mojprzepisna.pl | Czekoladowa tarta z malinami bez pieczenia Prosta tarta do wykonania w 20 min plus chłodzenie. Mocno czekoladowa, mało słodka, bezproblemowa. Ja wykonałam wersję ekspresową, bo
moj przepis naKolejny pyszny chleb.Bo chleba nigdy dość. Składniki -1 kg pszennej mąki razowej -2 łyżeczki soli -40 g drożdży -2 łyżeczki miodu -600 ml ciepłej wody -2 łyżki oleju słonecznikowego -2 łyżki mleka z oliwą do posmarowania chleba -Ziołowo mi! od Ziarenkowo do posypania oraz pół szklanki do chleba Do dużej miski przesiać mąkę z solą. Drożdże utrzeć z miodem(...)ciepłej wody. Odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. Do mąki dodać przygotowane drożdże , olej i resztę wody. Wyrobić elastyczne ciasto. Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Ja stawiam obok grzejnika. Następnie dosypać ziarna, ponownie zagnieść i uformować bochenki. Posmarować mlekiem i oliwą, posypać ziarnami. Odstawić na pół godziny do ponownego wyrośnięcia. Piec do godziny w 200 stopniach. Trudno
Z Kuchni Do Kuchnicałą ofertą firmy zapraszam tutaj - klik . Kolejny czarodziejski słoiczek, którego mogłam spróbować to truskawella - czy może być coś lepszego od polskich truskawek zanurzonych w czekoladzie? Okazały się tak pyszne, że mogłabym je wyjeść łyżeczką ze słoiczka, ale plan był inny, wykorzystać je do kruchych maślano razowych ciasteczek. Jeszcze tylko zwrócę Waszą uwagę na skład i przechodzę do przepisu. Skład: truskawki(...)masła 1/2 szklanki płatków owsianych 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki brązowego cukru 2 1/2 szklanki mąki razowej (u mnie tym razem żytnia) truskawella Z podanych składników zagniatamy ciasto, jeśli będzie się kleiło do rąk podsypujemy jeszcze trochę maki. Rozwałkowujemy na grubość ok 3 mm. Wycinamy kółka (ja użyłam do tego kieliszka) w połowie naszych kółek wycinamy mniejsze kółka
Cynamonowe szczęścieKochani ostatnio w kuchni Lidla odbyły się warsztaty, której główną tematyką były przetwory. Warsztaty prowadził Paweł Małecki, który jest nie tylko świetnym cukiernikiem ale i mentorem
Niezły MłynekPyszny chleb z dużą ilością ziaren pieczony z mąki krupczatki. Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki Składniki na 2 bochenki : 1 kg mąki krupczatki (nie próbowałam z inną mąką) 6 łyżek siemienia lnianego 6 łyżek łuskanego słonecznika 1 szklanka otrąb pszennych lub żytnich 3 łyżki sezamu 2 łyżki pestek dyni 1,5 łyżki soli 5 łyżek cukru(...)świeżych drożdży 1 litr wody Wykonanie : Mąkę, ziarna, sól, cukier i pokruszone drożdże wymieszać dokładnie. Zalać ciepłą wodą i wyrobić ciasto (ciasto będzie bardzo luźne, ale takie ma być). Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Wyrobić ponownie, ja po prostu mocno rozmieszałam (dalej ciasto będzie luźne) i przełożyć do natłuszczonych foremek keksowych (wymiary "dolne" mojej keks
cucinarePowiem szczerze, że nie wiem skąd mam ten przepis, a jest on już z nami ładnych parę lat. Najczęściej szarlotkę przygotowuję w sytuacji
Rozpustne gotowanieWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Sezonowe truskawki coraz częściej zaglądają na nasz stół. Ja zajadam je codziennie np. dodaje je do owsianki, koktajli lub
Marta GotujeMój laptop w dalszym ciągu znajduje się w stanie śpiączki i gdyby nie fakt, że musiałam wracać do domu z bólem zęba przez kolejny tydzień nie
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćupieczeniu babki żółtkowej pozostało mi strasznie dużo białek, z których dziś upiekłam pyszne kokosanki. Przepis jest banalnie prosty, jedynie podczas pieczenia trzeba uważać, gdyż bardzo szybko się rumienią. Składniki: 10 białek (normalnie od 3 do 5 białek ) 3/4 szklanki cukru pudru ( przy mniejszej ilości białek - mniej cukru ) 1 opakowanie budyniu śmietankowego 150 g wiórek kokosowych ( dwa małe opakowania(...)sztywna pianę dodając porcjami cukier. Miksując, wsypuję proszek budyniowy i wiórki kokosowe. Piekarnik rozgrzewam do temperatury 180'C . Blachę wykładam papierem do pieczenia i kładę łyżeczką niewielkie porcje ciasta. Wstawiam do piekarnika na 12-15 minut uważając by nie spalić kokosanek. www.comfortfood.pl Biorę udział w Rozdaniu u Marty z bloga http://magicznezyciemarty.blogspot.com/2013/09/rozdanie-u-marty-ciasteczkowy-potwor-1.html
Ciasteczkowy PotwórPyszne i uwielbiane naleśniki. Tym razem zrobiłam je na mleczku kokosowym. Wyszły bardzo delikatne. Podałam je z dżemem truskawkowym . składniki: 600 ml mleczka kokosowego 1/2 szklanki wody 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 1 małe jajko 2 łyżki cukru 1 łyżka oleju Rapso 1 łyżka wiórek kokosowych Kresto oraz olej Rapso do smażenia Mleczko kokosowe(...)wodę zmiksować z mąką, jajkiem i cukrem. Dodać wiórki kokosowe i olej. Ponownie zmiksować. Rozgrzać patelnię. Na rozgrzaną patelnię nalewać porcję ciasta i smażyć złociste naleśniki. Gotowe naleśniki podawać z dowolnymi dodatkami, u mnie domowy dżem truskawkowy. Z podanych składników wyszło mi 9 cienkich naleśników
Monia miesza i gotujeWczoraj oprócz pączków z mojego przepisu skusiłam się na Bomboloni- czyli włoskie pączki wypełnione kremem patissiere. Szczerze powiedziawszy bardziej skusił mnie krem niż same ciasto pączkowe. Jak dla mnie w smaku przypomina budyń, jednak jest bardziej kremowy i delikatniejszy. Podstawowy przepis na ten krem nie przewiduje dodatku kawy. Ja jednak delikatnie go zmodyfikowałam i pokusiłam się(...)razu przypadł mi do gustu, ciężko było go nie wyjadać;) Według mnie krem nadaje się nie tylko do pączków ale także do nadziania malutkich kruchych babeczek czy też pysznych tart. Serdecznie polecam;) Składniki: 6 żółtek 450 ml mleka 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 125 g cukru 50 g mąki pszennej Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek
Krakowskie smaki Anidodatkowo będę je spędzać we własnym mieszkaniu, wiec jeszcze fajniej :) Dlatego niebawem na blogu zaczną pojawiać się świąteczne przepisy, a dziś, w moje urodziny przygotowałam dla Was przepis na pyszne ciasteczka ze słonecznikiem, które nadają się na drugie śniadanie czy podwieczorek, mają świąteczny aromat i smak, a to za sprawą przyprawy korzennej i żurawiny. Częstujcie się! :) Składniki : 200 g masła(...)miski wrzucamy miękkie masło, dodajemy cukier i ucieramy. Następnie dodajemy - ciągle ucierając - kolejno po jednym jajku. Gdy masa się połączy dolewamy miodu i dosypujemy przyprawę korzenną. Z gotowego ciasta za pomocą dwóch łyżeczek tworzymy małe kulki, które układamy w lekkich odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie lekko je spłaszczamy, smarujemy roztrzepanym masłem i posypujemy pestkami słonecznika. Wierzch
Słodkie Przyjemnościpytajcie (wyrwałam kartkę już jakiś czas temu...). Sobie autorstwa nie przypisuję, choć ciacha zmodyfikowałam na własne potrzeby, zamieniłam mąkę pszenną na orkiszową i zamiast cukru dałam ksylitol. Kolejne pyszne, kruche ciacha skradły nasze podniebienia. Podane było iż wychodzi z przepisu 20 sztuk, więc automatycznie podwoiłam ilości... wyszło mi 80... :-) Ale to dobrze bo inaczej nawet bym nie spróbowała... Składniki: - 270g(...)żółtka - 110g mielonego ksylitolu (lub cukru pudru) - 4 łyżki suchego maku Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i przy użyciu haka mieszamy do połączenia składników. Można również zagnieść ciasto energicznie dłońmi. Gładkie, jednolite ciasto dzielimy na pół, formujemy 2 kule, spłaszczamy, zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy na kilka minut w lodówce lub zamrażarce. Ja nie chłodziłam zbyt długo, ok.15
Smaczne ZdrowePyszne kotleciki mielone wywodzące się z kuchni bułgarskiej. Tutaj wersja nieco odbiegająca od oryginału:) Podałam je z sosem tzatziki . Składniki: 250 g mielonej wołowiny 250 g mielonej wieprzowiny 2 ząbki czosnku 1 mała cebulka 2 łyżki siekanej natki pietruszki 1/4 szklanki wody 1/2 łyżki soli pieprz mielona ostra papryka pieprz cayenne cząber olej Sposób wykonania: 1. Cebulkę siekamy, czosnek miażdżymy(...)gatunki mięsa mieszamy, dodajemy czosnek, cebulę, wodę, siekaną natkę pietruszki, sól, pieprz, mieloną paprykę, pieprz cayenne i cząber. Wyrabiamy ciasto. Schładzamy w lodówce. 3. Z mięsa formułujemy podłużne kotleciki (można ręce wymoczyć w zimnej wodzie - będzie je łatwiej uformować). 4. Patelnię grillową smarujemy olejem i obsmażamy z każdej strony. 5. Podajemy wedle uznania, u mnie z sosem tzatziki . Smacznego!!! Źródło
Kuchnia domowa Aniwadze ok. 60 g każda 325 ml mleka 35 g masła 2 duże żółtka 500 g białej mąki pszennej 75 g cukru (użyłam ok 25 g, i też były pyszne) 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżeczka soli 2 i 1/2 łyżeczki drożdży instant skórka otarta z 1/2 cytryny ewentualnie dodatkowe 15-30 g białej mąki pszennej 1 małe jajko ubite(...)masła. Letnie mleko mieszamy z żółtkami. W dużej misce mieszamy mąkę z cukrem, solą, cukrem waniliowym, suszonymi drożdżami i skórką cytrynową. Do suchych składników dodajemy płynne i wyrabiamy drożdżowe ciasto aż będzie lśniące, gładkie i elastyczne. Jeśli jest zbyt luźne pod koniec wyrabiania dodajemy dodatkowe 15-30 g mąki. Ciasto możemy wyrobić ręcznie, w mikserze z hakiem do ciasta drożdżowego
Stare Gary