zawiera PFOA, związków niklu ani metali ciężkich Przetestowałam patelnię wszechstronnie, smażąc bez tłuszczu i na tłuszczu, dusząc warzywa, oraz mięso, smażąc w głębokim tłuszczu i przypiekając pyszne grzanki. Patelnia w każdej sytuacji spisała się na medal. Byłam zaskoczona, że nic nie przywiera do dna smażąc omlet ( click ) i „chudy” indyczy hamburger(...)warzyw nie zostawił znienawidzonej, tłustej obwódki. Zapewniam, że po wszystkich kulinarnych wariacjach umycie patelni nie stanowiło żadnego problemu. Polecam, sami przekonajcie się jak to jest, wlać naleśnikowe ciasto na rozgrzaną, suchą patelnię (choć rozum podpowiada- dodaj tłuszcz) i czekać, przypali się czy nie. Satysfakcja-bezcenna J Jeśli recenzją choć trochę wzbudziłam Wasze zainteresowanie produktami Ballarini
Mia Cucina Sofietatakie wyjątkowe. Ilość dodanej kapusty zależy tak na prawdę od naszych upodobań i od kwaśności kapusty. Jedni lubią pierogi bardziej kapuściane, inni bardziej grzybowe. I takie i takie są pyszne. Dawniej zdarzało mi się robić dużo więcej pierogów niż mogliśmy przejeść. Zanim przyszła kolej na pierogi, wszyscy byli już mocno objedzeni. Nadmiar zamrażałam. Od jakiegoś czasu pierogów(...)smak grzybów jest dużo mniej intensywny. Pierogów robię więc mniej, a jeżeli zostaje mi farsz, wolę upiec z nim tartę, paszteciki lub kulebiak, niż zamrażać. Polecam! składniki ciasto na pierogi 2 szklanki mąki 3/4 szklanki gorącej wody farsz (na ok 35 szt) ugotowane grzyby ( z 40 g suszonych grzybów) 1 średnia cebula 80 g gotowanej kapusty
Stare Garyopowiesci byly na wyrost.Zapach jak sie pojawil,tak samo szybko ulotnil sie przy uchylonym oknie. Przepis jest wypadkowa kilku innych.Amerykany udaly sie znakomicie,smakuja jak te z dawnych lat.Prosty, pyszny ,nieskomlikowany wypiek.Polecam! Skladniki na 16 bulek: 300 g maki 110 ml mleka 70 g miekkiego masla 100-120 g cukru 2 jaja L lub 3-M 1 lyzka cukru waniliowego(...)cytryny,1 lyzka kakao Wykonanie: Maslo utrzec na puszysta mase,dodac cukier i cukier waniliowy,potem jajka i ucierac nadal. Amoniak rozpuscic w mleku. Do utartego na puszysta mase ciasta wsypac make i wlac mleko z amoniakiem.Dokladnie wyrobic.Ciasto powinno byc geste i z trudem spadac z lyzki.Gestosc regulowac dodatkiem mleka. Wykladac lyzka kupki ciasta na blache wylozona papierem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jakiego czasu miałam ochotę na deser tiramisu. Na weekend miałam zapowiedzianych gości (urodziny siostry), więc postanowiłam przygotować pyszny, lekki tort tiramisu. Krem zrobiłam z serka mascarpone, a biszkopty dobrze nasączyłam kawą z dodatkiem alkoholu. Powstał bardzo aromatyczny, cudownie pachnący kawą tort. Uroku dodają mu czekoladowe gwiazdki. Do tego wszystkiego dostałam do przetestowania nowy mikser planetarny Philipsa, z czego bardzo się(...)pierwszy mikser stojący i pięknie się prezentuje w mojej kuchni. Jest biały, smukły, wygląda nowocześnie i z klasą. Co najważniejsze wspaniale ułatwia pracę, szybko ubija pianę i dobrze wyrabia ciasto. Świetnie robi bitą śmietanę. Do ciasta drożdżowego ma specjalny hak, który jest odpowiednio wyprofilowany (ma kształt- spiralki). Ciasto jest świetnie wyrobione i ma idealną konsystencję. Mikser idealnie zastępuje ręczne wrabianie
Mała Cukierenkazimną masę jajeczną, za każdym razem dokładanie miksując (pamiętajmy żeby masę kręcić w jedną stronę, wtedy nie powinna nam się zważyć). Na sam koniec dodajemy zapach i kakao. Przełożenie ciasta : Na paterze kładziemy jeden placek, nasączamy go ponczem, wykładamy część masy, rozsmarowujemy ją i na to kładziemy następny placek, nasączamy, wykładamy masę * , kładziemy 3 placek ... i tak do skończenia składników(...)chłodne miejsce. * Ja dodatkowo co drugi placek smarowałam dżemem wiśniowym, można też dać wiśnie z likieru czy syropu, ale nie jest to konieczne, bo tort i tak wyjdzie pyszny Smacznego
