pyszne ciasto - 17418 przepisów (strona:771/1162)

Jagodzianki 167

tylko pojawiają się jagody, od razu myślę o pysznych, słodkich bułeczkach z jagodami- uwielbiam je :)   Przepis na nie znalazłam tutaj Składniki: 250 g mąki pszennej, 3-4 g suszonych drożdży Dr. Oetker , szczypta soli, 125 ml mleka (letnie), 1 jajko, 30 ml oleju, 1/4 szklanki cukru, 1 łyżeczka cukru waniliowego, dodatkowo: 8 łyżek jagód, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej(...)łyżki cukru, 1 opakowanie lukru tradycyjnego Dr. Oetker. Przygotowanie:  Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki, następnie wbijamy jajko, wlewamy letnie mleko i olej. Zagniatamy ciasto. Jeśli jest zbyt klejące, można podsypać mąką. Ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie dzielimy ciasto na 8 części. Z każdej formujemy kulkę i rozpłaszczamy w dłoniach na placek. Na środek nakładamy jagody wcześniej

Aga w kuchni
CHLEB Z KABANOSAMI 101

Chleb pieczony w domu można przygotować na wiele sposobów. Dzisiaj pomysł na pyszny chlebek z dodatkiem kabanosów. Jest bardzo smaczny i pięknie pachnie. Taki chlebek zabieram na piknik lub dłuższe wyjazdy za miasto. SKŁADNIKI :  750 g mąki typu 650  1 czubata łyżeczka soli 50 g drożdży  350 ml ciepłej wody 150 g wędzonych kabanosów 4 łyżki oleju(...)pieczenia PRZYGOTOWANIE :  Drożdże mieszamy w 100 ml ciepłej wody. Mąkę wsypujemy do dużej miski, sól, wlewamy 2 łyżki oleju oraz rozmieszane drożdże i resztę wody. Wyrabiamy elastyczne, zwarte ciasto. W razie konieczności, gdyby się kleiło dosypujemy mąki. Pod koniec wyrabiania wsypujemy drobno pokrojone kabanosy, zagniatamy i odkładamy ciasto, przykryte ściereczką na 30 minut aż wyrośnie.  Po wyrośnięciu ponownie

Kulinarne Fantazje Marioli
CHRUPIĄCE GOFRY 477

Prosty przepis na gofry, które wychodzą naprawdę pyszne. Idealne na deser lub jako podwieczorek z owocami, bitą śmietaną, cukrem pudrem czy dżemem. Składniki: * 1/2 kg mąki * 1 szklanka cukru * 5 jajek  * 1 kostka roztopionej, schłodzonej margaryny albo 3/4 szklanki oleju * 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia * 2 szklanki wody * 1 paczka cukru waniliowego Wykonanie: Rozgrzać gofrownicę. Do miski(...)wsypać przesianą przez sitko mąkę, cukier, wbić jajka, wlać margarynę (olej), wodę, wsypać cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać mikserem. Ciasto wylewać porcjami chochlą na rozgrzany blat gofrownicy. Piec gofry 3-5 minut. Studzić na kratce

Zrób to smacznie
Stripsy jak z KFC wg Aleex 158

Trochę sceptycznie podeszłam do tych rewelacji, bo kilka takich przepisów już wypróbowałam, ale Młody uparł się, żebym sprawdziła i ten znaleziony na youtube . Wreszcie uległam. I co? I wyszło pysznie, naprawdę blisko oryginału. Polecam. Składniki: • 1 duża podwójna pierś kurczaka • 1 jajko • 1 szklanka mąki • ok. ½ szklanki mleka • olej • mąka pszenna • sól • pieprz cayenne Sposób przygotowania: 1. Pierś kurczaka pokroić(...)płaską łyżką pieprzu cayenne. Dokładnie obtoczyć kawałki mięsa w przyprawach. Odstawić na pół godziny do lodówki. 3. Z jajka, mąki, 1 łyżeczki pieprzu cayenne i mleka zrobić gęste ciasto naleśnikowe, miksując wszystkie składniki blenderem. Miksowanie powinno trwać dość długo, aby w cieście pojawiły się pęcherzyki powietrza. Nie dodawać od razu całego mleka, dolewać je porcjami, pamiętając, żeby nie było zbyt

