pyszne ciasto - 17418 przepisów (strona:792/1162)

Chleb pszenny na żytnim zakasie 179

taki chleb, który jest pęknięty podczas pieczenia i który wspaniale chrupie podczas krojenia. Czy jest lepsza recenzja dla tego chleba niż " mamusiu upiecz takich chlebów sto bo jest taki pyszny"... chyba nie. Każda kromka jest lekko wilgotna i wyczuwalny lekkie posmak zakwasu. Wyrabia się go szybko i tak niewiele składników mu potrzeba.  Przepis na ten chleb pochodzi od mojej(...)drożdży suchych  150 g zakwasy żytniego dokarmionego 8-12 godzin wcześniej  ( jak go zrobić klik)   SPOSÓB WYKONANIA : - wszystkie składniki ze sobą łączymy, wyrabiamy na jednolitą masę, ciasto powinno być dość gęste. - przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia - po tym czasie ciasto przekładamy do keksówki smarujemy oliwą lub olejem posypujemy mąką i odstawiamy

Basia w kuchni
Burgery jaglane 162

Zapraszam Was dzisiaj na bardzo zdrowy obiad, kolację czy po prostu przekąskę. Moje stałe czytelniczki już wiedzą, że u mnie raczej lekko i pysznie. Unikam tłuszczów zwierzęcych, w ogóle nie znajdziecie na tym blogu czerwonego mięsa ale za to dużo "zdrowotności" tak jak na przykład dzisiejsza kasza jaglana, która  ma bardzo dużo wartości odżywczych.Oczyszcza organizm, obniża poziom cholesterolu(...)pisać, bo naprawdę jest to samo zdrowie. Bardzo ważną informacją odnośnie kaszy, jest fakt, że jest pomocna w profilaktyce nowotworowej.Przy tym można wyczarować z niej wszystko. Zastąpi mąkę w ciastach, ziemniaki do obiadu i pieczywo na śniadanie. Smakuję przepysznie na słodko jak i na słono. Zapraszam na burgery jaglane.  Składniki: 1 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1 marchewka 1 cebula

pieprzny smaczek
Rogaliki z masłem orzechowym 210

się jako przekąska na podwieczorek, a ich wielką zaletą jest także to, że zamknięte w metalowej puszcze lub słoiku mogą być przechowywane nawet tydzień czy dwa i ciągle są pyszne. Choć osobiście uważam, że te ciepłe prosto z pieca nie mają konkurencji, zawsze dobrze jest mieć w domu coś dobrego dla niezapowiedzianych gości.   Składniki: 500 g mąki 1 kostka(...)ciepłym mleku rozpuszczamy cukier z drożdżami i odstawiamy do wyrośnięcia. Margarynę rozpuszczamy na małym ogniu i odstawiamy do przestudzenia. Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, przestudzoną margarynę i zagniatamy. Wyrobione ciasto wkładamy do szczelnego foliowego worka, wiążemy na supeł i zanurzamy w zimnej wodzie. Nastawiamy piekarniki na temperaturę 180 stopni. Kiedy worek wypłynie na powierzchnię, wyciągamy ciasto i wałkujemy na stolnicy

Ciastkozercy
"Babka" Milewska dla niespodziewanych gości 384

Przepis wygrzebany z szafy. Zniszczony, zalany, pociapany..ale odzyskany. Gocha dostała go od pani Milewskiej, stąd też nazwa.  Babka w cudzysłowu, bo pieczona w keksówce

Czarnawisienka
Mini pączki na białkach 258

zostały mi 3 białka...i zrobiłam mini pączki..wykrawane malutką szklaneczką..i bez nadzienia...Pączki z dodatkiem samych białek to dobry sposób na wykorzystanie żółtek.....polecam wypróbować..pączusie były pyszne..Przepis cytuję za autorką[ Dorotka zrobiła duże pączki]...który można samemu dostosować do posiadanych składników..zwłaszcza białek, które pozostają nie tylko po smażeniu faworków.. 250 g mąki pszennej(...)soli Drożdże pokruszyć do miski, dodać cukier, rozcierać łyżką przez ok. 1 minutę, do uzyskania płynnej konsystencji. Dolać mleko, krótko wymieszać. Dodać olej, sól, 250 g mąki, krótko wyrobić ciasto na jednolite ciasto. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta, wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Dodać resztę (45 g ) mąki, jeszcze raz, ręką, krótko wyrobić na jednolite ciasto. Wyłożyć

Moje domowe kucharzenie
Pianka truskawkowa 166

próbie kostiumu”. Wertuję wtedy net w poszukiwaniu cudownych diet, by dojść do wniosku, że takowych nie ma i trzeba po prostu mniej jeść, lub wyeliminować przynajmniej na jakiś czas pyszne, ale tuczące potrawy i oczywiście więcej się ruszać. Ograniczyć jedzenie trochę trzeba, ale kto powiedział, że konieczna jest rezygnacja z niewinnych słodkości…. w week end można chyba zgrzeszyć) Poszukując pyszności(...)licząc czasu chłodzenia (około 2-3 h), robi się ją bardzo szybko. Polecam bardzo tym, którzy jak ja wraz ze zbliżającym się latem, mają ochotę na lekkie, owocowo-galaretkowe ciasta i desery. Pomysł z miesięcznika Cucina Moderna 05/14. Pianka truskawkowa Składniki na 4 porcje( okolo 500 ml musu):   250 ml śmietanki 30% 300 g truskawek 2 płatki żelatyny (każdy

Mia Cucina Sofieta
Pierogi ruskie 264

ząbkowatą końcówkę, pierożki bardzo ładnie wyglądają. Na wykrojone kółeczka nałożyć sporą ilość farszu i zakleić. Czynność powtarzać do zużycia całego ciasta. Od czasu do czasu posypujcie blat mąką, żeby ciasto nie przyklejało się. Zagotować wodę w dużym garnku, posolić. Wrzucać po kilka pierogów na raz, max 8, inaczej będą się zlepiać. Gotować aż wypłyną na wierzch, około 3 minut. Pamiętajcie(...)być czujni! Nie kładźcie też ugotowanych pierogów jeden na drugim, mogą się do siebie przykleić jak są mokre. Dopiero po wysuszeniu można je ułożyć razem. Już po ugotowaniu są pyszne, ale jeszcze smaczniejsze będą lekko zarumienione na oliwie z oliwek i podawane z przesmażoną cebulką oraz (dla osób nie liczących kalorii) boczkiem

Zgrabne Gotowanie
Chleb pszenny z boczkiem i papryczką chilli 189

użyłam żaroodpornego naczynia z pokrywą, podłużnego więc i mój chleb nie był "bochenkowanto" okragły;) Ciasto ponownie przemieszać łyżką, kiedy piekarnik się nagrzał do pożądanej temperatury, do garnka wlewamy ciasto, pieczemy 5 minut, następnie przykrywamy pokrywką ( nie szklaną i bez plastikowych uchwytów, może być metalowa taca do pieczenia pizzy) i pieczemy 25 minut, po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy kolejne(...)jest takie skomplikowane - zastosowałam się do tych wskazówek). Wyrzucamy chleb z garnka i studzimy na kratce. Chlebek wychodzi naprawdę fajnie, z pachnącą i chrupiącą skórką. Dzięki ukrytym dodatkom,  pysznie smakuje z samym masłem:) W kolejnym rozdaniu planuję do jego przygotowania użyć mąki pszennej razowej

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Chleb z cebulką i oliwkami 143

swojej koleżanki... i tak mi się spodobał, że też musiałam go wypróbować. Oczywiście musiałam go nieco zmodyfikować i po kilku próbach tak dopasowałam składniki, że chlebek jest po prostu pyszny :) Składniki: 550 g mąki chlebowej (typ 650), 2 dag drożdży, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, 1 1/4 szklanka ciepłej wody, ale nie gorącej, 2 cebule, 4 łyżki oliwy(...)smażymy. Odstawiamy do ostygnięcia. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier, drożdże i wodę. Krótko wyrabiamy, następnie dodajemy przestudzoną cebulę z oliwkami i wyrabiamy przez 10 minut. Następnie odkładamy ciasto do wyrośnięcia  na ok. 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie krótko wyrabiamy, formujemy wałek i przekładamy ciasto do foremki o wymiarach

Delicious Titbits
Drożdżowe racuszki z sosem czekoladowym i owocami 155

smaku mi narobiła, że w końcu i na mnie przyszła pora.  Skorzystałam z jej przepisu troszkę go modyfikując.  Bo nie byłabym to ja oczywiście;) Fakt faktem wyszło pysznie! Jednak takich racuchów jakie robiła moja babcia nikt już więcej nie zrobi! Gorąco polecam!  Składniki: 500 g mąki ok 500 ml mleka 4 łyżeczki cukru 50 g masła(...)gorące.  Kiedy nasz zaczyn w mące nam zacznie rosnąć wlewamy nasze jajka, rozpuszczone i wystudzone masło.  Wlewamy większość mleka. Ciężko jest dokładnie określi jego ilość. Ciasto czasami potrzebuje jego mniej, czasami więcej. Wszystko zależy od mąki. Osoby, które robią ciasto drożdżowe doskonale wiedzą, że ten składnik dodaje się na wyczucie;). Zaczynamy wyrabiać ciasto. Stopniowo dolewając mleko. Można robić

Malinowe Pocałunki
Pyszne kruche ciasteczka z dżemem 153

Tak naprawdę ciasteczka te miały w ogóle nie powstać. Swój żywot zawdzięczają temu, że po wypiekach pozostało mi dość sporo kruszonki. Szkoda było mi jej wyrzucać

Moje pyszne gotowanie
Pancake - pyszne amerykańskie placki 283

Od jakiegoś czasu zbierałam się, aby przewertować książki i Internet w poszukiwaniu idealnego przepisu na amerykańskie pancakei. Pewnie jeszcze długo bym się do tego zbierała, ale

Animelka Blog
TORCIK KAWOWO-MIGDAŁOWY Z NUTKĄ MARCEPANU (Bezglutenowy) 153

wypchanych smakołykiem. Był (zdecydowanie czas przeszły) przepyszny. I nie mówmy od razu, że był taki brzydki, załóżmy, że był po prostu kreatywny! Albo nie, lepiej - był tak zawstydzony swoim pysznym smakiem, że postanowił zachować pozory i z nabytej od nas skromności, wolał się prezentować gorzej, aby nie wszystko w nim było idealne. Torcik składa się z budyniowego biszkoptu, masy migdałowej(...)niesamowitym aromatem (zarówno smak, jak i zapach najlepsze będą na zimowe wieczory), ale wcale nie trzeba się w ten sposób ograniczać! Kawa sprawdzi się idealnie jako dodatek/baza do mas, ciast, ciasteczek, deserów. Pozostawia kawowy smak z posmakiem marcepanu. Coś niesamowitego. Warto spróbować! Dwa słowa o mielonych migdałach: Mielone migdały to temat rzeka. Gdybyśmy miały rozpisać się o właściwościach

Wypisz Wymaluj
Sernik z solonym karmelem 200

sernik na parze kolejne 100 minut. Należy pilnować by woda nie wyparowała w całości, w razie potrzeby należy dolać do blachy na dnie trochę wrzątku.  Po upieczeniu zostawiamy ciasto w uchylonym piekarniku do wystygnięcia. Solony karmel 200 g cukru 85 g masła 120 ml śmietanki 30% 0,5 łyżeczki soli Cukier wsypujemy na rozgrzaną patelnię i karmelizujemy go uważając(...)dolewamy śmietankę i energicznie mieszamy do momentu uzyskania konsystencji kremu. Na koniec dosypujemy sól. Gotowy karmel wylewamy na sernik i wkładamy na co najmniej 3 godziny do lodówki. Jest pysznie

Emskie Smaki
Dżem śliwkowy z czerwonym winem. 212

nich soki lub nalewki. Prawie w ogóle nie robię dżemów, konfitur, marmolad, galaretek czy powideł. W tym roku postanowiłam zrobić trochę słoików powideł i dżemów, które zazwyczaj wykorzystuję do ciast i deserów. Ja i mój R nie jemy słodkich śniadań ani obiadów, także nie potrzebuję dużej ilości słodkich przetworów. Pisałam ostatnio, że kupiłam śliwki, z części zrobiłam powidła, resztę odłożyłam(...)zrobić dżem z małej ilości owoców, wtedy krócej one muszą się gotować. Do dżemu ze śliwek dodałam też mało cukru, nie chciałam, żeby był zbyt słodki. Dżem jest bardzo pyszny, idealnie nadaje się jako nadzienie do naleśników lub na kanapki. Z podanej ilości wyszły mi dwa słoiczki o pojemności około 250 ml. Polecam i zapraszam do skorzystania z przepisu

Zakątek rozkoszy kulinarnych

Proponowane wyszukiwania