Czas na domowe pieczywo,pyszny chlebek upieczony w naczyniu żaroodpornym. Słonecznik jest idealnym dodatkiem :) Jeden większy bochenek: 450 ml wody ciepłej 450 g mąki razowej żytniej Mlynomag 220 g mąki luksusowej Młynonag słonecznik 1.1/2 szklanki łuskany,uprażony wcześniej 40 g świeżych drożdży łyżka soli (płaska wystarczy) 1 łyżeczka cukru Wykonanie: Przesiewam obydwie mąki i wsypuje(...)misy, dodaje sól . Drożdże rozrabiam w szklance ciepłej wody z cukrem i wlewam do mąki. Słonecznik prażę na suchej patelni i ostygnięty dodaje do mąki. Wyrabiam ciasto koło 10 minut. Zostawiam wyrobione ciasto do wyrośnięcia ( wyrastało 2 godziny, miałam troszkę chłodno w domu). Ciasto pięknie wyrosło, jeszcze raz je wyrobiłam. Formę żaroodporną obsypałam mąką i przełożyłam ciasto chlebowe, nacięłam
Różowa kuchniaGoście, Goście... A jak są Goście muszą być pyszne ciasteczka;) Dostałam i testowałam pyszne ciasteczka imbirowe i nadszedł czas na własne testy;) Korzystałam z najbardziej kompetentnej pomocy w postaci Synka - to On powybierał foremki:) Dlatego były i gwiazdki świąteczne... Renifera oszczędziłam ;) Ciasteczka imbirowe Składniki: 25 dag mąki 10 dag masła 10 dag cukru 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka cynamonu(...)pieczenia 1 jajko cukier waniliowy 2 łyżeczki miodu (może być sztuczny;) Przygotowanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło, cukier i jajko - siekamy. Do składników dodajemy pozostałe składniki i zgniatamy ciasto. Cienko rozwałkujemy i wycinamy dowolne kształty, czyli co kto lubi;) Pieczemy 15 minut w 180 stopniach. I już możemy jeść;) Smacznego
Lawendowe NieboPyszne, nie tylko na początek dnia – domowe maślankowe bułeczki z sezamem : -) Bułki są miękkie i puszyste z chrupiącą skórką. Składniki: - 3 szklanki mąki pszennej - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1 łyżka cukru - 40 g drożdży - 1/2 szklanki maślanki - 1/2 szklanki wody - 1 łyżeczka soli - 1/3 szklanki oleju - 1 jajko - 1/2 szklanki ziaren sezamu Przygotowanie: Drożdże mieszamy z cukrem. Mąki(...)przesiewamy, dodając do niej sól, maślankę, wodę, olej i rozczyn drożdżowy. Dokładnie mieszamy, wykładamy na stolnicę i chwilę zagniatamy. następnie odstawiamy ciasto na 10 minut. Następnie ponownie zagniatamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Z ciasta formujemy bułeczki, układamy je na natłuszczonej blasze i ponownie zostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy
Zainspirowana w kuchniprzymierzałam i ciagle odkładałam pieczenie myśląć, że dużo przy nich pracy. Wymagają nie więcej zaangażowania czasowego co każde inne drożdżowe pieczywo. Obgotowywanie w wodzie to zaledwie kilka minut. Są pyszne - mięciutkie w środku, poprzez posypkę z parmezanu mają cudownie aromatyczną i chrupiącą skórkę. Świetna podstawa kanapek, ale same lub tylko z masłem to prawdziwa uczta. Polecam! Składniki(...)oliwy 1 łyżeczka miodu/cukru 1,5 łyżeczki drożdży instant 2-3 łyżki startego parmezanu Wykonanie: mleko podgrzać w rondelku. Wszystkie składniki umieścić w misie robota i zagnieść gładkie, sprężyste ciasto. Przykryć misę i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią, by je odgazować i jeszcze raz zagnieść. Podzielić na 8 równej wielkości kawałków formując je w kulki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Robiliście kiedyś swoje własne kruche ciasteczka? Waniliowe, łamiące się, lekko maślane... po prostu pyszne! Dodatkowo możecie ozdobić je przy pomocy jakiś fajnych stempli. My ostatnio dostałyśmy ze sklepu www.garneczki.pl fantastyczne stempelki do ciastek z motywem świątecznym. Dzieciaki były zachwycone. Ba! Mnie one cieszyły nie mniej niż ich :) Ciastka wyszły fantastyczne, idealne dla małych łasuchów! Ilość porcji: około(...)zimnego masła 35g cukru pudru 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1 małe jajko Szczypta soli Składniki umieszczamy na kuchennym blacie. Następnie masło wraz z jajkiem kroimy nożem. Wyrabiamy ciasto ręcznie do połączenia składników. Następnie zawijamy w folie i wkładamy na godzinkę do lodówki. Po tym czasie odrywamy kawałki ciasta i wałkujemy na blacie. Wycinamy ciastka i układamy na blaszce