W mojej kuchni
CHLEB ORKISZOWY NA ZACZYNIE DROŻDŻOWYM 154

Pyszny i  wilgotny.  Sprężysty miąższ i chrupiąca skórka.  Zrównoważony i delikatny smak.  Zasmakował mi od pierwszej kromki :)) Przepis z książki "Pieczenie chleba". Składniki na zaczyn: 130 g mąki orkiszo wej 100 ml ciepłej wody 1 płaska łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka drożdży instant (suszonych) Zaczyn przygotowujemy sobie poprzedniego dnia wieczorem. Wszystkie składniki wymieszać, przykryć talerzykiem(...)odstawić w miseczce na ok. 8 godzin (do następnego dnia) w ciepłe miejsce (u mnie blat kuchenny). Składniki na ciasto chlebowe: 500 g mąki orkiszowej 2 płaskie łyżeczki soli 2 płaskie łyżeczki drożdży instant (suszonych) ok. 300 ml ciepłej wody wyrośnięty zaczyn Wykonanie:  W dużej misce łączymy ze sobą wszystkie składniki. Wyrabiamy elastyczne ciasto (ręcznie lub przy użyciu haka

Walijskie Pichcenie
Kopytka z mąką żytnią 187

bardzo często na drugi dzień przygotowuję kopytka. Przepadamy za takimi podsmażonymi z masełkiem i bułką tartą. Tym razem zamiast mąki pszennej dodałam mąkę żytnią chlebową od Młynomag . Wyszły równie pyszne jak tradycyjne. Polecam! Kopytka podałam na talerzu "Antonio" od Porcelany Bogucice . ok 1 kg ugotowanych i zmielonych ziemniaków 1 jajko łyżka mąki ziemniaczanej mąka żytnia chlebowa Młynomag masło i bułka(...)ziemniaków wykładamy na pozostałe. W powstały dołek wsypujemy mąkę żytnią chlebową tak aby powierzchnia wyrównała się z ziemniakami. Wbijamy jajko i dodajemy mąkę ziemniaczaną. Całość zagniatamy ręką na gładkie ciasto (w razie potrzeby podsypać mąką ale naprawdę bardzo niewiele- ciasto może się nieznacznie kleić). Od razu odrywać po kawałku ciasta, na podsypanej mąką stolnicy formować długie, cienkie wałeczki. Odkrawać kopytka

Smakołyki Asi
Różowe kopytka z boczkiem 118

wtorkowe popołudnie polecam przepis na pyszne buraczkowe kopytka z boczkiem. Ich przygotowanie zajmuje kilka chwil, a efekt końcowy jest znakomity.  SKŁADNIKI: 600g ziemniaków, 1 średni burak ćwikłowy, 1 i 1/3 szklanki mąki, 1 jajko, 200g boczku surowego, sól. PRZYGOTOWANIE: 1. Buraka gotuję do miękkości we wodzie. Obieram i ścieram na tarce o drobnych oczkach. Ziemniaki obieram, gotuję do miękkości(...)osolonej wodzie. Odcedzam i przeciskam przez praskę. 2. Ziemniaki oraz startego buraka przekładam na stopnicę. Dodaję mąkę oraz jajko. Zagniatam ciasto. Z ciasta formuję wałeczki, które następnie kroję na ukos. Kopytka wrzucam na gotującą się osoloną wodę. Gotuję 5 minut od momentu wypłynięcia. Odcedzam i wykładam na talerz. 3. Boczek kroję w cienkie paski. Podsmażam na rumiano. Boczkiem okraszam kopytka

