Dziś mam dla Was propozycję na moja wersję znanego 3Bit. Szybko się robi, nie trzeba używać piekarnika, ale niestety długo się czeka bo najlepiej wstawić do
Ewa w kuchniKluski śląskie z sosem pieczarkowym W moim domu uwielbiane kluski śląskie można jeść i jeść. Pyszne można jeść z samym masełkiem ale ja jestem zwolenniczką podania ich z aromatycznym sosem tym razem z sosem pieczarkowym, do którego przepis znajdziecie tutaj - Sos pieczarkowy Kluski śląskie są bardzo proste w wykonaniu, dlatego nikt nie powinien mieć problemu w ich wykonaniu(...)tego bardzo tanie, gdyż potrzebujemy zaledwie 3 składników. P amiętajcie jedynie, że najlepsze są z ziemniaków z dużą ilością skrobi, wtedy ciasto na kluski nie będzie zbyt klejące a my nie będziemy musieli dodawać mąki. Zapraszam do zapoznania się z przepisem: Przepis: Składniki: (27 klusek śląskich) 2 kg ziemniaków mąka ziemniaczana 3 jajka sól Wykonanie
Mój pomysł naktóre nie jedną osobę już urzekły. Drożdżówki najpyszniejsze w dniu upieczenia, na następny dzień równie smaczne ale, że ja lubię ciepłe to pozwalam sobie na podgrzanie je w mikrofali. Pyszne z lukrem jak i bez to już zostawiam do indywidualnego wyboru. Zapraszam...warto... Skala smaku 10/10 drożdżówki można mrozić wtedy nie lukrujemy. Po wyjęciu z zamrażalki wstawiam do mikrofali(...)gotowe;) Około 12 drożdżówek lub więcej w zależności od wielkości (ja robiłam z podwójnej porcji) Zaczyn: 30 g świeżych drożdży 4 łyżk i ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru Ciasto: 500 g mąki pszennej luksusowej albo tortowej 5 żółtek 100 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego (dałam domowy) ¾ szklanki letniego mleka (szklanka o pojemności
Kubki smakuChciałabym podzielić si ę z Wami przepisem na pyszne i szybkie bułeczki, które mogą zastąpić typowe bu ł ki do kanapek. Bułeczki s ą bardzo aromatyczne przez dodanie do nich sera pecorino. Najlepiej smakują jeszcze ciep ł e z dodatkiem masła. S macznego :) SKŁADNIKI na 12 sztuk(...)sera pecorino 350 gr m ą ki pszennej 16 gr proszku do pieczenia 250 ml mleka 50 ml oleju z oliwek 4 jaja pieprz *Do ciasta nie użyłam soli, ponieważ ser pecorino sam w sobie jest dość słonawy. PRZYGOTOWANIE Przygotowujemy dwie miski. W pierwszej misce miksujemy jaja z olejem i mlekiem
La grande e la piccola cuocaUwielbiam przeróżne serniczki na zimno. Akurat mamy sezon na rabarbar więc postanowiłam wykorzystać go do zrobienia takiego serniczka. Rabarbar sam jednak jest bardzo kwaśny więc połączyłam
Monia miesza i gotujeŚwietnie wyrośnięty chleb, z chrupiącą skórką i delikatnym miąższem. Z dodatkiem smażonej cebulki, co nadaje mu pysznego posmaku. Wg mojego A. smakuje kawą, ma to sens, gdyż na opakowaniu kozieradki przeczytałam, że w Turcji, Indiach i Chinach palone i zmielone ziarna kozieradki uchodzą za substytut kawy. Przepis znalazłam na tymże opakowaniu właśnie. Do słodkich dżemów i twarożków się nie nada(...)każdym wytrawnym dodatkiem będzie super! składniki: zaczyn: 30 g świeżych drożdży 1/4 szkl ciepłej wody łyżeczka cukru łyżka mąki pszennej ciasto właściwe: 500 g mąki chlebowej (moja mieszana pszenno-żytnia) cebula 3 łyżki oliwy łyżeczka soli 2 łyżeczki suszonej kozieradki 250 ml ciepłej wody ponadto: tłuszcz i otręby do blaszki Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać wodę i mąkę, wymieszać, odstawić
6nieboW tym roku Walentynki wypadają w niedzielę i grzechem byłoby tego nie wykorzystać. A to dlatego, że można przygotować swojej drugiej połówce śniadanie do łóżka! Naszą
W kuchni Katieuzyskania pysznej panierki nie użyłyśmy mąki. Jako panierka posłużyły nam płatki kukurydziane i sezam. Koniecznie skuście się i przygotujcie je u siebie nawet jako propozycję obiadową podając z pyszną sałatką ze świeżych warzyw :) Dietetyczne nuggetsy w płatkach i sezamie SKŁADNIKI : 2 piersi z kurczaka 1 duże jajko 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego papryka mielona słodka i ostra(...)PRZYGOTOWANIE : Filet myjemy, osuszamy i koimy w kąski wielkość wg uznania. Do miseczki wbijamy jajko, dodajemy jogurtu, doprawiamy solą, pieprzem i paprykami - mieszamy. Do powstałego dość gęstego "ciasta" wkładamy kąski kurczaka i odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Przygotowujemy panierkę: do jednej miseczki wsypujemy ziarno sezamu, do drugiej pokruszone płatki kukurydziane. Kąski kurczaka wyciągamy do przygotowanych panierek
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisposób są bardzo smaczne i chrupiące. Robi się je dosyć szybko a jeszcze szybciej znikają z talerza. Wypróbujcie koniecznie bo co tu dużo pisać- są po prostu pyszne! Poczęstowałam nimi dzisiaj kilka osób i wszystkie poprosiły o przepis, tak im smakowały. 3 jajka łyżka cukru waniliowego 200g mąki 150ml mleka 1 łyżka rumu szczypta soli olej do głębokiego smażenia(...)posypania Żółtka utrzeć na puch z cukrem waniliowym. Cały czas ucierając dodawać na zmianę mleko, mąkę i rum. Białka ubić na sztywna piane ze szczyptą soli, delikatnie wymieszać z ciastem. Ciasto przelać do rękawa cukierniczego i wylewać na gorący olej formując fantazyjne esy-floresy. Chrusty odsączyć z nadmiaru tłuszczu, oprószyć cukrem pudrem
Smakołyki Asibył taki słodki akcent, bo ciastek i słodyczy tego dnia nie jedliśmy. Racuchy smażone na patelni, posypane cukrem pudrem, raz większe, raz mniejsze (zależy kto smażył) zawsze były pyszne. Przepis ilustrowany tego dania znajdziecie tutaj . 0,5 kg mąki pszennej 20 g. świeżych drożdży 1,5 szklanki ciepłego mleka lub wody 2 jajka 3 łyżki cukru szczypta soli(...)rozpuścić w ciepłym mleku lub wodzie, następnie dodać resztę składników, wszystko wymieszać. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny. Na patelni rozgrzać olej, nabierać dużą łyżką po trochu ciasta i smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać posypane cukrem pudrem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieŚwiętami. A dodatkowo jest jedną z moich ulubionych przypraw :) Choć w tym roku lista świątecznych ciastek, została już dawno ustalona i zamknięta, to nie mogłam się oprzeć pokusie... Pyszne, kruche i cynamonowe, banalnie proste i szybkie w wykonaniu nic dodać, nic ująć ;) Ps. nie wiem czy dotrwają do Świąt :) SKŁADNIKI: 180 g zimnego masła 230 g mąki pszennej(...)pudru 2 łyżki gęstej śmietany szczypta soli 2 łyżki cynamonu czekolada mleczna A jak to zrobić: Wszystkie składniki wysypać na stolnicę, posiekać nożem. Krótko zagnieść, do połączenia składników. Z ciasta uformować kulę i schłodzić przez około godzinę. Ciasto rozwałkować na płat o grubości 4-5 mm, podsypując delikatnie mąką. Wycinać gwiazdki i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Kuchnia w opałachRobiłam już bagietki na zakwasie pszennym to tym razem upiekłam bagietki na drożdżach . Są bardzo proste w przygotowaniu i nie wymagają tak naprawdę dużo pracy aby cieszyć się domowymi pysznymi bagietkami :) Będziemy potrzebować : przepis na 3 bagietki o wadze każda około 230 g 500 g mąki pszennej ( użyłam poznańskiej ) 350 ml letniej wody 5 g drożdży instant 2 płaskie łyżeczki(...)foremka ( rynienka ) do wypieku bagietek naczynie z wodą do wstawienia do piekarnika podczas pieczenia Link do filmu z przygotowaniem : Domowych bagietek na drożdżach https://www.youtube.com/watch?v=68v220qG_yU Przygotowanie : Ciasto na bagietki można przygotować robotem , mikserem lub ręcznie , Ja przygotuję ręcznie . W każdym przypadku kolejność przygotowania ciasta jest taka sama . Do miski wsypuję drożdże , cukier i wlewam wodę mieszam i dostawiam