charlotte gotujelubimy:) Pyszny chlebek posmarowany smalczykiem...niebo w gębie;) Smakowita pajda zaskoczyła mnie...smakiem smalcu, jaki tata robił w dzieciństwie:) Składniki: 1,5 kg mąki pszennej, 10 dkg świeżych drożdży, 2,5 łyżeczki soli, 4 łyżki roztopionego smalczyku smakowita pajda z cebulą i jabłkiem, Smakowita pajda do posmarowania smak wg gustu, u nas cebula z jabłkiem, Wykonanie: Drożdże rozpuścić(...)pół szklanki cieplej wody odstawić na 5 minut .Dodać drożdże do 50 dkg mąki wymieszać łyżką. Naczynie z ciastem ustawić na garnku z ciepła wodą aby urosło i podwoiło objętość. Następnie krótko zagnieść, dodać 3 szklanki osolonej wody oraz roztopiony smalczyk i resztę mąki. Dokładnie wyrobić, przełożyć do natłuszczonej foremki lub uformować okrągły bochenek, odstawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi
Anioły w kuchniprzeciwko tym popularnym daniom, co więcej uwielbiam je, ale miło jest poszerzyć swoje horyzonty . Z książki Smaki południowej Italii przygotowałam również takie nietypowe, a pyszne dania jak: orecchiette z botwiną i kalafiorem chrupiący i miękki makaron z ciecierzycą, czosnkiem i migdałami , oraz drożdżowe chlebki z botwiną, anchois i oliwkami . Nie bójcie się pomarańczy w tym wytrawnym daniu , jest(...)ciężkiego, intensywnego smaku czerwonego wina, oliwek i pomidorów. Oryginalny przepis każe użyć czarnych oliwek w postaci suszonej ( aby razem z pomidorami mogły nasiąknąć winem niczym rodzynki dodawane do ciasta nasączane rumem ). Jeszcze niedawno myślałam, że jest to składnik, którego w Polsce nie da się kupić i do swojej potrawy dodałam zwykłe czarne oliwki ze słoika. Jednak niedawno odkryłam w Warszawie
Chilli Czosnek i Oliwamistrzynią, jeśli chodzi o pieczywo :) W ostatnim tygodniu piekłam je już trzykrotnie :) Spróbujcie, gorąco zachęcam. Autorka użyła mąki orkiszowej białej, a ja pełnoziarnistej :) P.S. ...a w poniedziałek zapraszam na pyszny domowy keczup :) Składniki: 250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej, 250 g mąki pszennej typ 550, 7 g drożdży instant, 300 ml wody, 1 łyżeczka soli, 1 łyżka masła, 1 łyżka miodu(...)słonecznik, siemię lniane, dynia. Smarowanie bułeczek: 1 jajko wymieszać z 1 łyżeczką śmietany. Mąki wsypujemy do miski, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie wyrabiamy ok 7-10 minut. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce do natłuszczonej miski, przykrywamy ręcznikiem bawełnianym na 1,5 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie delikatnie wyrabiamy i dzielimy na 9 równych części. Bułeczki
Delicious TitbitsPyzy...pyszne ..polane zeszklona cebulką.. 1,5 kg ziemniaków mąka ziemniaczana mąka pszenna 1 jajko sól, pieprz Nadzienie: około 40 dag mięsa z kurczaka lub wieprzowe (gotowanego, pieczonego] 1 cebula sól pieprz Ziemniaki obrać i ugotować. Następnie przepuścić je przez praskę do ziemniaków.U łożyć równo w misce, wyciągnąć 1/4. W powstałe miejsce wsypać mąką pszenną i ziemniaczaną(...)lekką przewagą mąki ziemniaczanej). Wyciągnięte ziemniaki dodać z powrotem . Dodać jajko, doprawić solą i pieprzem. Wyrobić gładkie ciasto. Mięso zmielić razem z podsmażoną cebulą Wymieszać , doprawić do smaku. Z ciasta formować kulki, rozpłaszczyć, a na środku nakładać trochę farszu. Pyzy wrzucać do wrzącej, osolonej wody.Gotować do momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podawać polane zeszkloną cebulką
