moim małym mieszkanku z oknami po zachodniej stronie robi się ostatnio jak w saunie, więc nie mam ochoty spędzać czasu przy garach. Chłodzimy się więc domowym gazpacho , opijamy lemoniadą rabarbarową i zajadamy sałatki. Tę bardzo wiosenną sałatkę zjedliśmy na wczorajszy obiad. Na bazarku udało mi się kupić pyszne malutkie młode ziemniaczki. Połączyłam je z zielonymi szparagami (trzeba je jeść
Chilli Czosnek i OliwaSernik z prawdziwą wanilią, rabarbarem i kruszonką. Dzięki rabarbarowi ciasto jest lekko kwaskowe i nie za słodkie, idealne na piknik lub podwieczorek. Polecam również inne moje przepisy z wykorzystaniem rabarbaru Składniki: Spód: 1,5 szklanki mąki 1 jajko 1 żółtko 3 łyżki cukru pudru 120 g masła szczypta soli Masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego 250 g serka mascarpone
Oryginalny smakdorodne łodygi rabarbaru 0,5 kg truskawek 3 łodygi mięty 3 łyżki cukru Sposób przygotowania Rabarbar pokroić, dodać truskawki, zalać ok 2 litrami … Czytaj dalej Kompot truskawkowo-rabarbarowy z miętą
czarrna od kuchniprzepisem rozpoczynam maraton rabarbarowy :D czyli fit i do tego sezonowo-owocowo :) Składniki: 1 szklanka mleka krowiego/migdałowego/orzechowego/kokosowego/sojowego 2 łyżki nasion chia 1 łyżeczka płynnego miodu Mus rabarbarowo-truskawkowy: 4-5 gałązek rabarbaru 6 dużych truskawek / 2 łyżki dżemu truskawkowego (jeśli dodamy dżem, to mniej miodu) 1-2 łyżki miodu Przygotowanie: Mleko podgrzać w rondelku, dodać miód
Malinowo w kuchniMoją kolejną propozycją na ciasto rabarbarowe jest bardzo proste i pyszne ciasto drożdżowe z kruszonką i lukrem. Czytaj więcej
Ana Mari's worldMoją kolejną propozycją na ciasto rabarbarowe jest bardzo proste i pyszne ciasto drożdżowe z kruszonką i lukrem. Czytaj więcej
Ana Mari's worldSezon na rabarbar w pełni. Teraz smakuje najlepiej, zatem warto wykorzystać go do przygotowania pysznych wypieków. Placek rabarbarowy wiosną to najsmaczniejsze z ciast. Dziś zapraszam na wyjątkowy placek - ciasto drożdżowe przygotowałam na oleju zamiast masła. Ciasto jest nie tylko zdrowsze, ale dużo delikatniejsze. Bardzo puchate i mięciutkie. Dłużej także zachowuje świeżość. Kruszonka jest równiez podrasowana, a okruszki przez dodatek mączki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kwaśnego. Dzisiaj proponuję tartę z rabarbarem a buzi już nie wykręca. Składniki: Ciasto na tartę 150 gram margaryny/ masła 100 gram cukru 200 gram mąki 1 jajko Masa rabarbarowa 5 dużych pędów rabarbaru 2/3 szklanki cukru 1 galaretka wiśniowa Wykonanie: Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Schładzamy, wyklejamy formę na tartę ( ciasto nakłuwamy widelcem ), ciastem i pieczemy w nagrzanym piekarniku
Smaki Ewywołowinę curry w stylu retro, pizzę z salsą verde lub cannelloni z kurczakiem, pieczarkami i orzechami włoskimi. A może marzy wam się pyszny deser? Co powiecie na tartę rabarbarową, lody z truskawkami lub florentynki migdałowo-wiśniowe? W tej książce każdy znajdzie dla siebie coś pysznego. Polecam
Tetiisherikieruję do autorów poniższych przepisów : Niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swe kanapki mają - pajda z rzodkiewką autor: djdomin; blog: Kaflowa Kuchnia Konstytucyjny mus truskawkowo-rabarbarowy z bitą śmietaną i miętą. autorka: Fiolka; blog: Student w kuchni! Kryć się! Patriotyczny twarożek kanapkowy autorka: aaasikkk; blog: Grunt to przepis! Twarogowo-truskawkowy deser - White & Red Dessert
Weekendy w domu i ogrodzietrzy dokładki i tym sposobem całe ciasto zniknęło w dwa dni. Nie można mu się oprzeć; zresztą, po co w ogóle próbować...? Koniecznie musicie przygotować w tym sezonie! Kuszące rabarbarowe słodkości znajdziecie dzisiaj również u Mirabelki , Chantel , Mopsika i Zuzi . Rolada z kremem rabarbarowo-truskawkowym Składniki: (na blachę z piekarnika) biszkopt: 3 jajka 100 g cukru 1 łyżeczka proszku
Pożeraczka, czyli raz adobrzePrzeczytany tekst popchnął mnie do ponownego użycia piekarnika. Powstała inspirowana książka "Warzywo" granola, choć może bardziej chrupiące musli, pachnące rabarbarem i truskawkami. Chrupiące musli czyli Granola truskawkowo-rabarbarowa 200 g płatków owsianych 60 g łuskanego słonecznika 50 g pestek dyni 30 g siemienia lnianego po 40 g orzechów laskowych i migdałów 3 łyżki oleju kokosowego szczypta soli
Dzieje kuchennej WiewióryTarta rabarbarowa z nutą cynamonu oraz dodatkiem płatków jaglanych i otrębów żytnich w cieście. Tak naprawdę, możemy do niego dołożyć swoich ulubionych płatków. Nuta cynamonu świetnie podkreśla kwaskowy smak rabarbaru. Polecam, jest pyyyyszna:) Potrzebujemy: Ciasto: 200g masła 1/2 szklanki otrąb , płatków itp. 2 szklanki mąki 3/4 szklanki brązowego cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 1 łyżka cynamonu
WYSPA SZCZĘSLIWAczasu nie wyobrażam sobie wiosny i początku lata bez rabarbaru. Kompoty, aromatyczne konfitury, ciasta, ciasteczka, kisiel to wszystko pojawia się u mnie na stole wiosenną porą. Do moich ulubionych rabarbarowych smakołyków należą serowe ciasteczka. Są kruche i kwaśno-słodkie jednocześnie . Bardzo wiosenne i orzeźwiające. Pyszne i szybkie w przygotowaniu. POTRZEBUJEMY: 150 g serka waniliowego typu Almette lub serek śmietankowy
WYSPA SZCZĘSLIWAUratowały kolację w czwartkowy wieczór. Szybkie w wykonaniu placuszki, delikatne i puszyste. Idealnie pasował do nich dżem malinowo rabarbarowy, który robiliśmy na poniedziałkowych warsztatach KUKBUKa z Dr. Oetkerem (o nich już niebawem!!!). Pomysł na placki zaczerpnęłam z "Mamuszki", dokonałam jednak kilku modyfikac ji. Szybkie racuchy jogurtowe 100 ml jogurtu greckiego 100 ml mleka 1 roztrzepane jajko 100 g mąki pszennej
Dzieje kuchennej Wiewióry