Uwaga Babcia Piecze ChlebSzukałam pomysłu na tort na swoje urodziny, który nie tylko byłby nietypowy ale i niewymagający dużo pracy. I tak trafiłam na ten tort tiramisu, który spełniał
Bernika - moj kulinarny pamietnikPyszne drożdżówki ..u mnie z serkiem waniliowym..ale mogą być i z makiem lub z marmoladą..jak kto woli i lubi.. 300 ml mleka 25 g drożdży 2 jaja 1 żółtko 50 dkg maki 10 dkg cukru 50 g masła dowolne nadzienie Przygotować rozczyn i odstawić go na około 15 minut w ciepłe(...)miejsce.Mąkę przesiać przez sito, dodać pozostałe składniki i wyrośnięty rozczyn.Zagnieść ciasto, odstawić do wyrośnięcia.Ciasto rozwałkować w duży prostokąt i pośrodku posmarować nadzienie. Złożyć dwa razy ,pokroić na 3-4 cm pasy. Każdy przekręcić przez środek . Ułożyć na blaszce ,posmarować rozmąconym jajkiem z 1 łyżką mleka. Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu posypać cukrem
Moje domowe kucharzeniedobrze, że upały nas w końcu opuściły ! Można odpalić piekarnik i upiec coś pysznego. Już jakiś czas temu wypatrzyłam u Ani z bloga Kucharnia te apetyczne chlebki. Uwielbiam wszelkiego rodzaju wytrawne wypieki. Na blogu pojawiły się już focaccia z pieczoną dynią i rozmarynem , focaccia z oliwkami i z suszonymi pomidorami . Teraz przyszła pora na steccę. Oczywiście nie muszę dodawać(...)pozwoliliśmy jej do końca wystygnąć... Stecca, czyli włoskie chlebki Proporcje na 4 chlebki Czas przygotowania: 20 godzin Składniki Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 550 1/2 łyżeczki soli 3/4 łyżeczki cukru 1/4 łyżeczki drożdży instant 1,5 szklanki wody Dodatki: oliwa z oliwek do smarowania 2 małe okrągłe cukinie 2 garści czarnych oliwek bez pestek suszone oregano sól morska gruba
Kulinarne przygody GatityDzisiaj o moim ulubionym śniadaniu. Często pod zdjęciami na instagramie dostaję pytania, więc teraz witam Cię w moich skromnych progach i zapraszam dalej po przepis:) Jak
fitolarun.blogspot.coma.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); Jakie zalety ma domowy chleb na zakwasie? Jest pyszny, bez środków chemicznych oraz bardzo długo utrzymuje świeżość. CHLEB PSZENNY NA ZAKWASIE ŻYTNIM Składniki: - 200 gramów zakwasu żytniego (jeżeli mamy słaby zakwas albo mało czasu możemy dodać odrobinę drożdży, które(...)gramów mąki pszennej - 100 gramów mąki żytniej z pełnego przemiału - 300 mililitrów ciepłej wody - 1 płaska łyżka soli Przygotowanie: Składniki łączymy i zagniatamy z nich zwarte, acz elastyczne ciasto. Umieszczamy pod ściereczką, a potem w ciepłym miejscu. Ciasto powinno wyrastać przez przynajmniej 3 godziny. Co godzinę należy je "złożyć", co oznacza zebranie brzegów ciasta i zagięcie do środka
Życie zamknięte w smakuPyszne knedle na słono, z nadzieniem pieczarkowym. Składniki: ½ kg ziemniaków 15 dag mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 jajka ½ kg pieczarek 20 dag cebuli 2 łyżki tłuszczu 1 łyżka bułki tartej Sól do smaku Pieprz do smaku 10 dag żółtego sera 1 łyżka masła Wykonanie: Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, następnie odcedzić i utłuc. Do przestudzonych ziemniaków dodać(...)obie mąki, 2 jajka i zagęścić ciasto. Cebulę i pieczarki pokroić i przysmażyć na tłuszczu, ostudzić, dodać jajko, bulkę tartą- przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Z ciasta formować wałek, kroić w plastry i ręką formować placuszki. Napełniać nadzieniem pieczarkowym, sklejać w kulki i ugotować w osolonym wrzątku. Ugotowane pulpety polać stopionym masłem i ozdobić pokrojonym żółtym serem
Tradycyjna Kuchniaostatnio do bilansu czterolatka. Niedawno nasza kolekcja wzbogaciła się o nową pozycję "Zuzia uczy się piec". Jak się domyślacie - musiałyśmy natychmiast zrobić ciastka z przepisu Zuzi. Ciastka wyszły pyszne! Na próbę zrobiłyśmy z połowy porcji, ale następnym razem pójdziemy na całość! Nie będę ściemniać - kuchnia wygląda po takiej zabawie jak po burzy, ale czego się nie robi(...)małym i dużym, i tym całkiem dorosłym - życzę z okazji Dnia Dziecka duuużo uśmiechu, radości i jak najwięcej słodkich chwil! Powyższe składniki zagniatamy razem i lepimy z ciasta kulę. Wkładamy ją do lodówki na 20 minut. Wałkujemy na grubość ok 0,5 cm i wycinamy najróżniejsze kształty. Pieczemy 10 minut w 150 stopniach, a po wystudzeniu dekorujemy lukrami
Kulinarne Inspiracjesię ich zapach ciepło uderza po policzkach. Ta chwila kiedy zdajesz sobie sprawę, że zaraz, dosłownie za chwileczkę zjesz jeszcze lekko ciepłą, wspaniale chrupiącą bułeczkę. Chrupiącą z zewnątrz i pysznie mięciutką w środku, rozsmarowane na niej świeże masło i dodatki o jakich tylko sobie zamarzymy. To przepis na zwolnienie i cieszenie się każdym ugryzionym kawałkiem. Zapraszam :) Składniki: (10 sztuk(...)mąki pszennej typ 650, 8 g suchych drożdży, 1 łyżeczka soli, 1 łyżka cukru, 3 łyżki oleju rzepakowego, 325 g wody siemię lniane do posypania Wszystkie składniki ciasta umieścić w misie miksera i dobrze wyrobić przez ok. 7 minut. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrastania na mniej więcej 50 - 60 minut. Po tym czasie
Plate of Joyjest wyjątkowo wygodna, właściwie można kluchy zrobić z każdej ilości ugotowanych ziemniaków którą akurat mamy, bez specjalnego ważenia i odmierzania. Polecam, bo pyszne! Z sosem i z samym masłem też! składniki 1 kg ziemniaków 250 g mąki ziemniaczanej 2 jajka sól przygotowanie Ziemniaki ugotować, odcedzić i przestudzić. Przepuścić przez praskę, lub zmielić(...)cztery równe części. Jedną część ziemniaków wyjąć i odłożyć, a w puste miejsce nasypać mąkę ziemniaczaną - z lekką górką. Teraz dodać odłożone ugotowane ziemniaki, jajka i sól , zagnieść ciasto. Zagniecione ciasto podzielić na 3 - 4 części i zrobić wałki, w razie potrzeby podsypując mąką. Każdy wałek pokroić na kluski a każdą z klusek uformować w kulkę, palcem zrobić w środku
Stare GaryDzisiaj bardzo stary przepis, który przypomniał mi się podczas ostatniej wizyty mojej rodziny z Wilna. Zawsze tak jest, że jak wujek przyjeżdża do Polski
Niezły Młynekniego mojego męża. Warto dodać, że szpinak to cenne źródło żelaza i zalecany jest dla osób które mają problemy z nadciśnieniem. Morał z tego taki, że szpinak jest pyszny i zdrowy! Uwielbiam szpinak a Wy? Krokiety ze szpinakiem Składniki : 15 dag mąki, 2 jajka, 3/4 szklanki mleka, 3/4 szklanki wody, 450 g mrożonego szpinaku, 2 ząbki czosnku(...)tłuszcz do smażenia), olej. Wykonanie: Jedno jajko musimy roztrzepać z mlekiem oraz wodą i stopniowo dodajemy mąkę i szczyptę soli. Na rozgrzaną, posmarowaną tłuszczem patelnię wlewamy niewielką ilość ciasta i smażymy naleśniki z obu stron. Do garnuszka wlewamy niewielką ilość wody (tak, aby woda przykryła tylko dno garnka) i wrzucamy szpinak. Gotujemy na małym ogniu, często mieszaj
paapilotkaaSzyszki z białej czekolady wymyśliłam niedawno, dla mojego brata i jego dziewczyny z okazji 8 marca :) mają fajnie, gdyż razem świętują dzień kobiet (brat ma wtedy
Smakowy RajDzisiaj u nas goszczą pyszne czekoladowe naleśniki z białym serem i skórką cytrynową. Można powiedzieć że nadają się one i na obiad i na deser bo wiem, że różnie są one podawane. U nas najczęściej jest to forma obiadu na słodko, która gości dość rzadko ... ale tym razem za namową rodzinki skusiłam się i przygotowałam taką pyszność. Czekoladowe naleśniki(...)białym serem i skórką cytrynową SKŁADNIKI: porcja na 4 sztuki ciasto na naleśniki: 1 szklanka mleka niepełna szklanka mąki 2 łyżeczki cukru pudru 1 jajko 1 łyżka kakao olej farsz: 300 g sera białego cukier puder jogurt naturalny 3-4 łyżki skórka cytrynowa PRZYGOTOWANIE: Do miski wlewamy mleko, dodajemy mąkę, cukier, wbijamy jajko i dodajemy kakao - całość miksujemy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkizwiązku z tym, że obie kochamy słodkości postanowiłyśmy zrobić na Naszym blogu specjalny kącik, gdzie systematycznie będą wpadały nowe przepisy na ciasta, ciasteczka, domowe czekoladki, pralinki, batoniki..... i inne pyszności. Zaczęło się od tego, że siedziałyśmy w pewną środę przy zielonej herbatce, zajadając się upieczonymi przez Szpileczkę ciasteczkami z musli i myślałyśmy jak zwrócić uwagę na blogu Naszą miłość(...)słodyczy. Wtedy zgodnie pomyślałyśmy że miło jest tak na półmetku tygodniowej pracy przekąsić coś słodkiego. Tym samym zapraszamy co tydzień na "Słodkie środy" - gdzie znajdziecie zawsze coś pysznego dla łasuchów. Środa jest też idealnym momentem do planowania słodkości na weekend i mamy nadzieję, że Nasze przepisy będą inspirujące do tego. Dziś zapraszamy na czekoladowe fondue z nutą wanilii .... Składniki
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiKiedy siedzimy długie godziny w pracy, czy szkole, czas zdaję się płynąć niesamowicie wolno. Towarzyszy nam często przy tym okropny głód;-) Założę się, że u znacznej
Kuchnia Pełna PasjiJako wielka fanka cynamonowych słodkości i białego sera nie mogłam powstrzymać się przed zrobieniem powyższego sernika. Na zimno,bez pieczenia - na kruchym spodzie z owsianych ciasteczek
Kuchnia EllieZupełnie wyleciało mi z głowy, żeby podzielić się tym fantastycznym przepisem. Oczywiście były już naleśniki z samej gryki i właściwie przepis nie jest tu tak bardzo
Nie Bo Piekłoodstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 godziny. - Wykładam na podsypany mąką blat, dzielę na 2 części, rozwałkowuję i formuję 2 bochenki, składając boki ciasta do środka. Układam odwrócone na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Przykrywam folią - Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1 godzinę. W połowie czasu wyrastania smaruję bochenki jajkiem. - Piekarnik(...)przez 10 minut. Później obniżam temperaturę do 180 stopni i piekę przez kolejne 20 minut. - Wyjmuję z piekarnika, przykrywam ściereczką i czekam aż całkowicie ostygnie. - chlebek czekoladowy jest pyszny na ciepło można odgrzać go w piekarniku przez parę minut skraplając go przed włożeniem wodą . * moja inspiracją do tego chlebka był przepis ze strony "kwestia smaku" Smacznego
Basia w kuchniszczerze, że w tamtym roku się powstrzymałam, bo byłam na diecie, ale w tym stwierdziłam że taki dzień jest tylko raz w roku :) Dzisiaj podaję Wam przepis na pyszne faworki, w sumie z kilkudniowym opóźnieniem ale niestety nie mam tak wiele czasu, aby dodawać często posty :) Składniki : 6 żółtek 2 szklanki mąki 1 szklanka kwaśnej(...)cukru 15 dag cukru pudru cukier waniliowy olej do smażenia Przygotowanie : Na stolnicę wyłożyć żółtka, mąkę, śmietanę, masło, cukier, skórkę otartą z cytryny oraz kieliszek wódki i zagnieść ciasto, tak jak na pierogi (musi być pulchne). Jeśli jest zbyt luźne, dodać jeszcze troszeczkę mąki. Wyrobione ciasto rozwałkować i radełkiem ciąć ciasto na paski. Przeciąć jeszcze
charlotte gotujeDrożdżowe bułeczki z mąki pszennej z dodatkiem otrębów owsianych - pyszne i mięciutkie, idealne zarówno na słodko jak i słono. Składniki: 300 g mąki pszennej 50 g otrębów owsianych 190 ml wody 1 łyżeczka drożdży suszonych 2 łyżki oleju 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli Do miski przesiać mąkę i otręby owsiane. Dodać drożdże, cukier i sól. Wymieszać suche składniki, następnie(...)wlać letnią wodę i olej. Wyrabiać całość kilka minut ręcznie lub mikserem z hakiem do ciast drożdżowych aż powstanie gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, posmarować olejem i włożyć do miski. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie wyłożyć ciasto z miski, podzielić na 8 części i z każdej uformować długi wałeczek. Na jego środku
wyzwania kuchenneuwielbiam ja. A z pewnością należą do tego wszelkie kluski. I wyszły takie o. Ni to kopytka, ni to kluski, ni pierogi. Ale za to jakie pyszne! Składniki: 600 gram ugotowanych ziemniaków 200 gram twarogu półtłustego 5 łyżek mąki pszennej + trochę do podsypania 5 łyżek mąki ziemniaczanej pół łyżeczki soli 2 jaja szczypiorek, smażona cebulka lub cokolwiek z czym(...)ugniatamy wraz z twarogiem. Do masy dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, jajka i sól. Mieszamy całość dość szybko tak aby mąka nie wsiąknęła wilgoci z ziemniaków czy twarogu. Z ciasta formujemy wałki, podsypujemy blat mąką, i kroimy nieduże kopytka. W międzyczasie jeśli ciasto wyda nam się zbyt wilgotne dodajemy mąkę pszenną. Gdy wykorzystamy całą serowo-ziemniaczaną masę gotujemy nasze gotowe
Mango PapajaIdealne na spotkanie z przyjaciółką, na pierwsze śniadanie, na deser..takie słodkie placuszki z jagodami. Pyszne! Składniki: 400 ml maślanki 2 szklanki mąki 1 jajo 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki cukru brązowego 250 gram jagód 1 łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli szczypta cynamonu cukier puder olej rzepakowy Maślankę mieszamy z jajkiem. Mąkę, proszek do pieczenia(...)cynamon, cukier brązowy i waniliowy przesiewamy powoli do miseczki z maślanką i jajem. Dokładnie mieszamy. Jagody myjemy, przebieramy. Posypujemy cukrem pudrem i dodajemy do ciasta. Mieszamy całość. Rozgrzewamy olej na patelni (2 łyżki) i smażymy niewielkie placuszki, po 2-3 minuty z każdej strony na średnim ogniu. Przed podaniem dokładnie posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Mango Papajazapalony wosk to Red Velvet . Zastanawiałam się nad jego kupnem już wcześniej i cieszę się , że go mam. Jak mówi nam producent to zapach kremowego lukru który otula puszyste ciasto i kusi swym słodkim aromatem. Zapach jest bardzo intensywny , słodki. Czy pachnie jak słynny tort? Dla mnie niestety nie , ale lubię go za piękną czerwień w kominku. Home Sweet(...)cynamonu z nutą świeżo parzonej herbaty. Ma to być zapach taki domowy , przyjemny i ciepły. I dla mnie taki jest. piękny zapach , cudowny aromat cynamonu , taki klimat domowy z pysznym ciastkiem i gorąca herbatką. Zdecydowanie jesienny zapach. A nawet korzenny zapach zimowy. MÓJ ULUBIONY ! Beach Party W polskich sklepach go nie spotkałam. Ma to być impreza na plaży. Trochę czuć
Magiczne Życie MartyNowy Rok zaczynamy wspaniałym rosołem z kaczki. Jest zupełnie inny w smaku niż na mięsie z kurczaka. Dodatek marchewki sprawił, że zupa jest tak słodka i pyszna. Do tego lane kluski. Polecam nie tylko na kaca! Składniki : * porcja rosołowa z kaczki * udko z kaczki * duża marchew * seler * pietruszka * por * ziele angielskie , pieprz czarny ziarnisty , liść laurowy , sól * natka pietruszki(...)jajko * ciepła woda * sól Przygotowanie : Mięso umyć i zalać wodą, zagotować. Zebrać szumowiny. Wrzucić pokrojone warzywa i gotować do miękkości razem z przyprawami. Wyciągnąć mięso z rosołu. Przygotować lane ciasto. Wlewać na gotujący rosół. Zagotować. Podawać z natką pietruszki. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4
