gotujemy na parze i zostawiamy do przestygnięcia. Następnie kroimy w plasterki, układamy na talerzach, posypujemy quinoą, miętą, siekaną dymką ze szczypiorkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec skrapiamy emulsją rabarbarową (mieszamy mus rabarbarowy z olejem, aż uzyskamy jednolitą konsystencję podobną do majonezu). Żabie udka solimy, obtaczamy w mące z soczewicy i smażymy na klarowanym maśle z obu stron, aż się
Quinoa Raz!syropem z kwiatów czarnego bzu. Chętnie z tej rady skorzystałam, gdyż rzeczonego syropu zapasy poczyniłam już jakiś czas temu. Lody wyszły boskie! Lekko kwaśne, ale jednak słodkie, wyraźnie rabarbarowe z lekką nutą bzu. A do tego bezy; na początku ciągle chrupiące, później niemal rozpuszczone, słodkie kawałeczki... Ciężko powstrzymać się przed dodatkową kulką. Albo dwoma... Lody rabarbarowo-bzowe z bezami(...)garnka z cukrem i syropem. Zagotować, po czym gotować przez 6-8 minut, aż rabarbar zacznie się rozpadać. Zmiksować blenderem na gładką masę, ewentualnie przetrzeć przez sitko. Ostudzić. Mus rabarbarowy wymieszać z mlekiem i kremówką, schłodzić. Schłodzoną masę przelać do maszyny do lodów. Pod koniec kręcenia lodów dodać pokruszone na spore kawałki bezy. Przełożyć lody do plastikowego pojemnika, zamrozić. Smacznego
Pożeraczka, czyli raz adobrzeszklanki - najlepiej basmati, ale może być też inny) kawałek laski cynamonu łyżeczka ekstraktu cytrynowego lub pomarańczowego 2-4 łyżek syropu z agawy (w zależności od preferencji) Składniki na mus rabarbarowy: 350g rabarbaru pół szklanki wody gwiazdka anyżu 2 łyżki syropu z agawy Wykonanie puddingu: Do garnka wlej mleko i wsyp do niego ryż. Dodaj cynamon. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz płomień(...)wodę, gwiazdkę anyżu i zagotuj. Potem gotuj jeszcze ok. 10 minut na małym ogniu. Dodaj syrop z agawy i wymieszaj. Nałóż pudding do miseczek i dodaj do niej mus rabarbarowy. Z przepisu otrzymamy 3-4 porcje. Przepis pochodzi z książki Sophie Dahl "Na każdą okazję", ja go lekko uprościłam
Mania Wypiekaniabalsamicznymi truskawkami , wszystkie przepyszne! Przepis na tą pyszną polędwiczkę znalazłam tutaj . Jednak delikatnie zmodyfikowałam go pod swoje gusta Scroll down for recipe in English Polędwiczka wieprzowa w sosie rabarbarowym (4 porcje) Składniki: 1 średnia polędwiczka wieprzowa, pokrojona na 1 cm plastry 2 łodygi rabarbaru, umyte i pokrojone w plasterki 3 łyżki dżemu truskawkowego lub innego ulubionego 100 ml białego wina(...)along with it’s juices, sprinkle with thyme thyme and heat for 1-2 minutes. Serve with young potatoes and salad. Enjoy! Artykuł Polędwiczka wieprzowa w sosie rabarbarowym / Pork loin with rhubarb sauce pochodzi z serwisu Karmelowy blog kulinarny
karmelowyBage og sylte , nr 1/2016. Nie mogłam oprzeć się tym pysznie zapowiadającym się warstwom. Jest więc idealnie gładki i soczyście czerwony mus truskawkowo-malinowy, jest kwaskowy, wyrazisty kompot rabarbarowy, a do tego wszystkiego kremowy serek z mascarpone i skyra. Ten ostatni to typowo skandynawski produkt, coś pomiędzy jogurtem a serkiem homogenizowanym. W zastępstwie możecie użyć jednego albo drugiego, albo mieszanki(...)pasują i idealnie się uzupełniają. Następnym razem dodałabym tylko jeszcze coś chrupiącego - może warstwę ciasteczek amaretti...? Deser ze skyrem, czerwonymi owocami i rabarbarem Składniki: (na 6-8 porcji) mus rabarbarowy: 425 g oczyszczonego rabarbaru 1 jabłko 75 g cukru 50 ml wody mus z czerwonych owoców: 125 g truskawek 100 g malin 75 g cukru 75 ml wody krem
Pożeraczka, czyli raz adobrzebiszkoptach Truskawkowy sernik na zimno Truskawkowy torcik grysikowy bez pieczenia Biszkoptowe ciasto z truskawkami Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Sernik na zimno z musem truskawkowym Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto rabarbar truskawka Kokosowy deser z truskawkami Sorbet truskawkowy Domowe lody truskawkowe z karmelizowanym rabarbarem Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe Lody jogurtowo-truskawkowe Koktajl truskawkowo-jogurtowy Koktajl truskawka
Kulinarne przygody GatityKruchy spód, migdałowe wypełnienie i kwaskowaty rabarbarowy wierzch, zakochałam się w tej tarcie mimo, że do tej pory nie przepadałam za rabarbarem. Z tymi czerwonymi łodygami jest u mnie podobnie jak ze szpinakiem, przez całe lata uważałam za kompletnie niejadane, aż do odkrycia przepisu , od którego zaczyna się miłość do tych warzyw TARTA Z RABARBAREM Składniki: spód: 1,25 szkl(...)rabarbaru. Ułożoną kratkę przekładamy na przestudzone ciasto odwracając całość papierem do góry, rabarbarem do ciasta (można sobie pomóc podkładając pod papier np. deskę do krojenia, usztywni papier z rabarbarową plecionką) Kawałki plecionki wystające poza ciasto obcinamy ostrym nożykiem. Plecionkę można posmarować zastygającą galaretką truskawkową rozrobioną w 1 szklance wody z cukrem w której obgotowywało się wcześniej rabarbar
Bon appetit mon amieWarstwy: podłużne biszkopty + krem jaglano-cytrynowy (ale uwaga: bez soku z cytryny i skórki cytrynowej) + rabarbarowy wierzch. Jak go zrobić? Pokroić 6-8 łodyg rabarbaru, zasypać na noc ok. ¾ szklanki cukru. Następnego dnia wymieszać 1 opakowanie budyniu śmietankowego z 1 łyżką mąki ziemniaczanej i kilkoma łyżkami zimnej wody. Zagotować sok rabarbarowy i rabarbar. Gdy będzie wrzał, wlać miks
Qlinarnie i QlinarnieSezon rabarbarowy trwa w najlepsze, więc pozwólcie, że i ja podzielę się swoim łatwym przepisem na ciasto z rabarbaru. Nie ma w nim oleju, co dla jednych może być wadą, a dla innych zaletą Cukru też niekoniecznie trzeba dodawać do środka – mnie się zdarzyło raz zapomnieć… Skompensowałam to przez bardzo hojne posypanie ciasta cukrem pudrem. I gdybym się(...)przez 30-35 minut. Sprawdzamy czy upieczone przy użyciu wykałaczki – jeśli jest sucha, to znaczy, że jest gotowe. Posypujemy cukrem pudrem przed podaniem. Smacznego! Artykuł Wegańskie ciasto rabarbarowe pochodzi z serwisu Lamarida.pl
Lamarida.plbiszkoptach Truskawkowy sernik na zimno Truskawkowy torcik grysikowy bez pieczenia Biszkoptowe ciasto z truskawkami Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Sernik na zimno z musem truskawkowym Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto rabarbar truskawka Kokosowy deser z truskawkami Sorbet truskawkowy Domowe lody truskawkowe z karmelizowanym rabarbarem Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe Lody jogurtowo-truskawkowe Koktajl truskawkowo-jogurtowy Koktajl truskawka
Kulinarne przygody Gatitybiszkoptach Truskawkowy sernik na zimno Truskawkowy torcik grysikowy bez pieczenia Biszkoptowe ciasto z truskawkami Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Sernik na zimno z musem truskawkowym Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto rabarbar truskawka Kokosowy deser z truskawkami Sorbet truskawkowy Domowe lody truskawkowe z karmelizowanym rabarbarem Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe Lody jogurtowo-truskawkowe Koktajl truskawkowo-jogurtowy Koktajl truskawka
Kulinarne przygody Gatityprzez 20 minut. Wystudzić. Budyń : 750 ml mleka 2 opakowania budyniu śmietankowego cukier Budyń ugotować według instrukcji na opakowaniu, w ilości mleka podanej wyżej. Przykryć folią, wystudzić. Nadzienie rabarbarowe: 500 g rabarbaru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka imbiru Rabarbar umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Do owoców dodać pozostałe składniki, wymieszać, odstawić(...)podpieczone ciasto wyłożyć równomiernie nadzienie rabarbarowe. Na nie wyłożyć warstwę budyniu. Na wierchu rozkruszyć pozostałą część ciasta, tworząc taką jakby kruszonkę. Piec w 180 stopniach przez 40 minut. Wyjąć, przestudzić. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomibiszkoptach Truskawkowy sernik na zimno Truskawkowy torcik grysikowy bez pieczenia Biszkoptowe ciasto z truskawkami Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Sernik na zimno z musem truskawkowym Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto rabarbar truskawka Kokosowy deser z truskawkami Sorbet truskawkowy Domowe lody truskawkowe z karmelizowanym rabarbarem Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe Lody jogurtowo-truskawkowe Koktajl truskawkowo-jogurtowy Koktajl truskawka
Kulinarne przygody Gatitymyślę o lodach to sorbety! Lekkie, wodniste lody takie dla ochłody. A że akcja rabarbar ciągle trwa, więc na razie działamy na tym polu. W piekarniku siedzi właśnie ciasto rabarbarowe, wiecie to takie szybkie kubeczkowe a ja dzielę się z Wami przepisem na sorbet różano - rabarbarowy. Składniki: 5-8 łodyg rabarbaru 3/4 szklanki cukru 400 ml gorącej wody
Życie zaczyna się w kuchniProsty do przygotowania, ale smaczny, rabarbarowy deser. Efekt uboczny to rabarbarowa lemoniada - na ciepłe dni, idealna! Czasu w ostatnich miesiącach brakuje mi na wszystko. Na szczęście ten deser nie wymaga wielkich przygotowań. Dodatek trawy cytrynowej jest świetny. Posiekałam drobno białe części, resztę dodałam do rabarbaru w całości a po ugotowaniu rabarbaru, usunęłam. Bardzo polecam. Inspiracją był przepis wypatrzony
Stare Garyznaleźć. Samo formowanie kwiatków mignęło mi gdzieś na Fb i nawet jak chciałam podejrzeć raz jeszcze przed ich przygotowaniem, to musiało obyć się bez ściągi 😜 Zrobiłam swoją wersję z rabarbarowym budyniem oraz owocami. Wyszło 8 sztuk, z czego 2 zjadłam sama osobiście. Jedną jeszcze na ciepło (tak, pamiętam że nie wolno!),a drugą do popołudniowej kawy. Do tej niedzielnej już(...)mleka 25g świeżych drożdży 1 jajko 1 łyżka cukru waniliowego ⅓ szklanki cukru kryształu 80g stopionego masła Ok ½ kg mąki tortowej Szczypta soli Dodatkowo: 8 łyżek dowolnego budyniu ( u mnie rabarbarowy ) 8 truskawek Kilka łyżek jagód leśnych 1 małe jajko Przygotowanie ciasta w Tefal Companion: Odmierzoną ilość mleka wlewamy do misy, podgrzewamy 2 minuty na 30⁰C. Następnie zakładamy nóż