Moje domowe kucharzeniełyżeczki cynamonu, np Kamis 50 g białej czekolady Wykonanie: "Wiórki", to pozostałości po odciskaniu soku z warzyw/owoców w sokowirówce. Szkoda je wyrzucać, skoro można z nich przygotować pyszne wypieki. Czekoladę pokroić w drobną kosteczkę. Przygotować 2 miski. W jednej misce wymieszać składniki suche, czyli: mąka, cukier, soda, proszek do pieczenia, cynamon, imbir. Do drugiej miski wbić jajka, dodać jogurt(...)połączyć z pozostałymi składnikami. Do mokrych składników dodajemy suche - dokładnie mieszamy. Wsypujemy"wiórki" marchewki z jabłkiem, dodajemy czekoladę - mieszamy. Do formy na muffinki wkładamy papiotki, każdą papilotkę wypełniamy ciastem. Pieczemy w 170 stopniach C przez 35-40 minut. Smacznego
kolorowotorcikowoBabeczki z dodatkiem mielonego maku i z wkładką z smażonych wiśni.Puszyste, przełamane kwaśnym smakiem wiśni.Po prostu pyszne. Składniki: 150 g margaryny 300 g mąki pszennej 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki mielonego maku 100 g cukru 200 ml mleka 2 szt jajka 250 g wiśni wydrylowanych 100 g cukru 4 łyżki wiśniówki 2 łyżeczki konfitur(...)Mąkę ,proszek i sól przesiać.Dodać mak,cukier i wymieszać. Margarynę rozpuścić.Do mleka wbić jajka i roztrzepać.Do suchych składników dodać mleko z jajkami,letnią margarynę i wymieszać. Ciastem napełnić papilotki do 2/3 wysokości.Z upieczonych babeczek ściąć górę wykroić nożykiem w środku dziurkę na wiśnie.Do środka każdej babeczki dajemy łyżeczkę wiśni,przykryć ściętą górą i oprószyć cukrem
Ala piecze i gotujeWitamy Was w te świąteczne, ciepłe popołudnie. Święta dla każdego z nas to czas rodzinnych spotkań, oczekiwanego cały rok pysznego jedzenia, życzeń, pięknie ozdobionych drzewek i jeszcze raz... jedzenia! U nas na stole dziś królują słodkości. Dlatego nie przedłużając zapraszamy Was na przepyszny klasyczny, trochę ekstrawagancki sernik z całymi gruszkami! Inspiracją był sernik z tego bloga. Składniki na spód(...)pół szklanki cukru pudru garść zmielonych migdałów (nie na mąkę, ale bardzo drobno) 2/3 kostki masła w temp. pokojowej Przygotowanie Wszystkie składniki wrzucamy do miski i zagniatamy kruche ciasto. Wykładamy tortownicę papierem do pieczenia, a następnie wykładamy ciasto na spód (możemy rozwałkować, albo ugnieść palcami po kawałku). Robimy dziurki widelcem na całej powierzchni ciasta, wkładamy do piekarnika nagrzanego
Symfonia Smakówlektury wydawanej przez Wydawnictwo Ferria o zdrowym odżywianiu, świadomym odchudzaniu i poradach dietetycznych. Magdalena Makarowska jest również autorem "Schudnij pysznie jesienią i zimą", "Schudnij pysznie wiosną i latem", "Jedz pysznie, chudnij cudnie" i wielu innych pozycji, do których dołącza teraz "Dojrzała i szczupła" . W "Dojrzałej i szczupłej" możemy znaleźć zasady wyszczuplającej diety dla pań w kwiecie wieku, sześciotygodniowy program odnowy(...)listą zakupów, co wiele ułatwia; - życie po diecie, czyli tak zwaną stabilizację. Nowe zasady, nowe produkty włączone do diety i nowe przepisy,w tym także zdrowe słodkości jak np. ciasto czekoladowe z kokosem i owocami czy lekki serniczek z limonką :) Podsumowując Uważam, że książka Magdaleny Makarowskiej "Dojrzała i szczupła" jest godną uwagi pozycją do zapoznania się. Szczególnie namawiam
Zdrowie na języku :PSernik z musem truskawkowym przygotowany z sera z jogurtów greckich. Doskonały pod każdym względem - robiłam go wielokrotnie z różnymi owocami i zawsze jest to rozkosz
Kuchnia bezglutenowaPostanowiłam, że dziś będę kontynuowała temat masła orzechowego. Jakiś czas temu upiekłam wspaniałe ciasteczka, które zachwyciły mnie swoim smakiem. Są to ciasteczka z dodatkiem masła orzechowego
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku