będą tym daniem zachwyceni, proste smaki współgrające ze sobą tworzą pyszny obiad czy ciepłą kolację,warto choć raz skorzystać z tego przepisu na to proste danie. Mówiąc nieskromnie było pysznie! Składniki Na kruchy spód: 250 g mąki pszennej 125 g masła szczypta soli 1 żółtko 2 łyżki zimnej wody Nadzienie: 5 cebul 10 dag wędzonego boczku 2 łyżki oleju(...)sól morska do smaku pieprz grubo mielony do smaku Sposób przygotowania Do miski przesiać mąkę dodać pokrojone na kawałki masło sól, dodać żółtko oraz wodę i siekaczem do ciasta kruchego wyrobić ciasto, gdy już się połączy zagnieść rękami kulę i wylepić czy rozwałkować w okrągłej formie do tarty wysmarowanej masłem o śr 24 cm -dno i boki po nakłuwać widelcem
Wanilia i Kardamonpagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} Dzisiaj dzień leniuchowania, więc czas opublikować kolejny wpis. Co powiecie o pysznych kokosowych bułeczkach? Są tak pyszne, że nie zdążyłam ich sfotografować przekrojonych, bo wyparowały ;-) Przepis wypatrzyłam w jednej z gazet. Składniki na 10 bułeczek: 460g mąki pszennej ½ opakowania cukru waniliowego 70 g cukru 120 ml mleka(...)wiórków kokosowych ½ łyżeczki soli 50 g masła lub margaryny 7g suchych drożdży Dodatkowo: Odrobina rozpuszczonego masła Brązowy cukier do posypania. Sposób wykonania: Z podanych składników zagnieść gładkie i jednolite ciasto a następnie odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.. Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić, podzielić na 10 części. Z każdego kawałka ciasta uformować wałeczek, a następnie zawinąć
Na słodko lub wytrawniemiód z masłem i korzeniami oraz śmietanę. Sodę rozpuścić w 2 łyżkach mleka i dolać do masy. Wsypać mąkę. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie wmieszać ją w ciasto. Rozlać masę do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami i piec na złoto w temperaturze 170 stopni przez ok. 40 minut. Śmietanę ubić mikserem. Kiedy będzie już gęsta dodać cukier(...)powoli sok z cytryny, cały czas miksując dodajemy po łyżce serka mascarpone. Powstanie gęsty krem. Gotową masę nakładać na wystudzone babeczki - technika dowolna. Dekorujemy jak na zdjęciu... Gotowe babeczki pysznie smakują z mocną czarną herbatą
Kulinarne InspiracjePrzepis ten jest moim pierwszym przepisem na, ulubione przez nas, tortille. Tortille, z tego przepisu, wychodzą pyszne. Te sklepowe się przy nich chowają. Nie tylko ze względu na ich smak ale i na cenę. Domowe są znacząco tańsze od tych kupnych, a pracy, tak na prawdę, przy nich nie wiele. Więc po co przepłacać? ;) 'pszenna tortilla' Składniki: - 2 szklanki(...)mąki pszennej - 0,5 łyżeczki soli - 150-200 ml gorącej wody - 50 ml oliwy z oliwek Mąkę przesiać, dodać sól, wodę i oliwę. Ugnieść elastyczne i miękkie ciasto. Uformować kulę i wsadzić ją do miski i przykryć ściereczką. Odstawić na 1 godzinę. Ciasto podzielić na 8 części (w zależności od wielkości patelni - u mnie 26cm). Każdą kulkę rozwałkować na cienkie
CookYourselfLeniwe niedzielne popołudnie, za oknem pochmurno i siąpi deszcz, więc zainspirowana pysznymi roślinnymi przepisami Leanne Campbell, postanowiłam chwilę pobyć w kuchni i zabrać się za tą genialną tartę. Bardzo prosta w wykonaniu, warto jednak uprzednio przygotować i pokroić sobie składniki: pory, grzyby, pomidory i oliwki. Spód tarty nie jest typowy – nie zawiera mąki, lecz ziemniaki, dzięki czemu w moim odczuciu(...)tarta zyskuje na delikatności. Przed chwilą skończyłam pałaszować, dlatego teraz najedzona i szczęśliwa, dzielę się przepisem z Tobą… Składniki (6 porcji): Ciasto: 2 średnie ziemniaki 1 kostka miękkiego tofu ¼ szkl. mleka sojowego 2 łyżki płatków drożdżowych (nadają potrawom serowo-orzechowy smak) 2 łyżki zmielonych migdałów ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej ¼ łyżeczki soli morskiej ¼ łyżeczki czarnego pieprzu Farsz: 3 średnie pokrojone pory