Kuchnia w czekoladzieniej cukier. Doprowadzamy do wrzenia i wkładamy rabarbar. Gotujemy go przez około 7-10 minut, obracając go w międzyczasie. Gdy rabarbar będzie miękki to odsączamy go i studzimy. Rabarbarową wodę, która zostanie z gotowania można zlać z patelni i rozcieńczyć wodą. Otrzymamy w ten sposób napój rabarbarowy. Wykonanie ciasta: Na wychłodzony spód do tarty wykładamy krem budyniowy
Mania Wypiekaniazrobiłam przepyszny syrop , który wspaniale sprawdzał się w wiosennych lemoniadach. Tym razem przybywam z czymś równie słodkim i w pięknym kolorze ale o innej konsystencji i z innym zastosowaniem. Rabarbarowy curd! Słodki, różowy, gęsty krem, do wyjadania prosto ze słoiczka, jako nadzienie lub zwieńczanie ulubionych ciast, które z radością można zaserwować najbliższym (i tym dalszym także ;)). Spróbujcie przygotować(...)solą na jasną, puszystą masę. 5. Miskę ustaw nad garnkiem z gotującą się wodą (kąpiel wodna) i mieszaj, aż masa dobrze się ogrzeje. 6. Do masy dodaj mus rabarbarowy, sok i skórkę z cytryny - podgrzewaj, wciąż mieszając, prze ok 10min. Masa powinna odrobinę zgęstnieć. 7. Zdejmij miskę znad wrzątku, dodaj kawałki masła, wymieszaj do rozpuszczenia i odstaw do wystygnięcia
Kuchnia w Słońcu SkąpanaTakie desery to ja uwielbiam. Nic wielkiego a naprawdę dobrego. 1 mango duże 1 łyżeczka żelatyny masa biała: 250 ml maślanki 1 łyżeczka żelatyny pełna 1/4 mango galaretka rabarbarowa: 4 łodygi rabarbaru 1 łyżka cukru brązowego pełna 1 łyżeczka żelatyny pełna 1/3 szklanki maślanki śmietana 36 % do dekoracji czekoladowe słupki 10 dkg ciastek owsianych melisa świeża Rabarbar kroję na kawałki(...)trzech łyżkach zimnej wody i rozpuszczam w mikrofali. Wlewam do maślanki i mieszam. Masę wylewam na galaretkę mango, dodaję kawałki mango i wstawiam do lodówki. Na masę białą wylewam rabarbarową masę. Wstawiam do lodówki najlepiej na noc. Przed podaniem dekoruję śmietaną opcjonalnie, czekoladowymi słupkami i ciastkami oraz melisą
wesoła kuchniaPyszne i delikatne placuszki podane z rabarbarowym kisielem. Świetnie sprawdzą się na słodkie śniadanie bądź podwieczorek. Tego kisielu wychodzi dość sporo – dwie takie miseczki, jakie widać na zdjęciu – więc jeśli chcecie można składniki na sos zredukować o połowę. Sos: 500 g rabarbaru 125 ml nektaru wiśniowego (u mnie nektar wieloowocowy pół na pół z kwaśnym sokiem(...)rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu. Wylewamy po 1-2 łyżki ciasta i smażymy placuszki z obu stron na złoto. Racuszki posypujemy cukrem pudrem oraz uprażonymi płatkami migdałowymi. Podajemy razem z rabarbarowym sosem. Uwagi: Tak jak pisałam we wstępie: sosu, czy też raczej kisielu (bo to określenie bardziej mi pasuje) wychodzi dość sporo. Ilość składników można zredukować o połowę. Z płatków migdałowych
Smaki Na Talerzujogurtowe ciasto, później pewnie jakieś muffinki, kompot az w końcu mamy ochotę na coś innego. Dzisiaj proponuję Crumble kokosowe z rabarbaru a niebawem możecie wyczekiwać przepisu na lodu rabarbarowe. Składniki: 100 g masła 5 łyżek mąki 4 łyżki cukru 4 łyżki płatków jaglanych 2 łyżki wiórek kokosowych rabarbar: kilka grubych łodyg rabarbaru 4 łyżki cukru łyżka mąki ziemniaczanej(...)kawałki. Posypujemy cukrem. Pozostawiamy na 15 minut, dwukrotnie mieszając w między czasie. Odsączamy rabarbar z powstałego syropu cukrowego i mieszamy z mąką ziemniaczaną. Syrop możemy wykorzystać np.do lodów rabarbarowych. Przepis napiszę dla Was niebawem. Formę ceramiczną tzw.kokilkę smarujemy masłem. Wykładamy rabarbar i posypujemy kruszonką. Gdyby zdarzyło Wam się zapomnieć o tym że ciasto się chłodzi w zamrażalniku
Życie zaczyna się w kuchnipory nie podzieliłam się z Wami tym przepisem, chociaż wypróbowałam go dawno temu. Niestety nie pamiętam, skąd zaczerpnęłam te przepis. Biszkopt z bitą śmietaną i musem truskawkowo-rabarbarowym Przygotuj wagę kuchenną, łyżkę, łyżeczkę, szklankę, mikser lub trzepaczkę, sitko, kwadratową lub prostokątną blachę do pieczenia, papier do pieczenia, miski, garnek, mały nożyk, zaostrzony, drewniany patyczek lub wykałaczkę do szaszłyków, blender, wysokie(...)minut. Biszkopt będzie gotowy, gdy wbity w ciasto drewniany patyczek lub wykałaczka po wyjęciu będzie sucha. Upieczone ciasta wyjmij z piekarnia i odstaw do przestudzenia. Przygotuj mus truskawkowo-rabarbarowy. Owoce umyj, łodygi rabarbaru obierz z zewnętrznej warstwy i pokrój na małe kawałki, a truskawki odszypułkuj i także pokrój na mniejsze kawałki. Do garnka przełóż owoce i cukier. Całość podlej odrobiną
blog.moje-pasje.infosię rozpadnie, dolewamy mleko kokosowe zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i po chwili dodajemy 2 łyżeczki żelatyny. Dokładnie mieszamy, żeby żelatyna się rozpuściła (dobrze ją wcześniej namoczyć). Odstawiamy rabarbarową masę, aby trochę ostygła, gdy już osiągnie temperaturę pokojową, wlewamy ją do półkolistych silikonowych form (większych niż te do których wlewaliśmy galaretkę), do 3/4 głębokości. Wyjmujemy galaretki z nieszpułki i układamy(...)formach z rabarbarową masą, tak, aby się w niej zanurzyły, dopełniamy formy w razie potrzeby i odstawiamy do lodówki, aż deser zgęstnieje. Następnie wyjmujemy z foremek i wkładamy do zamrażarki na godzinę (jeśli macie bardzo niską temperaturę, to na krótszy czas). Deserki powinny się dobrze schłodzić, zacząć zamarzać z wierzchu, ale nie w środku. W tym czasie przygotowujemy galaretkę
Quinoa Raz!trochę mi popłynęła, jednak w przepisie macie dokładną na nią rozpiskę. Na wspomniane 0,5 kg rabarbaru użyłam 2/3 proporcji ciasta z przepisu. To co, robimy? Drukuj Rabarbarowe love – najprostsze ciasto z rabarbarem Składniki Ciasto Ciasto 4jaja,szklanka cukru, 3/4szklanki śmietany 12%, 3/4szklanki oleju, 3 szklanki mąki, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, tłuszcz do posmarowania formy ok 1 kg rabarbaru(...)maku z bakaliami). Całość posypać kruszonką. Piec w 180 stopniach do suchego patyczka. Kruszonka Składniki kruszonki połączyć/rozetrzeć w palcach 4.9.1 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-z-owocami/rabarbarowe-love-najprostsze-ciasto-rabarbarem/ MieszamWGarnku Artykuł Rabarbarowe love – najprostsze ciasto z rabarbarem pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkusmoothie. W szybki sposób można przygotować coś pysznego i zdrowego. A te zielone… cieszą w szczególności. Dziś zapraszam Was na zielone smoothie z jarmużem, kiwi i sokiem jabłkowo-rabarbarowym . Spróbujcie. Jeśli wolicie gładsze smoothie wystarczy je dłużej miksować. Składniki: (na 2 porcje) 2 garście jarmużu 1 banan 1/2 kiwi 1 szklanka 100% tłoczonego soku jabłkowo-rabarbarowego (nabyłam w eSłoneczko
Słodkie okruszkidziś pamiętam ten cierpki smak, który niestety gwałtownie znikał po tym jak mam topiła rabarbar w garnku robiąc dla nas kompot, mdli mnie na samą myśl o kompotach rabarbarowych. Poza wersjami pitnymi, kocham rabarbar miłością absolutną, w maju właściwie wszystkie wypieki kończą się z jego udziałem, a dziś bardzo gęste, kleiste brownie na spodzie, kremowy ser i karmelizowany rabarbar - dadzą(...)koniec śmietanę i rozpuszczoną białą czekoladę 8. Masę przelewamy na podpieczony spód brownie, na wierzchu układamy łyżeczką rabarbar, za pomocą patyczka wykonujemy kilka ruchów żeby rozprowadzić nieco mus rabarbarowy po cieście 9. Sernik wstawiamy do piekarnika na 210 stopni na ok 15 min, następnie zmniejszamy moc piekarnika do 120 stopni i pieczemy ok 50 min, masa stężej jeszcze w lodówce
Słodki KompromisWarto trochę aromatów lata zamknąć w słoikach. Zimą miło otworzyć taki słoiczek i zjeść owoce z racuchami, czy z świeżym pieczywem. Marmolada truskawkowo-rabarbarowa 1/2 kg rabarbaru 1/2 kg truskawek 1 szklanka cukru brązowego (lub białego) Umyj i obierz truskawki z szypułek, Zmiksuj je blenderem. Umyj i obierz rabarbar. Pokrój go w niewielkie kawałki. Wsyp rabarbar do rondelka(...)grubym dnem, podlej kilkoma łyżkami wody i rozgotuj pod przykryciem. Do masy rabarbarowej wlej zmiksowane truskawki, dodaj cukier i smaż wszystko mieszając by marmolady nie przypalić. Gdy zgęstnieje włóż do słoików i pasteryzuj 20 minut
Gotuj Sam!Pyszne bułeczki z dżemem Tak jak obiecałam dzisiejsze pyszności to bułeczki z dżemem truskawkowo - rabarbarowym i pyszna kruszonką Przepis: Składniki na ciasto (około 15 bułeczek ) 550 g mąki 100 g brązowego cukru 250 ml mleka 120 g masła lub margaryny 14 gram suszonych drożdży 1 jajko Nadzienie 500 g dżemu truskawkowo - rabarbarowego
Mój pomysł naznajdziecie różne inne przepisy na pyszne domowe lody: Jogurtowe lody z mango bez maszynki Domowe lody borówkowe Domowe lody bazyliowe Domowe lody jogurtowo-borówkowe bez jajek Lody rabarbarowe z borówką amerykańską Domowe lody truskawkowe z karmelizowanym rabarbarem Domowe lody wiśniowe Domowe lody morelowe Domowe lody porzeczkowe Domowe lody malinowe Domowe lody kawowe z rodzynkami Domowe lody cafe latte(...)Domowe lody z borówką amerykańską Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe Jogurtowe lody z borówką amerykańską Czas przygotowania: 15 minut + czas mrożenia Składniki: 1 szklanka zmiksowanego dojrzałego mango 1/2 szklanki mleka skondensowanego słodzonego 1/2 szklanki jogurtu typu greckiego sok z 1/2 cytryny 1/2 szklanki borówek amerykańskich Wykonanie: W kielichu blendera umieszczamy zmiksowane mango, sok z cytryny i skondensowane słodzone mleko