Tradycyjna kuchnia Kasi
Racuchy drożdżowe z jabłkami. 132

Racuchów nie robię zbyt często, ale zawsze wtedy przypomina mi się smak dzieciństwa pyszny kapuśniak i racuszki. Pyszne, puszyste po prostu najlepsze! SKŁADNIKI: 2 szkl. mleka 4 szkl. mąki 40 g. świeżych drożdży 4 jajka 4 łyżki cukru waniliowego szczypta soli około 5 jabłek cukier puder do posypania lub konfitura WYKONANIE: drożdże, sól, cukier waniliowy rozpuścić w 1/2 szkl. ciepłego(...)miski wsypać mąkę,wbić jajka, dodać rozczyn, dokładnie wymieszać na gładką masę,  jabłka pokroić w kawałki lub zetrzeć na dużych oczkach tarki i wymieszać z ciastem, odstawić na 1/2 godz., kłaść łyżką na rozgrzany tłuszcz, smażyć na złoty kolor, posypać cukrem pudrem, bądź polać konfiturą

Kuchnia Beaty
Trufle z konopiami i herbatą matcha 135

Pyszne i co najważniejsze zdrowe trufle stanowią świetną przekąskę na każdą okazję. Ja przygotowałam je na święta. Smakowały wszystkim, polecam :) Przepis pochodzi z bloga Facet i kuchnia —>KLIK 75 g mąki konopnej 50 g surowego kakao 200 g daktyli bez pestek 40 g oleju kokosowego virgin łyżka matchy ziarenka z laski wanilii   dodatkowo kakao do obtoczenia trufli(...)Daktyle zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 15 minut po czym je odsączamy. Mieszamy z resztą składników i wyrabiamy jak ciasto. Formujemy małe kuleczki ktore możemy obtoczyć w kakao, matchy lub innych doldatkach. Przekładamy je do lodówki do schłodzenia. Smacznego :)   Artykuł Trufle z konopiami i herbatą matcha pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Pyszne tarteletki z nadzieniem z kokosa, riccotty i limonki 139

białka pełnowartościowe, zawierały aminokwasy egzogenne w odpowiednich proporcjach oraz w odpowiedniej ilości, do tego powinny być strawne oraz mieć jak najmniej nasyconych tłuszczów więc śmiało sięgajcie po ten pyszny ser, który zawiera białko o dużej wartości odżywczej, mało tłuszczu, a dodatkowo bardzo duże ilości wapnia i selenu :)   Składniki :  na spód :  1 szklanka mąki 1/4 szklanki cukru(...)szklanki wiórków kokosowych (podpróżonych na złoto na patelce) sok z połówki limonki 1-2 łyżeczki miodu do smaku  Przygotowanie : Wymieszać mąkę, cukier, ekstrakt oraz masło i wyrabiać ciasto łącząc masło z mąką, następnie dodać jajko i uformować gładką kulę, następnie odrywając ciasto wyłożyć nim foremki na babeczki (ja użyłam takich silikonowych) , piec ok 20 minut (aż zaczną się lekko

zdrowa vege kuchnia
Chleb pszenny ze słonecznikiem 145

Odpoczywałam i zbierałam siły na następne smakołyki .Dziś jest chlebek pszenny ze słonecznikiem.Pyszny i  delikatny , słonecznik wyraźnie wyczuwalny. Składniki na zaczyn: 35 g drożdży świeżych woda letnia 200 ml cukier 1 łyżeczka   Składniki na chleb: mąka pszenna typ 650 550 m woda letnia 120 ml oliwa z oliwek 50 ml sól 1.1/2 łyżeczki słonecznik łuskany(...)rozczynu: Do szklanki z letnią wodą wkładam pokruszone drożdże  i cukier, mieszam do rozpuszczenia.  Dodaje 2 łyżki mąki ( z tej odmierzonej 550 g) Zostawiam by wyrosły . Wykonanie ciasta chlebowego: Do misy wsypuje mąkę( najpierw ją przesiałam). Wlewam odmierzoną wodę letnią, wsypuje sól. Dodaje wyrośnięty rozczyn, wlewam oliwę z oliwek i wsypuje słonecznik. Całość wyrabiam mikserem końcówka hak koło

Różowa kuchnia
Ciasteczka Bounty 481

samo jak batonik, ale łączą w sobie dwa charakterystyczne dla niego smaki: kokos i czekoladę. Dodatek kruchego ciastka sprawia, że całość nie jest przesłodzona, smak zrównoważony, a całość pyszna. Ciasteczka można przygotować w kilku etapach: jednego dnia przyrządzić krem kokosowy i upiec ciasteczka, następnego - ciastka przełożyć kremem i udekorować polewą czekoladową. Dzięki takiemu podziałowi, nie spędzimy w kuchni całego popołudnia(...)przechowywać - ze względu na obecność kremu i polewy czekoladowej - w lodówce. Z poniższych proporcji składników wychodzi 10 dość sporych ciastek (czyli 20 przed przełożeniem kremem). Ciasteczka Bounty Składniki: CIASTO KRUCHE 150g mąki pszennej 80g masła 80g cukru pudru 50g śmietany 18% 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii KREM KOKOSOWY 80ml śmietanki 30% 40g białej czekolady 30g masła 50g wiórków kokosowych

Smakołyki Bereniki
Czekoladowe babeczki urodzinowe 109

Dzisiaj mocno czekoladowe babeczki z pysznym ganaszem i kolorową posypką. Robiłam je na 9 urodziny Oli do szkoły. Też częstowaliście cukierkami w szkole wtedy gdy były Wasze urodziny? Składniki : * 16 łyżek mąki pszennej * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 4 płaski łyżki kakao * 12 łyżek cukru trzcinowego * 150ml wody mineralnej gazowanej  * 100ml oleju rzepakowego * 2 jajka * łyżka ekstraktu waniliowego Ganasz(...)czekoladowy : 2 tabliczki gorzkiej czekolady, 100ml kremówki * kolorowa posypka  Przygotowanie : Mokre składniki rozmieszać, suche składniki dokładnie wymieszać. Mokre przelać do suchych. Ciasto przelać do papilotek na 3/4 wysokości. Piec 25 minut w 200 stopniach do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Czekoladę posiekać, śmietankę zagotować i zalać nią czekoladę. Rozpuścić, przestudzić i ubić na krem. Udekorować babeczki i posypać kolorową posypką

Magiczne Życie Marty
Kluski śląskie ze surowymi ziemniakami. 158

moim domu wszyscy bardzo lubimy kluseczki wszelkiego rodzaju. Podawałam już przepis na typowe kluski śląskie, ale nie dawno miałam okazję jeść te kluseczki z dodatkiem surowych ziemniaków i były pyszne! Ponieważ bardzo lubię "szare kluski" ze surowych ziemniaków, to te też bardzo przypadły mi do gustu! Dla mnie najpyszniejsze z ciemnym sosem i kapustą kiszoną, kawałek dobrego mięska ... - obiad pierwsza(...)ziemniaczanej sól WYKONANIE: 5 ziemniaków gotujemy i przekręcamy w maszynce na najmniejszych oczkach, pozostałe surowe ziemniaki również przekręcamy przez maszynkę, dodajemy mąkę ziemniaczaną i pszenną i jajka, wyrabiamy, aż ciasto odchodzi od ręki, ale jest plastyczne, formujemy kluseczki(małe okrągłe kuleczki, spłaszczamy i robimy dziurkę), zagotowujemy wodę, solimy. do wrzątku wrzucamy kluseczki, gotujemy na małym ogniu około

Kuchnia Beaty
ROGALIKI ORZECHOWE 180

Obłędnie pyszne,szybkie,kruche rogaliki orzechowe.Proponuję zrobić od razu z podwójnej porcji bo znikają w ekspresowym tempie. Składniki:   30 dag mąki pszennej 20 dag masła lub margaryny 10 dag cukru pudru 10-15 dag orzechów drobno pokrojonych lub zmielonych cukier waniliowy 2 - 3 żółtka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Mąkę,masło,cukier,cukier waniliowy,orzechy,proszek(...)pieczenia i żółtka wymieszać na jednolitą masę.Gdy masa jest bardzo klejąca dodać jeszcze trochę mąki. Z ciasta formować malutkie rogaliki - najpierw uformować wałeczki i zwijać na kształt rogalików. Układać na blaszce wyłożonej papierem i piec w 180 st C ok 15-20 min,w zależności od tego jaki mamy piekarnik. Po upieczeniu gdy rogaliki przestygną posypać cukrem pudrem

Niespełnione zdolności kulinarne

Proponowane wyszukiwania