Magiczne Życie MartyWakacje to okres lekkich zup jarzynowych, delikatnych makaronów pełnych warzyw, kolorowych sałatek i owocowych deserów. Wyrzucamy z jadłospisów tłuste mięsiwa, ciężkie sosy, majonezowe i syte sałatki czy ciasta na bazie kremów. Upał nie sprzyja takim pozycjom w karcie dań, poza tym korzystamy z tego, co znajdujemy w ogrodach, na straganach, a więc z sezonowych produktów. Czasami jednak nachodzi ochota(...)sycącą, przypominającą chłodniejsze pory roku... Czasami też zdarzają się chłodne, ponure i pochmurne dni, taki jak dziś, kiedy trzeba sobie poradzić z chandrą, a na takie przygnębienie najlepsze jest pyszne jedzenie... Karmel-itka znalazła w lodówce kiszoną kapustę w słoiku, którą dostała przy okazji ostatniej wizyty jej Babci. Na myśl o kapuśniaku z jednej strony się uradowała, ale z drugiej
W kuchni Karmel-itkitaki czekoladowy sernik na zimno z dodatkiem gorzkiej czekolady i nalewki z malin oraz świeżych malin. Wierzch posmarowałam kremem czekoladowym i udekorowałam ciastkami z nadzieniem malinowym i malinami. Wyszło pysznie!!! Spód: 180g biszkoptów, 100g masła, 3 łyżki likieru z malin. Biszkopty połamać na kawałki, zmielić w blenderze. Dodać stopione masło oraz likier malinowy, krótko zmielić. Masę wyłożyć(...)smaku malinowym, 3 łyżki likieru z malin, 200g malin. Krem czekoladowy zmieszać z likierem, rozsmarować na masie serowej. Następnie, ciasno ułożyć delicje. Wierzch posypać świeżymi malinami. Ciasto przechowywać w lodówce
Z miłości do słodkościLoft – pozorna mordownia z pyszną pizzą Na wtorkowy obiad postanowiłem wybrać się do miejsca, o którym przeczytałem pierwszy raz na grupie facebookowej „Weganie i wegetarianie Kraków”. Zapewne gdyby nie ten przypadek, że wpadł mi wpis dotyczący „Pub Loft” w oczy, to nigdy bym tam nie trafił, bo z ulicy miejsce jest słabo widoczne(...)około 20 minutach pizza wylądowała na stole. Wyglądem i zapachem kusiła niesamowicie, dlatego też zaraz, gdy pani kelnerka poszła, rzuciłem się na pizzę i z nieskrywaną radością ją spałaszowałem. Ciasto było cieniutkie i chrupiące. Dodatki na pizzy świeże, a jedynym mankamentem, jak to w pizzach z wegańskich bywa, był ser delikatnie klejący się do zębów. Jest to jednak czynnik niewpływający
Blendmankolejny namówię Was na zdrowy posiłek, ostatnio zakochałam się w mące gryczanej, na blogu mogliście skorzystać z przepisu na pyszne ciacho gryczane z bezą i truskawkami, dzisiaj serwuję jeszcze lepsze rozwiązanie, bo przepyszny tort naleśnikowy z mąki gryczanej z kremem ze śmietanki kokosowej i truskawek. W tym daniu możecie znaleźć wszystko co naturalne, zdrowe i co macie w tej chwili(...)SKŁADNIKI: - 1 szklanka mąki gryczanej - 1/2 szklanki mleczka kokosowego (bez śmietanki) - 5 łyżek oleju kokosowego - szczypta soli - 2 jajka ekologiczne lub wiejskie - 4 łyżki wody - ksylitol ( dodaj tyle aby ciasto było słodkie według Twojego uznania, ja słodzę mało) - łyżka kakao Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli i połącz z pozostałymi składnikami. Smaż na rozgrzanej patelni na oleju kokosowym. Naleśniki
SMYKWKUCHNIkrokiety, które stały się ostatnio jednym z moich ulubionych bezmięsnych dań. Jako, że młode warzywa są już dostępne w zasadzie wszędzie, pora to wykorzystać. Sekretem krokiecików jest pyszny farsz, który kryje w sobie wszystko co najlepsze-pieczarki lub grzyby, cebulkę, marchewkę, młodą kapustkę oraz ryż. Wszystko doprawione idealnie komponuje się z naleśnikiem. Polecam te krokieciki, są rewelacyjne SKŁADNIKI NALEŚNIKI(...)każdy posiada własny przepis, ale w razie czego podaję własny. Podane składniki miksujemy razem, oprócz mąki. Następnie stopniowo dodajemy mąkę, aż uzyskamy konsystencję lejącą, ale jednak gęstawą. Ciasto ma się ładnie i łatwo rozprowadzać na patelni. Ciasto odkładamy na 10 minut i smażymy naleśniki. FARSZ cebulę szatkujemy i dajemy do garnka, smażymy na małej ilości oleju, dodajemy pokrojone grzyby
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuTo dopiero wypiek, a i jaka nazwa zaświtała mi w głowie. Jak powiedziałam w domu co będę dzisiaj pichcić, to matulka tylko postukała się w czoło
Moje pyszne gotowanieJakoś tak wyszło, że zabrakło nam pieczywa na śniadanie. Wyjątkowo zrobiłam szybkie bułeczki i raczej nie liczyłam na wielki efekt. Jednak bułeczki wyszły wspaniałe i godne
Magiczne Życie Martydziwo zaczął odczuwać skutki uboczne. ojjjj będzie ciężko. Od godziny zbiera się żeby wypić krople żołądkowe ;p MIĘCZAK :D Przechodząc do przepisu, to mój dzisiejszy obiad, który wyszedł PYSZNY :) Składniki (3 naleśniki): naleśniki: 2 jajka 4 łyżki otrębów 2 łyżki skrobi kukurydzianej dostępnej w sklepie CENTRUM SYLWETKI 0,5 szklanki mleka szczypta soli farsz: 2 łyżki sera feta łyżeczka oleju(...)połowy naleśników, ale wyszło im to na dobre ;)) na wierzch: jajko szczypta soli 4 łyżki serka wiejskiego (tej gęstej części) Sposób przygotowania: Składniki na naleśniki miksujemy z powstałego ciasta smażymy naleśniki na rozgrzanej teflonowej patelni lekko posmarowanej oliwą (na małym ogniu, przewracam dopiero kiedy brzegi zaczną odchodzić) na innej teflonowej patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju ryżowego, dodajemy rozduszony ząbek czosnku, pokrojoną
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćPyszne placki z dużą zawartością twarogu. Idealne na śniadanie. Najlepsze ze świeżymi owocami, domowym dżemem czy powidłami. Bardzo łatwe do wykonania. 500 g sera twarogowego jak do sernika (trzykrotnie zmielonego lub gotowego twarogu do serników) 100 g mąki pszennej 2 jajka 1 łyżka miodu 1/3 szklanki mleka Jajka utrzeć mikserem z miodem na jasną masę. Dodać mleko, mąkę i twaróg(...)miksować do połączenia się składników. Jeśli ciasto jest bardzo gęste można dodać trochę więcej mleka. Smażyć z obu stron na średnio rozgrzanej patelni (bez tłuszczu). Smażą się dość szybko, dlatego trzeba uważać żeby ich nie przypalić. Z przepisu wychodzi około 20 dość małych placków
Bulliomiotła i wymiatają je pierwszorzędnie! Kiedyś całą gromadą, na działkach zbieraliśmy je do koszyka, a potem babcia, albo któraś z cioć gotowały z nich kompot :) Do tego kawałek ciasta i radość naszej gromadki była pełna! Na jednej z takich działek rośnie jeszcze mirabelkowe drzewko. Dostałam jakiś czas temu całą reklamówkę tych małych śliwek :) Postanowiłam przerobić je na mus, wzbogacić aromatem(...)nich pasuje, i zamknąć w słoikach. Ich zapach przypomina mi tamte ciepłe, jesienne dni :) Jeśli macie do nich dostęp, koniecznie spróbujcie zrobić ten mus! Jest bardzo prosty, słoneczny i pyszny :) Na szare wieczory i chłodne poranki. Mus z mirabelek z wanilią Potrzebujesz: 2,5kg mirabelek 1,5 szklanki cukru ( lub więcej/ mniej w zależności od stopnia kwaśności śliwek) 1 laska
Kuchnia w Słońcu Skąpananawet potroić swoją objętość- patrz zdjęcia poniżej). W połowie tego czasu można odgazować ciasto dłonią, dzięki czemu chlebek będzie bardziej puszysty. Po tym czasie ciasto krótko zagnieść rękami i uformować w podłużny bochenek. Umieścić go w keksówce o długości 30 cm wcześniej wysmarowanej masłem i posypanej kaszą manną. Odstawić na kolejne(...)przeciągów. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 st.C umieszczając na dole piekarnika naczynie z wodą, by chlebek piekł się w zaparowanym piekarniku, dzięki czemu po upieczeniu uzyskamy pysznie chrupiącą skórkę :) Piec przez 40-45 minut do ładnego koloru. Po tym czasie wyjąć i przenieść na kratkę do studzenia. Smacznego
Nastoletnie Wypiekaniemąki, gotowane w lekko osolonej wodzie. Zawsze zastanawiałam się, czemu nazwano je pierogami, przecież nie mają farszu, bardziej wyglądem przypominają kopytka . Niezależnie od nazwy i tak są pyszne, chyba każdy pamięta ich smak z dzieciństwa. W zależności od wykonawcy polewane są masłem i posypywane są: cukrem, bułką tartą, cynamonem itp. Leniwe są bardzo proste w przygotowaniu. Ten przepis na pierogi(...)twaróg widelcem, ubijała osobno białka z odrobiną soli, a potem ucierała w makutrze żółtka z twarogiem. Mieszała te składniki z mąką, na końcu dodawała ubite białka, robiła wałek z ciasta i kroiła na romby i gotowała w lekko osolonej wodzie. Na blogu są już przepisy na pierogi leniwe z bułką tartą, i na bardzo leniwe , ale ten przepis jest najbardziej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Uwaga: kotlety są naprawdę pyszne! Należy jednak pamiętać, aby masa była dobrze doprawiona - najlepiej na ostro. (Około 18 sztuk) 1 kalafior około 6 plastrów żółtego sera 2 jajka bułka tarta sól, pieprz naturalny olej Kalafiora ugotować (na półtwardo) w osolonej wodzie. Po ostudzenia rozgnieść dłońmi lub widelcem. Dodać jajka(...)bułkę tartą (tyle, aby masa nie była zbyt luźna, około 4-5 łyżek). Całość dokładnie wyrobić i doprawić do smaku. Z ciasta formować kotlety - wkładając do środka kawałek sera. Kotlety obtoczyć w bułce tartej. Smażyć z obu stron - na złoty kolor
Di gotujetrzecie ciastko. Nutka cytryny dodatkowo nadała im niepowtarzalnego smaku oraz cudownego, świeżego aromatu. To idealne połączenie do rozpływającej się w ustach czekolady. Ciastka są lekko miękkie, po prostu pyszne! Koniecznie musicie spróbować! (około 18-19 sztuk) 125g masła/margaryny 75g cukru 1 jajko (duże) 220g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki aromatu cytrynowego Dodatkowo(...)puszystości. Miksując - dodać jajko i aromat cytrynowy. Na końcu wsypać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Czekoladę posiekać (nie na drobno!) i wmieszać do jednolitej masy. Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę lekko spłaszczyć i ułożyć (zachowując odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Ciasteczka piec (w rozgrzanym piekarniku) około 12-15 minut
Di gotujeSłoneczna, piękna sobota zainspirowała mnie do stworzenia kolejnego przepisu, tym razem z jabłkami w roli głównej. Powstał pyszny, naprawdę przepyszny mus jabłkowy z orzechami włoskimi, cudowny smak i chrupiące orzechy. Jabłka i orzechy to wspaniałe połączenie, można wykorzystać także inne orzechy jak nerkowce, pekany czy orzechy laskowe, podprażcie je na suchej patelni, smak będzie jeszcze lepszy. Jabłkowy mus z kolei(...)zainspirował mnie do powstania sobotniego deseru, ale to już w kolejnym poście. Tak przygotowany mus można wykorzystać jako deser, ale także dodać do ulubionych ciast czy naleśników, dzieci będą zachwycone! Mus jabłkowy z orzechami włoskimi Składniki: 3 jabłka, u mnie jonagold cukier woda 2 - 3 garście łuskanych orzechów włoskich Przygotowanie: Jabłka obieramy ze skóry, oczyszczamy z gniazd nasiennych
Moja smaczna kuchniaPierwszy weekend Nowego Roku rozpoczęłam od pysznego śniadania. A co może być lepszego od puszystych placuszków ze słodkim i aromatycznym sosem pomarańczowym? Jak dla mnie nic. Zawsze kiedy tylko czas na to pozwala rozpieszczam swoje podniebienie nieśpiesznie zrobioną, poranną porcją pankejków. Dzisiaj wersja zimowa - z białą czekoladą, pomarańczą i żurawiną. PANKEJKI z SOSEM POMARAŃCZOWYM i ŻURAWINĄ Składniki: placki(...)szklanki mąki 2 jajka 1,5 szklanki mleka 75 g masła (przed dodaniem do ciasta musi być rozpuszczone) 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki cukru 1 szczypta soli sos: 1/2 tabliczki białej czekolady sok z 1/2 pomarańczy skórka otarta z 1 pomarańczy 1-2 łyżeczki płatków suszonej żurawiny Przygotowanie: placki: Wszystkie składniki mieszamy na gładkie gęste ciasto
Bon appetit mon amiesię nimi zajadać. Kruchutkie, z dodatkiem wiśni, ale można użyć ulubionego dżemu (w oryginalnej wersji są jabłka). Jako przekąska do podjadania, deser, na przyjęcia dla dzieci. Polecam, bo są pyszne i wbrew pozorom proste do wykonania. 0,5 kg maki pszennej 200 g.margaryny bezmlecznej 3 duże łyżki cukru 4 żółtka 0,5 szklanki wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta(...)wiśnie ze słoika) cukier puder (do posypania) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać sól, margarynę i posiekać. Następnie dodać cukier, żółtka, wodę i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 2 części, włożyć do woreczków foliowych i schłodzić w lodówce przez godzinę. Po godzinie wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować cienko na stolnicy i wyciąć pasy o szerokości
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniePyszne placki z dużą zawartością twarogu. Idealne na śniadanie. Najlepsze ze świeżymi owocami, domowym dżemem czy powidłami. Bardzo łatwe do wykonania. 500 g sera twarogowego jak do sernika (trzykrotnie zmielonego lub gotowego twarogu do serników) 100 g mąki pszennej 2 jajka 1 łyżka miodu 1/3 szklanki mleka Jajka utrzeć mikserem z miodem na jasną masę. Dodać mleko, mąkę i twaróg(...)miksować do połączenia się składników. Jeśli ciasto jest bardzo gęste można dodać trochę więcej mleka. Smażyć z obu stron na średnio rozgrzanej patelni (bez tłuszczu). Smażą się dość szybko, dlatego trzeba uważać żeby ich nie przypalić. Z przepisu wychodzi około 20 dość małych placków
BullioLubicie kruche ciasteczka? Ja uwielbiam! Dlatego też dzielę się z Wami przepisem na ciasteczka, jakie pieczone są u moich teściów. Ciasteczka są pyszne i wykonywane na różne okazje- święta, spotkania z przyjaciółmi lub kiedy najdzie nas na nie ochota. Oczywiście, w zależności od okazji używamy różnych foremek do wycinania kształtów- zajączki, bałwanki, serduszka, itd. Polecam! Kruche ciasteczka Składniki(...)miękkiej margaryny, 1 i 1/4 szklanki cukru, 1/2 szklanki kwaśnej śmietany, 3 żółtka, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier waniliowy. Wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy ciasto. Ciasto musimy rozwałkować i za pomocą foremek wycinamy ciasteczka. Ciasteczka przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowaną tłuszczem. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 25 minut
paapilotkaaziemniakami :) To właśnie ich dodatek sprawia, że pierniczki są mięciutkie, a to oznacza, że nie muszą "leżakować" i są gotowe do spożycia od razu po upieczeniu. Przepis łatwy, pierniczki pyszne. Polecam! A! Pewnie zastanawiacie się, co dodałam do swoich pierniczków, że wyszły takie nakrapiane? No właśnie nic, żadnych mielonych orzechów itp. Po prostu sama robiłam mąkę pełnoziarnistą, tzn. zmieliłam(...)taki wygląd pierniczków. Składniki (na 4 blachy pierniczków): 250 g miodu 3/4 szklanki cukru 100 g masła 3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej + ok. pół szklanki mąki pszennej do podsypywania ciasta 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka kakao 250 g ugotowanych ziemniaków (3-4 szt.) 1 jajko Przygotowanie: 1. Piekarnik rozgrzać do temp. 160 ° C (termoobieg
Domowa Cookierenka Agicukiereczki, posypka kolorowa Masło miksuję z cukrem, aż ten się rozpuści, następnie dodaję po jednym ( całym ) jajku , cały czas miksując. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia i dodaję do ciasta partiami, naprzemiennie z mlekiem. Na koniec dodaję masę makową i dokładnie miksuję. Można dodać bakalie, jeśli ktoś lubi, u nas te w gotowej masie makowej wystarczyły. Masę przekładam(...)babkę z kominkiem) Wstawiam do nagrzanego piekarnika 180 st C, piekę godzinę. Po upieczeniu, studzę babkę na kratce. Zimną można polać lukrem lub białą polewą i udekorować dowolnie. pyszne łakocie w dobrej cenie ;) sałatka owocowa, pancakes..skrzydełka ...mniami
