kawy zamiast normalnego śniadania. Na tyle ciekawie to wyszło, że pewnie jeszcze kiedyś zagości u nas w domu. Dodam jeszcze, że to Madzia była taka zdolna i tę pyszną babkę zrobiła ;) 4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka kefiru 1,5 szklanki cukru 100 g masła (0,5 kostki) 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia olejek waniliowy 3 łyżki powideł(...)powoli wlewamy). Następnie dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wlewamy kefir, kilka kropli aromatu waniliowego i mieszamy jeszcze chwilę, do połączenia się składników, na najniższych obrotach miksera. Przekładamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 90 minut w 180 stopniach. Ciasto powinno popękać od wierzchu. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika i czekamy aż wystygnie. Wtedy smarujemy
Marder&Marder Manufacturerzadko z prostego powodu, trzeba zetrzeć ziemniaki na tarce. Ale przecież prawie w każdym domu zajdzie się blender albo inne urządzenie które ułatwi nam pracę. Placki ziemniaczane są pyszne i warto od czasu do czasu je zrobić. Składniki: 1 kg ziemniaków ½ średniej cebuli 1 - 2 ząbki czosnku 1 jajko 3 łyżki maki ziemniaczanej 3 łyżki maki pszennej sól pieprz Przygotowanie(...)cebulę i czosnek podsmażyć do miękkości. Odlać sok z ziemniaków, dodać resztę składników, doprawić solą i pieprzem i wymieszać. Na patelni zagrzać olej, gdy już będzie gorący kłaść przygotowane ciasto na patelnię formując placuszki. Olej jest dobrze rozgrzane jeśli skwierczy gdy kładziemy na niego ciasto. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu kłaść na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem
Mama GotujeDziś postanowiłam przygotować gofry z moim ulubionym sosem adwokatowym, a dodam że bardzo lubię gofry i zamiast samej mąki , dodałam migdały i olej. Gofry z tymi produktami wyszły pyszne i bardzo chrupiące. Gofry z migdałami i olejem Składniki : 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szkl migdały tarte 2- jajka 1- łyżeczka proszku do pieczenia 6- łyżek oleju Rapso(...)pieczenia i tartymi migdałami. Następnie dodać do mąki mleko, olej, sól i żółtka jaj i cukier. Zmiksować dokładnie składniki. Białka jaj ubić na sztywną pianę, delikatnie wkręcić do ciasta. Wysmarować tłuszczem gofrownicę, nakładać ciasto łyżką do rozgrzanej gofrownicy. Piec na złoty kolor. Gofry podawać z sosem adwokatowym. Zapraszam również na stronę Świadome Odżywianie . (function
Kuchnia Danusiskrycie, że części nawet nie śmiałabym zmieniać z sentymentu. Jednym z takich przepisów jest domowa chałka. Pieczona ona była przeważnie w piątek i podawana z masłem i kubkiem pysznego mleka bądź kawy zbożowej... Chałka drożdżowa SKŁADNIKI: Przepis na 2 chałki 500 g mąki 8 g drożdży suchych 50 g masła 100 ml mleka 1 łyżeczka soli 3 łyżki(...)roztapiamy – nie zagotowujemy, studzimy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże cukier i sól – mieszamy suche składniki. Dodajemy mleko, jogurt jajko i roztopione masło, mieszamy a następnie wyrabiamy na jednolite ciasto dobrze wyrobione Odstawiamy na 30 minut pod przykryciem w ciepłe miejsce. Dzielimy ciasto na pół. Każdą połówkę ciasta z kolei dzielimy na 3 części, z których
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiowocami i cynamonową kruszonką, które rozpłynęły się w ciągu dwóch dni :) Przepis wzięłam z TEJ strony z małymi modyfikacjami. Z podanego przepisu wyszło mi 14 bułeczek. Są naprawdę pyszne. Polecam :-) Składniki: 400 g mąki pszennej 70 g cukru 7 g drożdży ( jedna saszetka) 190 ml ciepłego mleka 3 jajka 150 g miękkiego masła lub margaryny Szczypta soli Składniki(...)świeżych lub mrożonych owoców. ( u mnie śliwki i maliny ) 1 rozmącone jajko Łyżka mleka Sposób wykonania: Mąkę przesiać, dodać do niej pozostałe składniki i dokładnie wyrobić. Z wyrobionego ciasta uformować kulę i pozostawić w ciepłym miejscu w głębokiej misce pod przykryciem . Pozostawić do wyrośnięcia ok. 2 godzin. (ciasto powinno podwoić objętość). Jeżeli mamy mrożone owoce to należy je wcześniej
