pyszne ciasto - 17418 przepisów (strona:769/1162)

Dyniowe pieczone oponki 173

Inaczej dyniowe ciasteczka z dziurką. Pyszne, delikatne, długo zachowują swieżość, pięknie się prezentują, idealne do jesiennej herbatki.  Polecam! Składniki: 3 szklanki mąki mniej niż pół szklanki brązowego cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka sody łyżeczka imbiru 2 łyżeczki cynamonu szczypta soli 2 jajka 3/4 szklanki oleju 2 szklanki startej dyni (ja użyłam puree z dyni) 1. Mąkę(...)przesiewamy i dodajemy resztę sypkich składników. Jajka roztrzepujemy z olejem i dodajemy do mąki. Mieszamy, dodajemy dynię i delikatnie zagniatamy ciasto. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Blaszki wykładamy papierem do pieczenia. 3. Ciasto wałkujemy podsypując małą ilością mąki. Wykrywamy szklanką okrągłe placuszki i w każdym z nich kieliszkiem robimy dziurkę. 4. Układamy w odstępach na blaszce i pieczemy

NA MOIM TALERZU
Pufki (knedle serowe) ze śliwkami - najlepsze 172

sztukę i wychodzi mi coraz lepiej. Są pyszne, mięciutkie i rozpływające się w ustach. Sekretem jest użycie samych żółtek gdyż białka powodują twardość tej potrawy. Pufki są również pyszne z truskawkami, a można je robić nawet w zimie z mrożonymi owocami. Spróbujcie koniecznie. Pufki (knedle serowe) ze śliwkami - najlepsze Składniki: 600 gram sera białego tłustego lub półtłustego (2 kostki(...)łyżki masła z 1 łyżką bułki tartej Pufki (knedle serowe) ze śliwkami - najlepsze Wykonanie: Ser przeciskamy przez praskę. Pufki (knedle serowe) ze śliwkami - najlepsze Dodajemy mąkę, żółtka i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 8 - 10 części zależnie jak duże mamy śliwki. Z każdej części robimy kulkę i następnie ją rozgniatamy na krążek. Dajemy na środek cała śliwkę ale bez pestki

Pyza i Surówka
Kopytka dyniowe 188

Zapraszam na pyszne kopytka, w jesiennym żółto- pomrańczowym kolorze, bo z dodatkiem puree z dynii. Pasują właściwie do każdego drugiego dania i na wytrawnie i na słodko. Z samym masełkiem szałwiowym również nie do pogardzenia. Te dyniowe, tak jak tradycyjne super smakują odsmażane na patelni. Na  dyniowe puree najlepiej nadaje się dynia upieczona w piekarniku, bo tak przygotowane puree(...)zawiera najmniej wody. Kopytka, czy te tradycyjne, czy z dodatkiem puree z dynii przygotowuje się identycznie jak ciasto na knedle. Dlatego po przepis na ciasto zapraszam tutaj . Składniki: 700 g ziemniaków 200 g puree z dynii 1 jajko mąka pszenna orkiszowa 2 łyżki mąki ziemniaczanej listki szałwii masło Wykonanie: z przygotowanego ciasta uformuj kolejno 4 wałki. Wałek lekko spłaszcz

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciabatta 167

Pyszne domowe ciabatty. Chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku. Nadają się do zapieczenia i zrobienia panini. Dobrze smakują również świeże, wyjęte prosto z piekarnika. Porcja na sześć dość dużych bułek lub dwa bochenki. 520 g mąki pszennej (+ do podsypywania) 2 łyżki mleka 3 łyżki oliwy 3 łyżeczki soli 1,5 szklanki ciepłej wody 50 g świeżych drożdży Drożdże rozpuścić(...)ciepłej wodzie. Wymieszać z mlekiem i solą. Dodać mąkę i oliwę i wyrobić ciasto. Zostawić w ciepłym miejscu, pod przykryciem na około 1 godzinę (do podwojenia objętości). Ciasto podsypać mąką i rozwałkować na grubość około 1,5-2 cm. Podzielić nożem na sześć prostokątnych kawałków lub dwa większe (jeśli wolimy upiec je w formie chleba). Nierówne boki bułek, które powstaną

Bullio
Naleśniki z twarożkiem w wersji FIT 310

Ogłaszam chwilową przerwę w muffinkach :) Po wielkim obżarstwie czas na coś dietetycznego- zwłaszcza, że wiosna tuż, tuż. Proponuję lekkie naleśniki ze słodkim twarożkiem. Naleśniki są pyszne i bardzo syte, idealne na śniadanie lub obiad.  Oczywiście, zamiast twarożku możecie je podawać z ulubionymi dodatkami.   Naleśniki z twarożkiem w wersji FIT Składniki: 2 jajka, 2 kopiaste łyżki skrobi kukurydzianej, szklanka(...)oliwa. Wykonanie:   Jajka należy roztrzepać w misce, dodać mleko, szczyptę soli i skrobię kukurydzianą.  Całość dokładnie mieszamy. Patelnię delikatnie kropimy oliwą. Na rozgrzaną oliwę wlewamy cienką warstwę ciasta naleśnikowego. Smażymy do momentu zrumienienia się spodu lub odchodzenia rantów naleśnika od patelni.  Przekręcamy naleśnika za pomocą łopatek na drugą stronę i podpiekamy. Przy każdym kolejnym nabieraniu ciasta naleśnikowego

paapilotkaa
Ptysie z bitą śmietaną 155

ęściej jadałam tylko te, kupione w cukierni. Kiedyś próbowałam eksperymentować z domowymi ptysiami i ... nadawały się tylko to kosza. Po latach powróciłam do tych pysznych ciastek z nowym i jak się okazuje bardzo dobrym przepisem.     Ptysie z bitą śmietaną Składniki: 100 g masła, 125 g mąki pszennej, sól, cukier, 4 jajka, 400 ml śmietany kremówki, 2 łyżki cukru(...)rondelku i roztapiamy w niej masło. Mąkę musimy przesiać i dodajemy ją razem ze szczyptą soli i cukru do wody. Całość energicznie mieszamy drewnianą łyżką do momentu aż ciasto zgęstnieje. Do ostudzonego ciasta stopniowo dodajemy po jajku i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Za pomocą rękawa lub szprycy wyciskamy okręgi 5 cm na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Ptysie wkładamy

paapilotkaa
Chleb szwajcarski 220

upiec w naczyniu żaroodpornym..Nie wiem jaka jest różnica między chlebem pieczonym w naczyniu żeliwnym a żaroodpornym, ale wiem , że chlebek ..ten mój pieczony w żaroodpornym jest .tzn.był pyszny..Polecam, bo warto upiec..Dziękuję za wspaniały przepis i wspólne pieczenie. Przepis i rady Pawła i Madzi. 600 g mąki pszennej (zwykłej, jasnej) 370 g wody 2 łyżeczki soli(...)dość duży bochenek. Dopasowany do naszego dużego naczynia żeliwnego. Jeżeli macie małe naczynie to stosownie proporcjonalnie zmniejszcie ilość składników. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto (przez 15-20 minut). Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Następnie uderzamy ciasto pięścią żeby je odpowietrzyć i formujemy bochenek. Układamy go na posypanym mąką

Moje domowe kucharzenie
Ciabatta 255

Pyszne domowe ciabatty. Chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku. Nadają się do zapieczenia i zrobienia panini. Dobrze smakują również świeże, wyjęte prosto z piekarnika. Porcja na sześć dość dużych bułek lub dwa bochenki. 320 g mąki pszennej (+ do podsypywania) 2 łyżki mleka 3 łyżki oliwy 3 łyżeczki soli 2,5 szklanki ciepłej wody 50 g świeżych drożdży Drożdże rozpuścić(...)ciepłej wodzie. Wymieszać z mlekiem i solą. Dodać mąkę i oliwę i wyrobić ciasto. Zostawić w ciepłym miejscu, pod przykryciem na około 1 godzinę (do podwojenia objętości). Ciasto podsypać mąką i rozwałkować na grubość około 1,5-2 cm. Podzielić nożem na sześć prostokątnych kawałków lub dwa większe (jeśli wolimy upiec je w formie chleba). Nierówne boki bułek, które powstaną

Bullio
Kasza i spółka, warsztaty bezglutenowe. I dla kogo Toskania? 143

Dostaję od Was wiele pytań i próśb związanych z kuchnią bezglutenową, stąd powstał pomysł warsztatów, których bohaterami będą kasze i ziarna. ZIARNKO DO ZIARNKA czyli KASZA I SPÓŁKA pyszne, zdrowe i bezglutenowe WARSZTATY KULINARNE Podczas warsztatów odkryjemy nowe wcielania różnych rodzajów kaszy i ziaren. Odczarujemy smaki i pokażemy je w nowych odsłonach i nietypowych połączeniach. Pokażemy jak łatwo przyrządzić naprawdę(...)przygotowane dania będą bezglutenowe. Warsztaty „Kasza i spółka” odbędą się w dwóch odsłonach: SŁODKO – 21.09. o godz. 10.00 WYTRAWNIE – 20.09 o godz. 15.00 Podczas warsztatów uczestnicy przygotują m.in. : SŁODKO * ciasto gryczane z owocami jaglaną tartę owocowo-ziołową budyń owsiany koktajl amarantusowy batony pełne ziaren trufle z białej kaszy * w zależności od dostępności składników menu może ulec zmianie WYTRAWNIE * polentę

KUCHARNIA
Pizza familijna speciale Iglotex 188

wieczorem? A wieczorem wszyscy krzyczą! - Pizza! PIZZA!  Tyle zachodu prawda? I ciasto trzeba zrobić, i ciasto musi urosnąć, i dodatki trzeba wykombinować..trochę czasu to zajmuje..a tu ciemno na dworze,dodatkowo ciapa ze śniegu... Do pizzerii daleko, portfel za cienki na tele-pizzę! Ale z każdej sytuacji jest wyjście ! Zamrażarka ! Taki kącik na zachcianki niespodziewane. W mojej zamrażarce(...)drzemala pizza familijna speciale. Już nie muszę Wam mówić, że „poleciałam” na tę pizzę dlatego, że ma to SPECIALE w nazwie. Taka moja słabość. No i że dodatkiem jest pyszne salami! To na serio wielka pizza  Iglotex W swojej ofercie Sympatyczny Pingwinek  ma ich cztery. „ Wykonianie”  takiej pizzy jest banalnie proste! Wyjmujemy z opakowania i kładziemy

Z Kuchni Do Kuchni
ROGALIKI BUDYNIOWE 185

proste i szybkie do zrobienia.  Posypane jedynie odrobiną cukru wymieszanego z cukrem waniliowym ... z wierzchu lekko chrupiące, miękkie w środku mają smak i zapach wanilii i budyniu :)) Pyszne są świeże, ale i na drugi dzień smakują rewelacyjnie, wg mnie nawet nabierają dodatkowego smaku :) Polecam gorąco!  Składniki: 220g m ąki pszennej 110g miękkiego masła (ja dałam roztopione) 95g cukru(...)Dodatkowo: 1 białko cukier wymieszany z cukrem wanilinowym Wykonanie:  Żółtka zmiksować z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać pozostałe składniki i miksować do momentu połączenia się składników. Następnie zawinąć ciasto w folię spożywczą lub aluminiową i włożyć do lodówki na 1h. Po wyjęciu z lodówki odrywać małe kawałki, nadając im kształt podkowy. Każdy rogalik posmarować białkiem i posypać cukrem. Układać

Walijskie Pichcenie
Drożdżowe bułeczki z serkiem i aronią :) 164

Pulchniutkie i mięciutkie. Rozpływają się w ustach :) Idealne do "torebki", do pracy, szkoły. Pyszne! Tylko pamiętaj, podziel się z innymi :D Ciacho: - 800 g mąki pszennej - 60 g margaryny - 20-30 pastylek słodzika lub 3/4 szklanki cuku -  2 jajka - 300 ml mleka - 50 g drożdży - cukier wanilinowy - ewentualnie aromat Masa: - kostka twarogu - żółtko - coś do posłodzenia - powidła z aronią(...)Mleko podgrzewamy ze słodzikiem, rozpuszczamy w nim drożdże, odstawiamy na ok. 10 minut. Margarynę rozpuszczamy i lekko ochładzamy. Do miski wsypujemy pozostałe składniki, także drożdże i tłuszcz. Wyrabiamy ciasto aż nabierze elastycznej formy. Odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok. 25 minut. Następnie dzielimy na dwie części, każdą wałkujemy na okrągły placek. Jeden smarujemy masą twarogową (ser+żółtko+słodzik

Zdrowie na języku :P
Ciasteczka śmietankowe z miodem i żurawiną 209

Siedziałam w domciu i naszło nas na ciasteczka, więc zajrzałam to tu, ta tam i skomponowałam te oto ciasteczka. Wyszły pysznie. Mięciutkie, nie za słodkie i śmietankowe. Najlepsze na drugi, trzeci dzień jak swoje odleżą, choć może być z tym kłopot :D. Składniki: 3 szklanki tortowej 150 g masła  9 łyżek kremówki (36%) 4 łyżki miodu łyżeczka proszku(...)Mąkę przesiać z proszkiem, dodać cukier waniliowy i wymieszać. Masło pokroić w drobniejsze kawałki i dać do mąki, posiekać nożem. Następnie dać śmietankę i miód, oraz  żurawinę. Zagnieść ciasto. nabierać ciasto w dłonie i robić nieduże kulki, układać na natłuszczoną blachę, a następnie lekko spłaszczyć widelcem. Piekarnik nastawić na 200 stopni i piec 20-25 minut. Smacznego

Moje pyszne gotowanie
Naleśniki z jabłkami 174

kojarzy się z dzieciństwem … szarlotką u Babci , która wręcz rozpływała się w ustach i której smaku nikt nie jest w stanie odtworzyć! Dziś mam dla Was przepis na pyszne naleśniki! O smaku szarlotki … z kawałkami jabłek obłędnie pachnącymi cynamonem. Czyż nie cieknie Wam ślinka?! SKŁADNIKI: NALEŚNIKI: – mąka – 2 szklanki – mleko ( użyłam sojowe(...)cynamon – 2 łyżki – cukier puder – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: NALEŚNIKI: Mąkę , mleko , wodę , proszek do pieczenia , jajka , olej i sól dokładnie mieszamy na gładkie ciasto. Smażymy duże naleśniki. NADZIENIE: Jabłka obieramy , kroimy w kosteczkę. Posypujemy cynamonem i cukrem pudrem. Wkładamy do garnka i podlewamy ok. 50 ml wody. Prażymy kilka minut aż zmiękną. Farszem napełniamy naleśniki. Posypujemy

Ostra na Słodko
Bułki pszenne 246

misce po czym długo wyrabiać na gładkie elastyczne ciasto(bardzo dobrze się wyrabia) - włożyć ciasto do szklanej miski, przykryć wilgotna ściereczką i zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia - ciasto podzielić na równe kawałki , każdy kawałek rozgnieść na płaski placek, po czym zwinąć w okrągłą sakiewkę i położyć ją zwinięciem do dołu, tak, by powierzchnia z wierzchu była gładka - wyłożyć(...)pszenną i przykryć ściereczką, zostawić na 30 minut do wyrośnięcia - nastawić piekarnik na 200 stopni - wyrośnięte bułki wstawić do piekarnika i piec na rumiany kolor 20-30 minut Są pyszne świetnie nadają się do powideł, dżemów oraz wędlin

Basia w kuchni

Proponowane wyszukiwania