pyszne ciasto - 17418 przepisów (strona:777/1162)

DORSZ bałtycki jak ze smażalni ryb 228

Mile wspominacie nadmorskie smaki? Wróćcie do nich, przyrządzając bałtyckiego dorsza w identyczny sposób jak w smażalni ryb! Taką rybę najlepiej jeść bez dodatków takich jak frytki

Kuchnia PROzdrowotna
Usta Usta cytrynowe 285

Mamine ;) ploteczki z ciocią Basią zwykle skutkują przywiezienie do domu kolejnego smakowitego przepisu do wypróbowania. Zleceniodawca jest … ale dzieło jak zawsze mam wykonać ja , co

Ostra na Słodko
23.Nieco włoski czwartek czyli ciastka sezamowe: biscotti regina! 233

składniki już lekko się połączą zaczynamy wyrabiać ciasto dłońmi. A ponieważ jest w nim duża zawartość masła należy robić to jak najszybciej. Z wyrobionej masy odrywamy po kawałku ciasta i tworzymy kule wielkości piłek ping-pongowych, kolejno formujemy podłużne, niewielkie "rulony". Mleko wlewamy do dość płytkiej miseczki, na stole rozkładamy papier do pieczenia i rozsypujemy na nim sezam(...)skleiły podczas rośnięcia. Pieczemy 20min. - do zbrązowienia powierzchni. Pozostawiamy je na około 10 minut w wyłączonym już piekarniku. Kolejno studzimy w chłodnym miejscu! Najlepsze są jeszcze ciepłe!  Pysznego chrupania!(; (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk

Symfonia Smaków
korzenne placuszki z dynią 106

Pyszne, aromatyczne placuszki z dyniowym puree . Puszyste, bardzo delikatne, o lekko korzennym zapachu przywodzącym na myśl pierniki. Dyniowe placuszki jedliśmy na śniadanie z cukrem pudrem. Polecam, zwłaszcza miłośnikom pan kejków. składniki: 1 szklanka mąki 3 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka przyprawy do piernika   1/2 szklank i puree z dyn i 1 szklanka(...)jogurtu naturalnego 3 łyżki oleju 1 jajko wykonanie: Wszystkie składniki mieszam trzepaczką. Rozgrzewam teflonową patelnię i łyżką nakładam ciasto (jeden placek to jedna łyżka ciasta). Smażę powoli, żeby placuszki zdążyły dobrze wyrosnąć i nie przypaliły się. Gdy w plackach robią się dziurki przekładam na drugą stronę. Podaję z cukrem pudrem

babka w formie
Karmelizowane gruszki pod kruszonką. 139

Kiedy nie ma czasu, tudzież ochoty na przygotowanie pełnowymiarowego ciasta, a jest pilna potrzeba spałaszowania małej słodkości, to ten deser jest idealnym wyjściem w tej sytuacji :) Bardzo lubię taką różnorodność w teksturze dania. Rozpływające się owoce i chrupiąca kruszonka. Mniam :) Tę drugą można wzbogacić, dodając orzechy. Tych akurat nie miałam, ale i tak wyszedł świetny deser. Ostatnio przygotowywałam przyjęcie urodzinowe(...)mojej córki. Była to dobra okazja do wypróbowania przepisów Maćka :) Pozwolę sobie polecić  kurczaka z pomidorami i estragonem w białym winie  oraz  ziemniaki z kremowym farszem . Pyszne! Wcale nie mamy tak wielu okazji do skorzystania z przepisów drugiej strony. Pochłonięci hasłem danego tygodnia oraz realizacją potrzeb kulinarnych rodzinki, rzadko wracamy do wcześniejszych receptur. Doskonałą okazją są bonusowe

zadanie-gotowanie
Restauracja Hotel Diament Spodek 143

magii trzymam się z daleka, wiem że Śląsk kocha magii w każdej zupie, ale może w restauracjach darujmy to sobie. Na drugie rolada z kluskami i kapustą solidne, konkretne, pyszne danie. Jak na prawdziwą roladę w środku kawałki ogórka i kiełbasy a nie jak sie zdarza w wielu knajpach wszystko zmielone na papkę. Karbinadle z panaczkrautem też bardzo dobre, jakby(...)tutaj niestety minus. Lody prawdopodobnie z jakiejś hurtowni niespecjalne, bo z grudkami lodu, a z ajerkoniakiem i bitą śmietaną to trochę bidny deser. Kawa poprawna. Nie próbowaliśmy bucht ani ciasta więc może one były smaczne. Ogólnie az się prosi aby podawana była tutaj szpajza albo kopa, klasyczne śląskie desery. Dlatego za deser i rosół minus.  Taras trochę smutny, taki