Roślinna - blog wegańskiSzybka, bardzo zdrowa zupa z pora i czosnku z pysznymi kluskami z kaszy manny :), zupa fit!. Składniki: 1 duży por 2 cebule serek topiony, opcjonalnie, może być ale nie musi 3 ząbki czosnku 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego sól pieprz oliwa z oliwek pietruszka natka Kluski: 2 jajka 1 szklanka kaszy manny szczypta soli 1. Jaja(...)kluski roztrzepać widelcem, dodać szczyptę soli, dosypać kasze mannę i mieszać. Konsystencja powinna być jak gęsta śmietana, nie lejąca. Tak przygotowane ciasto odstawić na minimum 30 minut. 2. Białą cześć pora i trochę zielonej części kroimy w krążki, cebule i czosnek drobno siekamy. W rondlu rozgrzewamy oliwę, smażymy pora z cebulą i czosnkiem, aż się przyrumieni, dodajemy sól i pieprz
Apetyczna babeczkaforum kulinarnym dodany przez cirilla_fiona na wspaniałe gofry. Są to najlepsze gofry jakie dotychczas jadłam. Z podanego przepisu wyszło mi 8 gofrów. Polecam, naprawdę są pyszne. Składniki na 8 gofrów: 1,5 szklanki mleka 3 jajka 7 łyżek oleju 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru ½ łyżeczki soli(...)oddzielnej misce mieszamy razem dokładnie pozostałe składniki a następnie dodajemy do nich ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy. Nagrzewamy gofrownicę i smarujemy olejem. Łyżką wazową nalewamy porcje ciasta i pieczemy około 5 minut. Można podawać z bitą śmietaną, cukrem pudrem lub innymi dodatkami. Smacznego
Na słodko lub wytrawnieUwielbiam placki na mące gryczanej. Są puszyste, sycące i pyszne :) Dzisiaj dwukolorowe placki jogurtowo-gryczane :D ~ Placki gryczane na jogurcie z dodatkiem kakaa ~ Składniki: 60g zmielonej kaszy gryczanej niepalonej 150g jogurtu naturalnego 1 łyżka naturalnego kakaa mniej niż 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej + dowolne dodatki np. orzechy, owoce, nasiona lub pestki Do mąki gryczanej dodajemy sodę oraz jogurt, mieszamy i odstawiamy(...)chwilę. W tym czasie przygotowujemy dodatki np. posiekane orzechy/ pestki/ pokrojone owoce itp. i dodajemy je do ciasta. Całość dzielimy na dwie porcje. Do jednej z nich dodajemy kakao i mieszamy. Rozgrzewamy lekko natłuszczoną patelnię i łyżeczką wykładamy porcje ciasta (1 placuszek = 1 łyżeczka). Placki smażymy po kilka minut z każdej strony. Gotowe placki przekładamy na talerz i pałaszujemy
Kuchenny Skrawek NiebaDługo nie było żadnego wpisu, a to wszystko przez trwającą sesję :( Sesja = brak czasu :( Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszny jabłecznik. Zdrowsza wersja standardowego. Z małą ilością tłuszczu i z kilkoma rodzajami mąki :) Kruchy spód, który nie wymaga mrożenia w lodówce jest obłędny. Spód: - 1 szklanka mąki owsianej - 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej - 3 łyżki mąki żytniej - 2 małe(...)margaryny bądź masła - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - aromat waniliowy - 5 łyżek mleka - 1 łyżka słodzika w płynie/cukier Masa jabłkowa: - prażone jabłka - cynamon Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto. Kawałeczek ciasta zostawiamy do wycięcia pasków na wierzch szarlotki. Pozostałą częścią obkładamy tortownicę wyłożoną papierem. Wstawiamy do piekarnika na 10 minut na 180* , aby ciacho troszkę
Zdrowie na języku :PWszyscy przygotowują się już powoli do Świąt ;) i to, czego nie może zabraknąć na świątecznym stole, to pyszny, świeży i domowy chlebek ;) Przepis przywędrował do mnie od Dominiki ;) Polecam - sprawdzony przepis ;) Chleb ze wszystkim :) Składniki: ok. 70 dag mąki pszennej 5 dag drożdży 3 szklanki ciepłej wody łyżeczka soli szczypta cukru dodatki: otręby, siemię lniane, słonecznik, mąka żytnia, kminek, prażona(...)cebulka Przygotowanie: Drożdże mieszamy z solą i cukrem, aż do uwodnienia. Do dużej miski wsypujemy mąkę, wlewamy drożdże i ciepłą wodę. Mieszamy łyżką i wyrabiamy ręką. Jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie należy dodać mąki. Wszelkie dodatki dorzucamy do ciasta i wyrabiamy ;) Formę na większą keksówkę smarujemy olejem lub smalcem i wysypujemy otrębami ;) Ciasto przekładamy do formy i odstawiamy
Lawendowe Nieboprzystrojone. Ubranie choinki pozostało już tylko kwestią kilku chwil...aż wszystkie upieczone cudeńka zostaną powieszone ;) Powstały specjalne pierniczki dla mojego Synka i Męża ;) Znikające najszybciej serduszka. Przepis na pyszne pierniczki zamieszczam, ale ozdobić je trzeba samemu ;) Wszelkiego dobra!! Pierniczki na choinkę Składniki: 1/2 kg mąki 20 dag cukru pudru 4 łyżki miodu płynnego 15 dag masła 1 jajko(...)sodę. W naszym kopczyku robimy wgłębienie i wlewamy do niego płynny miód. Dodajemy cukier puder, miękkie masło, jajko i przyprawę do pienika. Całość siekamy i zagniatamy ciasto. Cienko rozwałkowujemy i wykrawamy dowolne kształty, w zależności od tego co chcemy mieć na choince;) Pieczemy około 10 minut w 180 stopniach. Można je pięknie ubrać lukrem, czekoladą
Lawendowe Niebolekkie i jednocześnie chrupiące i absolutnie idealne do popołudniowej kawki:) Myślę jednak, że te ciasteczka migdałowe będą dobre i na słoneczne i na deszczowe dni bo są po prostu pyszne:) Ciasteczka migdałowe – składniki: 250 g masła 55 g drobnego cukru 250 g przesianej mąki 1/2 łyżeczki soli 125 g migdałów bez skórki cukier puder – do posypania 1. Migdały(...)cukrem aż zrobi się puszyste. 3. Makę połączyć z migdałami i dodać – mieszająć łyżką – do masła. Dobrze wymieszać. 4. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia łyżeczką nakładać ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni na 10 min. Studzić na kratce. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego Inspracja: Cookies wyd. Weldon Owen Post Ciasteczka migdałowe pojawił
UgotujmyTo.plkwaskowy, ale daleko mu do kwaśności cytryny. Delikatny i jednocześnie intensywny aromat jest niepowtarzalny. Warto pokusić się, aby spróbować - polecam :) Ja dzisiaj przygotowałam drożdżowe racuszki, które polałam syropem limonkowym. Było pysznie i aromatycznie :) Składniki: 5 dkg drożdży , 3/4 szklanki wody , 1 szklanka mleka , ok. 2 szklanki mąki pszennej , 3 jajka , 2 łyżki cukru , szczypta soli , odrobina oleju do smażenia, słoiczek(...)rozetrzeć. Mleko i wodę lekko podgrzać i wlać do drożdży. Połowę mąki przesiać i połączyć z drożdżami, wodą i mlekiem. Odstawić na kilka minut do podrośnięcia. Kiedy ciasto podrośnie, dodać roztrzepane jajka, sól i resztę mąki. Wszystko dokładnie wymieszać. (Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.) Odstawić pod przykryciem na kilka minut do wyrośnięcia. Smażyć
Codzienna kuchnia niecodziennaOstudzić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Następnie dodać zmielone migdały oraz likier. Gładką masą przekładać ciastka. Ciastka najlepsze są na drugi dzień, gdy ciasto nieco zmięknie. Jeszcze kilka słów na temat wałka, który otrzymałam. Pan Darek ze swoją żoną robią prawdziwe cudeńka do ciastek. Piękne drewniane wałki czy stempelki do ciastek ich dzieła znajdziecie(...)wałeczku:) co jest ich ogromną zaletą! Ja zrobiłam ciasteczka maślane i przyznam szczerze, że na kilku ciasteczkach troszkę rozmazywały się napisy podczas pieczenia, ale i tak ciasteczka wyszły pyszne! Następnym razem wypróbuję je do tłoczenia napisów na masie cukrowej, myślę, że tam wałeczki sprawdzą się doskonale! Taki spersonalizowany wałek to wspaniały pomysł na świąteczny prezent, do tego bardzo ekologiczny
Z miłości do słodkościszafce i nie wie co się z tym robi. Więc dzięki mojej wiedzy i poszukiwaniom tego sprzętu stałam się posiadaczką jednego z 3 urządzeń do robienia tych pysznych ciasteczek. A o dziwo od jej mamy dostałam przepis. Więc dzielę się z Wami Kochani moim nowym odkryciem! W smaku podobne do faworków, chrupiące i silnie uzależniające. Przepis opiewał chyba(...)jajka 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki cukru 1 szklanka mleka tłuszcz do smażenia cukier puder do oprószenia Wykonanie: Mąkę łączymy z jajkami, mlekiem i cukrem na gładką masę. Ciasto powinno przypominać konsystencją ciasto troszkę gęstsze niż naleśnikowe. Wstawiamy je do lodówki na ok godz. Po tym czasie rozgrzewamy tłuszcz (tak aby ciasteczka mogły swobodnie pływać). Przygotowujemy urządzenie, mieszamy ciasto
Malinowe Pocałunki