Kulinarne przygody Gatitykruszonka. Skyr to taki duński serek; coś pomiędzy serkiem homogenizowanym, a jogurtem naturalnym. Tym drugim można go zastąpić bez większego uszczerbku na smaku. Deser jest boski - słodko-kwaśny, mocno rabarbarowy w smaku i lekki - idealny na upały. Rabarbar jeszcze można kupić (ja mam pęczek w lodówce na jutrzejsze ciacho), więc spróbujcie koniecznie! Przepis znalazłam na blogu Sofies spisekammer(...)też Spiżarka Zosi - jeśli komuś zależy na polskim tłumaczeniu. Kisiel rabarbarowy z orzechową kruszonką Składniki: (na 4-6 porcji) 600 g rabarbaru 300 g truskawek 500 ml wody 1 laska wanilii 100 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej orzechowa kruszonka: 50 g mielonych orzechów laskowych 100 g płatków owsianych 100 g cukru 35 g mąki pszennej 60 g zimnego masła
Pożeraczka, czyli raz adobrzePrzepisów na domowy dżem truskawkowy, rabarbarowy i truskawkowo-rabarbarowy jest mnóstwo. Oczywiście wykluczam te z dodatkiem żelfixów i innych podobnych, bo zwykle zawierają konserwanty, a nie o to chodzi w domowych przetworach. Inspirację czerpałam z kilku różnych. Długo zabierałam się za zrobienie dżemu z truskawek. Początkowo nie chciałam robić, bo Zuzia ma lekkie uczulenie na truskawki. Doszłam do wniosku
Anioszek w kuchniDzisiaj chcemy Was namówić na koktajl z rabarbarem. Ale nie dajcie się zwieść – nie będzie tak prozaicznie Koktajl z rabarbarem z ciekawym dodatkiem Proponujemy Wam dzisiaj orzeźwiający koktajl rabarbarowy, który pobudzi Was na dłuższą chwilę. Ciekawy, cierpki smak rabarbaru przełamany został słodkim jabłkiem oraz miodem. Na wyższy poziom smakowy koktajl ten wspiął się dzięki kurkumie O ile może(...)się kojarzyć głównie z ogórkami, tak w tym koktajlu jest po prostu genialna. Sami oceńcie Artykuł Koktajl rabarbarowy pochodzi z serwisu Ciasna Kuchnia
Ciasna Kuchniapieczenia. Pozostawić na kilkanaście minut do podrośnięcia. W podrośniętych bułeczkach zrobić wgłębienie po środku. Najlepiej denkiem od małej szklaneczki lub kieliszka. We wgłębienie nałożyć po sporej łyżeczce musu rabarbarowego. Wierzch obsypać kruszonką. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Drożdżówki powinny lekko zarumienić się. Składniki dżemu rabarbarowego: 4 średnie łodygi rabarbaru 2 łyżki masła 2 łyżki miodu
Codzienna kuchnia niecodziennalepsze. Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. Ale co to ma do nalewki rabarbarowej? Otóż byliśmy już po iluś-tam piwach i dość głośno z Madzią gadaliśmy. I wygłaszałem jedną z moich "genialnych" złotych myśli na temat nalewek, które robię. Na tyle głośno dzioba(...)umoczyłem i ni cholery nie wiemy. Wiemy tylko, że naprawdę dobre to jest! Pewnie gdybyśmy nieco bardziej trzeźwi byli to rozpoznalibyśmy smak rabarbaru. Bo uraczeni zostaliśmy właśnie nalewką rabarbarową! Była pyszna! Dlatego też postanowiłem sam taką zrobić. Składniki są proste i nie ma ich wiele: 1 kg rabarbaru 1 litr wódki 200-400 g cukru (dokładną ilość opisuję poniżej) Poszperałem
Marder&Marder ManufactureKruche ciasto z budyniem rabarbarowym i bezą. Budyń powstał na bazie smażonego rabarbaru, więc smak jest bardzo ciekawy. Masa budyniowa jest lekko kwaskowata i dlatego pysznie łączy się ze słodką bezą. Chrupiącą z wierzchu, a w środku piankową. 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki krupczatki 1/4 szklanki cukru 100 g masła 4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)łyżka zimnego mleka BUDYŃ RABARBAROWY: 500 g rabarbaru 1/3 szklanki cukru 2 łyżki soku malinowego 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki kremówki 1 opakowanie budyniu malinowego BEZA: 4 białka szczypta soli 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki soku z cytryny Dobrze schłodzone masło posiekać z cukrem, mąką i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, zimne mleko i szybko zagnieść
https:KKuchniaMniamsezon rabarbarowy trzeba wykorzystać do ostatniej łodyżki :D Najlepiej robiąc szybki deserek, łącząc puszysty, kwaśny mus i lekki, odświeżający, a zarazem słodkawy jogurt <3 Składniki: 4-5 gałązek rabarbaru 1/2 opakowania galaretki truskawkowej 2 łyżki dżemu truskawkowego (opcjonalnie) cukier/miód do smaku 400 g jogurtu naturalnego 3 łyżki płynnego miodu Przygotowanie: Rabarbar umyć, obrać i pokroić(...)mniejsze kawałki, podgotować kilka minut, zblendować. Na koniec wsypać galaretkę, dodać dżem i miód, dokładnie wymieszać. Do pucharków rozlać mus rabarbarowy, wstawić do lodówki (aby uzyskać efekt jak na zdjęciu, należy ustawić pucharki pod skosem). Jogurt wymieszać z miodem i wylać na stężały mus. Wierzch ozdobić świeżymi truskawkami, wiórkami
Malinowo w kuchnimałą blaszkę o wymiarach 20 x 30 cm. Ciasto półkruche: 200 g mąki pszennej 100 g masła 100 g cukru 1 jajko 2 łyżki kwaśnej śmietany szczypta soli Nadzienie rabarbarowe: 1 łyżka masła 1 kg rabarbaru cukier 1 łyżeczka cynamonu Kruszonka: 115 g mąki pszennej 80 g cukru 100 g masła SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Ciasto półkruche: 1. W misce mieszamy mąkę(...)ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C i pieczemy przez około 15-20 minut, do czasu aż się ładnie zarumieni. 4. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do wystygnięcia. Nadzienie rabarbarowe: 1. Rabarbar myjemy, osuszamy, kroimy na małe kawałki. 2. Na patelni na maśle przesmażamy rabarbar, po czym zasypujemy go cukrem i cynamonem. Chwilę smażymy, aż cukier się rozpuści, a rabarbar
W kuchni KatiePyszny, orzeźwiający napój, którego przygotowanie zajmie Wam mniej niż pół godziny. Doskonale smakuje schłodzony, podany z kostkami lodu, plasterkami cytrusów i świeżymi ziołami. Na bazie lemoniady można też przygotować rabarbarowe drinki. Sezon rabarbarowy jest dość krótki ( trwa od kwietnia do końca czerwca), ale rabarbar dobrze znosi mrożenie, można więc zrobić sobie zapasy i serwować taką lemoniadę przez całe lato
Smakowity Blog Kulinarnyrabarbarowym napoju z wanilią zostało mi trochę rabarbaru, zrobiłam więc inną wersję tego orzeźwiającego płynu, tym razem w intensywniejszym i głębokim kolorze (można się w nim zakochać, prawda?)- z dodatkiem truskawek oraz egzotycznej limonki i wodą gazowaną. Obydwie propozycje, mimo, że różne w smaku, to tak samo dobre i ogólnie miałabym dylemat, która smaczniejsza, zatem więc moja rada ... ... zróbcie(...)następnie wymieszać z zimną wodą gazowaną. Na zdrowie! :) * zamiast gazowanej wody, można użyć zwykłej mineralnej, wtedy jednak polecam przygotować napój w taki sam sposób, co napój rabarbarowy z wanilią - poprzez leżakowanie smaki się przegryzą i napój nabierze mocy
Kraina Miodem Płynącaniewiele czasu, a efekt jest naprawdę dobry. Udało mi się nawet wypróbować dwa przepisy Maćka. Na dzisiejszy obiad ugotowałam jego botwinkę, a w słoiczkach na odpowiednią okazję czeka chutney rabarbarowy . Jedno i drugie świetne :) Ze względu na swoją oryginalność szczególnie polecam Waszej uwadze wymieniony wyżej rabarbarowy dodatek. Jak dla mnie jest to hit tego tygodnia :) Składniki: 250 g mąki pszennej
zadanie-gotowaniesezon rabarbarowy w pełni, a więc pora na rabarbarowe smakołyki. Proponuję proste ciasto kruszonkowe, które można upiec z dowolnymi owocami lub z marmoladą. Ciasto 4 żółtka 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 duże opakowanie cukru wanilinowego 250 g margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia Pianka: 4 białka 3/4 szklanki cukru 1/2 opakowania kisielu cytrynowego 1 łyżeczka mąki pszennej szczypta
Praktyczna plpanierowany w białym i czarnym sezamie z tatarem z mango i avocado Kotleciki z górki cielęcej z kostką w cielęcym sosie z gorzką czekoladą podane ze szparagami Desery Tarta rabarbarowa z puchem z bezy Selekcja sorbetów Ceviche smakowało genialnie. Wszystkie smaki się uzupełniały. Kolendra przełamywała słodycz mango. Podane z kwiatami jadalnymi prezentowało się ciekawie. Jedyną zagwozdką jest to, jak ceviche(...)sosem rybnym, sojowym? Kotleciki z górki cielęcej były podane ze szparagami (znowu). Zjadłam, ale się nie zachwyciłam. Sos czekoladowy ok, ale nie sprawił, że się w nim zakochałam. Tarta rabarbarowa z puchem z bezy to rozkosz dla podniebienia. Mogłabym zjeść więcej takich porcji! Kocham słodkość wypieków połączoną z kwaskowatością owoców Jedyne co mnie zmartwiło, to, że tarta zniknęła pośród truskawek
Kuchnia Bazyliizamroziłam te owoce. Jako, że sezon się zbliża, zapasy uświetniły ciasto jogurtowe. Ciasto możecie przygotować oczywiście ze świeżych owoców! Uwaga, znika w baardzo szybko :) Do ciasta poleca się lemoniada rabarbarowa. Czego potrzebujemy? 150 ml jogurtu naturalnego 450 ml mąki 250 ml cukru (u nas pół na pół z ksylitolem) + 2 łyżeczki cukru waniliowego 250 ml oleju (u nas rzepakowy(...)pudrem. Uwaga: owoce (szczególnie mrożone) mogą puścić wodę, dlatego czas pieczenia może się wydłużyć! Warto sprawdzić wykałaczką, czy ciasto jest w środku upieczone. Ciasto jogurtowe skradło nasze serce. Dzięki rabarbarowi i truskawkom, przez chwilę poczułyśmy się jak na wakacjach. Ciasto można piec przez cały rok, wykorzystując owoce mrożone lub owoce sezonowe. Pyszne będzie również z jabłkami i cynamonem. Warto eksperymentować