Takie tam pichcenieLublinie , i prawdopodobnie jedną z lepszych w Polsce! Miałem przyjemność porozmawiać chwilę z właścicielem o pizzy, zajrzeć na kuchnię, zrobić kilka zdjęć i skosztować chyba po raz 50 tego pysznego placka z Grodzkiej 1. Najlepsza pizza w Lublinie... i nie tylko Nie ważne jaki masz sprzęt Są restauracje, które chwalą się tym, że ich pizza wychodzi z pieca opalanego drewnem(...)stopni Celsjusza - w takiej temperaturze pieką swoje placki. Ale co z tego jeśli kucharz użyje kiepskich składników, ma lichą wiedzę na temat przygotowania tego, co najważniejsze w pizzy - ciasta. Właściciel Aventino, Patrizio Bolognesi, przyznał, że to na jakim sprzęcie robimy pizzę nie jest aż tak istotne. On sam swoją pizzę wypieka w piecu elektrycznym w temperaturze 280 - 300 stopni Celsjusza
Right Behind The KitchenKolejne domowe bułeczki, tym razem z ostropestem i ziarenkami szałwi hiszpańskiej - chia. Równie proste i pyszne jak poprzednie. Bez konieczności sporządzania rozczynu co także ułatwia ich przygotowanie. Składniki na 10 bułek: 350 g mąki pszennej typ 450 200 g mąki żytniej pełnoziarnistej 300 ml ciepłej wody 2 łyżki oleju 10 g drożdży instant (ok 1,5 opakowania(...)łyżeczki nasion chia 4 łyżeczki mielonego ostropestu 1 łyżka miodu 1,5 łyżeczki soli morskiej Przygotowanie: Wszystkie składniki wsypać do miski i wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto może lekko się kleić, nie należy dosypywać mąki, bo bułki będą twarde i zbite. Spód miski oprószyć mąką, włożyć do niej wyrobione ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce
Ze smakiem i z pasjądzisiejszy obiad polecam pyszne knedle ze śliwkami. Zawsze podaje je z sosem śmietanowym. W tej wersji smakują mi najbardziej. Może zasmakują również Wam? SKŁADNIKI: 1/2 kg ziemniaków , 2 szklanki mąki , 1 jajko , sól , 30 dag śliwek , 1 szklanka śmietany 18%, 2,5 łyżki cukru. PRZYGOTOWANIE: 1. Ziemniaki obieram i gotuję do miękkości(...)osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki przeciskam przez praskę. Przestudzone ziemniaki wykładam na stolnicę. Dodaję mąkę oraz jajko. Zagniatam ciasto. 2. Przygotowane ciasto rozwałkowuję na grubość 5mm. Kroję na kwadraty o boku 5cm. Ze śliwek usuwam pestki. Na każdy kawałek ciasta kładę śliwkę. Ciasto zlepiam w kulę. 3. Przygotowane knedle wrzucam do gotującej się, osolonej wody. Gotuję około 10 minut
Tradycyjna kuchnia KasiPyszne, schłodzone pierogi z jagodami i zimną śmietaną :) Składniki: 300 g przesianej mąki pszennej szczypta soli 1 łyżeczka oleju słonecznikowego 200 ml ciepłej, przegotowanej wody Nadzienie: 300 g jagód łyżka cukru łyżka mąki pszennej Dekoracja: garstka świeżych jagód-na porcję kilka łyżek śmietany 18% bądź 30%- według uznania, bądź jogutru naturalnego Przygotowanie: 1. Przygotować nadzienie: Zmieszać jagody z cukrem(...)mąką i zostawić do czasu nadziewania ciasta. 2. Przygotować, cienkie i delikatne ciasto 3. Przesiać mąkę do miski, dodać sól i olej 4. Stopniowo dodać wodę 5. Zagnieść ciasto, około 4-6 minut- powinno być delikatne i nie powinno mocno kleić się do rąk. Nie może być jednak za sztywne ponieważ nie będzie się dało skleić pierogów z nadzieniem
KreatywnePinyPyszne bułeczki pachnące cynamonem i troszkę kokosem.. 50 dkg mąki 70 g cukru 25g drożdży świeżych 250 ml mleka szczypta soli 1 jajko 50 g masła dodatkowo masło [stopione ] cynamon cukier kokosowy Mąkę wsypać do miski,wkruszyć na środek drożdże, zasypać cukrem i zalać mlekiem.Odstawić na kilka minut, potem dodać jajko, sól i wymieszać(...)Następnie dodać stopione masło i zagnieść ciasto.Odstawić do wyrośnięcia.Rozwałkować ciasto na kształt prostokąta.[ można podzielić na dwie części i wtedy będą mniejsze bułeczki -tak jak moje].Posmarować stopionym masłem, posypać cukrem wymieszanym z cynamonem i zwinąć w roladę .Pokroić pod skosem kawałki.Ułożyć je na blaszce i drewnianą łyżką nacisnąć wzdłuż środka każdego odciętego kawałka, aby jego boki
Moje domowe kucharzenieMiodowe bułeczki z jabłkami (źródło przepisu: Izioni Pyszne Smaki ) Składniki: - 15 dag margaryny roślinnej - 1/2 kg mąki pszennej(weszło trochę więcej) - 3 łyżki cukru - 4 łyżki miodu (u mnie spadziowy) - 150 ml mleka - 2 jajka - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 duże jabłka Forma: blacha z piekarnika Przygotowanie: Do jednej miski wsypuję mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodaję(...)posiekaną margarynę. Rozcieram wszystko jak kruszonkę. Jabłka obieram i kroję w drobną kostkę. Dodaję do ciasta. W drugiej misce miksuję jaja, mleko i rozpuszczony miód. Łączę wszystkie składniki i zagniatam ciasto. Odstawiam na pół godziny. Ciasto rozciągam na stolnicy tak, aby miało grubość 1,5-2,0 cm. Wykrawam z niego małe kółeczka. Układam je na blasze wyścielonej papierem
Kuchnia co dniacoś ze mnie, zrób, no więc niech wam będzie. Zrobię szybkie rogaliki kruche z dżemem truskawkowym, ale oczywiście można użyć każdego innego dżemu, konfitury, czy też powideł. Rogaliki wyszły pyszne, znikały jeden za drugim, dnia następnego piekłam następną porcję:) Składniki: 400 g mąki pszennej 3 łyżki śmietany 4 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 125 g miękkiej margaryny(...)puder do posypania Sposób przygotowania: Na stolnicę wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier, robimy dołek, wbijamy jajko, dodajemy śmietanę, pociętą na mniejsze kawałki margarynę i wyrabiamy elastyczne ciasto. Jeśli potrzeba podsypujemy mąkę. Ciasto wałkujemy na około 1 cm grubość, tworząc okrąg. Tniemy okrąg jak pizzę, każdy trójkąt smarujemy dżemem, zwijamy w rogalik. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem
na moim stole...zakwasie dłuuuuugo wyrasta, więc na kolację musiałem się zadowolić czymś innym :) Zakwas musi być oczywiście aktywny, czyli dokarmiony około 12 godzin wcześniej. Wrzucamy wszystko do jednej miski i wyrabiamy ciasto przez 15 minut. Następnie przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na około 8 godzin. Po tym czasie ponownie przez parę chwil wyrabiamy i przekładamy do natłuszczonej foremki. I znów przykrywamy(...)ładnie wyrosnąć. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni u pieczemy 40 minut. A przed samym wsadzeniem chleba do piekarnika smarujemy go olejem i posypujemy mąką. Chleb wyszedł naprawdę pyszny i chrupiący :) --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis
Marder&Marder Manufactureroku :) I wcale mi kiedyś nie przeszkadzało, że właśnie wtedy musiałam wracać do szkoły;) A skoro już o szkole mowa, to bez konkretnego śniadania ani rusz :) Co powiecie na pyszne placuszki na słodki początek dnia?;) Składniki: 0,5 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 małe jajko 1/3 szklanki mleka 1 łyżka cukru pudru 0,5 łyżki(...)łyżka maku szczypta cynamonu Jabłko obrać i pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać za pomocą łyżki. Na końcu dodać kawałki jabłek. Łyżką nakładać porcje ciasta na rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu) i smażyć z obu stron na złoto-brązowy kolor. Placuszki doskonale komponują się z miodem
My simple kitchenzrobić...uwielbiam kokos...i oprócz mleka i wiórków kokosowych dodałam jeszcze trochę więcej kokosu , a mianowicie dodałam troszkę mąki i oleju kokosowego . Bułeczki cudnie pachniały kokosem i oczywiście były pyszne. 460 g mąki pszennej [ w tym 3 łyżki mąki kokosowej Olvita ] ½ opakowania cukru waniliowego 70 g cukru 120 ml mleka kokosowego 50 ml mleka krowiego 70 ml ciepłej wody(...)margaryny [ w tym 2 łyżki oleju kokosowego Olvita ] 7 g suchych drożdży Dodatkowo: odrobina rozpuszczonego masła brązowy cukier do posypania. Z podanych składników zagnieść gładkie i jednolite ciasto, odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić, podzielić na 10 -15 części. Z każdego kawałka ciasta uformować wałeczek, a następnie zawinąć do środka
Moje domowe kucharzenieEksperymentowałam dzisiaj z tartą. Specjalistą jeśli chodzi o tarty jest moja mama- zawsze jej wychodzą pyszne, kruche i aromatyczne. Postanowiłam i ja spróbować swoich sił i stworzyłam na obiad tartę wiejską. Wyszła smaczna i sycąca ale i tak uważam, że mamy smakuje lepiej. W końcu nie ma jak u mamy :) Wiejska tarta Składniki: 20 dag mąki(...)masła, 3 łyżki wody, szczypta soli, 2 ugotowane ziemniaki, laska kiełbasy podwawelskiej, cebula, starty ser mozzarella. Wykonanie: Z mąki, masła, wody i soli zagniatamy ciasto. Ciasto delikatnie rozwałkowujemy i przekładamy do formy na tartę. Ugotowane, ostudzone i pokrojone w plastry ziemniaki układamy na tarcie. Na ziemniaki kładziemy pokrojoną w talarki cebulę. Kiełbasę kroimy na cienkie plastry i układamy
paapilotkaapomyślałabym, że do chleba można dodać owoce i że wyjdzie taki pyszny chleb. Chleb jest mięciutki, lekko wilgotny i ma chrupiącą skórkę. Wygląda jakby był przypalony bo taki ciemny ale zapewniam, że nie jest. Ponadto chleb zachowuje długo świeżość a według mnie jeszcze lepszy był drugiego i trzeciego dnia. Składniki: Zaczyn 85 g zakwasu żytniego 200 g mąki żytniej(...)Młyn Kopytowa 200 g wody 150 g startej gruszki (z skórką) 150 g startego jabłka (z skórką) Ciasto właściwe cały zaczyn 280 g mąki orkiszowej typ 650 Młyn Kopytowa 500 g mąki żytniej typ 720 Młyn Kopytowa 200 g letniej wody 80 g zmiksowanej gruszki 80 g zmiksowanego jabłka 0,5 łyżki octu jabłkowego 20 g soli morskiej Przygotowanie: Dzień
Ala piecze i gotujeoknem szaro i ponuro, aż nie chce się wychodzić z domu. Takie dni warto umilić sobie pysznym śniadaniem i kubkiem ulubionej kawy. U mnie gofry z nutą kokosową. Przepyszne ! Gofry pełnoziarniste z kokosową nutą (4 porcje) Składniki : 200g mąki pszennej razowej; 2 szklanki mleka 2%; 1 jajko; 2 łyżki wiórków kokosowych; 1 łyżka oleju kokosowego; 1 łyża miodu. Zaczynamy(...)rozpuszczam olej kokosowy. Następnie mieszam wszystkie składniki do uzyskania jednolitej masy. Gofrownicę smaruję odrobiną oliwy z oliwek, nagrzewam i wylewam gotowe ciasto. Trzymam dość długo by były chrupiące. Można podawać z owocami bądź jogurtem. Ja posypałam mieszanką kakao z cynamonem. Miłego dnia
Życie na widelcuBułeczki z pieczarkami. Coś, co chyba zna każdy, prawda? Ulubiona przekąska, kupowana często w ulicznych budkach. Pyszna, pachnąca, wypełniona pikantnym farszem. Któż jej nie lubi? Ja takiego kogoś nie znam :) Kiedyś kupowałam takie bułeczki chętnie. W moim mieście jest miejsce znane każdemu, gdzie, odkąd pamiętam, stoją kolejki, czasem dość długie. Jednak od pewnego czasu jak ognia unikam gotowego jedzenia, wolę(...)zrobić je sama. Szukałam więc sposobu, próbowałam i eksperymentowałam. W końcu postawiłam na nieco inną wersję. Postanowiłam farsz pieczarkowy owinąć surowym, własnoręcznie zrobionym ciastem, a dopiero potem upiec. Pomysł okazał się trafiony w dziesiątkę, dlatego postanowiłam podzielić się nim z Wami. Farsz pieczarkowy: około 30 dkg pieczarek , 2 średnie cebule , sól , pieprz , ostra papryka - do smaku, 3 łyżki masła
Codzienna kuchnia niecodziennaPyszny, banalnie prosty a przy tym niezwykle efektowny chlebuś;) Z wierzchu idealnie chrupka skórka a środek mięciutki, delikatny i niezwykle puszysty. Dodatek słonecznika jest dla nas strzałem w 10;) Taki chlebek mogłabym jadać codziennie;) Na drugi dzień również idealny;) Przepis pochodzi ze strony www.chleby.info . Serdecznie polecam;) Składniki zaczyn: 100 gram aktywnego zakwasu (przepis na zakwas znajdziecie tutaj) 130 gram mąki(...)żytniej typ 2000 250 gram letniej wody Ciasto właściwe: cały zaczyn 500 gram mąki pszennej 350 ml letniej wody 100 gram ziaren słonecznika łuskanego 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru Wykonanie: Dnia poprzedzającego planowane pieczenie chleba przygotowujemy zaczyn. W tym celu w dużej czystej misce mieszamy aktywny zakwas z maka żytnią i letnią
Krakowskie smaki Anidodaje im niezwykłego aromatu. Tak pieczone zyskują chrupiącą skórkę i puchate, delikatne wnętrze. Są cudowne! 12 sztuk rozeszło się w oka mgnieniu, zatem od razu upieczcie z podwójnej porcji. Pyszne! Idealne na majówkę, piknik, do sałatki. Polecam Wam także domowy makaron z czosnkiem niedźwiedzim (klik) oraz przepyszną zupę (klik) . ŚLIMACZKI Z CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM /na 12 sztuk(...)łyżeczka soli 1 łyżka cukru 1 łyżka oliwy Na nadzienie ok. 5 łyżek masła spora garść siekanego czosnku niedźwiedziego sól do smaku * 1 ząbek czosnku Wszystkie składniki ciasta, z wyjątkiem oliwy, połączyć razem i zagnieść tak, by powstało gładkie, elastyczne ciasto. Miskę wysmarować oliwą , przełożyć do niej ciasto, posmarować z wierzchu resztą oliwy, nakryć i odstawić do wyrośnięcia
KUCHARNIAmięso, najlepiej od sprawdzonego dostawcy i nieprzesadzenie z solą :) W procesie przygotowania w słoiczkach wytwarza się galaretka i smalec - im tłustsze mięso, tym więcej smalczyku. Przepis znalazłam na stronie ' Pyszne Jedzonko '. Zapraszam do przygotowań! Składniki na domową mielonkę ze słoika: 300 g wieprzowego mięsa dobrej jakości sól, pieprz, majeranek 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę CZAS PRZYGOTOWANIA(...)solą, pieprzem i majerankiem. Należy uważać, żeby nie przesadzić z solą, bo po gotowaniu mięso jest bardziej słone niż surowe. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i chwilę wyrabiamy jak ciasto. 2. Małe słoiki i pokrywki wyparzamy, wycieramy do sucha. Wkładamy do nich mięso i dociskamy mocno łyżką. Słoiki stawiamy w garnku, wlewamy zimną wodę do połowy ich wysokości. Stawiamy
My Culinary ArtDziś polecamy pyszny chlebek maślany w kształcie słonecznika :). Składniki: * 700g białej mąki * 250 g świeżego mleka * 120 g masła (stopione) * 40g drożdży * 2 jajka, * 1 łyżeczka soli i cukru Na wierzch: * 1 żółtko * 100 g masła * 1 łyżka mleka * ziarna sezamu, zmielonych migdałów (lub siemienia lnianego) WYKONANIE . Do ciepłego mleka dodać(...)drożdże i cukier. Przykryć i pozostawić na 20 minut Mleko dodajemy do mąki, jajek, soli i masła. Wyrobić ciasto i odstawić na 40-50 minut w ciepłe miejsce.Ciasto podzielić na 3 kulki - duża, średnia i mała.. Duża kulę podzielić dodatkowo na 5 mniejszych i każdą wyrabiamy, rozkładamy w celu uzyskania okrągłego kształtu na natłuszczonej powierzchni. Smarujemy roztopionym masłem
w mojej kuchniPyszne ciasteczka z mąki pełnoziarnistej i cukru trzcinowego z dodatkiem jagód goji, które są doskonałym źródłem przeciwutleniaczy i składników mineralnych oraz pełnych magnezu nasion słonecznika. Są bardzo proste w przygotowaniu i nie wymagają wykrawania ciasteczek. SKŁADNIKI: 150g masła 90g cukru trzcinowego muscovado 200g maki pełnoziarnistej pszennej typ 2000 2 żółtka 40g jagód goji 40g pestek słonecznika WYKONANIE: Mąkę przesiewamy, podajemy(...)cukier, masło i żółtka. Wyrabiamy szybko kruche ciasto. Na końcu dodajemy jagody goji i słonecznik. Z ciasta formujemy walec o średnicy 4-5 cm. Zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 40-50 minut. Kroimy w plastry i pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonową matą. Pieczemy w 180 stopniach C przez 12-14 minut
