stała się naszym rodowym ciastem, postanowiłam jabłka zastąpić rabarbarem. Ciasto wyszło lekko kwaskowe z pyszną pianką o smaku waniliowym i chrupiącą kruszonką. Polecam w sezonie rabarbarowym, bo teraz smakuje najbardziej i nieodłącznie kojarzy się z końcem wiosny i początkiem lata. Później już tak nie smakuje, bo jest całe mnóstwo innych owoców, które
To co kochamciągnącą się czekoladą. Czy może być coś lepszego? Szczególnie, gdy jest podane na ciepło z lodami waniliowymi… mniam. Polecam szczególnie teraz w sezonie rabarbarowym. Składniki: • 6 jabłek • 6 średnich łodyg rabarbaru • sok z 1/2 cytryny • 2 łyżki cukru • 1/2 łyżeczki cynamonu • 1 szklanka płatków czekoladowych lub czekolada pokrojona w drobną kostkę Kruszonka
To co kochamPyszne ciasto rabarbarowe, które zadowoli każdego. Pogoda na dworze nie zachęca w tej chwili do wychodzenia na zewnątrz, dlatego warto posiedzieć przez chwilę w kuchni, a potem zadowolić rodzinkę pysznym ciastem. Polecam gorąco. Ciasto z rabarbarem i jabłkami CIASTO 2 szklanki mąki 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Gotuję Testujęróżnych posypkach. Moja ulubiona wersja to ta z wiórkami kokosowymi... a że połączenie daktyli i kokosa smakuje wyśmienicie, nie muszę chyba nikogo przekonywać. :) Pozostałe jakich spróbowałam to: orzechowe, truskawkowo-rabarbarowe, jagodowe i orzechowe. Drugie i trzecie są dość kwaśne, zaś pierwsze ze wspomnianych - bardzo słodkie. Wystarczy dosłownie jedna pralinka, by totalnie się zasłodzić. :) Z kolei orzechowych można zjeść nawet całą
Poranek na słodkoJeśli zostanie Wam trochę rabarbaru, albo chcecie spróbować go w innym wydaniu, niż słodki wypiek, to przedstawiam rabarbarowy syrop! Jest bardzo prosty i szybki przygotowaniu i na pewno będzie miłym urozmaiceniem :) Można rozcieńczyć go z wodą i popijać w ciepłe dni, lub dolać do lemoniady. Owsianka z nim też jest pyszna! Można też buteleczki, czy słoiczki z tym sokiem zachować
Kuchnia w Słońcu SkąpanaNieduże ciasto z pierwszym w sezonie, cieniutkim jeszcze i zielonym rabarbarem. Ucierane, z czapą piany z białek z zatopionymi w niej kawałkami rabarbaru. Pyszne! Ciasto z rabarbarową bezą tortownica 23 cm 300 g (2 szkl) rabarbaru pokrojonego na plastry grubości 0,5 cm 1/3 szkl cukru 100 g miękkiego masła 0,5 szkl. cukru 2 jajka 1 szkl. mąki
Posadzone i zjedzonekroi. Dobrze jest poczekać aż ciasto całkiem wystygnie i budyń zgęstnieje. Wtedy możemy otrzymać zgrabne kawałki o czystej linii cięcia ;) Oprócz dzisiejszego ciasta z budyniem polecam jeszcze ciasto z rabarbarową bezą :) Też jest pyszne! Ciasto z rabarbarem i budyniem tortownica 23 -24 cm Ciasto: 1,5 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ szkl. cukru pudru 70 g masła
Posadzone i zjedzoneRabarbar w tym roku rozrósł się u mnie w ogródku i tym razem ciasto wyszło mi mocno rabarbarowe ;) Wersja z jagodami to klasyk, który w lecie jest u mnie obowiązkowy. Wiem, że część z was lubi drożdżowe na puszystym, wysokim cieście, ale ja zazwyczaj piekę niskie, za to z dużą ilością owoców, bo takie najchętniej zjadamy ;) Z tego przepisu wyjdą
FitKotRóżne owocowe konfitury gościły do tej pory na naszym stole: pomarańczowa , z jarzębiny z gruszkami , z aronii , cytrynowa , gruszkowa , wiśniowo-rabarbarowa , gruszkowo-pomarańczowa , morelowa z tymiankiem . W tym roku postanowiłam ją zrobić z czerwonego agrestu. Wyszło pysznie, sam agrest, który jest slodkawo-kwaskowy jest bardzo smacznym owocem. Dwa lata temu posadziłam sobie
Kulinarne przygody Gatityprzepisy na panna cottę - najbardziej klasyczną, śmietanowo-waniliową panna cottę z sosem malinowym , wegańską, kokosową panna cottę z sosem z pestek granatu , a także jogurtową panna cottę z sosem rabarbarowym . W panna cottcie z białą czekoladą powróciłam do korzeni, tzn. zrobiłam ją na bazie tłustej śmietany. Z uwagi na niejedzenie mięsa, nie używam także żelatyny, dlatego panna cottę przygotowałam
Chilli Czosnek i Oliwacukrem lub innym "słodzidłem". Podawany na zimno lub ciepło. Można także przygotować wersję do słoików i "zamknąć smak lata w słoiku", by delektować się nim zimą. Przykładowe kompoty: Kompot rabarbarowy Kompot truskawkowy Kompot mirabelkowy (na zimę) Kompot jabłkowy (na zimę
Mania Wypiekaniakombinacje są dowolne. Wykorzystajcie to co Wam podpowie wyobraźnia ! Na blogu znajdziecie mnóstwo innych drożdżowo-owocowych inspiracji: Puchate ciasto z owocami Drożdżowe ciasto ze śliwkami Drożdżowe zawijańce z dżemem rabarbarowym Drożdżowe bułeczki z masłem orzechowym i truskawkami Drożdżowki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami Jagodzianki do odrywania Drożdżowe bułeczki ze śliwkami Drożdżowe bułeczki
Kulinarne przygody Gatityciasta i życzę SMACZNEGO! Krys Po inne przepisy na ciasta z rabarbarem zapraszam tutaj: Maślane ciasto z rabarbarem Ciasto z rabarbarem i kruszonką Ciasto z rabarbarem i truskawkami Ciasto rabarbarowe z brzoskwiniami D ziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz
Kuchnia u Krysiciasta i niestety nie wychodziło. Tutaj oryginalny przepis jest na pełnoziarnistej mące i muszę przyznać, że ciasto wyszło świetne, wyrosło puszyste i lekkie, ale jednocześnie jest sycące. I oczywiście rabarbarowe, z dodatkiem płatków migdałowych, o delikatnym, korzennym aromacie :) Orkiszowe ciasto razowe z rabarbarem ok. 350 g rabarbaru 130 g ksylitolu 3 jajka 100 ml delikatnej oliwy / oleju
FitKotsera i mięsa Śliwki Węgierki - Marynowane Fasolka Szparagowa z Papryką Fasolka Szparagowa w Zalewie Sałatka z Cukinią i Pomidorami Pikantny Sos Rabarbarowy do mięs Chutney z Dyni
Uwaga Babcia Gotuje