Sos żurawinowy według tego przepisu robię już od kilku miesięcy i robię go dosyć często. Jest bardzo smaczny, zbilansowany w smaku, w miarę kwaśny, gładki, bardzo
Kuchnia ŁukaszaZnudziły ci się marketowe gotowe twarożki? chcesz by śniadanie powaliło Cię intensywnym smakiem który obudzi twoje wszystkie kubki (smakowe)? :). Jeśli tak, to zapraszam do spróbowania niby
Kuchnia PROzdrowotnaPonieważ sezon truskawkowy w pełni, to w mojej kuchni słowo truskawka odmieniane jest na każdy możliwy sposób. Były i ciasta i desery wszelkiego rodzaju i pierogi. Naszedł czas na coś innego. Dzisiaj zapraszam na nalewkę truskawkową. O jej smaku napiszę dopiero za kilka dni, ale bardzo mnie on ciekawi. Przepis zaczerpnięty od niezawodnego Krakowskiego Makaroniarza , które poznałam dzięki Kukbukowi(...)lubi. U nas czeka na degustację nalewka z 18 owoców Butelka ze zdjęcia również ma ciekawą historię. Przyjechała z nami z San Marino. Wieźliśmy w niej pyszne wino na bazie rodzynek – łzy Chrystusa. Niesamowicie delikatne. A to wersja po spożyciu ;P Mogę już powiedzieć również o smaku nalewki. Jest mocno truskawkowa, ale nie za słodka. Nie czuć również bardzo
Mieszam w Garnkutakich samych, gdyż lubię eksperymentować i poznawać nowe kombinacje smaków. Tym razem postawiłam na klasykę i przygotowałam tort czarno-biały, przełożony kremami śmietanowymi. Był tak niesamowicie puszysty, słodziutki i pyszny, że aż żal było jeść ostatniego kawałka. Istna rozpusta!!! Składniki na biało czarny torcik blaszka 25x40 cm BISZKOPT KAKAOWY: 4 jajka 4 łyżki cukru 2 łyżki mąki tortowej(...)spód wykładamy ciemny biszkopt, na nim rozsmarowujemy 1/2 białej masy,przykrywamy pierwszą częścią jasnego biszkopta, smarujemy ciemną masą, posypujemy pozostałą łyżką słodkiego kakao, na to druga część jasnego ciasta. Resztą kremu smarujemy wierzch i boki ciasta. Chłodzimy co najmniej dwie godziny. Przed podaniem posypujemy ciasto prawdziwym, gorzkim kakao. Gotowe
Rozpustne gotowaniedużo jakbym chciała. A chcę dużo. Myślę nawet nad dodatkowymi tematami na które, mam nadzieję, niebawem znajdę chwilę. Teraz pozostaje mi życzyć Wam Szczęśliwego 2016 roku i zaprosić na pyszny piernik inaczej bo bez miodu. Choć, czy nadal można go nazwać piernikiem? Sami oceńcie :) Składniki : 4 jajka 100 g cukru 3 łyżeczki kakao 200 g mąki 1 czubata łyżeczka proszku(...)formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180`C około 45 minut - do suchego patyczka. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali (3x 30 sekund). Ostudzone ciasto polewamy mleczną czekoladą. Smacznego
Słodkie Przyjemnościczego to zależy? Od proporcji? Sera? Klimatu miejsca? A może to dlatego, że byłam wtedy taaaka głodna?... Przedstawiam przepis na sernik, który upiekłam niedawno. Kremowy z kwaskowatym musem malinowym. Pyszny! Spróbujecie? Sernik dyniowy z musem malinowym Spód: 300g herbatników 180g masła Masa serowa: 1kg sera 6 jaj 2 łyżki mąki ziemniaczanej szklanka dyniowego puree szklanka cukru Mus malinowy: 200g malin(...)dół wstawić brytfannę z gorącą wodą. Sernik piec 30 minut (użyłam programu bez termoobiegu), po czym zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec kolejne 50 minut. Na wierzchu ciasta rozsmarować malinowy sos i zapiekać jeszcze przez 10 minut w 180 stopniach. Powoli studzić nie wyjmując z piekarnika, następnie włożyć na noc do lodówki i podawać następnego dnia. Smacznego