Pyry na Gazwszystkimi szóstoklasistami w Polsce pisała sprawdzian szóstoklasisty. Mocno trzymałam za nią kciuki. W ramach rozluźnienia po stresach związanych z najważniejszym sprawdzianem jaki do tej pory przyszło jej zdawać, przygotowałam pyszne naleśniki z pomarańczami. Myślę, że ja też sobie osłodzę ten dzisiejszy dzień bo mimo wiary w siły własnego dziecka, stres i nerwy były moim towarzystwem dzisiejszego poranka. SKŁADNIKI: 1 jajko(...)łyżeczka cukru odrobina skórki pomarańczowej 1 łyżka masła 4 łyżki cukru trzcinowego 200 ml.soku pomarańczowego A jak to zrobić: Z jajka, mąki, mleka, cukru, soli i skórki pomarańczowej przygotować ciasto naleśnikowe, niezbyt gęste. Usmażyć dość cienkie naleśniki i złożyć je w trójkąt. Na patelnię wysypać cukier trzcinowy i pozwolić aby się skarmelizował. Do karmelu dodać sok pomarańczowy i masło chwilkę
Kuchnia w opałachPyszne oponki nie tylko na tłusty czwartek Oponki z serem SKŁADNIKI: twaróg - 700 g cukier - 3/4 szkl żółtka jaj - 5 szt mąka - 800 g + do podsypywania ocet - 1,5 łyżki soda - 1 łyżeczka szczuba śmietana - 0,5 szkl margaryna - 170 g DODATKOWO cukier puder do posypania tłuszcz do smażenia PRZYGOTOWANIE: Do miski wsypać mąkę wymieszaną z sodą(...)Następnie dodać twaróg zmielony, żółtka jaj i pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Rozwałkować ciasto na stolnicy , wykrawać szklanką koła, a w środku za pomocą kieliszka wykrawać małe kółeczka. Smażyć w głębokim i gorącym tłuszczu na złoty kolor, wybierać na ręcznik kuchenny, by ociekły z nadmiaru tłuszczu. Posypać oponki cukrem pudrem. Z tego przepisu wychodzi około
Kuchnia DanusiRuskie kopytka... Pyszne, ziemniaczano-tawrogowe kopytka. O smaku farszu z pierogów ruskich. Okraszone podsmażonymi skwarkami boczku. Nietradycyjne połączenie kopytek i pierogów ruskich. Polecam! Składniki: Kopytka: 1 kg ugotowanych ziemniaków; 250 g chudego, białego sera; 1 duża cebula; 1 jajo; 1,5 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypywania; Sól; Pieprz; Olej do posmażenia cebuli. Dodatkowo: 100 g wędzonego boczku(...)duża cebula; Olej do smażenia. Sposób przygotowania: Cebulę do ciasta na kopytka obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na złocisty kolor na rozgrzanym na patelni oleju. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i jeszcze gorące przecinąć przez praskę lub utłuc tłuczkiem do ziemniaków. Dodać ser biały, podsmażoną cebulę i dobrze wymieszać ( ja mieszam i ugniatam
Gospodyni Miejskateż z dodatkiem ogórków i rzodkiewki, świetne połaczenie! Wszystkim gratulujemy!!! Proszę o dane do wysyłki pod adres: majka190382@o2.pl Przepyszny chłodnik z przepisu pani Ani. Tania kuchnia też jest niezwykle pyszna! Firma Kamis przygotowała 3 zestawy nagród: Zasady są bardzo proste. Konkurs podzielony jest na 3 tygodnie, każdy tydzień to nowe wyzwanie, które polega na podaniu przepisu na danie tematycznie(...)zaintryguje mnie na tyle, że go wypróbuję , wykonam, podzielę się jego smakiem z innymi uczestnikami konkursu i obserwatorami bloga oraz go nagrodze wyżej pokazanym zestawem przypraw i szablonami do ciast. 1. Polub profil bloga na fb: https://www.facebook.com/zmajeczkawkuchni?ref=hl 2.Polub profil sponsora:(obowiązkowe) https://www.facebook.com/KamisZycieZeSmakiem?ref=ts&fref=ts 3.Zaobserwuj mojego bloga w Google: http://zmajeczkawkuchni.blogspot.com/ 4.Przy zgłoszeniu wpisz jako kto obserwujesz. 5.Jesli
Z Majeczką w kuchniZrobimy sobie na obiad pyszne kluski leniwe. U mnie trochę zmodyfikowane. Tak, aby miały lekko włoski smak i rozpływały się w ustach! 600 g ugotowanych ziemniaków 300 g twarogu półtłustego 5 łyżek mąki pszennej + odrobinę do podsypania 4 łyżki skrobi ziemniaczanej łyżeczka soli 2 jajka 2 łyżki parmezanu + do posypania po wierzchu. Ugotuj ziemniaki i ostudz. Przemiel w maszynce(...)mięsa, nastęnie zmiel twaróg. Dodaj parmezan, sól, jaja i mąki. Wyrób ciasto. Jak będzie się lekko kleić do ręki, podsypcie jeszcze mąką. Odkrawajcie po kawałeczku a nastęnie uformujcie wałeczek i kopytka krójcie ostrym nożem i zdecydowanym ruchem. Wrzucajcie powoli na wrzątek. Gdy wypłyna gotujcie ok. 2 minut. Przelejcie zimna wodą, i polejcie masłem. U mnie leniwe miały smak włoski,zostały
Z Kuchni Do KuchniSezon dyniowy mamy za sobą, a ja mam sporo mrożonej startej dyni więc żeby kuchnia zrobiła się słoneczna jak dynia upiekłam pyszny domowy dyniowy bochen!. Jak ja kocham zapach domowego chleba... Składniki na jeden bochenek: 30 dag startej w wiórki dyni 150 ml wody 50 dag mąki pszennej opakowanie suszonych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 3 łyżki letniego mleka(...)oleju płaska łyżeczka soli tłuszcz do posmarowania formy Mąkę przesiej do miski i starannie wymieszaj z suszonymi drożdżami. Dodaj cukier, mleko, olej, sól i wiórki dyni. Wyrób starannie ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż ciasto wyraźnie zwiększy objętość, ok 1 godziny. Ciasto delikatnie oprósz mąką. Przełóż na stolnicę, jeszcze raz zagnieć rękoma. Uformuj bochen
Apetyczna babeczkaPyszny niezbyt słodki Tort błękitna laguna Biszkopt mąka pszenna 1 szkl proszek do pieczenia 2 łyżeczki woda zimna -4 łyżki jajka 9 szt mąka ziemniaczana 1 szkl. cukier 1 szkl ocet -1 łyżka MASA BUDYNIOWA mleko -2 szkl cukier -4 łyżki margaryna -210 g mąka -5 łyżek PIANKA śnieżki 2 opak mleko -1,5 szkl galaretka niebieska -2 opak(...)woda -1 szkl delicje jagodowe -1 opak WIERZCH CIASTA galaretki niebieskie -2 opak woda -0,5 l migdały tarte- 3 łyżki PRZYGOTOWANIE BISZKOPT Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier ubijać. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do ubitej piany dodawać żółtka wymieszane z 4 łyżkami wody,octem i na końcu wsypać mąki, delikatnie
Kuchnia Danusidobry początek chcę podać przepis na bardzo smaczne jagodzianki mojej mamy. Właśnie rozpoczął się sezon na jagody, dlatego też zachęcam do upieczenia pysznych jagodzianek do porannej kawy. Składniki: 1,5 kg mąki 2 szkl. mleka 15 dkg drożdży 10 jajek 3/4 kostki roztopionej margaryny 2 szkl. cukru cukier waniliowy jagody Drożdże należy rozpuścić w szklance ciepłego mleko, dodając(...)łyżeczkę mąki. Do pozostałej mąki dodać wyrośnięte drożdże, a następnie ubite jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Wszystko wyrobić i wlać roztopioną schłodzoną margarynę. Nadal wyrobić ciasto i pozostawić do wyrośnięcia. Z gotowego juz ciasta uformować placuszki, nadziać je jagodami z cukrem i ulepić kulki. Blachę posmarować margaryną, ułożyć na niej jagodzianki. Piec je w temperaturze 180 stopni
Salonik smakówjeszcze skorzystam...mam już w planach kolejne rogaliki..A teraz zapraszam na mini rogaliki ale z farszem z serka topionego wymieszanego z pokrojoną szynką..takie małe rogaliki są pyszne...moje córki zajadały się ze smakiem..do tego był jeszcze sos czosnkowy.. 2,5 szkl. mąki 10 g drożdży 1,5 łyżki oleju 0,5 łyżki cukru(...)topiony kilka plasterków szynki jarzynka jajko do posmarowania rogalików Serek wymieszać z drobno pokrojoną szynką i jarzynką. Drożdże z cukrem rozpuścić w wodzie. Dodać sól, mąkę oraz olej .Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować na kształt koła. Przełożyć na rogalomanię , wyciąć trójkąty, nałożyć farsz [ serek z szynką
Moje domowe kucharzenie