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Frigolotti 142

święta   już niebawem, myślę że ten przepis trafi również do Was. Polecam, bo można upiec je już dziś i przechować w szczelnym pojemniku. Mówię Wam... są pyszne do pochrupania     Składniki: 250 g mąki pszennej 175 g masła 150 g cukru 200 g zmielonych migdałów 1 jajko 1 g drożdży instant 1 łyżeczka   ekstraktu waniliowego 1 łyżka(...)Czekoladę starłam na tarce. Do miski wsypałam mąkę i włożyłam masło. Posiekałam. Kiedy masa osiągnęła konsystencję piasku dodałam pozostałe składniki za wyjątkiem orzechów laskowych. Wszystko wymieszałam i zagniotłam zwarte ciasto.   Piekarnik włączyłam na 180 °C. Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia. Z ciasta odrywałam małe kawałki, formowałam kulki wielkości orzecha, lekko spłaszczyłam i w każdą kulkę wetknęłam orzeszek laskowy. Ciasteczka

Kuchnia u Krysi
Muffiny, babeczki z płatkami owsianymi, pomarańczą i dwoma czekoladami 142

płatkami owsianymi, pomarańczami, czekoladą gorzką i białą. Inspirowałam się tym przepisem, trochę go zmodyfikowałam pod siebie. U mnie muffinek wyszło około 16 szt, ale miałam mniejsze papilotki. Babeczki wyszły pyszne :))) Składniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka płatków owsianych u mnie Halina 2/3 szklanki cukru trzcinowego 2 jajka otarta skórka z 2 pomarańczy sok wyciśnięty z 2 pomarańczy 100 ml maślanki(...)masło, ocieramy skórkę z pomarańczy i wyciskamy sok. Ja pokroiłam sobie również czekolady. Składniki suche mieszamy w jednej misce, składniki mokre w drugiej. Formę do muffinek wypełniłam papilotkami, nakładałam ciasto do 3/4 wysokości papilotki. Babeczki pieczemy w 200 stopniach około 25 minut do tzw. suchego patyczka

kruche babeczki
Bułki z jagodami i orzechami 166

więc, bułki z jagodami, jeszcze takich nie piekłam, jagody pasują z włoskimi orzechami. Co mam do stracenia! Świeże bułki na śniadanie , z czym by je nie upiec będą zawsze pyszne. Gorące z masełkiem są cudowne! Bułki z jagodami wyszły super wypieczone, fiołkowe w środku, z kawałkami orzechów. Mniam! Bułki z jagodami Składniki: 16 bułek 50 g drożdży 800 ml wody(...)łyżka soli 200 ml czarnych jagód 100 ml czerwonej borówki lub więcej jagód 100 g orzechów włoskich grubo pokrojonych Rozpuść drożdże w zimnej wodzie. Dodaj wszystkie mąki i zarób ciasto. Wyrabiaj automatycznie, użyj haka. Dodaj sól, a po minucie orzechy, jagody, borówkę. Wyrabiaj ciasto jeszcze przez 10 minut. Ciasto powinno być nieco luźne. Przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia

codojedzenia
Krokiety z pieczarkami jajkiem 210

Witam po przerwie:) Mało mnie było ostatnio ale dni nam się robią dłuższe więc postaram się znaleźć troszkę czasu na powrót do blogowania. Dziś proponuję pyszne krokiety - bezmięsne ale bardzo syte, idealne na obiad lub gorącą przekąskę. Naleśniki: 2 jajka 2 szkl mleka 1,5 szkl wody (najlepiej gazowanej) 2 i 2/3 szkl mąki  4 łyżki oleju szczypta cukru(...)jajka ugotowane na twardo 2 łyżki masła 1 łyżka oleju + olej do smażenia opanierowanych krokietów sól pieprz Panierka: 1 jajko 3 łyżki mleka bułka tarta 1. Zrobić ciasto i usmażyć naleśniki. 2. Cebulę obrać, pokroić w drobna kostkę i zeszklić na mieszance masła i oleju. 3. Pieczarki umyć i pokroić w drobną kostkę. Dodać do cebuli i smażyć

