pyszne ciasto - 17418 przepisów (strona:786/1162)

Babka na kefirze z powidłami wiśniowymi 152

kawy zamiast normalnego śniadania. Na tyle ciekawie to wyszło, że pewnie jeszcze kiedyś zagości u nas w domu. Dodam jeszcze, że to Madzia była taka zdolna i tę pyszną babkę zrobiła ;) 4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka kefiru 1,5 szklanki cukru 100 g masła (0,5 kostki) 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia olejek waniliowy 3 łyżki powideł(...)powoli wlewamy). Następnie dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wlewamy kefir, kilka kropli aromatu waniliowego i mieszamy jeszcze chwilę, do połączenia się składników, na najniższych obrotach miksera. Przekładamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 90 minut w 180 stopniach. Ciasto powinno popękać od wierzchu. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika i czekamy aż wystygnie. Wtedy smarujemy

Marder&Marder Manufacture
Placki Ziemniaczane 187

rzadko z prostego powodu, trzeba zetrzeć ziemniaki na tarce. Ale przecież prawie w każdym domu zajdzie się blender albo inne urządzenie które ułatwi nam pracę. Placki ziemniaczane są pyszne i warto od czasu do czasu je zrobić. Składniki: 1 kg ziemniaków ½ średniej cebuli 1 - 2 ząbki czosnku 1 jajko 3 łyżki maki ziemniaczanej 3 łyżki maki pszennej sól pieprz Przygotowanie(...)cebulę i czosnek podsmażyć do miękkości. Odlać sok z ziemniaków, dodać resztę składników, doprawić solą i pieprzem i wymieszać. Na patelni zagrzać olej, gdy już będzie gorący kłaść przygotowane ciasto na patelnię formując placuszki. Olej jest dobrze rozgrzane jeśli skwierczy gdy kładziemy na niego ciasto. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu kłaść na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem

Mama Gotuje
Gofry z migdałami i olejem 225

Dziś postanowiłam przygotować gofry z moim ulubionym sosem adwokatowym, a dodam że bardzo lubię gofry  i zamiast samej mąki , dodałam migdały i olej. Gofry z tymi produktami wyszły pyszne i bardzo chrupiące. Gofry z migdałami i olejem Składniki : 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szkl migdały tarte 2- jajka 1- łyżeczka proszku do pieczenia 6- łyżek oleju Rapso(...)pieczenia i tartymi migdałami. Następnie dodać do mąki mleko, olej, sól i żółtka jaj i cukier. Zmiksować dokładnie składniki. Białka jaj ubić na sztywną pianę, delikatnie wkręcić do ciasta. Wysmarować tłuszczem gofrownicę, nakładać ciasto łyżką do rozgrzanej gofrownicy. Piec na złoty kolor. Gofry podawać z sosem  adwokatowym. Zapraszam również na stronę    Świadome Odżywianie  . (function

Kuchnia Danusi
Chałka drożdżowa 170

skrycie, że części nawet nie śmiałabym zmieniać  z sentymentu. Jednym z takich przepisów jest domowa chałka. Pieczona ona była przeważnie w piątek i podawana z masłem i kubkiem pysznego mleka bądź kawy zbożowej... Chałka drożdżowa SKŁADNIKI: Przepis na 2 chałki 500 g mąki 8 g drożdży suchych 50 g masła 100 ml mleka 1 łyżeczka soli 3 łyżki(...)roztapiamy – nie zagotowujemy, studzimy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże cukier i sól – mieszamy suche składniki. Dodajemy mleko, jogurt jajko i roztopione masło, mieszamy a następnie wyrabiamy na jednolite ciasto dobrze wyrobione Odstawiamy na 30 minut pod przykryciem w ciepłe miejsce.  Dzielimy ciasto na pół.  Każdą połówkę ciasta z kolei dzielimy na 3 części, z których