Kolizje Smakówziół. Praktykując ten przepis zawsze robię większą ilość pierogów, ponieważ idą jak świeże bułeczki, a w połączeniu z jogurtem naturalnym i dość ostro przyprawionym farszem są po prostu pyszne :) Spróbujcie :) Składniki: 3 duże udka 3 duże marchewki duża cebula sól, pieprz papryka ostra i słodka (ilość według uznania) 1/2 łyżeczki suszonej bazylii, ziół prowansalskich 4 szklanki mąki(...)przestudzić. Mięso oddzielić od kości, marchewkę przeciąć na pół. Cebule obrać, drobno posiekać i delikatnie podsmażyć do miękkości. Wszystkie składniki włożyć do wysokiej miski i zblendować. Doprawić do smaku. Ciasto ugnieść (zagniatać ok 15 minut) i rozwałkować. Wyciąć koła szklanką i nałożyć farsz. Uformować pierogi, tak aby farsz nie mógł z nich wyciec podczas gotowania.Gotować przez ok 5 minut
ChilliJemykilku dni męczy mnie jesienna chandra. A na chandrę najlepszy jest baaardzo słodki deser ;) Same gofry są pyszne i chrupiące, nie za słodkie. Dodatek kajmaku i pysznego syropu trzcinowego stuprocentowo poprawił mi nastrój. Jeśli nie lubicie tak słodkich deserów możecie gofry podać z owocami i polać syropem. Gofry: 2 szkl mąki 2 szkl mleka łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szkl(...)złocisty DIAMANT kandyzowane skórki bita śmietana Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Resztę składników zmiksować do połączenia w jednolita masę. Białka delikatnie połączyć z ciastem. Gofrownicę mocno nagrzać, piec gofry ok 2-3 minuty do zrumienienia. Gofry posmarować kajmakiem, nałożyć kleks bitej śmietany, polać syropem trzcinowym i posypać kandyzowanymi skórkami. Podawać na ciepło
Smakołyki Asisłuchawki nie kto inny tylko Mama ale jakoś się udało... I przyznam, że tu miłe zaskoczenie bo burak to już teraz u mnie nie tylko ćwikła ale i inne pyszne dania - on jest genialny! Nie dojść, że zdrowy to jeszcze ten jego słodkawy smaczek... pychotka! A w połączeniu z octem balsamicznym to już niebo w gębie! Dzięki dziewczyny za nowe(...)Gosia - http://moderntasteblog.blogspot.com/ Wiosenka- http://eksplozjasmaku.blox.pl Angelika- http://duringthefreetime.blogspot.com/ Małgośka- http://jedzismakuj.blogspot.com/ Karolina - http://stokolorowkuchni.blox.pl/html Mini quiche z burakiem ćwikłowym, kozim serem i orzechami składniki na 5 sztuk: Ciasto: 200 g mąki 1 jajko 100 g masła szczypta soli 2 łyżki wody łyżeczka soku z cytryny Nadzienie: pół piersi z kurczaka 3 buraki ćwikłowe wcześniej parowane lub ugotowane
sierotka maRysia w kuchniPrzepis na pyszne krokiety z farszem z pieczarek, pora, sera żółtego i parówek. Najbardziej smakują mi podane z czerwonym barszczem. Składniki (na ok 14 krokietów): 2 szklanki mąki 3 szklanki mleka 2 jaja łyżka oleju szczypta soli Farsz: 450 g pieczarek por 4-5 cienkich parówek 200 g sera żółtego sól, pieprz Ponadto: 2 jajka bułka tarta Przygotowanie Składniki(...)naleśniki wkładamy do jednej miski i miksujemy ze sobą. Odstawiamy na 20 minut. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wlewamy chochlą ciasto naleśnikowe, tak aby dno patelni było przykryte cienką warstewką ciasta. Smażymy naleśniki z dwóch stron (obracając przy pomocy drewnianej łopatki lub podrzucając patelnią) do lekkiego zarumienienia. Pora i pieczarki kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce masła, przyprawiamy
e-PrzepisyKulinarnewyjmujemy 1/4 cześć i 3 łyżki masy odkładamy a w to miejsce w misce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dodajemy pozostałe składniki Masę zagniatamy. Na stolnicę podsypaną mąką pszenną wyjmujemy partiami ciasto, rolujemy w wałek i odcinamy końcówkę wałka- kopytko! Kopytka gotujemy we wrzątku od momentu wypłynięcia 4-5 minut na małym ogniu. - KORZENNY SOS DO KOPYTEK: - 4 łyżki masła(...)dodajemy oliwę, gruszki, przyprawy, podlewamy winem. Odparowujemy masę. Aż się zagęści. Polewamy obficie kluski z dyni. Takie kopytka z dyni mogę jeść codziennie! Mięciutkie i puszyste, aromatyczne i słodziutkie! Pyszne! SMACZNEGO! ZAPRASZAM NA FACEBOOKA SMYKWKUCHNI