Kto ugości moich gości?
Wytrawna tarta z cukinią, kurczakiem i mozzarellą. 178

tarty i mogla bym je jeść z różnymi dodatkami. Dzisiaj zapraszam na tartę wytrawną z cukinią , kurczakiem, mozzarellą i serem cheddar. Do przygotowania tarty użyłam Mąki krupcztki od Młynomag. Pysznie i prosto. Zapraszam :) Składniki : około 340  g Mąki krupcztki Młynomag + do podsypania 1o0 g miękkiego masła 2 żółtka 1 łyżka kwaśnej śmietany szczypta proszku do pieczenia 1 mała cukinia(...)startego sera cheddar 1 łyżeczka czerwonej ostrej papryki 2 cebule 3 łyżki oliwy Wykonanie : Do miski dodać mąkę ze szczypt ą proszku , sól,żółtka, śmietanę i masło szybko zagnieść ciasto i odłożyć do lodówki na 10 minut. Formę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia, rozwałkować ciasto na wielkość formy, przełożyć i dobrze wyłożyć boki. Podpiekać w temperaturze 180 stopni około

Sama słodycz i szczypta chili
Sweet Targi w Katowicach 2016 160

ostatnią sobotę byłam na VII Sweet Targach w Katowicach. Było wspaniale, pełno pyszności, deserów, lodów i ciasta. Można było również napić się bardzo dobrej kawy, porozmawiać z mistrzami cukiernictwa i podpytać sympatycznych dostawców o różne słodkie ciekawostki. Odbywały się także konkursy: „Mistrzostwa Śląska Cukierników” i eliminacje do mistrzostw Polski Barista 2016. Na niektórych stanowiskach odbywały się pokazy z masą cukrową(...)dużo się dowiedzieć o nowych trendach w produkcji cukierniczej. Swoje stanowiska miały również czasopisma cukiernicze i można było dostać ich najnowsze numery. Udało mi się przygotować z tego pysznego wydarzenia krótki FILM , zapraszam do obejrzenia.   Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});     Spotkałam mistrzynię cukiernictwa Panią Bożenę Sikoń. Przemiła osoba, była jednym

Mała Cukierenka
Pierniczki "prawie jak alpejskie" z lukrem królewskim 116

blogu - pierniczki prawie jak alpejskie - ale dostosowałam go do swojego poglądu na pieczenie pierników. Nie uznaję pierników bez mąki żytniej :) Pierniczki są miękkie w środku i naprawdę pyszne. Na bazie poniższego przepisu stworzyłam kilka wersji smakowych, ale o nich w osobnych postach. Składniki na pierniczki: 300g mąki pszennej 100g mąki żytniej typ 720 100g mąki żytniej typ 2000 4 żółtka(...)sody 4 łyżki przyprawy piernikowej/korzennej 100g masła 200g miodu mąka pszenna do podsypywania Składniki na lukier królewski 100g białek (3 białka) 550g cukru pudru 2 łyżeczki soku z cytryny Ciasto na pierniczki przygotowujemy dzień wcześniej, po spędzeniu 12 godzin w lodówce nabierze idealnej konsystencji. Miód przelewamy do rondelka, dodajemy przyprawę piernikową oraz masło. Podgrzewamy aż do rozpuszczenia się składników - mieszając

Gotowanie i blogowanie
Domowy makaron 147

wiem, że jem domowej roboty, najlepszy z najlepszych, makaron. Ja uwielbiam go z gorącym, domowym rosołem lub gotowany na mleku. Moja babcia często mnie rozpieszczała taką zupą a jej pyszny makaron nie miał sobie równych ;) Do zrobienia makaronu użyłam mąki pszennej luksusowej Młynomag typ 550 . Polecam Wam tę mąkę ponieważ jest bardzo delikatna, najlepsza jaką do tej pory używałam(...)przesiewam szklankę mąki, robię dołeczek, wbijam jajka i dodaję margarynę i sól. Mieszam ostrzem noża i dosypuję jeszcze tyle mąki aby uzyskać elastyczne, ale bardziej twarde niż na pierogi, ciasto. Ciasto dokładnie zagniatam i wałkuję na bardzo cienki placek, podsypując go mąką. Rozwałkowane ciasto odstawiam na ok pół godziny aby podeschło. Następnie oprószam go delikatnie mąką i zwijam w ciasny

Smakołyki Asi
Bezglutenowe miętowe ciastka z czekoladą 130

uformowałam wałki, pocięłam od razu na plasterki, ułożyłam na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem, przykryłam folią spożywczą i schłodziłam w lodówce przez pół godziny. Drugi sposób, to schłodzenie wałków ciasta zawiniętych w folię, po czym formowanie ich bezpośrednio przed pieczeniem. Nie będę kłamać, cisto jest kruche, i ciężko się z nim pracuje. Ten pierwszy sposób jest łatwiejszy. Piecz ciastka(...)wystygnięciu twardnieją, a trzymane w pojemniku, najlepiej w puszcze kruszeją. Smacznego! Ps. Herbatę miętową można zastąpić earl grey’em i dodać kandyzowane skórki pomarańczowe. Robiłam, są równie pyszne co brzydkie

greenscarf

Proponowane wyszukiwania