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Drożdżowe bułeczki ze śliwkami i cynamonową kruszonką 143

owocami i cynamonową kruszonką, które rozpłynęły się w ciągu dwóch dni :) Przepis wzięłam z   TEJ strony z małymi modyfikacjami. Z podanego przepisu wyszło mi 14 bułeczek. Są naprawdę pyszne. Polecam :-) Składniki: 400 g mąki pszennej 70 g cukru 7 g drożdży ( jedna saszetka) 190 ml ciepłego mleka 3 jajka 150 g miękkiego masła lub margaryny Szczypta soli Składniki(...)świeżych lub mrożonych owoców. ( u mnie śliwki i maliny ) 1 rozmącone jajko Łyżka mleka Sposób wykonania: Mąkę przesiać, dodać do niej pozostałe składniki i dokładnie wyrobić. Z wyrobionego ciasta  uformować kulę i pozostawić w ciepłym miejscu w głębokiej misce pod przykryciem . Pozostawić do wyrośnięcia ok. 2 godzin. (ciasto powinno podwoić objętość). Jeżeli mamy mrożone owoce to należy je wcześniej

Na słodko lub wytrawnie
833. Świąteczne migawki. 190

jedzenia nie jest i najbardziej lubi stare sprawdzone smaku(do nowych nie da się go przekonać) w piekarniku wylądowały też, najzwyklejsze maślane ciasteczka. Bez dodatków, bez niczego, a wciąż pyszne.  Śmieszne, że prawie wszystkie zniknęły jeszcze przed Wigilią, ale jakoś tak dziwnie znikały podczas wieczornej grze w Monopol, przy świetle świeczek (tak znowu mi wyłączyli prąd(...)wyniku pewnych nieprzewidzianych sytuacji (gdy po przecięciu wszystko Ci nagle zaczyna wypływać ze środka) najlepszym sposobem na uratowanie sytuacji, było upieczenie tego w ten sposób. Nie żałuje, bo ciasto wyszło bardzo dobre :) Powstał też obłędnie czekoladowy sernik, w sam raz do kawy. :) No i na zakończenie ciasto snikers(bez pieczenia). Z dużą ilością czekolady, masła orzechowego i karmelu. ^^ (jestem dumna

More food, love and dreams
Chałka migdałowa z rodzynkami 154

Bazą dla tej chałki jest przepis , który już się pojawił na blogu. Zapraszam na pyszną i aromatyczną modyfikację :) Składniki: 550 g mąki pszennej 4 łyżki cukru 1 jajko 25 g drożdży 1 cukier migdałowy 1 szklanka mleka 2 łyżki masła szczypta soli garść rodzynek wcześniej namoczonych w wodzie Kruszonka: 2 łyżki mąki 1 łyżka masła 1 łyżka cukru Dodatkowo: jajko(...)przygotowania: 1. Ciepłe mleko mieszamy z cukrem, drożdżami i jedną łyżką maki. Odstawiamy pod ściereczką do wyrośnięcia. 2. Masło, topimy i studzimy. Wszystkie składniki mieszamy i dodajemy wyrośnięty rozczyn. Ciasto miksujemy mikserem z hakami, aż zacznie odstawać do miski, a potem zagniatamy ręcznie. Dodajemy odsączone rodzynki i mieszamy. Odstawiamy ciasto na 30 minut do wyrośnięcia. 3. Gdy ciasto podwoi swoją

Kuchnia domowa Ani
Biszkoptowe placuszki z miętowym jabłuszkiem i syropem klonowym 243

przekąską czy smacznym deserem. Ogranicza nas tylko wyobraźnia i smak :) Dzisiaj, na drugie śniadanie, zrobiłam placuszki biszkoptowe z dodatkiem  miętowego musu jabłkowego  i  syropu klonowego . Było pysznie :) słodko i jednocześnie orzeźwiająco :) Składniki placuszków: 3 jajka , 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej , 1/2 szklanki mleka , 3 łyżeczki proszku do pieczenia , ok. 4 łyżki margaryny , 3 łyżki cukru waniliowego(...)smaku z nutą mięty, której drobinki widoczne są w musie - POLECAM! Jajka ubić z cukrem waniliowym i solą. Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, mleko i przestudzoną margarynę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Placuszki pieczemy z obu stron na średnio rozgrzanej suchej patelni na lekko rumiany kolor - tak samo jak pancakes'y. Placuszki są bardzo puszyste