Na słodko lub wytrawniejedzenia nie jest i najbardziej lubi stare sprawdzone smaku(do nowych nie da się go przekonać) w piekarniku wylądowały też, najzwyklejsze maślane ciasteczka. Bez dodatków, bez niczego, a wciąż pyszne. Śmieszne, że prawie wszystkie zniknęły jeszcze przed Wigilią, ale jakoś tak dziwnie znikały podczas wieczornej grze w Monopol, przy świetle świeczek (tak znowu mi wyłączyli prąd(...)wyniku pewnych nieprzewidzianych sytuacji (gdy po przecięciu wszystko Ci nagle zaczyna wypływać ze środka) najlepszym sposobem na uratowanie sytuacji, było upieczenie tego w ten sposób. Nie żałuje, bo ciasto wyszło bardzo dobre :) Powstał też obłędnie czekoladowy sernik, w sam raz do kawy. :) No i na zakończenie ciasto snikers(bez pieczenia). Z dużą ilością czekolady, masła orzechowego i karmelu. ^^ (jestem dumna
More food, love and dreamsBazą dla tej chałki jest przepis , który już się pojawił na blogu. Zapraszam na pyszną i aromatyczną modyfikację :) Składniki: 550 g mąki pszennej 4 łyżki cukru 1 jajko 25 g drożdży 1 cukier migdałowy 1 szklanka mleka 2 łyżki masła szczypta soli garść rodzynek wcześniej namoczonych w wodzie Kruszonka: 2 łyżki mąki 1 łyżka masła 1 łyżka cukru Dodatkowo: jajko(...)przygotowania: 1. Ciepłe mleko mieszamy z cukrem, drożdżami i jedną łyżką maki. Odstawiamy pod ściereczką do wyrośnięcia. 2. Masło, topimy i studzimy. Wszystkie składniki mieszamy i dodajemy wyrośnięty rozczyn. Ciasto miksujemy mikserem z hakami, aż zacznie odstawać do miski, a potem zagniatamy ręcznie. Dodajemy odsączone rodzynki i mieszamy. Odstawiamy ciasto na 30 minut do wyrośnięcia. 3. Gdy ciasto podwoi swoją
Kuchnia domowa Aniprzekąską czy smacznym deserem. Ogranicza nas tylko wyobraźnia i smak :) Dzisiaj, na drugie śniadanie, zrobiłam placuszki biszkoptowe z dodatkiem miętowego musu jabłkowego i syropu klonowego . Było pysznie :) słodko i jednocześnie orzeźwiająco :) Składniki placuszków: 3 jajka , 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej , 1/2 szklanki mleka , 3 łyżeczki proszku do pieczenia , ok. 4 łyżki margaryny , 3 łyżki cukru waniliowego(...)smaku z nutą mięty, której drobinki widoczne są w musie - POLECAM! Jajka ubić z cukrem waniliowym i solą. Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, mleko i przestudzoną margarynę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Placuszki pieczemy z obu stron na średnio rozgrzanej suchej patelni na lekko rumiany kolor - tak samo jak pancakes'y. Placuszki są bardzo puszyste
Codzienna kuchnia niecodziennaChleb pszenny z czosnkiem... Jasny, pszenny chleb z chrupiącą skórką. O delikatnym aromacie czosnku. Prosty, szybki i pyszny. Komu kromkę? Zapraszam! Składniki: 500 g mąki pszennej; 50 g świeżych drożdży; 1 łyżka oliwy; 1 łyżeczka oliwy; 250 ml letniej wody; 1 duży ząbek czosnku. Po lewej: chleb pszenny razowy z burakami. Po prawej: chleb pszenny z czosnkiem. Sposób przygotowania: Czosnek(...)miski (u mnie od robota kuchennego). Dodać 250 ml letniej wody i wymieszać, aż do rozpuszczenia drożdży. Do rozpuszczonych drożdży dodać mąkę, sól i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wyrobić ciasto (ja wyrabiam mikserem, przy pomocy haka/haków do ciasta drożdżowego). Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i obsypać otrębami/bułką tartą. Do tak przygotowanej formy przełożyć ciasto
Gospodyni MiejskaZrobiłam pyszne tureckie bajgle. Są mięciutkie w środku a skórka jest lekko słodka i chrupiąca. Nie ma potrzeby ich jeść z dodatkami ponieważ same w sobie są pyszne. U mnie zniknęły w szybkim tempie. Dlatego polecam zrobić z podwójnej porcji. Składniki: 500 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 3 łyżeczki suszonych drożdży instant 200 ml mleka 70 ml letniej(...)letniej wody 1 łyżka syropu trzcinowego Diamant Przygotowanie: Mąkę przesiać do misy miksera, wsypać drożdże, cukier, sól, wbić jajko i dodać letnie mleko i wodę. Za pomocą końcówki do ciast drożdżowych "haka"wyrabiać ciasto przez kilka minut, aż zrobi się elastyczna kulka. Ciasto pozostawić w misie, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejscu do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przełożyć
