pyszne ciasto - 17418 przepisów (strona:766/1162)

Pierogi ruskie 288

ząbkowatą końcówkę, pierożki bardzo ładnie wyglądają. Na wykrojone kółeczka nałożyć sporą ilość farszu i zakleić. Czynność powtarzać do zużycia całego ciasta. Od czasu do czasu posypujcie blat mąką, żeby ciasto nie przyklejało się. Zagotować wodę w dużym garnku, posolić. Wrzucać po kilka pierogów na raz, max 8, inaczej będą się zlepiać. Gotować aż wypłyną na wierzch, około 3 minut. Pamiętajcie(...)być czujni! Nie kładźcie też ugotowanych pierogów jeden na drugim, mogą się do siebie przykleić jak są mokre. Dopiero po wysuszeniu można je ułożyć razem. Już po ugotowaniu są pyszne, ale jeszcze smaczniejsze będą lekko zarumienione na oliwie z oliwek i podawane z przesmażoną cebulką oraz (dla osób nie liczących kalorii) boczkiem

Zgrabne Gotowanie
Chleb pszenny z boczkiem i papryczką chilli 206

użyłam żaroodpornego naczynia z pokrywą, podłużnego więc i mój chleb nie był "bochenkowanto" okragły;) Ciasto ponownie przemieszać łyżką, kiedy piekarnik się nagrzał do pożądanej temperatury, do garnka wlewamy ciasto, pieczemy 5 minut, następnie przykrywamy pokrywką ( nie szklaną i bez plastikowych uchwytów, może być metalowa taca do pieczenia pizzy) i pieczemy 25 minut, po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy kolejne(...)jest takie skomplikowane - zastosowałam się do tych wskazówek). Wyrzucamy chleb z garnka i studzimy na kratce. Chlebek wychodzi naprawdę fajnie, z pachnącą i chrupiącą skórką. Dzięki ukrytym dodatkom,  pysznie smakuje z samym masłem:) W kolejnym rozdaniu planuję do jego przygotowania użyć mąki pszennej razowej

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Chleb z cebulką i oliwkami 163

swojej koleżanki... i tak mi się spodobał, że też musiałam go wypróbować. Oczywiście musiałam go nieco zmodyfikować i po kilku próbach tak dopasowałam składniki, że chlebek jest po prostu pyszny :) Składniki: 550 g mąki chlebowej (typ 650), 2 dag drożdży, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, 1 1/4 szklanka ciepłej wody, ale nie gorącej, 2 cebule, 4 łyżki oliwy(...)smażymy. Odstawiamy do ostygnięcia. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier, drożdże i wodę. Krótko wyrabiamy, następnie dodajemy przestudzoną cebulę z oliwkami i wyrabiamy przez 10 minut. Następnie odkładamy ciasto do wyrośnięcia  na ok. 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie krótko wyrabiamy, formujemy wałek i przekładamy ciasto do foremki o wymiarach

Delicious Titbits
Drożdżowe racuszki z sosem czekoladowym i owocami 175

smaku mi narobiła, że w końcu i na mnie przyszła pora.  Skorzystałam z jej przepisu troszkę go modyfikując.  Bo nie byłabym to ja oczywiście;) Fakt faktem wyszło pysznie! Jednak takich racuchów jakie robiła moja babcia nikt już więcej nie zrobi! Gorąco polecam!  Składniki: 500 g mąki ok 500 ml mleka 4 łyżeczki cukru 50 g masła(...)gorące.  Kiedy nasz zaczyn w mące nam zacznie rosnąć wlewamy nasze jajka, rozpuszczone i wystudzone masło.  Wlewamy większość mleka. Ciężko jest dokładnie określi jego ilość. Ciasto czasami potrzebuje jego mniej, czasami więcej. Wszystko zależy od mąki. Osoby, które robią ciasto drożdżowe doskonale wiedzą, że ten składnik dodaje się na wyczucie;). Zaczynamy wyrabiać ciasto. Stopniowo dolewając mleko. Można robić

Malinowe Pocałunki
Pyszne kruche ciasteczka z dżemem 168

Tak naprawdę ciasteczka te miały w ogóle nie powstać. Swój żywot zawdzięczają temu, że po wypiekach pozostało mi dość sporo kruszonki. Szkoda było mi jej wyrzucać

Moje pyszne gotowanie
Pancake - pyszne amerykańskie placki 307

Od jakiegoś czasu zbierałam się, aby przewertować książki i Internet w poszukiwaniu idealnego przepisu na amerykańskie pancakei. Pewnie jeszcze długo bym się do tego zbierała, ale

Animelka Blog
TORCIK KAWOWO-MIGDAŁOWY Z NUTKĄ MARCEPANU (Bezglutenowy) 178

wypchanych smakołykiem. Był (zdecydowanie czas przeszły) przepyszny. I nie mówmy od razu, że był taki brzydki, załóżmy, że był po prostu kreatywny! Albo nie, lepiej - był tak zawstydzony swoim pysznym smakiem, że postanowił zachować pozory i z nabytej od nas skromności, wolał się prezentować gorzej, aby nie wszystko w nim było idealne. Torcik składa się z budyniowego biszkoptu, masy migdałowej(...)niesamowitym aromatem (zarówno smak, jak i zapach najlepsze będą na zimowe wieczory), ale wcale nie trzeba się w ten sposób ograniczać! Kawa sprawdzi się idealnie jako dodatek/baza do mas, ciast, ciasteczek, deserów. Pozostawia kawowy smak z posmakiem marcepanu. Coś niesamowitego. Warto spróbować! Dwa słowa o mielonych migdałach: Mielone migdały to temat rzeka. Gdybyśmy miały rozpisać się o właściwościach

Wypisz Wymaluj
Sernik z solonym karmelem 227

sernik na parze kolejne 100 minut. Należy pilnować by woda nie wyparowała w całości, w razie potrzeby należy dolać do blachy na dnie trochę wrzątku.  Po upieczeniu zostawiamy ciasto w uchylonym piekarniku do wystygnięcia. Solony karmel 200 g cukru 85 g masła 120 ml śmietanki 30% 0,5 łyżeczki soli Cukier wsypujemy na rozgrzaną patelnię i karmelizujemy go uważając(...)dolewamy śmietankę i energicznie mieszamy do momentu uzyskania konsystencji kremu. Na koniec dosypujemy sól. Gotowy karmel wylewamy na sernik i wkładamy na co najmniej 3 godziny do lodówki. Jest pysznie

Emskie Smaki
Słodkie środy - Muffiny z malinami i kruszonką 126

Kolejnymi wakacyjnymi owocami, które goszczą w moim domu są maliny. Z nimi również można przygotować mnóstwo pysznych wypieków. Klasyka muffiny - lubią je wszyscy. Te upiekłam na specjalne życzenie małej solenizantki, która częstowała nimi sowich gości. Muffiny z malinami i kruszonką Składniki : 3 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukry 250 ml kefiru 3 jajka 1/2 szklanki(...)jednej miski przekładamy wszystkie mokre składniki - mieszamy. Do drugiej miski przekładamy sypkie składniki mieszamy. Do suchych składników wlewamy mokre składniki i energicznie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy ciasto na kwadrans. Do papilot muffinowych przekładamy ciasto - do około 3/4 wysokości. Nakładamy maliny, posypujemy kruszonką. Muffiny wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 30 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
DOMOWA NUTELLA 160

uwagę na skład, nie jest już tak pięknie. Sklepowa nutella zawiera najgorszy z możliwych - utwardzony olej roślinny, około 60%  cukru i tylko 13% orzechów laskowych. Polecam zatem przygotować pyszny krem orzechowo-czekoladowy domowym sposobem, używając najlepszej jakości składników: gorzkiej i mlecznej czekolady, pełnego mleka i dużej ilości orzechów laskowych. Taki krem jest mniej gęsty i kleisty od sklepowej wersji(...)obaw stężeje i po kilku godzinach chłodzenia  będzie miał idealną konsystencję do rozsmarowywania na chlebie. Możecie wykorzystać go jako nadzienie do rogalików, naleśników lub do przełożenia ciasta. SKŁADNIKI na około 2 słoiki o pojemności 330 ml każdy 1i 1/3 szklanki (150 gr) orzechów laskowych 1i 1/3 szklanki (340 ml) mleka pełnotłustego 2/3 szklanki mleka w proszku 2 łyżki

cool and minty
MUFFINY Z RABARBAREM 151

Bajecznie pyszne i proste w przygotowaniu muffiny z rabarbarem. Znikają zaraz, po przygotowaniu :) Składniki: 2 szklanki mąki pszennej  3 łodygi rabarbaru  2/3 szklanki cukru  1/3 szklanki oleju  1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka  1 szklanka maślanki naturalnej  cukier puder- do posypania babeczek  Przygotowanie: Rabarbar umyj obierz i pokrój(...)wsyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia. Dodaj jajka, maślankę oraz olej.  Składniki wymieszaj za pomocą łyżki, ale niezbyt dokładnie.  Formę do muffinów wyłóż papilotkami. Przełóż do nich ciasto. Na wierzchu babeczek połóż rabarbar.  Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20-25 minut. Gotowe babeczki posyp cukrem pudrem. Smacznego

Kukuleczki
Brokułowe pizzerinki 239

jakiś sposób je wykorzystać. Bardzo nie lubię marnować jedzenia. Pomyślałam o przepisie na marchewkową pizzę z którym niedawno dzieliłam się na blogu i spróbowałam zrobić coś podobnego. Efekt? Pyszne pizzerinki w wersji mini! czyli pomysł na nietypową przekąskę w zdrowej wersji. Składniki: na 6 mini pizzerinek dwa korzenie brokuła (łączna waga ok. 400g) 100 g dowolnej mąki ( u mnie pełnoziarnista(...)kawałki i miksujemy w blenderze na bardzo drobne kawałeczki. Odciskamy z nadmiaru wody. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni C.  Mieszamy w misce z mąką, jajkami i przyprawami. Wyrabiamy ciasto (może się kleić).  Z jednej większej kulki wybieramy porcje ciasta i na papierze do pieczenia formujemy mniejsze spody do naszych pizzerinek.  Podpiekamy przez ok. 5-10 minut

Kuchnia Ellie
Dwanaście maślanych bułeczek 157

Trochę czasu, szczypta cierpliwości, niewiele składników i mamy coś pysznego na śniadanie, podwieczorek i w tzw. międzyczasie :)     Składniki: -45 dkg mąki -400-450 -4 dkg drożdży -6 dkg masła -6 łyżek cukru -2 żółtka i jedno całe jajko -220 ml ciepłego mleka -szczypta soli -aromat -cukier trzcinowy do posypania Drożdże, łyżkę cukru, 1/3 mleka mieszamy, dodajemy 2 czubate(...)odstawiamy do wyrośnięcia. Do 5 łyżek cukru dodajemy żółtka i jajko, aromat i miksujemy. Dodajemy rozczyn, pozostałe mleko, 25 dkg mąki, szczyptę soli i miksujemy. Dodajmy pozostałą mąkę, wyrabiamy ciasto, wlewamy roztopione masło ( 2 łyżki masła zostawiamy do smarowania bułek ) i wyrabiamy, aż masło się wchłonie. Przykrywamy folią spożywczą i  pozostawiamy do wyrośnięcia. Przekładamy na stolnicę formując wałek. Dzielimy

Maminek kulinarny
Drożdżówki z makiem 252

dzieciaki mi porozkładało choróbsko i jakoś tak się zeszło, że nie dodałam jeszcze posta :) Nic, co ma być to będzie. Zapraszam na drożdżówki z makiem , jabłkami i bakaliami:) Pyszne i puszyste oraz mocno nadziane :D Składniki: 50 g drożdży 600 g mąki pszennej 300 ml mleka 150 g cukru 100 g masła 4 żółtka 1 jajko Nadzienie(...)ciepłym mlekiem, cukrem i odrobiną  mąki, nakrywam ściereczką i czekam, aż zaczną pracować, dodaję rozpuszczone masło i żółtka utarte z pozostałym cukrem. Dosypuję tyle mąki by zagnieść elastyczne ciasto. Wyrabiam, aż będzie gładkie i lśniące.  Ponownie nakrywam ściereczką i odstawiam do podwojenia objętości. Mak zaparzam - mielony tylko osaczam, niemielony mielę dwukrotnie - mieszam z cukrem, dodaję starte na tarce

Ciasteczkowy Potwór
Placki ziemniaczane z sosem ogókowo - ziołowym 206

surowych - to też odmiana w stosunku do poprzednich przepisów :-) Kiedyś muszę Wam napisać jeszcze o plackach wyłącznie z gotowanych ziemniaków, ale to w swoim czasie... Dziś wariacja wakacyjna :-) Pyszna... SKŁADNIKI Placki: 6 ziemniaków (mniej więcej równej wielkości) 1 jajko  sól Sos: 2 - 3 średnie ogórki 1 łyżka śmietany 18 % po kilka gałązek koperku i mięty sól  Ziemniaki obieramy(...)nich odsączone ziemniaki, jajko i sól. Zebrany w osobnym naczyniu płyn po odsączaniu ziemniaków delikatnie zlewamy, a skrobię, która zebrała się na dnie dodajemy do pozostałych składników. Wyrabiamy jednolite ciasto. Na patelni rozgrzewamy olej i wkładamy łyżką niewielkie porcje ziemniaczanej masy. smażymy po obu stronach na złoty kolor.  Ogórki obieramy i ścieramy na drobnej tarce, posypujemy solą i odstawiamy

Czary - gary w kuchni