Proste kruche ciasto z rabarbarem i budyniem – Sezon rabarbarowy w pełni, więc w Małej Cukierence kolejne pyszne ciasto z tym kwaskowatym warzywem, tak na marginesie uwielbiam desery z rabarbarem :). Ciasto jest waniliowe, z budyniem, proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. U mnie ciasto zniknęło błyskawicznie, polecam. Po więcej wypieków z rabarbarem zapraszam do kategorii „ Ciasta z rabarbarem ”. Proste kruche
Mała CukierenkaSezon rabarbarowy zaczynam pysznymi muffinkami. Lekkie, na bazie kefiru idealnie nadają się na słodkie śniadanie dla łasuchów. Składniki 2 szkl mąki pszennej 1 szkl kefiru 2 łodygi rabarbaru 1/3 szkl oleju 1/3 szkl cukru 1 jajko 3 łyżki zarodków pszennych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody Gellwe cukier kryształ gruby do posypania 1. Rabarbar dokładnie myjemy, obieramy
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatychrupiącą kruszonką. Niebo w gębie! Nie wymaga dużo wysiłku, szybko się piecze, a gotowy efekt błyskawicznie znika z blaszki - takie dobre! Polecam :) Razem z innymi fejsbukowymi pobratymcami ciasto rabarbarowe piekłam w ramach akcji Ciasto na niedzielę pod wiele mówiącym tytułem: Wypieki z rabarbarem . Składniki na średnią tortownicę o średnicy 22 cm: CIASTO: 2/3 kostki margaryny roślinnej (175g) - musi
Grunt to przepis!ciasto nie rośnie tak doskonale i jest delikatnie cięższe niż tradycyjne. Ale nie zmienia to faktu, że nadal drożdżówki są przepyszne a przy tym "zdrowsze". W sezonie "rabarbarowym" polecam Wam serdecznie. Ja mam ochotę upiec jeszcze sernik z ich dodatkiem :) Składniki na 6 bułeczek: 2/3 szklanki mąki gryczanej 2/3 szklanki mąki pszennej 1 opakowanie suchych drożdży
Mango Papajadrugi i trzeci dzień. Łatwe do zrobienia, należy jednak pamiętać, by składniki wyjąć z lodówki jakąś godzinę przed pieczeniem, dzięki temu unikniemy zakalca ;) Idealne ciasto na rozpoczęcie sezonu rabarbarowego ;) Polecam! PS A już niedługo rozpoczęcie innego sezonu - letniego, wakacyjnego! http://deskshop.pl/ - w zgodzie z naturą. Deskorolki dla każdego, w różnych kolorach, o różnych kształtach. Na stronie możecie zarówno kupić
Domowa cukiernia EwyCudownie kremowy pudding ryżowy z nutą wanilii, smaku dopełnia frużelina malinowo-rabarbarowa to mój ulubiony deser jeszcze z dzieciństwa, mały pucharek zdecydowanie zaspokoi ochotę na słodkość , może stanowić smaczną sytą kolację czy jako propozycja na drugie śniadanie, najlepiej smakuje na ciepło. Składniki: ½ szklanki ryżu 1 szklanka wody 1,5 szklanki mleka ½ szklanki słodkiej śmietanki 30% 2-3 łyżeczki
Wanilia i KardamonTrochę mnie tu mało w ostatnim czasie, ale Wy mi przecież wybaczycie :). Nie wiem czy już wiecie ale sezon rabarbarowy właśnie wystartował i mam tu dla Was zielone pyszne drożdżówki z budyniem, kruszonką i rabarbarem. Z pozdrowieniami dla kobietki, która ma magiczny ogród z takimi darami natury :). Przepis podaje na 10 sztuk. Ciasto drożdżowe: - 1/2 kg mąki pszennej, u mnie
Apetyczna babeczkatylko zaczyna się sezon rabarbarowy musi pojawić się u mnie ciasto z rabarbarem i bezową pianką. Piekę od razu dwa bo tak szybko znikają. Najlepszy jest rabarbar tzw. malinowy o czerwonych łodygach bo mniej kwaśny, ale i ze zwykłego wyjdzie pyszne ciasto tylko rabarbar trzeba bardziej posłodzić. Kwaskowatość rabarbaru przełamana słodkością bezy - to jest to! Składniki: Ciasto
Cukiernia PychotkiCiasto z rabarbarem i truskawkami, to połączenie wprost idealne. W sezonie rabarbarowym, nie może zabraknąć takiego ciacha. Zwykle bywa u nas drożdżowiec lub szybkie ciasto jogurtowe, w ten weekend delektowaliśmy się ciastem ucieranym. Wyszło pyszne, bardzo puszyste i wilgotne, z mnóstwem soczystych owoców. Polecam bardzo gorąco. Inspiracją był ten przepis . Piekłam w ciemnej tortownicy o śr.25cm. Składniki: - 275g mąki
Smaczne Zdrowemiodem, z musem z rabarbaru i karmelem z tataraku Wszystkie potrawy smakowały wyjątkowo i niebanalnie. Mój hit to wołowina, pierogi i oczywiście deser, czyli gotowana pszenica z musem rabarbarowym i karmelem. Kolejne spotkanie już w maju, a jego temat to: " Ryby, raki i szparagi". Tym razem niestety nie będę mogła uczestniczyć. Ale w czerwcu pojawię się na pewno i znów
kolorowotorcikowoZapraszam na zestawienie rabarbarowych przepisów z mojego bloga :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldłyżki cukru szczypta soli 200 ml mleka 50 g masła 2 jajka kruszonka: 1 łyżka masła 1 łyżka cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 jajko do posmarowania frużelina rabarbarowa: 30 dkg rabarbaru 2 łyżki cukru 1 łyżka budyniu waniliowego 1/5 szklanki wody Do miski przekładam drożdże, dodaję cztery łyżki mleka letniego, i mąki tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany
wesoła kuchniamasła, 2 łyżki cukru, 3 łyżki mąki Wszystkie składniki kruszonki wymieszać i rozkruszyć w palcach do uzyskania kruszonki. do posmarowania: jajko wymieszane z 1 łyżką mleka do podania: marmolada rabarbarowa (2 łodygi rabarbaru pokrojone w 1 cm kawałki, wymieszane z 2 płaskimi łyżkami cukru, szczyptą cynamonu i łyżeczką masła, podgrzane i usmażone dopóki rabarbar nie będzie miękki) Robimy zaczyn. Drożdże
Dzieje kuchennej WiewióryOficjalnie ogłaszam rozpoczęcie sezonu rabarbarowego! Składniki: 100 g mielonych migdałów 200 g mąki pszennej żółtko 150 g zimnego masła łyżka śmietany 18% 50 g cukru trzcinowego 5 - 6 łodyg rabarbaru opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego opakowanie cukru waniliowego 2 jajka 150 ml śmietany kremówki 250 g ricotty 50 g cukru tapioka i bułka tarta Przygotowanie: Składniki na ciasto (migdały, mąka
Karczma Honoriettyognia, dodać skórkę z cytryny, wymieszać i odstawić do przestygnięcia na około 20-25 minut. 7. Podpieczony spód w blaszce posypać równomiernie bułką tartą i na wierzch wyłożyć masę rabarbarową, wyrównać. 8. Ciasto z zamrażalnika zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i posypać nim wierzch ciasta w blaszce. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200C na funkcji góra
Mała Cukierenka