Ala piecze i gotujeStaram się ich zbyt często nie robić, bo można się od nich naprawdę uzależnić. Kiedyś kupowane, dzisiaj robione na szybko w kilka minut w domu. Pyszne, cudowne, smakowite. Zapraszam Was na domowe kokosanki! Kokosanki Składniki: 3 jajka L (najlepiej z wolnego wybiegu) 150 g cukru 1 torebka cukru wanilinowego 350-400 g wiórków kokosowych Przygotowanie: Do miski wbij jajka, cukier(...)wykładaj łyżką "kokosowe górki" w lekkich odstępach od siebie. Piecz około 15 minut w 175 stopniach. Uwagi: Lekko przestygnięte, ale jeszcze ciepłe smakują najlepiej. Warto podawać w towarzystwie piankowego ciasta - kontrastujące smaki: chrupkie i piankowe lub w towarzystwie lodów kokosowych, karmelowych, advocatowych. Dobre połączenie również z pieczoną gruszką. Jeżeli chcecie się czymś podzielić, piszcie w komentarzu. Smacznego
Eat Shrimpsochotę. Wczoraj powstały takie oto muffinki orkiszowe ze skórką z cytryny a każda z nich skrywała w sobie kostkę białej czekolady studenckiej z bakaliami. Puszyste, nie przesłodzone, po prostu pyszne! Składniki na 12 muffinek: 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 100 g mąki orkiszowej typ 700 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 160 ml mleka 100 ml oleju(...)Przygotowanie: W osobnych naczyniach połączyć suche i mokre składniki. Następnie zawartość obu naczyń delikatnie ze sobą połączyć. Cytrynę wyszorować i sparzyć. Skórkę zetrzeć drobno na tarce. Dodać do ciasta. Foremki napełnić ciastem i do każdej włożyć po kostce czekolady. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Piec do suchego patyczka przez ok 15 minut. Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem. Smacznego
Ze smakiem i z pasjąsłoneczku i wolałam wyjść na spacer, niż stać przy garach :) Oj, czasem można ! A żeby głodnym nie wychodzić na ten spacer, na szybko przygotowałam placuszki twarogowo-bananowe. Polecam, są pyszne ! Składniki: 200 g twarogu półtłustego 2 mocno dojrzałe banany 3 łyżki mąki pełnoziarnistej, np Lubella 1 jajko dodatkowo: 2 łyżki pestek słonecznika 1 łyżka miodu olej rzepakowy do smażenia Wykonanie(...)przy pomocy miksera z nakładką do rozdrabniania. Ser nie musi utrzeć się na gładko, może pozostać lekko grudkowaty. Patelnię posmarować lekko olejem rzepakowym. Na rozgrzanej patelni kłaść łyżką porcję ciasta - placuszki smażyć na wolnym ogniu z obu stron na rumiano. Przekręcając placuszki należy być ostrożnym, gdyż ciasto jest bardzo miękkie i łatwo placuszki rozerwać. Na drugiej patelni uprażyć pestki słonecznika
kolorowotorcikowoChwila przerwy od słodkich wypieków-czyli przedstawiam Wam bułeczki orkiszowe na zakwasie. Bardzo pyszne, pulchne i szybkie pod względem pieczenia. :) Przepis znalazłam tutaj . Składniki: -200g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ2000 -100g mąki żytniej pełnoziarnistej typ2000 -100g mąki żytniej chlebowej typ720 -170g zakwasu żytniego u mnie pełnoziarnisty) -1 łyżeczka soli -10-12g drożdży -1/3 łyżeczki(...)230ml wody -2 łyżki oliwy -2 łyżki ziaren (dynia, słonecznik itp.) Zakwas wymieszać z wodą i drożdżami. Dodać oliwę, sól i cukier i stopniowo wsypywać mąkę. Wyrobić gładkie ciasto, na końcu dodając pestki dyni. Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej oliwą, przykryć ściereczka i odstawić do wyrastania na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Kiedy ciasto wyrośnie, delikatnie posmarować wnętrza
Smaczne Zdroweoraz cukru, zmieniłam czas pieczenia gdyż wolimy cienką pizzę. Praktycznie tylko ilość oliwy się zgadza. Dodatki są jak zwykle dowolne, u nas każdy przygotowuje swoją własną wersję. Polecam , równie pyszna jak dwie poprzednie. Składniki na 6 sporych pizz, każda ok.250g. Składniki: - 1kg mąki orkiszowej (u mnie typ 750) - 35-40g świeżych drożdży - 1 płaska łyżka soli himalajskiej lub morskiej(...)kubeczku, dolać ok.50ml wody i łyżkę mąki, odstawić na kilka minut aż ruszy. W dużej misie umieścić resztę składników. Dodać do nich wyrośnięty zaczyn i wyrobić gładkie , elastyczne ciasto. Ja używam do tego malaksera z hakiem ale można również ręcznie. Z ciasta uformować kulę i przełożyć do wysmarowanej olejem miski, przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia
Smaczne Zdrowe