Zapiski Młodej Żonyjajko 1 łyżka przypraw korzennych Wszystkie składniki szybko zagnieść na jednolitą masę. Gotowe ciasto owinąć folią i schłodzić w lodówce przez 60 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować (delikatnie podsypując mąką) na grubość około 4 mm. Z placka wykrawać dowolne kształty, które należy ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 10-12 minut(...)kratce i przełożyć do szczelnie zamkniętego pojemnika. Nadają się do przechowywania - do 2 tygodni. Ciasteczka dodałam do akcji "Ciasteczka" , w której udział wzięły: Małgosia - Marcepanowy Kącik Iwona - Izoni Pyszne Smaki Lidia Dorota - Moje Małe Czarowanie Sylwia - KuchniaMniam Magdalena - Słodkie okruszki Dorota - Esmeralda ze smakiem
Di gotujeprosta opcja lunchboxa, do którego zapakowałam grillowane tosty z serem, ketchup, pomidora oraz koreczki z sałatki z ogórków. W kolejnym pudełku znalazła się tortilla z pieczoną papryką- obłędnie pyszna! Ja przygotowywałam własną tortillę, bo w większości tych sklepowych w składzie jest cała litania, a to taki prosty przepis ;) Ale z braku czasu można użyć też takiej kupionej ;) W pudełku(...)Tortilla kukurydziana (przepis z www.codogara.pl ): 150g mąki kukurydzianej 150g mąki pszennej 120ml wody łyżeczka soli 3 łyżki oliwy Mąki mieszamy razem, dodajemy oliwę, wodę i sól. Zagniatamy gładkie ciasto. Odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 części, rozwałkowujemy cienkie placki i smażymy na mocno rozgrzanej patelni, bez tłuszczu z obu stron. Po zdjęciu z patelni
Czerwona Porzeczkapyszny kotlet jadłam u mojej znajomej leśniczyny,która była bardzo a bardzo dobrą gospodynią i jak nikt umiała cudownie gotować.W jej kuchni pachniało świeżymi ziołami i mlekiem i właśnie ten kotlet zapadł mi w pamięci najbardziej ze wszystkich jej dań.Proste,smaczne i konkretne. 1 kg.ziemniaków ugotowanych i zmielonych 5-10dag suszonych grzybów(im więcej(...)smaczniejsze) sól pieprz tłuczony jałowiec 1/2 łyżeczki mąką ziemniaczana-tyle aby skleiło ciasto bułka tarta do obtoczenia kotleta Sos grzybowo-jałowcowy: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ woda z namoczonych grzybów suszonych( ok.1 szkl.) 1 łyżeczka zmielonych kulek jałowca kremówka do zabielenia 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej sól pieprz Surówka z kapusty kiszonej: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ posiekana drobno kapusta kiszona natka pietruszki posiekana sól pieprz cukier do smaku
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiPyzy z truskawkami to pyszne, słodkie, ziemniaczano - owocowe danie. Podane na ciepło ze śmietaną i cukrem smakują rewelacyjnie. SKŁADNIKI : 1.5 kg ziemniaków(...)wodzie, studzimy, mielimy. Mniejszą część, ścieramy na tarce o małych oczkach, przekładamy na ściereczkę i wyciskamy sok. W misce mieszamy ziemniaki z mąkami i jajkiem aż powstanie jednolite ciasto, będzie lepkie ale nie klejące. Ręką formujemy małe kulki, które rozpłaszczamy, kładziemy na nich małe truskawki, zlepiamy brzegi i ponownie formujemy w dłoni kulkę. Pyzy gotujemy w osolonym wrzątku kilka
Kulinarne Fantazje MarioliCiasteczka orkiszowe - zdrowe i pyszne - a w jakich kształtach - zobaczcie :) Przepis dla wszystkich dzieciaków w dniu zakończenia roku szkolnego - zatem kalorii nie liczymy - zdrowsza wersja bez mąki pszennej - zajadamy ze smakiem <3 SKŁADNIKI 120 g brązowego cukru 1/2 kostki masła (125g) 250 g mąki orkiszowej 1 jajko 2 łyżki mleka 1 łyżeczka kardamonu PRZYGOTOWANIE Ucieramy(...)masło z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajko i miksujemy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z kardamonem, mleko i znów zmiksujemy. Owijamy ciasto folią spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy kulki (ich wielkość zależy od wielkości stempelka lub foremki) . Układamy na blaszce w niewielkim odstępie i przyciskamy stempelkami. Jeśli używamy
