pyszne ciasto - 17418 przepisów (strona:800/1162)

Portugalskie Pao de Deus - boskie bułeczki kokosowe 231

tłoczony na zimno!) i to już prawdziwa petarda kokosowa. Dodatkowo mąkę pszenną zastąpiłam mąką orkiszową. Do bułeczek można wykorzystać sezonowe owoce, są jeszcze smaczniejsze. W tej wersji mogą stanowić pyszne drugie śniadanie dla naszych milusińskich. Prostota i nieskomplikowane wykonanie, a jaki smak! Warto się skusić! Przepis dodaję do akcji "Zdrowsza drożdżówka". Składniki na 12 sztuk: 320 g mąki orkiszowej jasnej(...)mnie maliny Wykonanie: mleko podgrzać w garnuszku. Dodać olej kokosowy, by się rozpuścił  do misy robota odważyć mąkę, dodać resztę składników i zagnieść hakiem  jednolite, gładkie ciasto. Może się lekko lepić. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości 100 g wiórków kokosowych wymieszać z rozbełtami jajkami i cukrem. Odstawić wyrośnięte ciasto odgazować uderzając pięścią

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
pyszny sernik z gruszkami... 190

dodać budyń, kaszkę manną, ser z wiaderka i krótko połączyć składniki tortownica 24 cm, wysmarowana tłuszczem i obsypana tartą bułką - ciasto przyklepać do dna blaszki, wylać masę serową na ciasto gruszki delikatnie bez wciskania ułożyć na masie serowej skórką do góry piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół - sernik piec około 60 minut do ścięcia się masy serowej(...)utrzeć ze śmietaną gęstą w odpowiedniej ilości na dość gęsty lukier i polać po serniku i posypać kolorową posypką, zostawić do zastygnięcia w lodówce - sernik jest po prostu obłędnie pyszny i warty upieczenia..............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Trortilla z serkiem wiejskim 187

Składniki: tortilla: 1 szklanki mąki mniej niż pół szklanki gorącej wody łyżka masła sól nadzienie: serek wiejski 2 rzodkiewki ogórek pół pomidora pierz Tortilla: Mieszamy ze sobą składniki, ugniatamy ciasto, formujemy kulki i rozwałkujemy je na cienkie placki. Tutaj wielkość i grubość tak na prawdę zależy od Was, robicie według Waszego uznania. Na suchą i nagrzaną patelnie kładziemy jeden placek(...)wiejskim i doprawiłam pieprzem. Pomidora pokroiłam w półplasterki i potem układałam na wierzchu Na gotowy placek dajemy farsz, układamy na nim pomidory, zginamy tortillę na pół i mamy gotowe pyszne, zdrowe śniadanie

Idę coś wszamać
Birthday cake today 189

czyli kruchy i lekki jabłecznik Pyszne lekkie i po czasie :) Urodziny dawno były, zreszta szarlotka też była po czasie. Jednak faktem jest, że była lekka, pyszna lekko słodka lekko kwaskawa i w żadnym bądź razie nie była sucha... Cala zatopiona w krwisto czerwonym truskawkowym sorbecie... Mniam... Więc jak to jest? można lekko i bezglutenowo? bezjajecznie? a jednak bajecznie? :) Mam nadzieję(...)jabłka 1/2 słoika powideł figowych jeśli nie ma śliwkowych lub marmolady różanej 2 łyżki orzechów włoskich (posiekanych bardzo drobno) cukier waniliowy cukier puder do posypania Przygotowanie: Zanim rozpoczniemy przygotowanie ciasta, warto przygotować sobie wszystkie elementy. Wybieramy formę do pieczenia. Ja lubię okrągłą (o. 30 cm śr) bo łatwiej równo się dzielić porcjami. Smarujemy formę oliwą. Obieramy jabłka i kroimy

Lajtkraft food intolerance
Zestawienie przepisów na Święta Wielkanocne 211

Dziś przedstawiam zestawienie moich najsmaczniejszych przepisów, które z pewnością urozmaicą świąteczny stół. Zapraszam! Mazurek różano-kawowy Sernik marmurkowy z Nutellą Pyszna sałatka jajeczna Sernik chałwowy Najłatwiejszy mazurek z kajmakiem i czekoladą Miodowe udka z kaczki Sałatka jajeczna z paluszkami krabowymi Moje ulubione marynowane jajka w majonezie na łódeczkach z cykorii Mazurek podwójnie różany z białą czekoladą i prażonymi migdałami. Przepis(...)nadziewane z sałatką z łososia Mazurek z wiśniami i czekoladą Babka z advocatem Pieczona karkówka w imbirze, anyżu i miodzie Podwójnie lukrowana babka kawowa Jajka herbaciane nadziewane guacamole Anielskie ciasto czekoladowe z polewą i prażonymi orzechami Babka drożdżowa z powidłami Anielskie ciasto z sosem truskawkowym Miodowo-musztardowe udka kacze z gruszkami Świąteczna kaczka pieczona z sosem wiśniowym z winem Porto

karmelowy
Pierogi drożdżowe z kaszą gryczaną i serem 206

Pierożki drożdżowe pyszne na ciepło jak i na zimno, polecam. Składniki: 500 g mąki 200 ml mleka 40 g drożdży 1 jajko 3 łyżki oleju 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli  farsz szklanka kaszy gryczanej 300 g sera białego 1 cebula olej do smażenia sól, pieprz dodatkowo jajko do posmarowania Wykonanie: Mleko podgrzać by było letnie. Do miski wrzucamy(...)łyżki mąki. Odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. P o tym czasie dodajemy pozostałe składniki, mieszamy. Gdy wszystko ładnie się połączy, przekładamy na blat posypany mąką i zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i ładnie odchodziło od rąk. Ciasto przykrywamy i odkładamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia. Kaszę ugotować na sypko w osolonej wodzie. Cebulę pokroić

magiczna kuchnia Kasi
Ciasteczka z kleiku ryżowego z powidłami śliwkowymi 204

Bardzo łatwe, szybkie i pyszne ciastka z kleiku ryżowego z dżemem, marmoladą, lub, tak jak u mnie, z powidłami śliwkowymi - jak lubicie najbardziej :) Pewnie pamiętacie te ciasteczka ze swojego dzieciństwa -  znane już w czasach naszych Babć - teraz można zrobić je z pociechami na Dzień Babci i Dziadka - takie są prościutkie :) SKŁADNIKI (na około 45-50 ciasteczek) 160 g kleiku(...)kokosowych 3 jajka  kostka miękkiego masła (200g) powidła śliwkowe PRZYGOTOWANIE Na stolnicy mieszamy kleik z proszkiem, cukrem i wiórkami. Wbijamy jajka i dodajemy pokrojone masło. Dużym nożem siekamy ciasto do połączenia składników. Następnie zagniatamy ciasto ręcznie. Formujemy z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy w palcach i kciukiem robimy dołek. Układamy ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

Moje Kuchenne Rewelacje
FAWORKI, CHRUST 214

FAWORKI, CHRUST Pyszne, chrupiące, rozpływające się w ustach faworki, chruściki - w rożnych rejonach kraju maja one inna nazwę. Idealne w trakcie karnawału. Są troszkę pracochłonne, ale przy zaangażowaniu całej rodzinki można szybko się z nimi uwinąć, a efekt wynagrodzi nam prace jaka w nie włożyliśmy.  Składniki: 3 szkl. mąki 6 żółtek 7 łyżek śmietany 2 łyżki spirytusu(...)olej, smalec) Przygotowanie: 1. Do miski przesiewamy mąkę . 2. Dodajemy do niej żółtka, śmietanę, cukier i sol, ocet lub spirytus. 3. Wyrabiamy cisto (cisto ma mieć konsystencje tak jak ciasto na makaron). 4. Przekładamy nasze ciasto na stolnice i zaczynamy je napowietrzać, czyli uderzamy go walkiem do ciasta. Im dłużej będziemy bić tym więcej będziemy mieli pęcherzyków w środku

Kulinarnie z Polką na Kresach
Paszteciki krucho- drożdżowe z nadzieniem pizza gyros 169

Pyszne, kruche paszteciki ! Składniki: 20 dag mąki 12 dag margaryny 3 dag drożdży ½ łyżeczki cukru 4 łyżki mleka sól do smaku 1 jajko papier do pieczenia Składniki na nadzienie: 1 puszka kukurydzy 1 filet z kurczaka 25 dag pieczarek 1 cebula biała 1 czerwona papryka 15 dag żółtego sera 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa tłuszcz do smażenia Wykonanie nadzienia: Pieczarki(...)cebulą i oczyszczaną papryką. Dodać pokrojone mięso, przyprawę do gyrosa , przełożyć na patelnię i podsmażyć na tłuszczu. Nadzienie przestudzić, wsypać odsączoną kukurydzę, pokrojony drobno ser i dokładnie wymieszać. Wykonanie ciasta: Mąkę posiekać z margaryną, dodać drożdże utarte z cukrem i mlekiem, posolić do smaku i wyrobić ciasto. Następnie rozwałkować, nałożyć nadzienie, zwinąć w rulon, pokroić w grube plastry i ułożyć

Tradycyjna Kuchnia
Pierniki, pierniczki na ostatnią chwilę 145

ciasta wraz z sodą rozpuszczoną w wodzie. Całość dokładnie zagniatamy ręką. Ciasto owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Ja zostawiłam na całą noc. Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 3-4mm. Wycinamy pierniczki o różnych kształtach. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika : 180 °C Czas pieczenia(...)pierniki dopiero po całkowitym ostygnięciu, możemy to zrobić w kolejnym dniu. Mi w wycinaniu pierników, jak i lukrowaniu pomagała córeczka, wspólnie też ozdobiłyśmy pierniki różnokolorowymi posypkami. Źródło przepisu: Izioni pyszne smaki + modyfikacje

Kuchnia co dnia
Drożdżówki z budyniem i suszonymi owocami i kruszonką 145

Pyszne drożdżówki z budyniem z dodatkiem suszonych owoców nadają się idealne na sniadanie lub do pracy. Przepis podpatrzony tu jednak nie miałam już ochoty ani czasu na robienie samodzielnie budyniu więc wykorzystałam opakowanie gotowego, jednak na przyszłość zrobię więcej budyniu bo ja drożdżówki lubię z dużą jego ilością. Składniki na drożdżówki 550 g mąki 25 g drożdży 325 ml mleka(...)duże jajko 100 g masła lub margaryny 3 łyżki cukru pół łyżeczki soli 1 budyń waniliowy mieszanka kandyzowanych owoców (opcjonalnie) 1 jako roztrzepane do posmarowania bułeczek Jak przy każdym cieście drożdżowym zaczynam od zaczynu, drożdże rozpuszczam w 1/2 szklance ciepłego mleka dodaje po łyżeczce cukru i mąki, mieszam, przykrywam ściereczką i odstawiam aż się ruszą

Piekielna Kuchnia Pati
Placuszki dyniowo-jogurtowe ( pancakes ) 218

Propozycja w sam raz na leniwie sobotnio-niedzielne poranki. Proste składniki + szybkie wykonanie = pyszny efekt. Lubimy dynię zarówno w słodkiej jak i wytrawnej postaci. W placuszkach jej smak nie jest dominujący, natomiast jej dodatek powoduje, że są one miękkie, wilgotne i puszyste w środku. Proporcja na 4 bardzo głodne osoby ( ok 18 sztuk ) - 1 szklanka* jogurtu naturalnego - 1 szklanka(...)szklanki cukru - szczypta soli * szklanka o pojemności 250 ml Do miski przełożyć jogurt, puree dyniowe, olej i jajka - roztrzepać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i szczyptę soli. Wymieszać - ciasto ma konsystencję gęstej śmietany. Patelnię mocno rozgrzać, nakładać po 2 łyżki ciasta na suchą patelnię zachowując odstępy między placuszkami. Zmniejszyć moc ognia o połowę. Jak na powierzchni placuszków zaczynają pojawiać

kawawszklance
Cukiniowe muffinki z jagodami goji 154

Muffinki z warzywnym dodatkiem? Czemu nie! Szczególnie, kiedy efekt jest pyszny! Troszkę bałam się smaku cukinii w gotowym wypieku, zupełnie niepotrzebnie, bo rezultat był absolutnie wspaniały! Z waniliowym cukrem pudrem? Mniam! Jagody goji smakują jak rodzynki, nadając całości fajnej tekstury. Składniki: 1 szklanka startej cukinii 1 szklanka wiórków kokosowych 1/2 szklanki brązowego cukru 1 łyżeczka sody 1/3 szklanki oleju(...)składniki wymieszać w sporej misce (czyli mąkę, cukier, sodę, wiórki). Mokre składniki (cukinię, olej, mleko, ekstrakt) wymieszać osobno. Mokre składniki dodać do suchych, wymieszać łyżką, niezbyt długo i dokładnie. Ciastem napełnić foremki muffinkowe do 3/4 wysokości (mogą być silikonowe lub klasyczne, wyłożone papierowymi papilotkami). Piec w 180'C około 20 minut, do suchego patyczka. Gotowe można polukrować, polać czekoladą

Cakes By Kejt
Śnadaniowy naleśnik bananowy z czekoladą 138

Pyszne, bardzo sycące śniadanko. Ostatnio moim ulubionym połączeniem jest smak banana i czekolady - niby nic nowego, a można wyczarować cuda :) Mój naleśnik miał kształt serduszka, dzięki uroczym foremkom, które Mama kupiła mi w Biedronce ;) Z poniższego przepisu wychodzą dwa grube naleśniki i trzy małe krążki. Przepis podpatrzony w internecie :) Składniki : 2 banany 2 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)żytniej 2 łyżki jogurtu naturalnego 4 kostki gorzkiej czekolady, posiekanej  Rozgrzać patelnię. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Jeśli używamy foremek silikonowych ich brzegi należy posmarować olejem lub masłem, aby ciasto nie przykleiło się. Foremki kładziemy na patelni (jeśli nie jest teflonowa to należy smażyć na dowolnym tłuszczu) wylewamy ciasto, aż do ich brzegów i wyrównujemy. Zmniejszamy ognień i smażymy

Chocolate Muffin Blog
Muffinki z borówkami + film 154

Wyśmienite, klasyczne i puszyste muffinki z borówkami to idealny pomysł na letni deser dla dzieci a także pyszny smakołyk do kawy dla dorosłych. Przygotowuje się je w ekspresowym tempie i równie szybko znikają ze stołu. składniki na 12 sztuk 300 g borówek 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 16 g cukru waniliowego 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta(...)wsypujemy cukier a także cukier waniliowy i całość rozkłócamy trzepaczką. Następnie wsypujemy przesianą mąkę, szczyptę soli oraz proszek do pieczenia i wszystkie składniki ze sobą łączymy ( niezbyt dokładnie ). Do ciasta wrzucamy opłukane i osuszone borówki i delikatnie łączymy je z  ciastem. Wyłożoną papilotkami formę na muffinki napełniamy ciastem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st C. około

Smakowite Dania
Ciasteczka chałwowe 208

Czytając przepis na te ciasteczka już miałam w ustach ich smak - bardzo słodki, bardzo sezamowy, bardzo… no właśnie. Bardzo. Jednak kiedy je upiekłam okazały się bardzo, ale pyszne! Absolutnie nie przedobrzone, kruchutkie, z delikatnym posmakiem chałwy w tle. Chałwożercom i nie tylko polecają się! Tym oto przepisem wygrałam konkurs zorganizowany przez Matyldę, autorkę bloga “Smak na Wspak”. Składniki: 100g miękkiego(...)Przygotowanie: Chałwę pokruszyć do miski, dodać cukier puder i masło, zmiksować na puszystą masę. Dodać jajko i wodę, zmiksować. Do masy przesiać mąkę z sodą, zmiksować na dość gęste ciasto. Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, każde ciasteczko lekko spłaszczać. Smarować białkiem i posypać sezamem. Piec w 160 stopniach około

Cakes By Kejt
Nalewka wiśniowa 210

Sezon na wiśnie w pełni. Trzeba więc zrobić przetwory na zimę.   Dzisiaj    krótko o tym, jak zamknąć lato w słoiku.  Zapraszam na pyszną, aromatyczną, zdrową, rozgrzewającą nalewkę wiśniową. Składniki: 1 kg wiśni 0,5 kg cukru 0,5 litra spirytusu Wykonanie: Wiśnie drylujemy, wkładamy do dużego słoja, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 24 godziny(...)litra. W każdym z nich umieszczam 0,5 kg wiśni i 0,25 kg cukru, szklankę spirytusu. Po 2 miesiącach wiśnie odsączamy. Można je przeznaczyć jako dodatek do ciast i deserów. Trzymamy je wówczas w lodówce. Nalewkę filtrujemy przez gazę, przelewamy do butelek i odstawiamy na kolejne 3 miesiące. Ćwiczymy silną wolę. Ciągle ćwiczymy. Ciągle... Można skosztować :) Nalewka z biegiem

Smak mojego domu
Chleb polski na zakwasie 232

dawno już nie piekliśmy chleba. Zatęskniliśmy za domowym pieczywem. Zapomnieliśmy już jak piękny unosi się zapach w całym domu kiedy pieczywo piecze się w piekarniku!  Pyszny chleb! Chrupiąca skórka i mięsisty miąższ idealnie współgrały ze świeżym masłem i jeszcze ciepłą domową konfiturą truskawkową! Niebo! Idealne rozpoczęcie dnia! Przepis na chleb znaleziony na Moje Wypieki , w oryginale od Tatter . Składniki(...)cukru trzcinowego), 1 płaska łyżka soli, 300 g letniej wody,  opcjonalnie - 1/4 - 1/2 łyżeczki suchych drożdży Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce, a następnie wyrobić elastyczne i gładkie ciasto - wyrabialiśmy przy pomocy robota przez około 7-10 minut na średniej mocy. Kiedy ciasto jest już wyrobione przykrywamy je szczelnie folią spożywczą i odkładamy w ciepłe miejsce

Plate of Joy
Żabie udka z kurczaka 400

Claudii, ale głowy nie dam. Z oryginalnego przepisu niewiele zostało, bo modyfikowałam go przez ten czas,szukając własnego smaku.  Robię je od tamtej pory dość często, bo jest pyszne i łatwe w wykonaniu. Co więcej, sprawdziło się rewelacyjnie na imprezy, ponieważ na zimno smakuje równie dobrze. I na przyjęcie dla dzieci, bo małe, apetyczne kawałki panierowanego kurczaka można wziąć(...)czerwonego "Delikatu", 2 łyżki sosu sojowego, 4 łyżki śmietany, świeżo mielony pieprz czarny) 1 jajko 3 łyżki wody gazowanej 2 łyżki mąki ziemniaczanej mąka pszenna (tyle, żeby zagęścić ciasto) szczypta soli 3/4 szklanki oliwy lub oleju do smażenia Pierś kurczaka kroję na "żabie udka", jakby trójkątne, długie kawałki; na jednym końcu-podstawie szersze na ok. 2 cm, a na drugim

Kuchnia Prezydentowej
Chleb musztardowo-miodowy 165

minut, niech zacznie rosnąć. W międzyczasie do dużej miski wrzucamy całą resztę składników. Jak zaczyn wyrośnie to dodajemy go do reszty i całość mieszamy w misce przez 20 minut (ciasto będzie dość rzadkie). Potem przykrywamy ściereczka i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po godzinie przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (najlepiej zmoczyć przy tym dłonie) i ponownie przykrywamy(...)program podstawowy, odpalamy i wychodzimy na taras z piwem w dłoni. Mamy ponad trzy godziny pracy automatu więc warto się wyposażyć w więcej niż jedno piwo :) Chlebek wyszedł naprawdę pyszny. W sumie dość słodki, ale nie za słodki. I z wyraźnie - ale tak właśnie akuratnie z umiarem - wyczuwalną musztardą. A kulki gorczycy cudownie chrupały w zębach. --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać

Marder&Marder Manufacture
Chleb na zakwasie z czosnkiem niedźwiedzim 219

Pyszny domowy chlebek na zakwasie z dodatkiem jednej z moich ulubionych przyprawy-czosnku niedźwiedziego. Chlebek fajnie wygląda i świetnie smakuje. Chlebek zrobiony z mąki ekologicznej Młyn Kopytowa. składniki: 150 g aktywnego zakwasu 200 g mąki pszennej graham typ 1850 Młyn Kopytowa 250 g mąki pszennej chlebowej typ 750 Młyn Kopytowa 300 ml letniej wody 1/2 szklanki słonecznika 3 łyżki czosnku(...)łyżki oleju W jednej misce wymieszać obie mąki ze solą. W drugiej misce wymieszać zakwas, wodę, olej oraz czosnek niedźwiedzi i ziarna słonecznika. Połączyć zawartość obu misek i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 2-3 godziny w ciepłe miejsce. Potem ciasto wymieszać i przełożyć do keksówki o wymiarach 30x10. Ostawić do wyrośnięcia na 2-3 godziny. Wstawić do piekarnika

Monia miesza i gotuje
Chleb z niespodzianką 175

Chrupiąca skórka i pyszny miąższ. To definicja chleba pieczonego w domu. Chleb z niespodzianką właśnie taki jest. Składniki 300 g mąki pszennej 200 g mąki gryczanej 1 łyżeczka soli 8 g drożdży instant 320 ml ciepłej wody 1 szklanka gorącej wody 10 suszonych fig 100 g orzechów włoskich 1 łyżka syropu klonowego Figi namaczamy w szklance gorącej wody. Zostawiamy(...)Dodajemy suche drożdże i sól. Figi odsączamy i kroimy w kostkę. Orzechy tłuczemy na mniejsze kawałki. Figi i orzechy dodajemy do suchych składników. Dolewamy 320 ml wody i zagniatamy ciasto. Powinno być elastyczne i łatwo odchodzić od rąk. Przykrywamy ściereczką i ostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie piekarnik nagrzewamy na 220 stopni. Do piekarnika wstawiamy puste

My Chcemy Jeść
Chleb pszenny z Bourke Street Bakery 154

chleby, które chce upiec. Na pierwszy ogień poszedł chleb z Bourke Street Bakery. Przepis znaleziony na blogu  Trufli . Chleb jest wspaniały. Ten smak, ten zapach, ta skórka :) Coś pysznego! Składniki: 405 g zakwasu pszennego, 765 g mąki pszennej chlebowej,  1/3 łyżeczki drożdży instant, 400 ml wody, 1 łyżka soli morskiej W misce umieszczamy zakwas, wodę i drożdże - wszystko(...)posypujemy solą i miksujemy na wolnym biegu przez 1 minutę, następnie zwiększamy na średni-mocny bieg i miksujemy jeszcze kolejne 6 minut. Miskę należy posmarować olejem, włożyć do niej ciasto, przykryć folią i odstawić  na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto należy lekko odgazować na lekko omączonym blacie - ciasto delikatnie rozpłaszczamy na prostokąt, złożyć na trzy jak list, obrócić

Plate of Joy
Maślane bułeczki 148

Pyszne maślane bułeczki które chodziły za mną już bardzo długo. A tak w szczególności od zeszłego piątku kiedy to mój narzeczony zakupił je na śniadanie. Przepis pochodzi z jednej z moich ulubionych stronek z wypiekami, tyle, że u mnie bez rodzynek. Serdecznie polecam;) Składniki : 0.5 kg mąki 75 gram masła 250 ml mleka 40 gram świeżych drożdży  pół łyżeczki(...)garnuszku, dolać mleko i podgrzać do około 37 stopni. Odlać trochę masła z mlekiem i rozpuścić w tym drożdże. Następnie wymieszać je z mąką, solą, cukrem i wyrobić ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia. Uformować bułeczki i ponownie pozostawić do wyrośnięcia. Posmarować roztrzepanym białkiem. Piec 10 minut w temperaturze 220 stopni z termoobiegiem.  Podane składniki na około 13 bułeczek Przepis pochodzi

Krakowskie smaki Ani
TU i TAM nr 15. Mój ciemny typ. Pumpernikiel. I cudowna konfitura. 181

Wyrobić chwilę, uformować wałek i włożyć do formy metalowej wysmarowanej olejem i wysypanej mąką. Przykryć i odstawić jeszcze na ok. 20 minut.  Piekarnik rozgrzać do 150°C. Wierzch ciasta chlebowego zwilżyć wodą, formę szczelnie przykryć z góry folią aluminiową i piec na pierwszym poziomie od dołu około 8 godzin w temp 125 – 150°C (najlepiej przez noc). Ustawienie odpowiedniej(...)godzinę aż do wystygnięcia. Ostudzony szczelnie zawinąć w folię aluminiową, a potem torbę foliową – schłodzić (może być w lodówce), a kroić i jeść najlepiej po 1-2 dniach. Pyszny, aromatyczny – absolutnie wspaniały!!! Pumpernikiel możemy przetrzymywać szczelnie zamknięty w chłodnym miejscu miesiącami.  KONFITURA Z POMARAŃCZY I CEBULI Z CHILI  /cytuję za Tessą Capponi-Borawską/  20 dag cebuli

KUCHARNIA
Chlebek dyniowo-marchewkowy 174

ostatni miesiąc miałam bardzo mało czasu na takie przyjemności. Jednakże czas to zmienić! Nowe mieszkanie, nowa kuchnia, nowe sprzęty kuchenne! Pełnia szczęścia :) Z początkiem listopada, chcę Was zaprosić na pyszny, jesienny chlebek dyniowo marchewkowy. Jeżeli wolicie, żeby  był mniej miękki, zamiast puree z dyni, możecie dodać startą dynie. Częstujcie się :)" Składniki : 300 g mąki 100 g masła(...)jajku - nadal miksując. Do tak przygotowanej masy dorzucamy puree z dyni i mąkę wymieszaną  z proszkiem do pieczenia. Mieszamy, następnie wrzucamy startą marchewkę i orzechy włoskie. Gotowe ciasto przekładamy do podłużnej formy (keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 60 minut - do suchego patyczka. Studzimy w formie po wcześniejszym wyjęciu

Słodkie Przyjemności
Pączusie bez drożdży 193

Mimo, że do karnawału daleko, miałam ostatnio ochotę na pączki, a że nie przepadam za tymi drożdżowymi, postanowiłam zrobić coś na kształt smażonych racuszków. Wyszły pyszne, mięciutkie i co najważniejsze lekkie - można zjeść ich kilka i nadal czuć się lekko. Po upieczeniu wystarczy cukier puder ale oczywiście można przygotować lukier. Zapraszam na Pączusie bez drożdży!" Składniki : 2 jajka(...)mieszamy. Następnie dolewamy ekstrakt waniliowy, dodajemy cukier, sodę i proszek do pieczenia - łączymy. Ostatnim krokiem jest dodanie mąki - masa powinna być klejąca, powinno dać się uformować lejącą się kulkę - ciasto powinno przypominać konsystencją ciasto na lane kluski - nie powinno być zbyt ciężkie. Łyżkami nabieramy masę, tworząc niewielkie kulki i wrzucamy na tłuszcz rozgrzany do 170`C - nie większej. Smażymy

Słodkie Przyjemności
Chleb wieloziarnisty 162

teraz tyle do zrobienia, a tu trzeba zacząć przygotowywać świąteczne menu. Oprócz tradycyjnych dań będę musiała też wybrać jaki chleb przygotować, a to będzie bardzo trudne. Jest tyle pysznych chlebów, które już upiekłam a jeszcze tyle czeka przepisów do wypróbowania, że trudno będzie się zdecydować. Jednym z przepisów, które chętnie bym powtórzyła na Święta jest ten przepis na chleb wieloziarnisty(...)ziaren słonecznika 28 g nasion dyni 28 g siemienia lnianego 28 g sezamu 175 g wody Wszystkie składniki wymieszać, przykryć folią i zostawić na 12-16 godzin. Ciasto właściwe: 100 g dojrzałego zakwasu żytniego, 100% hydracji 350 g wody 5 g drożdży instant 680 g mąki chlebowej 10 g soli morskiej namaczanka Zalać zakwas wodą. Wymieszać a następnie dodać drożdże

UgotujmyTo.pl
Chlebek żytni z słonecznikiem 136

Pyszny chlebuś na jeszcze lepsze śniadanko. Nie można dnia zacząć lepiej :D Składniki: 2 szklanki mąki żytniej 720 szklanka mąki pszennej chlebowej 750 łyżeczka cukru 20 g drożdży 1,5 łyżeczki soli 2 łyżki oleju szklanka letniej wody 2 garście słonecznika Wykonanie: Do większej miski przesiać mąkę żytnia i pół mąki pszennej chlebowej. Dodać sól, słonecznik i wymieszać. Resztę mąki(...)pokruszone drożdże, pół szklanki wody i łyżeczkę cukru. Pozostawić pod przykryciem na jakieś 15 min, aż zaczną pracować drożdże. Następnie do naszej miski, dać podrośnięte drożdże i zacząć zagniatać ciasto, stopniowo dodawać wody. Ciasto musi być gęste i nie może być za twarde. Pod koniec dać 2 łyżki oleju bądź stopionego masła. Dokładnie ugnieść, aż będzie odchodzić od ręki (ciasto

Moje pyszne gotowanie
Kajzerki 257

ciasto podzielić na 10 kawałków. Z każdego formować wałek o długości około 30 cm. Zwijać kajzerki. Liska opisuje to tak: Trzymając koniec wałka, zrobić podwójną pętelkę na wałku (z ciasta), zawijając oba końce pod spód. Po prostu trzeba zawiązać wałek na podwójny węzeł i zawinąć końce pod spód :) Gotowe bułeczki układasz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia na pół godziny(...)Liska zawijała swoje kajzerki. Kajzerki zjadaliśmy jeszcze ciepłe. Były pachnące, miękkie i delikatne w środku, a na zewnątrz chrupiące. Ze świeżym zimnym masłem lub domowym dżemem są po prostu pyszne :) Moje bułeczki nie wyszły tak piękne i równe jak u Liski, ale trening czyni mistrza - następnym razem będą równiusieńkie ;) Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasteczka z lentilkami 170

Ciasteczka z lentilkami... Rumiane, maślane ciasteczka. Z kolorowymi drażetkami. Pyszne słodkości nie tylko dla dzieci! Składniki: 375 g mąki pszennej; 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia; 1/4 łyżeczki soli; 220 g miękkiego masła; 3/4 szklanki białego cukru; 2 jaja; 100 g lentilek. Sposób przygotowania: Miękkie masło ubić mikserem z cukrem na puszystą masę. Mąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszać(...)następnie powoli wsypywać mąkę z proszkiem i solą. Miskować, aż do połączenia się składników. Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Na blachę wykładać po 1 czubatej łyżce ciasta (u mnie łyżka do lodów). Na ciastka nakładać po 5 - 7 cukierków. Ciastka lekko spłaszczać dłonią. Tak przygotowane ciastka piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (grzałka górna i dolna

Gospodyni Miejska
Bułeczki ze śliwką 156

Bułeczki drożdżowe ze śliwką  Dzisiaj zapraszam na bułeczki ze śliwką , powiem Wam że wyszły pyszne . Zainspirował mnie przepis Siostry Anastazji , troszkę go zmodyfikowałam , jest prosty i przede wszystkim sprawdzony . Polecam :) i zapraszam :) Składniki : 1 kg mąki 10 dag drożdży 1/2 kostki margaryny Kasi 1 szkl cukru 2 cukry waniliowe 2 szkl mleka ciepłego 7 żółtek duże śliwki Kruszonka(...)mąki , wszystko wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. 2. Mąkę przesiać do miski , dodać rozczyn i żółtka , wymieszać . 3. Margarynę rozpuścić i odstawić do przestygnięcia. 4. Letnią margarynę wlać do ciasta i wyrabiać tak długo aż będzie odchodziło od ręki . Ciasto odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką ( musi podwoić swoją objętość ) 5. Stolnice podsypać mąką , wyłożyć ciasto i rozwałkować na około

Sama słodycz i szczypta chili
Gniazdka poznańskie (pączki hiszpańskie) 288

związku z tym, że mieszkam w Poznaniu już jakiś czas, uznałam że to dobry moment aby przygotować coś poznańskiego ;) Pyszne, mięciutkie w środku, pulchne pączki posypane cukrem pudrem lub polane lukrem. Z podanych składników wyszło około 30 sztuk, ale połowę zjedliśmy z Ukochanym  jeszcze podczas smażenia :) Polecam! Składniki: 150 g mąki pszennej 100 g masła 250 ml mleka(...)garnku na średnim ogniu podgrzewamy mleko razem z masłem, solą i cukrem. Mąkę przesiewamy do miski. Gdy mleko będzie gorące, zdecydowanym ruchem wsypujemy mąkę. Mieszamy energicznie drewnianą łyżką, aż ciasto ładnie się połączy i zacznie odchodzić od ścianek garnka. Przekładamy ciasto do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ostygnięcia. 2. Do ostygniętego ciasta wbijamy kolejno po jednym jajku cały czas

My Culinary Art
Chlebek bananowy z imbirem i cynamonem 194

Pyszny i łatwy do zrobienia chleb, smak bananów i świeżego imbiru wiruje po kuchni!. A do tego można go zrobić w kilka chwil, a smakuje wybrnie. Składniki; 40 dag bananów 30 dag mąki pszennej łyżka soku z cytryny płaska łyżeczka proszku do pieczenia 15 dag cukru pudru  2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki świeżo startego imbiru 13 dag stopionego masła(...)sokiem z cytryny na gładką masę. Mąkę przesiej do miski, dodaj proszek do pieczenia, banany, cynamon, imbir, roztopione masło. Dołóż ubite jajka. Dokładnie wymieszaj. Natłuść formę i przełóż ciasto. Piecz godzinę w tem 170 C. Jest smaczny na ciepło i na zimno. źródło inspiracji książka ,,Chleb

Apetyczna babeczka
Tarta z porami, kurczakiem i ogórkiem kiszonym 226

obiad lub kolacje. Każda pora jest dobra na pyszną tartę :) Tym razem wersja z porem, kurczakiem doprawionym suszonymi pomidorami i bazylią oraz ogórkiem kiszonym i serem feta, polecam :) 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej 100 g mąki krupczatki 125 g masła 1 jajko łyżka śmietany 12 % pół łyżeczki soli Nadzienie: 3 pory (białe części) łyżka masła 2 małe piersi z kurczaka(...)ogórki kiszone 80 g sera feta Masa: 150 ml śmietany 12 % 2 jajka pieprz, sól Mąki siekamy z masłem po czym dodajemy jajko i śmietanę. Zagniatamy na jednolite ciasto i wkładamy do zamrażarki na około 8 minut. Rozwałkowujemy cienko i wykładamy do formy. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 15 minut. Pokrojone

Mienta blog
Niedzielne gofry 208

piżamie i z poczochranymi włosami. Może to być bardzo przyjemny zwyczaj i taki moment podczas ciągłej gonitwy, kiedy wrzucamy luz i niczym się nie przejmujemy. Doskonale sprawdzą się wtedy pyszne gofry. Poprzedni przepis, który umieściłam na blogu, był niezły, ale czegoś mu brakowało. Postanowiłam go nieco zmodyfikować i... wow. Nam gofry bardzo smakowały. Puszyste gofry Będziemy potrzebować: 2 szklanki mąki(...)Mąkę, wodę, mleko, olej, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i żółtka miksujemy na gładką masę. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Następnie dodajemy po łyżce ubitych białek do zmiksowanego ciasta i bardzo delikatnie łączymy. Staramy się zrobić to tak, by nie stracić za dużo z objętości białek. Gofry pieczemy w nagrzanej i posmarowanej olejem gofrownicy. Podajemy od razu z ulubionymi

Ratunku obiad
Placuszki z kaszy manny - bez mąki! 395

kolejny synek zażyczył sobie placuszki, lecz od razu zaznaczył "ale inne":) Nie pozostało mi nic innego jak poszperać w szafkach i stworzyć coś pysznego i oryginalnego:) Niestety z braku mąki musiałam się nieźle nakombinować. I w taki oto sposób powstały bardzo smaczne placuszki na bazie kaszy manny z dodatkiem miodu i serka wiejskiego oraz lubianych przez mojego synka rodzynek... Składniki(...)Przygotowanie Kaszę dodać do mleka, wymieszać. Dodać szczyptę soli, proszek do pieczenia, cynamon, rodzynki i miód. Wymieszać. Wbić jajka, dodać serek wiejski, zmiksować do połączenia się składników. Ciasto odstawić na 15minut, by kasza napęczniała.  Następnie wymieszać, jeśli ciasto jest za gęste dolać odrobinę wody. Kłaść łyżką porcje ciasta i smażyć z obu stron na gorącym oleju.  Podawać

Z miłości do słodkości
szybkie placuszki z kaszą manną 190

Witam Kochani Dziś mam dla Was bardzo fajną propozycję na bardzo smaczne placuszki,które możecie przygotować na śniadanie, kolację lub jako słodką przekąskę :-) Przygotowanie tychże placuszków

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
KOKTAJL KOKOSOWO-TRUSKAWKOWY 235

    Za oknem upał, sezon truskawkowy w pełni, mleko kokosowe w lodówce, oczekujące na wykorzystanie. Dodaję te wszystkie okoliczności do siebie, stawiam wielki plus

W kuchni Karmel-itki
Pyszne, aromatyczne, chrupiące, pieczone ziemniaki w piekarniku a'la frytki. 795

Pieczone ziemniaczki. Przepis jest banalnie prosty, takie ziemniaczki piekę praktycznie od zawsze.... ale ostatnio.. niby przypadkiem , siedząc u fryzjera usłyszałam opinię, że surowe ziemniaki ( bez

Kuchnia z widokiem na ogród
Zimowe babeczki 207

już kilka pomysłów, ale na razie ciii ... Dzisiaj mam dla Was urocze małe babeczki w zimowej wersji. Z dużą ilością suszonej żurawiny, pachnące masłem, miodem i cynamonem, z bajecznie pyszną, czekoladowo-miodową polewą. Ona nadaje im rewelacyjnego smaku, nie rezygnujcie z niej więc! Oczywiście, zamiast małych babeczek, można upiec jedną większą.  Przepis od niezawodnej Doroty . Zimowe babeczki z miodem(...)jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Wlać miód i melasę, cały czas miksując. Mąkę przesiać, wymieszać z cynamonem, proszkiem i sodą. Partiami dodawać do ciasta na zmianę z mlekiem, miksując na najniższych obrotach miksera, tylko do połączenia składników. Na koniec dodać żurawinę, wymieszać łyżką. Masę przełożyć do wysmarowanej masłem formy na babeczki. Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Placki z jagodami i malinami 204

Dziś przedstawiam szybki przepis na pyszne placuszki z owocami. Robi się je naprawdę szybko. Smakują- rewelacyjnie. Wystarczy poświęcić chwilę by placuszki zagościły na stole, a przecież sezon na maliny i jagody- trwa! TRUDNOŚĆ: łatwe CZAS: 1-30 min ILOŚĆ: 7-8     Placki z jagodami i malinami 1 jajko 1/4 l mleka 1 łyżka cukru 2 kopiate łyżki mąki(...)mleko, cukier oraz mąkę. Mikserem wszystko dokładnie połączyć ze sobą. Następnie dodać jagody oraz maliny i delikatnie łyżką wymieszać owoce i delikatnie pocukrzyć. Na rozgrzany tłuszcz kłaść po odrobinie ciasta i piec na złoty kolor z obu stron. Najlepiej smakują ciepłe

Gotuję Testuję
Sezamki 292

jest bardzo trudne i rezygnowałam.  W końcu górę wzięła moja ciekawość i upór, że co ja nie zrobię takiego prostego przepisu. Powiem, że się opłaciło, bo sezamki wyszły pyszne i bardziej mi smakowały niż te ze sklepu. Trudnym momentem podczas przygotowania jest sam koniec, gdy bardzo szybko trzeba wałkować jeszcze gorącą masę sezamową. Tak naprawdę, to samo przygotowanie wcale(...)ziaren sezamu 210 g cukru 1 1/2 łyżki naturalnego miodu 2 łyżki wody dodatkowo: 2 arkusze papieru do pieczenia lub mata silikonowa odporna na temperaturę i papier wałek do ciasta ostry nóż (dobrze się sprawdza nóż do pizzy) Przygotowanie: Sezam uprażyć na gorącej patelni bez dodatków, uważać by nie przypalić bo będzie gorzki. Po uprażeniu sezam wysypać z patelni, gdyż

Kuchcik gotuje
Chleb mleczny na zakwasie 146

okazji że dziś przypada Światowy Dzień Chleba mam dla Was pyszny i mięciutki chlebek na naturalnym zakwasie. Często jeszcze ciepły jem tylko z samym masłem, żadne pieczywo ze sklepu nie smakuje tak dobrze jak swoje. Składniki: 3/4 szklanki aktywnego zakwasu żytniego  500 gram mąki pszennej chlebowej 2/3 szklanki letniego mleka 1/4 szklanki wody źródlanej 2 łyżki roztopionego masła(...)Drożdże rozpuszczamy 1/4 szklanki ciepłej wody, dodajemy cukier oraz 2-3 łyżki mąki, pozostawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy sól, zaczyn drożdżowy, letnie mleko oraz zakwas. Ciasto dokładnie wyrabiamy, dodajemy roztopione masło, wyrabiamy do momentu aż ciasto wchłonie masło. Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia, ciasto powinno podwoić swoją objętość. Ponownie zagniatamy, formujemy w dwa bochenki, układamy

Bajeczna Kuchnia
Pierogi wegetariańskie z farszem paprykowo-serowym 231

paprykę i czosnek. Kiedy warzywa lekko się poddusiły i zmiękły zdjęłam gazu. Wystudziłam. Dodałam połowę żółtego sera i pozostałe składniki. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Wymieszałam.   Z ciasta pierogowego wykrawałam krążki na pierogi. Na środku każdego krążka nałożyłam łyżeczkę farszu. Zlepiałam brzegi i gotowe pierogi okładam na serwetkę. W sumie wyszło ich 45 sztuk. Mój krążek do wycinania(...)wystarczy 1,5 do 2 minut. Wyjęłam za pomocą łyżki cedzakowej i przełożyłam na półmisek. Obsypałam gałązkami koperki i pozostałym startym żółtym serem.         Pierogi smaczne, pyszne, delikatne, jednak wyrafinowane w smaku. Spróbujcie i cieszcie się ich smakiem. Polecam i życzę SMACZNEGO! Krys     Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz

Kuchnia u Krysi
Ciastka z suszonymi owocami i mąką z amarantusa 114

Przepis autorski (mój). Ciasteczka są pysznie - z delikatnym posmakiem amarantusa. To właśnie mąka z amarantusa nadaje im tego wyjątkowego charakteru, który idealnie komponuje się z mnóstwem suszonych owoców. A ten zapach... Koniecznie spróbujcie! (około 25 sztuk) 125g masła/margaryny 125g cukru 1 łyżka cukru waniliowego (płaska) 1 łyżka soku z cytryny 2 jajka 100g mąki pszennej 60g maki z amarantusa(...)Masło z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć do puszystości. Ciągle mieszając - wbić jajka i dodać sok z cytryny. Następnie masę połączyć z obiema mąkami. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji - do ciasta wmieszać suszone owoce (morele drobno pokroić). Blachę wysłać papierem do pieczenia (który, że nie przywiera; świetnie sprawdzi się tu Gosia ) i za pomocą łyżki stołowej - wykładać niewielkie porcje ciasta. Każe

Di gotuje
Czekoladowe tarteletki z malinami 264

Uwielbiam owoce jagodowe, maliny, truskawki, borówki, jagody… są nie tylko pyszne, ale tak pięknie prezentują się na każdym deserze :) Dzisiaj mam dla Was kruche czekoladowe tarteletki wypełnione nadzieniem malinowo-czekoladowym. Z podanych składników zrobiłam 10 tarteletek w foremkach o średnicy 9 cm. Do przygotowania bazy wykorzystałam przepis na moje ulubione kruche ciasteczka czekoladowe . Składniki: 1 szklanka mąki 4 łyżki(...)jajko Składniki na nadzienie: 200 ml śmietany kremówki 100 g ciemnej czekolady 0,5 szklanki malin + maliny do dekoracji Maliny myjemy i odkładamy do wyschnięcia. Suche składniki ma ciasto mieszamy razem w misce, dodajemy miękkie masło i jajko, zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na min. godzinę. Można je lekko spłaszczyć, żeby

Ciastkozercy
Naleśniki z twarogiem i malinami 165

Pyszne naleśniki na słodko z twarogiem, malinami i śmietaną, idealne jako lekki obiad. Mniam <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki na 7-8 naleśników: 1 jajko 1 pełna szklanka mąki 3/4 szklanki wody gazowanej 3/4 szklanki mleka szczypta soli masło klarowane do wysmarowania patelni Nadzienie: 250 g twarogu półtłustego 2 czubate łyżki cukru pudru 3 łyżki śmietany 18% garść malin(...)podania cukier puder do posypania CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Jajko roztrzepujemy z solą, wsypujemy mąkę i cały czas mieszając, dodajemy wodę i mleko. Dobrze wymieszane ciasto powinno być płynne - wkładając i wyjmując łyżkę, ciasto powinno swobodnie spływać, ale odrobina powinna pozostać na łyżce. Odstawiamy na bok na 15 minut. Patelnię porządnie rozgrzewamy, smarujemy masłem klarowanym

My Culinary Art
Kopytka 263

Kopytka to chyba najbardziej znane kluski. Są bardzo pyszne i można je zajadać na wiele sposobów. Świetnie smakują same okraszone roztopionym masełkiem lub skwarkami czy też zrumienioną cebulką. Dobre są też odsmażane same lub z jajkiem. Podobnie jak kluski śląskie stanowią idealny dodatek do wszelkich gulaszy oraz mięs duszonych w sosie. składniki: 1 kg ugotowanych ciepłych ziemniaków 2 szklanki mąki(...)przez praskę i zostawić aby całkowicie wystygły. Następnie dodać mąkę pszenną oraz jajka. Można dodać też łyżkę mąki ziemniaczanej, ale jak nie damy to też nic nie szkodzi. Wyrobić ciasto, ale nie wyrabiać za długo do połączeia składników. Jak gotowe ciasto jeszcze się lekko lepi do rąk to nie szkodzi. Następnie odrywać porcje ciasta, podsypać mąką i uformować wałeczki. Lekko