two broke sistersciasto będzie wyższe. Piekarnik nagrzać na 180 stopni i podpiec ciasto na złoty kolor – około 15 – 20 minut. W czasie kiedy spód się podpieka w piekarniku przygotować rabarbarowy ” farsz „ Nadzienie : 500 – 600 g rabarbaru 5 łyżek cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2- 3 łyżki płynnego miodu Rabarbar opłukać, obrać i pokroić na centymetrowe kawałeczki. Przełożyć(...)szklanki cukru 50 g masła Składniki umieścić w misce i delikatnie opuszkami palców wyrobić tak, aby powstały grudki. Kiedy nasz spód jest już podpieczony, układamy na nim nadzienie rabarbarowe i posypujemy wierzch kruszonką. Cisto wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy jeszcze około 30 minut lub do czasu aż ciasto będzie złoto- brązowe
Niebieski kubek z kawaMogę Twój podręcznik od konstytucyjnego? - *spogląda podejrzliwie*A po co Ci? Chcesz coś poczytać? - Chcę zrobić zdjęcia na blog *opada kurtyna* Zapraszam na mus truskawkowo-rabarbarowy na mus Konstytucyjny mus truskawkowo-rabarbarowy z bitą śmietaną i miętą z cyklu: Wszyscy jesteśmy konstytucjonalistami. Składniki: szklanka truskawek szklanka posiekanego w kostkę rabarbaru dwie szczypty cukru waniliowego łyżeczka ekstraktu waniliowego galaretka truskawkowa
Fiolka w kuchniinaczej cisto może się zważyć. Na blogu znajdziecie również inne ciasta z rabarbarem w roli głównej: Tartę z rabarbarem Jogurtowe ciasto na razowej mące Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto rabarbar truskawka Jogurtowe ciasto z rabarbarem Kruche ciasto rabarbarowe Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką Muffiny z truskawkami rabarbarem Muffiny
Kulinarne przygody Gatityciasta, napełnienie go rabarbarem i złożenie boków :) Mąkę orkiszową możecie śmiało zamienić na pszenną, jeśli taką wolicie lub po prostu nie macie pod ręką orkiszowej. Rustykalna tarta rabarbarowa koniecznie musi się znaleźć na Waszym stole w rabarbarowym sezonie :)) Polecam! SKŁADNIKI NA CIASTO: 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej lub zwykłej mąki pszennej (około 120 g) 3/4 szklanki mąki
Słodko-Słony Świat Ilonydaktyle 30 g wiórki kokosowe 1 łyżka skórka z cytryny z połowy cytryny Nadzienie jaglane 200 g kasza jaglana 1 łyżka miód sok z cytryny z połowy cytryny Rabarbarowy wierzch 4 łodyga rabarbar 4 łyżka erytrol lub inne słodziwo 2 łyżka tapioka lub mąka ziemniaczana Sposób przygotowania Spód Składniki na spód dokładnie miksujemy aż powstanie dość zwarta, lepka masa. Wykładamy(...)miksujemy na gładką masę. Jeśli będzie zbyt sucha dodajemy trochę wody lub mleka, a jeśli za rzadka - mąki kokosowej. Masę wykładamy na przygotowany wcześniej spód i wkładamy do lodówki. Rabarbarowy wierzch Łodygi rabarbaru obieramy i kroimy w kostkę. Podgrzewamy w rondlu z dodatkiem erytrolu stale mieszając. Gdy rabarbar zmięknie dodajemy tapiokę i mieszamy, aż masa zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia
Kucharzycaświeżych drożdży 1 łyżeczka cukru Ciasto właściwe 500 g mąki pszennej 250 ml mleka 1 łyżeczka pasty waniliowej 50 g cukru 60 g masła 1 jajko Nadzienie rabarbarowe 450 g rabarbaru 1 galaretka malinowa 50 g cukru Kruszonka 80 g mąki pszennej 50 g masła 4 łyżki cukru Dodatkowo 60 g masła Zaczyn drożdżowy Do kubeczka wsypujemy mąkę, dodajemy ciepłe(...)przesiewamy mąkę, dodajemy ciepłe masło, ciepłe mleko, cukier, jajko, pastę z wanilii i zaczyn drożdżowy. Ciasto dokładnie wyrabiamy, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Nadzienie rabarbarowe Rabarbar myjemy, oczyszczamy i kroimy na małe, jedno centymetrowe kawałki. Zasypujemy cukrem i gotujemy na małym ogniu. Mieszając co jakiś czas gotujemy rabarbar do momentu, aż powstały sok zredukuje się
Wędrówki po kuchniRabarbar kojarzy się z latem i jest często uprawiany w ogródkach przydomowych. Można jednak odnieść wrażenie że mimo wszystko w Polsce jest rośliną nieco niedocenianą. Sezon rabarbarowy w naszym kraju trwa niestety bardzo krótko. Korzystajmy więc z tego warzywa... tak warzywa, zazwyczaj myślimy o rabarbarze jak o owocu (tak też bywa klasyfikowany w książkach kucharskich: razem z owocami), jednak(...)rzeczywistości jest to warzywo z rodziny rdestowatych. Dziś polecam pierś z indyka z sosem rabarbarowym. Składniki na sos: • 4-5 łodyg rabarbaru • łyżka miodu • 1/4 szklanki cukru • 4 łyżki octu balsamicznego • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz pierś z indyka sól świeżo zmielony czarny pieprz słodka czerwona papryka Rabarbar umyłam i odcięłam twardsze końce. Pokroiłam
potrawyregionalneMoja ulubiona owsianka z ubitym białkiem z ulubionym dżemem na znienawidzoną środę. Proszę o trzymanie kciuków - dziś kartkówka z chemii :)) Owsianka z ubitym białkiem , podana z dżemem rabarbarowym Przepis: / 1 porcja / 50 g płatków owsianych górskich szklanka płynów (mleko i woda) białko kurze czubata łyżeczka cukru (można pominąć) Płatki owsiane umieszczamy w garnku i zalewamy mlekiem. Gotujemy, aż owsianka(...)gotową owsianką (i opcjonalnie, jeśli obawiacie się surowych jajek chwilę podgrzewamy na najmniejszym ogniu). Gotową owsiankę z ubitym białkiem podajemy z ulubionymi dodatkami, u mnie była to łyżka dżemu rabarbarowego, smacznego
tost z dżememmamy sierpień a moje rabarbalove love nadal trwa. Dopóki rabarbar na straganach to moja miłość się nie skończy. Tym razem ciasto nazwane krajanką rabarbarową czyli pyszność, puch i kolor, zapraszam serdecznie. Krajanka rabarbarowa. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanierabarbarowy Skład: - 2-3 sztuki rabarbaru - 1-2 łyżki cukru do smażenia: - masło dodatki: - przekąska owsiano-orkiszowa ToPfit Granex (więcej o produkcie na Uwaga, zrzucam ) Przygotowanie: Rabarbar obieram i kroję na kawałki grubości 1,0-0,5 cm. W garnuszku podgrzewam odrobinę masła i smażę na nim rabarbar z dodatkiem cukru. Dodaję go zależnie od tego, jak kwaśny(...)pozostać mus. Smażenie przy małej ilości twa około 10-15 minut. Podaję po ostygnięciu z przekąską owsiano-orkiszowa ToPfit. Taki mus rabarbarowy świetnie się też nada do ciasta drożdżowego. [ opinia: przekąską owsiano-orkiszowa ToPfit jest chrupiąca i dość słodka, dlatego dobrze smakuje w połączeniu z kwaśnym musem. Można też ją jeść na śniadanie jak zwyczajne płatki z mlekiem
Kuchnia co dniaTarta z rabarbarem i budyniem Moja ulubiona...tarta...z rabarbarem, cały rok czekam z utęsknieniem na sezon rabarbarowy. Lekko słodka, lekko kwaskowa, przepyszna, rabarbar utopiony w budyniu, mało kruchego ciasta, a dużo rabarbaru...mniam. Ciasto mimo że nie jest podpiekane, jest idealnie kruche, niezakalcowe. Polecam, sezon rabarbarowy jest tak krótki... :) Składniki: 200 g mąki pszennej 120 miękkiego masła
na moim stole...Rabarbarowy sezon w pełni, więc trzeba korzystać :-) Dziś prezentuję przepis na moją ulubioną, majową, słodką tartę, czyli tartę z rabarbarem pod bezą z chrupiącą kruszonką. Kruchutkie ciasto przykryte puszystą, słodziutką bezą skrywającą kwaskowe, rabarbarowe wnętrze... poezja... Smaki są harmonijnie zrównoważone, co daje wspaniały efekt! Polecam przygotować taka tartę na dzień mamy, wystarczy przewiązać wstążeczką i słodki prezent gotowy :-) Składniki
Rozpustne gotowanieKolejna propozycja po najprostszym cieście z rabarbarem , czekoladowych babeczkach z rabarbarem , buchtach z jego dodatkiem i kruchej, rabarbarowej tarcie na wypiek z jego zastosowaniem. Uwielbiam szarlotki, bo są soczyste i pyszne, a ta z dodatkiem rabarbaru jest rewelacyjna. Słodkie ciasto skrywające kwaskowate, jabłkowo-rabarbarowe wnętrze. Klasyk w nowej odsłonie. Polecam!!! Składniki na szarlotkę z rabarbarem
Rozpustne gotowaniewygląda szczęście. A wracając do sernika, jest bardzo delikatny, wręcz aksamitny, dodatek wiśni przełamuje słodycz i dodaje mu orzeźwiającego smaku. Ciasto wykończone jest polewą truskawkowo-rabarbarową, a brzegi udekorowane są truskawkową pianką, całość pięknie się prezentuje, lecz ważniejsze jest to że wybornie smakuje!!!! Polecam! Składniki na Rumuński sernik na tortownicę o średnicy 28 cm SPÓD(...)śmietany 18% (choć może być również każda inna, a nawet może być jogurt naturalny) 3 łyżki cukru waniliowego 300 g mrożonych wiśni (czereśni lub rodzynek) POLEWA TRUSKAWKOWO-RABARBAROWA: 10 dużych truskawek 1 łodyga rabarbaru (około 100 g) 2-3 łyżki cukru 1 łyżka galaretki truskawkowej (suchej) PIANKA TRUSKAWKOWA: 200 ml śmietany 30% dobrze schłodzonej 200 ml wrzącej wody reszta galaretki
Rozpustne gotowanieWiem, że sezon rabarbarowy właśnie się zakończył, ale wczoraj udało mi się zebrać tak dorodne łodyżki, że postanowiłam coś jeszcze z nich upichcić. Miał być jakiś szybki placek, ale w ostatniej chwili się rozmyśliłam i postawiłam na dżem. Kiedyś w telewizji słyszałam o rabarbarowym dżemie z bananami, więc pomyślałam czemu nie? Podchodziłam do tego pomysłu nieco sceptycznie, bo jakoś
Rozpustne gotowaniedzięki temu ciasto jest puszyste, bez zakalca, a rabarbar pozostaje soczysty z delikatną nutką słodyczy. Sam przepis jest bardzo prosty, nie wymaga nawet użycia miksera. To co, gotowi na rabarbarową euforię? Zapraszam! Składniki na rabarbarową euforię: na formę 24 x 28 cm lub nieco większą (ewentualnie na tortownicę o średnicy co najmniej 28 cm) RABARBAR: 1 kg umytego, pokrojonego