Codzienna kuchnia niecodzienna
Chleb pszenny z czosnkiem 178

Chleb pszenny z czosnkiem... Jasny, pszenny chleb z chrupiącą skórką. O delikatnym aromacie czosnku. Prosty, szybki i pyszny. Komu kromkę? Zapraszam! Składniki: 500 g mąki pszennej; 50 g świeżych drożdży; 1 łyżka oliwy; 1 łyżeczka oliwy; 250 ml letniej wody; 1 duży ząbek czosnku. Po lewej: chleb pszenny razowy z burakami. Po prawej: chleb pszenny z czosnkiem. Sposób przygotowania: Czosnek(...)miski (u mnie od robota kuchennego). Dodać 250 ml letniej wody i wymieszać, aż do rozpuszczenia drożdży. Do rozpuszczonych drożdży dodać mąkę, sól i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wyrobić ciasto (ja wyrabiam mikserem, przy pomocy haka/haków do ciasta drożdżowego). Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i obsypać otrębami/bułką tartą. Do tak przygotowanej formy przełożyć ciasto

Gospodyni Miejska
Bajgle tureckie - simit 306

Zrobiłam pyszne tureckie bajgle. Są mięciutkie w środku a skórka jest lekko słodka i chrupiąca. Nie ma potrzeby ich jeść z dodatkami ponieważ same w sobie są pyszne. U mnie zniknęły w szybkim tempie. Dlatego polecam zrobić z podwójnej porcji. Składniki: 500 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 3 łyżeczki suszonych drożdży instant 200 ml mleka 70 ml letniej(...)letniej wody 1 łyżka syropu trzcinowego Diamant Przygotowanie: Mąkę przesiać do misy miksera, wsypać drożdże, cukier, sól, wbić jajko i dodać letnie mleko i wodę. Za pomocą końcówki do ciast drożdżowych "haka"wyrabiać ciasto przez kilka minut, aż zrobi się elastyczna kulka. Ciasto pozostawić w misie, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejscu do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przełożyć

Ala piecze i gotuje
Kokosanki 181

Staram się ich zbyt często nie robić, bo można się od nich naprawdę uzależnić. Kiedyś kupowane, dzisiaj robione na szybko w kilka minut w domu. Pyszne, cudowne, smakowite. Zapraszam Was na domowe kokosanki! Kokosanki Składniki: 3 jajka L (najlepiej z wolnego wybiegu) 150 g cukru 1 torebka cukru wanilinowego 350-400 g wiórków kokosowych Przygotowanie: Do miski wbij jajka, cukier(...)wykładaj łyżką "kokosowe górki" w lekkich odstępach od siebie. Piecz około 15 minut w 175 stopniach. Uwagi: Lekko przestygnięte, ale jeszcze ciepłe smakują najlepiej. Warto podawać w towarzystwie piankowego ciasta - kontrastujące smaki: chrupkie i piankowe lub w towarzystwie lodów kokosowych, karmelowych, advocatowych. Dobre połączenie również z pieczoną gruszką. Jeżeli chcecie się czymś podzielić, piszcie w komentarzu. Smacznego