SMYKWKUCHNIPyszne placuszki drobiowe z majonezem Placuszki drobiowe Składniki: filet drobiowy z kurczaka-1 podwójny mąka pszenna -3 łyżki jajka -2 szt majonez 2 łyżki czubate sól i pieprz wegeta tłuszcz Sposób przygotowania: Filety drobiowe pokroić w drobną kostkę, oprószyć solą i pieprzem, odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce. Następnie do mięsa dodać majonez, mąkę, żółtka, wegetę, sól(...)pieprz, dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno, dodać do masy mięsnej, delikatnie wymieszać. Na dobrze rozgrzany tłuszcz, łyżką kłaść porcje ciasta. Smażyć placuszki w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Podawać zaraz po przygotowaniu. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js
Kuchnia DanusiUwielbiam je! Przepis zaczerpnięty z Kwestii Smaku . Pyszne, łatwe i szybkie do zrobienia - sprawdzają sie zawsze - na śniadanie, obiad, kolację ... towarzyszyły nam również przez cały biwak - odmierzane na szklanki:) Składniki: szklanka jogurtu naturalnego szklanka mąki szklanka borówek amerykańskich / jagód 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia opakowanie cukru wanilinowego Do miseczki wbić jajka i dodać jogurt, dokładnie wymieszać. Następnie(...)dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i cukier wanilinowy, wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać borówki i delikatnie zamieszać. Na posmarowaną masłem, rogrzaną patelnie nakładać łyżką porcje ciasta. Zmniejszyć temperaturę i smażyć placuszki z obu stron na złoty kolor. Podajemy z dodatkiem świeżych owoców - borówek, malin, miodem lub jogurtem
Atlas Smakówchleb orkiszowy O zaletach mąki orkiszowej, eksperci w dziedzinie żywienia, napisali już tyle, że mnie pozostaje tylko skromnie milczeć, wziąć się do roboty i upiec bochenek pysznego chleba sposób wypieku jednego bochenka zaczyn 1 szklanki mąki żytniej razowej 4 łyżki zakwasu 1 szklanki letniej wody wypiek 1 szklanka mąki pszennej orkiszowej 1 szklanki mąki pszennej razowej(...)łyżki aktywnego zakwasu, całość mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na dwanaście, czternaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy mąkę orkiszową, mąkę pszenną zwykłą, mąkę pszenną razową, oraz sól. Całość mieszamy, dodając tyle wody
Miód i pieprzCześć ! Dziś mam dla Was przepis na pyszne placuszki pomidorowe na które natknęłam się na blogu filozofia smaku . składniki 4 pomidory pół szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej 2 ząbki czosnku ( przeciśniętego przez praskę lub posiekanego) pół czerwonej cebuli (posiekanej drobno) pół pęczka pietruszki 5 listków świeżej mięty ( posiekanej drobno ) łyżka bazylii, oregano sól , pieprz oliwa do smażenia Pomidory parzymy(...)wrzątku, obieramy ze skórki i kroimy w drobną kosteczkę. Do pomidorów dodajemy przyprawy , zioła oraz czosnek i cebulę - mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy mąkę, aż do powstania gęstego ciasta naleśnikowego. Na rozgrzaną patelnię nakładamy porcję ciasta i smażymy do momentu zarumienia. Smacznego
Cukier&PuderPyszna przekąska dla osób dbających o linię. Idealne na syte śniadanie. Jedna pizzerinka ma około 170 kcal. Składniki (na 6 pizzerinek): 4 jajka po 4 kopiaste łyżki otrębów pszennych i owsianych 4 łyżki maki żytniej pełnoziarnistej łyżeczka proszku do pieczenia sól, pieprz, bazylia Ponadto: sos pomidorowy (2 łyżki koncentratu, łyżka wody, łyżka oliwy, 2 ząbki czosnku, bazylia, oregano, sól, pieprz(...)plasterków szynki mozzarella (light) kilka pieczarek Przygotowanie Składniki na pizzerinki mieszamy ze sobą i odstawiamy na 15 minut. Ciasto dzielimy na sześć kulek, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczamy. Pizzerinki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 15 minut. Następnie rozsmarowujemy na nich sos i układamy dodatki. Zapiekamy jeszcze
e-PrzepisyKulinarne