Rozpustne gotowanieTortownicę wykładamy szczelnie folią spożywczą. Herbatniki mieszamy z masłem, przekładamy na spód formy i grzbietem łyżki, równomiernie, dociskamy spód do dna formy, chłodzimy. MASA SEROWO-RABARBAROWA: 700 g twarogu trzykrotnie mielonego 250 g rabarbaru około 150-180 g cukru pudru (ja daję do smaku) 2 czubate łyżki żelatyny + 8 łyżek zimnej wody 200 ml śmietany kremówki (30-36%) bardzo mocno(...)blendujemy masę lub przecieramy przez sitko, lub jedno i drugie (wtedy otrzymamy gładki mus, bez żadnych włókien, ja tylko blendowałam i było ok). Ser przekładamy do miski, dodajemy mus rabarbarowy, ubitą kremówkę i przesiany cukier puder, mieszamy. Gotową masę serową wykładamy na schłodzony spód, wyrównujemy i chłodzimy przez co najmniej 3-4 godziny. Gotowy dekorujemy truskawkami lub karmelizowanym rabarbarem. Gotowe
Rozpustne gotowaniebyły proporcje na mniejszą formę. Idea jednak została zachowana, i muszę przyznać, że żałuję, iż zwlekałam tak długo. Wszystkie warstwy świetnie się ze sobą komponują: kruche ciasto, kwaśna masa rabarbarowa, słodki, kremowy budyń, chrupiące płatki migdałowe i obłędnie pachnące truskawki. Jeśli macie zapasy rabarbaru, albo zobaczycie go gdzieś na straganie - kupcie koniecznie! To ciasto będzie idealne na pożegnanie sezonu(...)budyniem Składniki: (na formę o średnicy 20 cm) kruche ciasto: 100 g mąki pszennej 50 g migdałów 30 g cukru pudru 75 g zimnego masła 1 jajko masa rabarbarowa: 500 g rabarbaru 60 g cukru 3 listki żelatyny budyń: 30 g budyniu waniliowego (proszek) 350 ml mleka 40 g cukru 15 g masła dodatkowo: 50 g płatków migdałowych kilka truskawek
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKolejna lodowa propozycja na afrykańskie upały - pyszny sorbet truskawkowo-rabarbarowy. Idealny, orzeźwiający smak. Spróbuj koniecznie, póki są jeszcze truskawki :) Składniki: 3 łodygi rabarbaru (ok. 400 g) 170 g cukru 200 ml wody 600 g truskawek 1-1,5 łyżki rumu lub ekstraktu waniliowego, polecam z rumem (alkohol można pominąć, a w zamian dać np. pół łyżeczki cynamonu lub imbiru(...)grubym dnem, zasypać cukrem, zalać wodą i dusić do miękkości. Następnie zblendować i odstawić do całkowitego wystudzenia. Truskawki umyć i odszypułkować, zblendować i przetrzeć przez sito. Połączyć puree rabarbarowe, truskawkowe, rum i sok z limonki. Masę przełożyć do maszyny do lodów i włączyć mieszanie na ok. pół godziny (lub zgodnie z zaleceniami producenta). Bez maszyny: Masę przełożyć do metalowej
Domowa Cookierenka AgiDzisiaj do kolekcji dżemów i konfitur dołącza dżem rabarbarowy. Słodko-kwaskowy z nutką wanilii. Boski. Doskonały do naleśników, do tostów, do ciast. Do wszystkiego. A po resztę przepisów zapraszam do zakładki Przetwory i przyprawy . em Dżem rabarbarowy Czas przygotowania: 2 dni Składniki: 700 g rabarbaru 300 g cukru 1 laska wanilii Wykonanie: Rabarbar płuczemy
Kulinarne przygody Gatitymini-torcik" z zapiekanej polenty przełożony musem rabarbarowym, podany z domowym masłem z nerkowców~ Dopiero dzisiaj rano uświadomiłam sobie, że to już...3 (trzecie!!!) urodziny bloga! Najpierw się zdziwiłam, potem ucieszyłam, a na koniec zmartwiłam, bo...zapomniałam o urodzinach i nie miałam czasu na przygotowanie specjalnego dania. Jednak doszłam do wniosku, że ten mini-torcik jednak jest jak znalazł(...)wrzeć wrzucamy rabarbar. Dusimy do momentu aż rabarbar zmięknie i zacznie się rozpadać. Wyłączamy palnik i dosładzamy mus do smaku. Na talerzu układamy pierwszy krążek polenty, smarujemy go musem rabarbarowym i przykrywamy drugim krążkiem, który następnie smarujemy musem - postępujemy tak do wykończenia składników. Wierzch dekorujemy masłem z nerkowców lub innych orzechów i podajemy. Smacznego
breakfast of dreamswyczekuję momentu aż pojawi się w moim ogrodzie. A że jest go tam całkiem sporo, na pewno pojawi się wiele przepisów z jego udziałem :) Pierwszym z nich jest rabarbarowe crumble, które jest obłędnym połączeniem kwaśnego rabarbaru i chrupiącej migdałowej kruszonki przepełnionej słodyczą. I jak tu nie kochać rabarbaru? :) Przepis, na którym się wzorowałam pochodzi z tej strony. SKŁADNIKI(...)Włożyć do rondelka z grubym dnem, dodać skrobię, masło oraz cukier brązowy i waniliowy. Można zmienić proporcje cukru, w zależności od upodobań, ja nie lubię zbyt słodkiej masy rabarbarowej dlatego używam go stosunkowo niedużo i biały zastępuję brązowym, który jest mn iej słodki. 2. Całość gotować kilka minut, aż masło i cukier się rozpuszczą i połączą ze skrobią. Uważać żeby
DefinicjaSmakuKolejna część przepisów z wykorzystaniem wyciskarki SANA , tym razem mam dla Was przepis na dżem truskawkowo-rabarbarowy i sok z melona. Dżem truskawkowo – rabarbarowy Ponieważ jest sezon na truskawki i rabarbar, warto je wykorzystać do zrobienia domowego dżemu, przy pomocy wyciskarki SANA , jest to bardzo łatwe i każdy znajdzie czas na jego zrobienie. Jak się okazuje wyciskarka może służyć
Co na wege obiad?rondelka, dodać 8 łyżek cukru, łyżkę cukru waniliowego i 3 łyżki przegotowanej wody. Gotować ok. 10 minut (uwaga, by rabarbar zbyt się nie rozgotował). Oddzielić owoce od syropu rabarbarowego. Proszek budyniowy rozmieszać z kilkoma łyżkami mleka i 1 łyżką cukru. Resztę mleka zagotować i dodać do niego rozrobiony proszek budyniowy. Doprowadzić do wrzenia, a następnie ostudzić. Galaretkę truskawkową rozpuścić(...)szklance gorącego syropu rabarbarowego pochodzącego z gotowania rabarbaru. Wystudzone tartaletki posmarować delikatnie chłodnym budyniem. Na budyń nałożyć gotowany rabarbar i zalać tężejącą galaretką. Gdy całość zastygnie przygotować sos-krem budyniowo-śmietanowy. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno i dodać do niej pozostałą część budyniu. Całość zmiksować. Gotowe tartaletki podawać z kleksem sosu-kremu budyniowego. Z przepisu można wykonać
Mania WypiekaniaTruskawkowy sernik na zimno Truskawkowy torcik grysikowy bez pieczenia Biszkoptowe ciasto z truskawkami Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Sernik na zimno z musem truskawkowym Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto rabarbar truskawka Sorbet truskawkowy Domowe lody truskawkowe z karmelizowanym rabarbarem Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe Lody jogurtowo-truskawkowe Mus truskawkowy na biszkoptach Proporcje
Kulinarne przygody GatityIdealna z jogurtem na śniadanie czy kolację. Do tego tylko garść owoców i nic mi więcej nie trzeba. Tym razem powstała granola z musem rabarbarowym. Jest lekko kwaskowata, ale przepyszna. Składniki: 400 g płatków owsianych 100 g słonecznika 50 g siemienia lnianego 150 g orzechów włoskich 50 g wiórków kokosowych 250 g rabarbaru 2 łyżki(...)kawałki. Wrzucić do garnka i zalać odrobiną wody. Dusić pod przykryciem mieszając tak, aby powstała papka. Pozostałe składniki wymieszać w misce. Dodać mus rabarbarowy i wymieszać. Wyłożyć na blachę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na około godzinę. Mieszać 2 - 3 razy w trakcie pieczenia. Po tym czasie piekarnik wyłączyć
Sto kolorów kuchniPyszny krem rabarbarowy z cynamonową nutą. Przyznam, że do tej pory jakoś specjalnie do rabarbaru mnie nie ciągnęło, tzn. jako dziecko lubiłam wcinać świeże łodygi maczane w cukrze (na samą myśl robię kwaśną minę), ale później mi przeszło i na wiele lat o nim zapomniałam. No może nie do końca, bo od czasu do czasu pojawiał się w kompocie(...)rzadko w wypiekach i deserach. W tym roku na pewno to się zmieni, mam już w zanadrzu przepis na cudowne ciacho, którego głównym składnikiem jest właśnie rabarbarowy curd. Zachęcam do jego przygotowania, może nawet podwójnej porcji, bo krem jest obłędny i znika w oczach :) Składniki: 500 g rabarbaru 3/4 szklanki cukru 50 ml wody 1 łyżeczka cynamonu 5 żółtek skórka
Domowa Cookierenka AgiDalej pozostajemy w klimacie rabarbarowym...Tym razem granola. Założę się, że takiej jeszcze nie jedliście ;) Jest idealna na letnie śniadanie - z jogurtem lub mlekiem. p.s. po prawej stronie znajduje się ankieta, jeśli jeszcze nie głosowaliście to zachęcam ;) GRANOLA RABARBAROWA lekko zmodyfikowany przepis z Filozofii Smaku // mały słoik granoli ~150g różowych części rabarbaru ~50g cukru trzcinowego ~łyżka wody ~100g płatków owsianych
chili & sugarkociołek" razem ze mną pichciły: Edyta - www.pasjasmaku.com Marlena- smerfetka79.blogspot.com Wiosenka- www.eksplozjasmaku.blox.pl Marta - kolorowo-torcikowo.blogspot.com Ania - przyprawmnie.blogspot.com Karolina - stokolorowkuchni.blox.pl Dorota - sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com Gosia - jedzismakuj.blogspot.com RABARBAROWY CURD inspiracja: cook & look // ok. 600g curd'u ~450g czerwonych, dojrzałych części rabarbaru (można użyć całych łodyg, ale wtedy kolor będzie mniej intensywny) ~45g cukru (do rabarbaru) ~100g cukru(...)masę. Żółtka ucieramy z cukrem i solą na puszystą masę. Umieszczamy utarte żółtka w garnku i gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Gdy masa będzie ciepła dodajemy mus rabarbarowy, skórkę i sok z cytryny, gotujemy aż curd zgęstnieje. Studzimy, przekładamy do słoików i przechowujemy w zamkniętych słoikach w lodówce max. tydzień. Smacznego! :) Przepis dodaję do akcji
chili & sugarRabarbarowe lody podane w ażurowych kubeczkach z mlecznej czekolady Goplana, orzeźwiające, przepyszne , prawdziwa rozkosz dla podniebienia-co może być lepszego? Robiłam je ręcznie bo nie mam maszynki do lodów i musiałam je co chwila mieszać ale i tak wyszły pyszne! Myślę że sposób ich podania zachęci Was do zrobienia. Składniki: Mus z rabarbaru: 6 lasek rabarbaru 4 łyżki wody(...)miękkości, aż zacznie się rozpadać. Następnie miksujemy blenderem na mus.Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Lody: Schłodzoną śmietankę ubijamy z pastą waniliową na puszysto, wlewamy cienkim strumieniem mleko skondensowane, dodajemy mus rabarbarowy, mieszamy delikatnie, rozlewamy do plastikowego pojemniczka i mrozimy parę godzin mieszając od czasu do czasu. Ażurki czekoladowe: Mleczną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej na płynną masę. Formy do muffinek układamy
Wanilia i Kardamontemperaturze 200 stopni. W międzyczasie ubijamy bezę. Białka ubijamy na sztywno i powoli wsypujemy cukier. Całość mieszamy aż beza stanie się gładka i lśniąca. Na podpieczony spód wykładamy masę rabarbarową, następnie pianę a na końcu wierzch posypujemy płatkami migdałów. Całość zapiekamy jeszcze kolejne 20 minut aż beza się zezłoci. Tartę również dodaję do akcji rabarbarowej organizowanej przez Olcik. A teraz
My simple kitchenPewnie nie jedna i nie tylko kulinarna. Tymczasem mam dla Was coś słodkiego :) Rabarbar nigdy nie był tym, za czym przepadałam. Nigdy nie czułam tej zbiorowej fascynacji i szaleństwa rabarbarowego. Kojarzył mi się z niesmacznym kompotem i kwaśnym ciastem. Omijałam go więc szerokim łukiem. Skusiłam się, aby przełamać tę niechęć, dopiero po owsiankowych warsztatach, kiedy przygotowywaliśmy tartę z truskawkami(...)rabarbarem. Okazało się, że rabarbar może dobrze smakować połączony z odpowiednimi dodatkami. Kupiłam więc kilka czerwonych łodyg i wymyśliłam swoją wersję rabarbarowej tarty. Szybko zniknęła, zdecydowanie zbyt szybko :) Może to ekscentryczne łączyć z nim melona, ale uwierzcie, że smak jest niesamowity :) Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej, 100 g zimnego masła, 1/3 szklanki drobnego cukru, szczypta soli, 3 płaskie łyżki
Codzienna kuchnia niecodziennaBUDYŃ TRUSKAWKOWO-RABARBAROWY Rabarbar staram się w tym roku wykorzystać maksymalnie w rożnych przepisach, a że świetnie komponuje się on z truskawkami, których jest własnie zatrzęsienie na straganach, ugotowałam szybciutko budyń :) Domowy, aksamitny budyń truskawkowo-rabarbarowy z nutką wanilii. Prosty i szybki deser, którym zajadały się moje Dzieci, ale i mąż nie pogardził porcją, musiał więc być
Słodko-Słony Świat IlonyZapraszam na pyszny deser z musem rabarbarowym. Każdemu będzie smakować. Polecam gorąco!!! SKŁADNIKI: 25 dag rabarbaru 1 opakowanie galaretki o smaku cytrynowym 4 łyżki cukru 1 szklanka śmietany 30% 1,5 łyżki cukru pudru 10 sztuk herbatników 2 kostki mlecznej czekolady truskawki i listki melisy do dekoracji PRZYGOTOWANIE: 1. Rabarbar obieram i kroję na mniejsze kawałki. Przekładam do garnka. Podlewam(...)oraz galaretkę. Dokładnie mieszam. Odstawiam do przestudzenia. 2. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem. 3. Herbatniki kruszę i wsypuję na dno pucharków. Następnie nakładam porcję gęstego musu rabarbarowego. Na to porcję ubitej śmietany. Znów nakładam mus i śmietanę. Wierzch oprószam startą na tarce czekoladą i dekoruję truskawkami oraz listkami melisy
Tradycyjna kuchnia Kasilitra mleka 380 ml mleka 50 g gorzkiej czekolady 1 czubata łyżka masła Rabarbar: 2 łodygi rabarbaru 10-20 ml wody 5-6 łyżek cukru Różowy kajmak rabarbarowy 150 ml mleka 40 g cukru białego syrop z rabarbaru opcjonalnie kilka kropli czerwonego barwnika Dekoracja: listek świeżej mięty łyżka śmietany kremówki 30% ubitej na sztywno grube wiórki czekolady gorzkiej do posypania(...)rabarbar zmięknie i puści sok. 3. Miękki rabarbar odłożyć z patelni do ostudzenia. 4. Syrop gotować aż zgęstnieje odrobinę i odparuje. 5. Ostudzić odrobinę, przygotować kajmak Różowy kajmak rabarbarowy: 1. Mleko zagotować na średnim ogniu z cukrem. 2. Mieszać od czasu do czasu by kajmak się nie przypalił, 3. Gotować tak od 10 do 20 minut do momentu aż masa
KreatywnePinySezon rabarbarowy już w pełni, a mój rabarbar w ogródku urósł duży i wygląda okazale. Zatem pojawi się parę nowych przepisów rabarbarowych. Dzisiaj proponuję ciasto migdałowe z tym wspaniałym warzywem i pomarańczą. Wilgotne, aromatyczne, lekko kwaskowate, rozpływa się w ustach. Idealne na rozpoczęcie sezonu. Bardzo polecam… (przepis ze strony BBC goodfood ciut zmodyfikowany). Świetnym połączeniem jest pomarańcza i rabarbar, dlatego
Mała Cukierenkaspróbuje? Składniki: Ciasto: 1/2 kg mąki 1/2 szklanki cukru pudru (lub wedle smaku) 250 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka śmietana (ile zabierze ciasto) Budyń rabarbarowy: 1 kg pokrojonego w kostkę rabarbaru 30 dag cukru kryształu 1 opakowanie budyniu waniliowego Pianka: 3 białka 2-3 łyżki cukru 1 kisiel cytrynowy Sposób wykonania: 1. Zaczynamy od rabarbaru. Pokrojony(...)Białka ubijamy na sztywno z cukrem, pod koniec dodajemy kisiel cytrynowy i całość miksujemy. 5. Ciastem wylepiamy blaszkę (35x20cm) wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem. Na ciasto wykładamy budyń rabarbarowy, potem ubitą pianę z kisielem, a na koniec starte na tarce ciasto z zamrażarki. 6. Ciasto pieczemy w 180 st. C przez 40 - 50 minut, aż wierzch się zarumieni. Smacznego
Kuchnia domowa AniRabarbar znany jest głównie z przyrządzania kompotu oraz konfitur, ja postanowiłam połączyć go z serem białym w pysznej tarcie o wyrazistym smaku ciasta. Tarta serowo-rabarbarowa Ciasto: 300 g mąki gryczanej Melvit; 150 g masła ghee (bądź zwykłego masła); 2 żółtka; 1 łyżka ksylitolu. Masa serowo-rabarbarowa: 500 g sera białego; 2 białka; 1 łyżka mąki ziemniaczanej; 2 łyżki ksylitolu
Życie na widelcudodać 2 łyżki wody i gotować często mieszając przez 5-10 minut, aż będzie miękki. Wystudzić i zmiksować na mus. Galaretkę rozrobić w połowie szklanki wrzątku. Dodać do musu rabarbarowego i wszystko wstawić do lodówki, żeby zgęstniało. Kiedy mus zacznie się trochę ścinać - po ok 1 godzinie w lodówce, wylać go na ciasto. Zostawić w lodówce do całkowitego zgęstnienia musu(...)rabarbarowego (ja zostawiłam na całą noc). Śmietanę kremówkę ubijać na wysokich obrotach, aż zgęstnieje. Dodać cukier puder i ubijać jeszcze 2-3 minuty, aż powstanie gęsty krem. Wyłożyć bitą śmietanę na schłodzone ciasto i posypać posiekanymi pistacjami
Kulinarne Inspiracjedesery. Nic tak nie przełamuje ich słodyczy jak to wykrzywiające buzię warzywo - właśnie za to je lubię, dodaje słodkościom tak potrzebnego im charakteru. W zeszłym roku przygotowywałam rabarbarowe desery inspirowane kuchnią francuską. Za to w tym roku postanowiłam zwrócić się nieco ku orientalnym klimatom i sięgnąć po bardzo interesujące połączenie rabarbaru z wodą różaną. Inspiracją do dzisiejszej tarty był(...)łyżki na deser. Warto się w nią zaopatrzyć, bo w tym roku mam zamiar pokazać Wam jeszcze inne przepisy z jej wykorzystaniem, np. na orzeźwiający rabarbarowy napój. Migdałową tartę z rabarbarem i wodą różaną przygotowałam w ramach akcji wspólnego pieczenia. Zajrzyjcie do Gin , Sianko i Mopsa i sprawdźcie, jakie pyszności one przygotowały! Migdałowa tarta z rabarbarem i wodą różaną
Chilli Czosnek i OliwaZapraszam na pyszne ciasto z musem rabarbarowym i bitą śmietaną. Jest łatwe do przygotowania i mocno orzeźwiające. Przepis bierze udział w akcji " Ciasto na niedzielę ", do wyboru były dwie propozycje "Fale dunaju" oraz "Ciasto z rabarbarem" . SKŁADNIKI: Ciasto: 1,5 szklanki mąki, 3 żółtka, 1/2 kostki margaryny, 1 łyżka cukru pudru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1,5 łyżeczki proszku(...)pieczenia, 1,5 łyżki śmietany 18%, Mus rabarbarowy: 40 dag rabarbaru, 100 ml wody, 1/3 szklanki cukru, 1 opakowanie galaretki zielonej, Dodatkowo: 200 ml śmietany 30%, 1 łyżka cukru pudru. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z margaryną. Dodaję pozostałe składniki i zagniatam ciasto. Ciasto zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na 30 minut. Ciasto rozwałkowuję
Tradycyjna kuchnia Kasipieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 ° C. Wyjąć ciasto z lodówki. Wylepić całą formę ciastem. Piec przez ok. 15 min. Ciasto powinno się ładnie zarumienić. Wyjąć, wystudzić. Nadzienie rabarbarowe: 900 g dojrzałego rabarbaru 5 łyżek wody 1 czubata łyżeczka cynamonu *Najsmaczniejszy jest cienki, mocno czerwony rabarbar. Rabarbar umyć, odkroić końcówki i pokroić na ok. 0,5 cm kawałki(...)cukier całkowicie się rozpuści – trwa to kilka minut. W masie nie powinno być żadnych grudek cukru. Piekarnik rozgrzać do 130 ° C z termoobiegiem lub 150 °C bez termoobiegu. Masę rabarbarową wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać. Następnie równomiernie nałożyć masę bezową. Piec ok. 45 min, do momentu aż beza lekko się zarumieni, będzie sztywna na wierzchu, ale nadal puszysta w środku
maniapieczenialasyczna lemoniada to kwaskowatość cytryn rozcieńczona wodą z dużym dodatkiem cukru. W sezonie rabarbarowym cytryny można zastąpić równie kwaśnym rabarbarem, który znakomicie łączy się z pomarańczą i ziołami - miętą, stewią, melisą cytrynową, bazylią, tymiankiem lub macierzanką (do wyboru), dając cudownie chłodzący napój na gorące dni :), no i ten piękny landrynkowy kolor... Zamiast białego cukru trzcinowy, miód, ksylitol lub stewia(...)pomarańczy, ewentualnie dosłodzić. Dodać pozostałe świeże zioła, mocno schłodzić w lodówce lub zamrażarce. Przed podaniem rozcieńczyć wodą gazowaną i/lub winem musującym. Dobrze smakuje z ciastem rabarbarowym :) Tkaniny lniane Kardelen by Mira design
SzczyptaSmaQkrokami:) A dziś przepis Jamiego Olivera - znów w ramach wyzwania, tym razem z jego strony pełnej smacznych inspiracji. Świetne połączenie świeżego imbiru i rabarbaru. Warte przetestowania w krótkim sezonie rabarbarowym- polecam! RABARBAROWE MUFFINY Z IMBIROWĄ KRUSZONKĄ Na muffiny skórka otarta z jednej pomarańczy 300g rabarbaru 250ml mleka 1/2 cytryny 350g mąki tortowej 1 łyżeczka proszku
les mirabellesprzyjemności zrobienia kruchego ciasta z rabarbarem jak tylko zobaczyłam te piękne czerwono-zielone łodygi na bazarku niedaleko domu. Moja koleżanka z biurka obok w pracy, Iwona, cały czas wspomina rabarbarowe crumble , które robiłyśmy w zeszłym roku - ja je planuję powtórzyć ;) Zdjęcia kruchego ciasta wyszły bardzo żółte - podejrzewam, że wynika to ze światła i pomogły temu chmury za oknami. W rzeczywistości(...)ciasto ma "zdrowszy" kolor :) Składniki: Ciasto: 150 gram mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 50 g cukru 1 jajko 150 gram masła Rabarbarowe nadzienie: 700 - 800 g rabarbaru 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżki cukru łyżka cukru waniliowego Kruszonka: 100 g masła 70 g mąki pszennej 70 g mąki ziemniaczanej 70 g cukru Formę wysmarować masłem i delikatnie wysypać bułką
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Pożywny koktajl mleczno-owocowy, składający się z trzech warstw: mango + sok z pomarańczy, truskawki + mleko, syrop owocowy domowej roboty (np. rabarbarowy). W wersji dietetycznej syrop możemy pominąć. Składniki: (3-6 porcji) 1 mango 1.5 szklanki soku pomarańczowego najlepiej świeżo wyciskanego 1 szklanka truskawek (mrożonych) 1.5 szklanki mleka syrop rabarbarowy (najlepiej domowej roboty) lub inny syrop owocowy (opcjonalnie) Przygotowanie
Moja Delicjacyklu "Słodkie środy" zapraszamy na rabarbarowe muffiny. Rabarbarowe szaleństwo jeszcze w pełni więc warto skusić się na małą słodkość. Osobiście bardzo lubię muffinki z racji tego, że po pierwsze są szybkie w przygotowaniu, a po drugie nie trzeba kroić ich na kawałki. Kiedy przygotowałam je pierwszy raz mąż sceptycznie podszedł do pierwszego kęsa, jednak po chwili okazało się
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkidzieciństwie zimnego kompotu gotowanego przez ukochaną Babcię w wielkim garnku , którym częstowała mnie zawsze w letnie popołudnia, po różne wersje tart, crumble czy drożdżowych placków, wszytko co rabarbarowe przyrządzam i zjadam z wielką ochotą . Nie mogłam zatem przejść obojętnie obok przepisu na Coconut Creams with Rhubarb, czyli Kokosowego kremu z rabarbarem. Krem jest niezwykle łatwy w wykonaniu(...)momentu zagotowania, ok. 2-3 min. (nie gotować za długo, aby rabarbar zachował kształt i nie rozpadł się). Ostudzić. Przed podaniem na każdy z kremów nałożyć sos rabarbarowy. Smacznego
KUCHARNIAłyżkę zimnej wody.Ciasto wykładam na opruszoną mąką stolnicę i zagniatam szybko. Formuje płaski place, zawijam w folie i wkładam do lodówki.Mus:W czasie kiedy ciasto odpoczywa przygotowuję mus rabarbarowy. Rabarbar obieram i kroję na kawałki. Wkładam do garnka, dodaję cukier i 4 łyżki wody. Gotuję na małym ogniu aż rabarbar zmięknie i stworzy mus o gęstej konsystencji(...)sekund.Upieczone spody wyciągam z piekarnika, wysypuje ciecierzyce i zdejmuję papier. Jeszcze ciepłe wyciągam z foremek. Zostawiam do przestygnięcia (są cienkie więc nie trwa to długo).Na ciasto nakładam mus rabarbarowy (dość grubą warstwę), na mus nakładam masę serową. Całość dekoruję świeżymi truskawkami i odstawiam do lodówki na chwilę aby masa serowa stężała
Magiczna kuchnia DariiTarta z rabarbarem, pomarańczową nutą i słodką bezą to idealna tarta na letnie dni. Zakochałam się w niej:)! Kruchy spód jest wypełniony kwaskowatą rabarbarową masą połączoną z orzeźwiającym pomarańczowym sokiem a uwieńczeniem jest słodziutka beza. I jak jej nie lubić? Tarta z rabarbarem i bezą – składniki:700 g rabarbaru250 g drobnego cukrustarta skórka i sok z 3 pomarańczy3 jajka(...)ostygnięcia. Do wystudzonej masy dodać żółtka i dobrze wymieszać. 4. Białka ubić, następnie po trochu dodawać cukier, dobrze ubijając po każdej dodanej porcji.5. Na upieczony spód wyłożyć masę rabarbarową a na wierzch ubite białka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni na 25 minut aż beza zrobi się złoto-brązowa. Podawać na ciepło lub na zimno, opcjonalnie z lodami
UgotujmyTo.plzdążę. Poza tym niedługo będzie wysyp truskawek, są jagody, maliny, morele, i o nich też trzeba przecież myśleć. Póki co jednak przygotowałam rzecz, na którą miałam ochotę od dawna - rabarbarowy curd. Uwielbiam ten angielski krem, przygotowywałam go już w kilku różnych wersjach, i byłam pewna, że w połączeniu z moim ulubionym warzywem stworzy duet idealny. Cóż... Okazało się(...)kolor barwnik ma iście krwisty, to i tak dałam go za dużo - curd jest odrobinę zbyt różowy... Ale nic nie szkodzi, bo smakuje obłędnie - idealnie słodko-kwaśny, cudownie rabarbarowy... Poezja! Spróbujcie koniecznie.Rhubarb curdSkładniki:(na ok. 500 g curdu)350 g rabarbaru2 jajka2 żółtka150 g cukru1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej1 łyżeczka olejukilka kropli czerwonego barwnika spożywczegoRabarbar umyć, odciąć końcówki i pokroić
Pożeraczka, czyli raz adobrzebowiem tylko odrobinę (nauczona doświadczeniem). C. stwierdził, że następnym razem mam zrobić biało-czerwone - co o tym myślicie...?Żeby babeczkom dodać charakteru, wydrążyłam środek i napełniłam go przygotowanym wcześniej rabarbarowym curdem. Zniwelował słodycz i sprawił, że całość smakowała naprawdę wyśmienicie. Poza tym zawsze fajnie znaleźć niespodziankę w babeczce, prawda...?Waniliowe babeczki z rabarbarowym curdem i kremem na bazie bezy szwajcarskiejSkładniki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzed pieczeniem czy inną ostateczną obróbką. Myślę, że wśród wszystkich innych ta brzmi całkiem sensownie. Najpierw chciałam zrobić muffiny, ale później na blogu O! kuchnia zobaczyłam rabarbarowy suflet... Nigdy sufletu nie robiłam - było to jedno z moich wyzwań na bieżący rok. Było - bo już pokonałam strach, i z duszą na ramieniu przystąpiłam do sufletowania. Bałam się(...)moim zdjęciu suflecik już ździebko oklapnięty, ale jednak pyszny - delikatny i leciutki, z cudownym smakiem kwaśnego rabarbaru. Rewelacja! Jeśli boicie się sufletów - przestańcie, i zróbcie ten. Gwarantuję pełnię szczęścia.Rabarbarowe desery zdecydowali się również przygotować: Panna Malwinna, Siankoo, Maggie, Mirabelka, Lejdi, Dobromiła, Ania, Siaśka oraz Wojciech. Ogromnie jestem ciekawa
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKręcenie domowych lodów strasznie mnie wciągnęło. Ciągle mam ochotę na nowe - przede mną truskawkowe, czekoladowe, rabarbarowe (koniecznie!). Póki co jednak decyduję się na smaki raczej nietypowe - takie, których nie spotkamy w sklepie. Owszem, w niektórych kawiarniach jest ogromny wybór zaskakujących smaków, jednak mi tam nie po drodze. W mojej malutkiej mieścinie nie ma miejsca, gdzie mogłabym spróbować lodów pomidorowych(...)godziny zajmuje nieco czasu. Jednak warto, efekt bowiem jest fantastyczny! Te lody są mocno owocowe, same w sobie może nawet troszkę za mało słodkie. My jedliśmy je z tartą rabarbarową, którą wspaniale ożywiały. Delikatna nuta rozmarynu gdzieś w tle nadaje lodom ciekawego, oryginalnego charakteru. Jeśli boicie się się spróbować tych, gdzie rozmaryn gra pierwsze skrzypce, koniecznie zacznijcie od poniższych
Pożeraczka, czyli raz adobrzesukcesie sufletu rabarbarowego, któremu nie udało mi się zrobić zdjęcia w pełnej krasie postanowiłam, że będę próbować aż do skutku. Idea sufletu bardzo mi się spodobała - nie jest lekko, ale też nie aż tak trudno, jak się spodziewałam. Wymaga on bowiem pewnej precyzji, skupienia i delikatności, ale jeśli poświęcimy mu raptem kilka minut uwagi, wszystko z pewnością się uda.Na blogu(...)może czekać, więc przygotowałam tylko dwie porcje. Następnym razem chyba jednak zrobię cztery, bo jest tak pyszny, że sama spokojnie mogłabym dwie skonsumować.Robi się go podobnie jak rabarbarowy, tylko nic nie trzeba wcześniej gotować. Ubite białko mieszamy ze zmiksowanymi truskawkami - ot, cała filozofia! Nie brzmi zbyt skomplikowanie, ale sukces gwarantuje tylko bardzo dokładne mieszanie - nie może być glutków białka
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzesadzam i nie oszukuję. To jest najlepsze ciasto z rabarbarem, jakie zdarzyło mi się jeść. Wszystkie smaki komponują się ze sobą idealnie, jest odpowiednio słodkie z kwaskową, rabarbarową nutą. Uwielbiam je!Przepis znalazłam w gazetce Pieczenie jest proste, nr 3/2007 ładnych parę lat temu, i od tamtej pory piekłam to ciacho kilkakrotnie. Oczarowało mnie prostotą wykonania i połączeniem prostych składników(...)Ponieważ wszyscy kochamy rabarbar, ciasto z jego dodatkiem postanowiło upiec całkiem liczne grono: Panna Malwinna, Martynosia, Sianko, Justinka, Zuzia, Mops i Bartek - koniecznie do nich zajrzyjcie po więcej rabarbarowych inspiracji.Migdałowe ciasto z rabarbarem i beząSkładniki:(na tortownicę o średnicy 26 cm)ciasto:150 g miękkiego masła125 g cukru2 jajka3 żółtka150 g mąki pszennej75 g mąki ziemniaczanej1,5 łyżeczki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeFAJNY PRODUKT, ZA TAK ŚWIETNY PREZENT KTÓRY KAŻDA GOSPODYNI POWINNA MIEĆ U SIEBIE W DOMU. *Zapraszam na profil Tupperware na Fb:https://www.facebook.com/tupperwarepolskaoficjalnyprofil?fref=ts*TEST DŻEMU TRUSKAWKOWO- RABARBAROWEGO OWOCOWA ROZKOSZ:Kiedy otrzymaliśmy słodka paczuszkę od firmy na pierwszy okrzyk chłopaków- moich synków poszedł dżem truskawkowo- rabarbarowy , juz wiedzielismy, idealny do rogalików. Przeciez taki robimy swój i jest przepyszny
Z Majeczką w kuchnidrożdżowych bułeczek i imbirowej kruszonki. Niebo w gębie, najlepsze jeszcze lekko ciepłe :-). Inspiracja Matka wariatka i Moje wypieki Na blogu znajdziecie również inne słodkie rabarbarowe propozycje: jogurtowe ciasto z rabarbarem, kruche ciasto rabarbarowe i lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem. Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką Składniki: 460 - 480 g mąki
Kulinarne przygody Gatityjuż teraz warto pomyśleć o tym, żeby jego smak został z nami na dłużej, wtedy kiedy świeży zniknie ze straganów. Możemy z niego zrobić mus rabarbarowy lub dżem rabarbarowo - truskawkowy, ale możemy też rabarbar ususzyć, a potem wykorzystać na przykład do zrobienia granoli kokosowo-rabarbarowej. Inspiracja Chillibite Suszony rabarbar Składniki: 2 kg rabarbaru
Kulinarne przygody GatityDomowe lody wiśniowe Domowe lody morelowe Domowe lody porzeczkowe Domowe lody malinowe Domowe lody kawowe z rodzynkami Domowe lody cafe latte Domowe lody z borówką amerykańską Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe Lody jogurtowo-truskawkowe Lody rabarbarowe Sorbet truskawkowy Domowe lody truskawkowe z karmelizowanym rabarbarem Składniki: 3 żółtka330 ml śmietany 30% 400 ml mleka80 g cukru Mieszanka owocowa
Kulinarne przygody Gatitybitej śmietanie. My bardzo lubimy pavlovą z truskawkami, i listkami mięty. Tym razem postanowiłam przygotować ją w wersji mini, z kremem na bazie bitej śmietany i konfitury truskawkowo-rabarbarowej, taka mini beza jest poręczna i odpada jej krojenie, bo każdy ma swoją. Beza Pavlova jest krucha, a w środku miękka, lekko ciągnąca. Używam zawsze schłodzonych białek , których nadmiar zawsze zamrażam(...)cukru (100 g trzcinowego i 100 g pudru) sok z połowy limonki 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej szczypta soli Do dekoracji: 330 ml śmietany 30% 4 łyżki konfitury truskawkowo- rabarbarowej truskawki listki mięty Przygotowanie: Na papierze do pieczenia obrysowujemy 4 krążki o średnicy 10 cm. Białka wlewamy do suchej misy robota, dodajemy szczyptę soli. Ubijamy na sztywną pianę, dodajemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSezon rabarbarowy trwa..a ja jakoś w tym roku coś słabo "działam" z rabarbarem..był tylko parę razy kompot...i dopiero pierwsze ciasto.. Ciasto: 30 dkg mąki 4-5 łyżek cukru pudru 20 dkg margaryny 1 jajko 1 żółtko 1 łyżka wody szczypta soli Nadzienie: 2-3 jabłka 5 łodyg rabarbaru 1/2 szkl.wody 2 łyżeczki cukru waniliowego cukier(...)folią i obciążyć fasolą.Piec w nagrzanym piekarniku około 15 minut w temperaturze 180°C. Po tym czasie ściągnąć folię i piec dalej ok. 5- 10 minut. Nadzienie jabłkowo-rabarbarowe przełożyć na ciasto, wyrównać.Z pozostałej części ciasta zrobić długie paski i ułożyć na nadzienie. Piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni.Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem
Moje domowe kucharzenieistotne znaczenie: zielona łodyga i miąższ = oj, kwaśny! różowa łodyga i miąższ = nieco słodszy im czerwieńsza łodyga i miąższ = tym słodszy rabarbar! Poniżej propozycja połączenia klasycznej szarlotki rabarbarowej z suszoną żurawiną. Tak jak do szarlotki z jabłkami dodaję rodzynki, tak tu postanowiłam dołożyć analogicznie żurawinę. Nieskromnie stwierdzam - całkiem udany eksperyment! :)Składniki na dużą blachę - u mnie 2 mniejsze(...)pieczenia na tylko dół - w ten sposób cienka góra z ciasta się nie przypali. Przekręcić też blachę tył naprzód, dla równomiernego upieczenia ciasta. Po wyjęciu z piekarnika szarlotkę rabarbarową przestudzić. Można posypać cukrem pudrem, jeśli łasuchom nadal za mało słodko. Pycha! Cierpki, jędrny, bogaty w witaminy i bardzo sezonowy – rabarbar to król ciast i deserów, pojawiających się
Grunt to przepis!rabarbar obrać, porządnie umyć i pokroić na drobne kawałki- do rabarbaru dodać cukier i budyń, dobrze wymieszać- ciastem dość cienko wylepić blachę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuć widelcem- masę rabarbarową przełożyć na ciasto i równo rozsmarować- ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut- margarynę rozpuścić w rondelku, dodać wiórki kokosowe wymieszane z cukrem pudrem(...)minut do zrumienienia kokosowej pierzynki Wiórki kokosowe są alternatywą dla tradycyjnej kruszonki, swoją słodyczą wspaniale łagodzą kwaskowatość rabarbaru. Ciasto rozpływa się w ustach ze względu na dużą ilość nadzienia rabarbarowego oraz cienką warstwę ciasta kruchego na spodzie. Placek smakuje wybornie również w kilka dni po upieczeniu, choć wielbiciele rabarbaru zjedzą go wcześniej
Smakołyki Berenikismarujemy), piec w 180 stopniach przez 30 minut do tzw. suchego patyczka- biszkopt studzić w wyłączonym piekarniku- ostygnięty biszkopt wykroić nożem z tortownicy, zdjąć papier ze spodu PONCZ RABARBAROWY- oczyszczony rabarbar pokroić na kawałki, zasypać cukrem, zalać taką ilością wody, by sięgała ponad kawałki, gotować na małym ogniu 5-10 minut pilnując, by rabarbar nie rozpadł się, a woda(...)drobną kostkę (można dodać rabarbar powstały z gotowania kompotu), zalać wodą, dosypać cukier i gotować na małym ogniu cały czas mieszając do momentu zgęstnienia musu i odparowania wody- mus rabarbarowy pozostawić do ostygnięcia- galaretkę rozpuścić w 250 ml gorącej wody (czyli połowie wymaganej na opakowaniu ilości), pozostawić do ostygnięcia- do ostygniętego musu dodać pozostawiony krem mascarpone, wymieszać, dodać zimną
Smakołyki BerenikiKruche, maślane spody, kwaskowe, owocowe nadzienie i kruszonką z dodatkiem... Artykuł TARTALETKI RABARBAROWE Z KRUSZONKĄ pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEsuchego patyczka”. Smacznego! U nas w domu moje łasuchy częstują się tym ciastem z kleksem konfitury śliwkowej i szklanką mleka! /inspiracja Kwestia Smaku/ Artykuł Ciasto rabarbarowe z kruszonką pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla PodniebieniaLato się zbliża, za oknem ciepło i kolorowo. Zaczynamy piec ciasta z owocami z ogródka. Jako pierwszy jest rabarbar Masa rabarbarowa – rabarbar pokroić w małe kawałki, obsypać cukrem. Odstawić aż cukier się rozpuści. Kilka razy potrząsnąć. Do garnka dodać masło, rabarbar z cukrem i sokiem który powstał. Gotować chwilkę, aż rabarbar lekko się rozgotuje. W międzyczasie rozmieszać proszek budyniowy
Kuchnia PokoleńOrzeźwiająca, wiosenna i pyszna oczywiście lemoniada rabarbarowa - świetnie gasi pragnienie w coraz to cieplejsze dni :) SKŁADNIKI 1 kg rabarbaru 1,5 l wody 5 łyżek brązowego cukru sok z 1 dużej cytryny (lub 2 małych) listki mięty lód PRZYGOTOWANIE Rabarbar myjemy i kroimy na małe kawałki. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą i dodajemy cukier. Doprowadzamy do wrzenia
Moje Kuchenne RewelacjeSezon rabarbarowy już otwarty. Aby zatrzymać go na jak najdłużej to polecam pyszny kompot :) Smakiem wiosennych rabarbarów cieszę się cały rok ! Składniki: Rabarbar o czerwonym zabarwieniu 30 dag cukru ½ litra wody Wykonanie: Rabarbar obrać, pokroić na kawałki wielkości 1-2 cm, włożyć do wyparzonych słoików i zalać przegotowaną wodą, dodając na pół litra wody 30 dag cukru. Szczelnie zakręcić
Tradycyjna KuchniaSurówka letnia, rabarbarowa podana w towarzystwie zielonej sałaty, skropiona cytryną i oliwą. Składniki: 1 pęczek rzodkiewki, 3 młode kalarepki, 1 pęczek młodej marchewki, 1 łodyga rabarbaru, 1 główka zielonej sałaty, 1 pęczek szczypiorku lub koperku, 1 cytryna, Oliwa, sól do smaku, cukier do smaku. Wykonanie: Warzywa i rabarbar umyć i drobno poszatkować. Doprawić sokiem z cytryny z oliwą(kilka łyżek
Tradycyjna Kuchniajest to oryginalna receptura ale bardzo podobna do tej, którą kiedyś wykorzystywałam w pracy za barem :) Składniki: 0,7 l różowe ( a najlepiej czerwone ) wino 8 cl likier rabarbarowy 8 cl whisky, którą akurat miałam pod ręką 8 cl rakija pigwowa lub gruszkowa sok z 3 małych pomarańczy syrop z mango w zalewie (pół puszki) 1/3 świeżego ananasa pokrojonego
Jemy Pijemymąkę kukurydzianą, startą skórkę z pomarańczy oraz sok i mieszamy. Gotowe ciasto wyjmujemy z lodówki. 3/4 ciasta wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty. Na ciasto przekładamy nasze nadzienie rabarbarowe. Wałkujemy pozostałą część ciasta, tniemy paseczki i nakładamy przeplatając je na wierzch naszego nadzienia. Tarte wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni i pieczemy 55-60 minut aż wierzch
Kuchenne WariacjeSezon rabarbarowy w pełni, więc bez pysznych deserów się nie obejdzie :) Składniki: 40 dag mąki , 1 opakowanie suszonych drożdży, 17,5 dag cukru, 2 jajka, 100 ml mleka, 75 gram masła, 1 kg rabarbaru, 40 dag malin mrożonych ( mogą być z kompotu) sól do smaku. Wykonanie: Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać 10 dag cukru, szczyptę soli, jajka, mleko
Tradycyjna Kuchniagorącej wodzie (około ½ szklanki) -dokładnie rozpuścić. Rabarbar pokroić na kawałki, zalać odrobiną wody – zagotować, odparować i przetrzeć przez sito. Żółtka utrzeć z cukrem i dodać do gorącego przecieru rabarbarowego z rozpuszczoną żelatyną. Gorącym przecierem zaparzyć utarte żółtka i przestudzić. Z białek ubić pianę, połączyć z przestudzonym przecierem i rozłożyć do salaterek, następnie dodać odrobinę skórek pomarańczowych
Tradycyjna Kuchniaśmietanę, doprawić solą i pieprzem. Filety z kurczaka pokroić w paski, usmażyć na złoty kolor na łyżce oliwy, posypać solą, pieprzem i imbirem. Mięso wyłożyć na talerz, polać sosem rabarbarowym i posypać natką pietruszki
Tradycyjna Kuchnialepić również takie cuda,ale bez wyciskarki/szprycy zajęłoby to pół dnia.Dlatego takie ciacho powstało tylko jedno, z końcówki ciasta :) Moja pomysłowa i bardzo oryginalna foremka ;) Smacznego!PS. Wspomniany dżem rabarbarowy robi się bardzo szybko i prosto. 3 łodygi rabarbaru wystarczy pokroić na ok. 0,5 cm kawałki (jeśli jest młody, to nie trzeba go wcale obierać) i wraz
Ratunku obiad