Eat Shrimps
Cytrynowe muffinki orkiszowe z czekoladą 180

ochotę. Wczoraj powstały takie oto muffinki orkiszowe ze skórką z cytryny a każda z nich skrywała w sobie kostkę białej czekolady studenckiej z bakaliami. Puszyste, nie przesłodzone, po prostu pyszne! Składniki na 12 muffinek: 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 100 g mąki orkiszowej typ 700 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 160 ml mleka 100 ml oleju(...)Przygotowanie: W osobnych naczyniach połączyć suche i mokre składniki. Następnie zawartość obu naczyń delikatnie ze sobą połączyć.  Cytrynę wyszorować i sparzyć. Skórkę zetrzeć drobno na tarce. Dodać do ciasta. Foremki napełnić ciastem i do każdej włożyć po kostce czekolady. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Piec do suchego patyczka przez ok 15 minut. Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem. Smacznego

Ze smakiem i z pasją
Placuszki twarogowo-bananowe 264

słoneczku i wolałam wyjść na spacer, niż stać przy garach :) Oj, czasem można ! A żeby głodnym nie wychodzić na ten spacer, na szybko przygotowałam placuszki twarogowo-bananowe. Polecam, są pyszne ! Składniki: 200 g twarogu półtłustego 2 mocno dojrzałe banany 3 łyżki mąki pełnoziarnistej, np Lubella 1 jajko dodatkowo: 2 łyżki pestek słonecznika 1 łyżka miodu olej rzepakowy do smażenia Wykonanie(...)przy pomocy miksera z nakładką do rozdrabniania. Ser nie musi utrzeć się na gładko, może pozostać lekko grudkowaty. Patelnię posmarować lekko olejem rzepakowym. Na rozgrzanej patelni kłaść łyżką porcję ciasta - placuszki smażyć na wolnym ogniu z obu stron na rumiano. Przekręcając placuszki należy być ostrożnym, gdyż ciasto jest bardzo miękkie i łatwo placuszki rozerwać. Na drugiej patelni uprażyć pestki słonecznika

kolorowotorcikowo
BUŁECZKI ORKISZOWE PEŁNOZIARNISTE NA ZAKWASIE 209

Chwila przerwy od słodkich wypieków-czyli przedstawiam Wam bułeczki orkiszowe na zakwasie. Bardzo pyszne, pulchne i szybkie pod względem pieczenia. :) Przepis znalazłam tutaj . Składniki: -200g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ2000 -100g mąki żytniej pełnoziarnistej typ2000 -100g mąki żytniej chlebowej typ720 -170g zakwasu żytniego  u mnie pełnoziarnisty) -1 łyżeczka soli -10-12g drożdży -1/3 łyżeczki(...)230ml wody -2 łyżki oliwy -2 łyżki ziaren (dynia, słonecznik itp.) Zakwas wymieszać z wodą i drożdżami. Dodać oliwę, sól i cukier i stopniowo wsypywać mąkę. Wyrobić gładkie ciasto, na końcu dodając pestki dyni. Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej oliwą, przykryć ściereczka i odstawić do wyrastania na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Kiedy ciasto wyrośnie, delikatnie posmarować wnętrza

Smaczne Zdrowe
PIZZA NA MĄCE ORKISZOWEJ , WERSJA II- NAJLEPSZA ! 157

oraz cukru, zmieniłam czas pieczenia gdyż wolimy cienką pizzę. Praktycznie tylko ilość oliwy się zgadza. Dodatki są jak zwykle dowolne, u nas każdy przygotowuje swoją własną wersję. Polecam , równie pyszna jak dwie poprzednie. Składniki na 6 sporych pizz, każda ok.250g. Składniki: - 1kg mąki orkiszowej (u mnie typ 750) - 35-40g świeżych drożdży - 1 płaska łyżka soli himalajskiej lub morskiej(...)kubeczku, dolać ok.50ml wody i łyżkę mąki, odstawić na kilka minut aż ruszy. W dużej misie umieścić resztę składników. Dodać do nich wyrośnięty zaczyn i wyrobić gładkie , elastyczne ciasto. Ja używam do tego malaksera z hakiem ale można również ręcznie. Z ciasta uformować kulę i przełożyć do wysmarowanej olejem miski, przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania