka 1/2 szklanki cukru 2 łyżki cukru z wanilią 1 i 1/3 szklanki mleka 1/3 szklanki oleju 2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki proszku

Rozpustne gotowanie
Brownie na wypasie 169

kukurydzianej) i mleka, żeby otrzymana masa miała konsystencję lekko ciągnącą się za miotełką (sprawdzone kryterium konQbka), cukier oraz dużą garść czerwonych porzeczek. Usmażyć omlet i podać ze śmietanką, rabarbarowym musem i czarnymi malinami

les mirabelles
62. Orkiszowe ciasto z rabarbarem i kruszonką - zdrowsza wersja 226

tortownicę, starając się równomiernie rozłożyć ciasto na spód i po bokach. Nakłuwamy widelcem, by ciasto się nie wybrzuszyło. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 10 minut. Składniki na mus rabarbarowy: - 550-600g rabarbaru (może być mniej, wcześniej robiłam z 200g i było również pyszne) - 1-2 łyżki miodu - 1 łyżka ksylitolu (lub więcej, jeśli wolicie słodsze) - 1 łyżka oleju

Be Fit Be Strong
Konfitura truskawkowa z wanilią 189

idealna do kanapek, do białego sera, do naleśników, racuchów, czy wypieków. Zimą możemy się delektować smakiem minionego lata. Polecam też inne przepisy na przetwory: Konfitura z aronii konfitura truskawkowo-rabarbarowa dżem truskawkowy niskosłodzony Frużelina truskawkowa Frużelina jagodowa Frużelina truskawkowo-arbuzowa Składniki na 3 słoiczki po 250 ml i ciut do zjedzenia łyżeczką na bieżąco: Ok. 1 kg truskawek

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Na ochłodę: sorbet z rabarbaru. Z imbirem 206

kręcę lody, bo przecież na upały nie ma nic lepszego. Tym razem sięgnęłam do książki Den store dessert og bagebog i przygotowałam sorbet rabarbarowo-imbirowy. Wyszedł lekko kwaskowaty, intensywnie rabarbarowy, z lekką nutą imbiru w tle. Cudownie orzeźwiający, lekki i w ogóle idealny. Jeśli szukacie pomysłów na ochłodę - polecam Wam ogromnie właśnie ten. Sorbet rabarbarowo-imbirowy Składniki

Pożeraczka, czyli raz adobrze