Moje Kuchenne Rewelacjeprzepisów na rogaliki i nie wiem, które są najlepsze: kruche, topione czy drożdżowe. Te proponowane dzisiaj przeze mnie - rogaliki drożdżowe - są pyszne i najlepiej przygotować od razu dwie porcje. Z jednej porcji otrzymałam 35 rogalików. Zamiast marmolady można je nadziać nutellą, masą twarogową lub makową. Składniki(...)letnim mleku rozpuszczamy drożdże, dodając cukier oraz 3-4 łyżki mąki. Produkty mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do zaczynu dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto na rogaliki. Ciasto wałkujemy na kształt koła, a każde koło dzielimy na 8 części smarując ją marmoladą. Zwijamy rogaliki. Takie rogaliki posypujemy cukrem i układamy
Pyszności Słodkościzależy czy zastosujecie typ ostrzejszy - czy bardziej łagodny. Cytrusowe nuty nadają ciasteczkom niezwykłej świeżości, co zdecydowanie jest ich wielką zaletą. Ciasteczka są kruche, lekko piaskowe i posiadają pyszną, cukrową skorupkę. Koniecznie musicie przekonać się jak wspaniale smakują, bo przygotowanie ich zajmuje dosłownie chwilę. (20 sztuk) 3/4 szklanki oliwy z oliwek 1 szklanka cukru (można nieco mniej) 1 jajko (duże(...)aromatu pomarańczowego 2 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: cukier do obtaczania ciastek Opcjonalnie: mleko Wszystkie składniki wymieszać (najlepiej dłonią) do uzyskania jednolitej konsystencji. (Ciasto powinno być "piaskowe", lecz dające się formować. Gdy jednak będzie "za suche" - należy dolać odrobinę mleka.) Z ciasta uformować kulki - nieco większe od wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę dość mocno
Di gotujetort zrobiłam na urodziny męża. Biszkopt kakaowy i krem ze śmietany i serka mascarpone. Nie jest idealny bo nie mam zdolności ani cierpliwości do dekoracji tortów ale był pyszny :) Składniki na biszkopt: * 5 jajek * 1 szklanka cukru * 1 szklanka maki * 2 łyżki mąki ziemniaczanej *2 łyżeczki proszku do pieczenia *2-3 łyżki wody *2 łyżki kakao Składniki(...)smaku według uznania Wykonanie biszkoptu: Białka ubić na pianę, żółtka utrzeć z cukrem, wymieszać razem obie masy. Dodać pozostałe sypkie składniki przesiane przez sitko, wszystko dokładnie ze sobą połączyć. Ciasto wylać do okrągłej blaszki ( ja smaruję tylko spód blachy masłem i obsypuje bułką tartą). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec do tzw. "suchego patyczka". Gotowy biszkopt
Zrób to smaczniekotleciki na blogu już jest kilka ..tym razem z braku mąki ziemniaczanej w domu i lenistwa, aby iść do sklepu musiałam trochę pozmieniać składniki...ale mimo to kotleciki były pyszne, smażone oczywiście na oleju rzepakowym.Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego używam w swojej kuchni. 1 podwójna pierś z kurczaka 3 łyżki majonezu z czosnkiem Kielecki(...)suszony przyprawa do kurczaka 1 łyżeczki maggi w płynie olej rzepakowy do smażenia Pierś z kurczaka pokroić w kostkę.Dodać pozostałe składniki i wymieszać, doprawić do smaku.Tak przygotowane ciasto schłodzić. Na rozgrzaną patelnię z olejem nakładać porcje kotletów i smażyć z obu stron na wolnym ogniu
Moje domowe kucharzenie