Monia miesza i gotuje
Rolada szpinakowa z łososiem 777

urodziny mojego męża. Od dawna zamierzałam się na ten przepis , ale jakoś zawsze mi uciekał z głowy. W końcu się zdecydowałam i nie żałuję, bo rolada szpinakowa to pyszne i wystawne danie. W sam raz na urodzinowe przyjęcie. Roladę można przygotować wcześniej, bo jest to przekąska na zimno , bardzo efektowna przy tym. Przekąska na każdą okazję. Rolada szpinakowa Składniki: Spód(...)sera philadephia Pokrój szpinak bardzo drobno i podsmaż na maśle i oleju. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż jeszcze przez 2 minuty. Zmiksuj mleko, jajka i mąkę na ciasto naleśnikowe. Dodaj lekko ostygnięty szpinak, koper, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Formę o boku 40 cm x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto naleśnikowe, wyrównaj powierzchnię i wstaw

codojedzenia
KRUCHE ZAWIJAŃCE Z DŻEMEM Z CZARNEGO BZU 177

Bardzo szybkie i bardzo proste kruche ciasteczka.  Przepis otrzymałam od znajomej, i musiałam prędziutko wypróbować, bo rekomendacja: robi sie szybko i są pyszne - jest dla mnie zawsze najlepszą rekomendacją :)) Możemy przygotować je z dowolnym nadzieniem: dżemem, powidłami, marmoladą czy nutellą. Mięciutkie po upieczeniu, i takie same na drugi dzień. Gorąco polecam! Aaa... i nie przejmujcie się, że robiąc(...)cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy Dodatkowo: na nadzienie: 1 słoik dżemu lub powideł do posmarowania: białka (od żółtek) do posypania: cukier Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta zagniatamy, aż do połączenia się. Formujemy kulę, zawijamy w folię spozywczą i wkładamy do lodówki w celu schłodzenia (ok. 1h). Po wyjęciu rozwałkowyjemy na prostokąt. Ucinamy długie paski. Na każdy

Walijskie Pichcenie
Domowe Bagietki na Zakwasie 237

Witam Serdecznie Podzielę się przepisem na pyszne domowe bagietki tym razem na zakwasie , są bardzo pachnące , chrupiące i pyszne :) Będziemy potrzebować : Z podanych proporcji wyjdzie 3 bagietki ( o wadze każda około 280 g ) 230 g zakwasu dokarmionego ( użyłam pszennego ) 450 g mąki pszennej (poznańskiej) 300 g wody letniej 1 1/2 łyżeczki soli jeżeli mamy to foremka ( rynienka ) do wypieku bagietek(...)mąka  Link do filmu z przygotowania Bagietek domowych : https://www.youtube.com/watch?v=fIkvRSs0s9w Przygotowanie : Link do wpisu z przykładowym zakwasem który można użyć do tych bagietek :  http://babciapieczechleb.blogspot.com/2014/02/zakwas-pszenny-z-jogurtem-16-dniowy.html Ciasto na bagietki można przygotować robotem lub ręcznie ja przygotuję ręcznie ale jeżeli używamy robota to kolejność przygotowania jest taka sama. Do miski wlewam letnią wodę dodaję zakwas i mieszam

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Burgery z kaszy jaglanej i ciecierzycy 234

Dziś postanowiłam zrobić pyszne i bardzo sycące burgery kaszy jaglanej z dodatkiem ciecierzycy z domowymi bułkami żytnimi. Do przyrządzenia burgerów użyłam ekologicznej kaszy jaglanej i bardzo aromatycznych przypraw firmy  Eco Blik , która jest bardzo smaczna i zdrowa i bardzo szybko się gotuje. Bardzo smakowały mojej rodzinie.  Składniki: Burgery: 1 szklanka ekologicznej kaszy jaglanej  Eco Blik Puszka ciecierzycy(...)Blik Czosnek mielony  Eco Blik Sól himalajska Olej do smażenia Bułki żytnie: Zaczyn: 250 gram mąki pszennej typ 750 250 ml letniej wody 15 gram drożdży Ciasto właściwe 250 gram mąki żytniej typ 720 50 ml. letniej wody 1 łyżeczka soli himalajskiej 1 łyżeczka cukru brązowego Papier do pieczenia 1 jajko do posmarowania bułek Sos: 0,5 szklanki jogurtu

Bajeczna Kuchnia
Knedle z czerstwych bułek ze śliwkami 230

knedli ze śliwkami chyba nikogo nie trzeba przekonywać:) Te, które dzisiaj proponuję to świetny sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Takie knedle są równie pyszne jak klasyczne( z gotowanych ziemniaków), ale ich przyrządzenie zajmuje dużo mniej czasu. Polecam:) Składniki na ok. 14 sztuk: 3 czerstwe bułki (około 18 dkg) 3/4  szklanki ciepłej wody(...)mielonego cukier do posypania Bułki namoczyć w ciepłej wodzie, pozostawić na 10 minut. Po tym czasie odcisnąć i zemleć w maszynce do mięsa. Dodać jajka, sól i mąkę. Gdyby ciasto za bardzo się kleiło dodać trochę mąki a gdyby było zbyt suche - odrobinę ciepłej wody. Na oprószonej mąką stolnicy uformować z ciasta wałek i odcinać równej wielkości kawałki. Powinno wyjść

Maślane ciasteczko
Bułeczki Dynie . 163

Mamy sezon na dynię więc muszą być bułeczki maślane z dynią i powidłami .  Pyszne i proste w wykonaniu , w sam raz do kawki jak i na śniadanie(...)łyżek cukru , 2 łyżek mąki i drożdży zrobić rozczyn i odstawić do podrośnięcia. Jajka roztrzepać z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Do miski przesiać mąkę , dodać rozczyn i wyrobić ciasto , następnie dodać mięciutkie masło i chwilę zagniatać , na końcu dodać startą dynię i jeszcze raz wyrobić. Jeśli ciasto wyda Wam się jeszcze klejące dodajcie więcej mąki , wszystko zależy jaką dacie

Sama słodycz i szczypta chili
Dietetyczne czekoladowe brownie bez mąki 197

Pyszne, puszyste brownie bez dodatku mąki i oleju :) Spokojnie - nie jest z fasoli, więc nie obawiajcie się warzywnego posmaku waszego śniadania. Przygotowujemy je miksując banana, jajko, odrobinę mleka i prawdziwe ciemne kakao. Co otrzymujemy? Najlepsze śniadanie tego roku :) Ciasteczko nie jest gliniaste, gumowe czy twarde. Jest po protu idealne, a przy tym bardzo szybkie i bez użycia piekarnika. Smakuje(...)jajko 2 łyżeczki ciemnego kakao 1/2 łyżeczki syropu z agawy lub miodu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka mleka Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować na gładkie ciasto. Foremki do sufletów lub małe kubki wysmarować tłuszczem. Podzielić masę pomiędzy dwa naczynka, w których pieczemy. Piec w mikrofali 2-3 minuty. Podawać z masłem orzechowym i jogurtem. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Zaręczyny, urodziny i makaroniki, czyli wszystko na raz 224

Wszystko, co dobre, szybko się kończy... Większość z nas przekonuje się o tym prędzej lub później (oby jak najpóźniej!). Tak też było z tegorocznymi letnimi wakacjami

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Racuchy z bananami Ewy Wachowicz 159

metodą prób i błędów szukałam tego upragnionego smaku. Ostatecznie znalazłam go w przepisie Ewy Wachowicz :-) Najbardziej lubię z bananami, ale robiłam też z jagodami i innymi owocami, wyszły równie pyszne. W przepisie zmieniłam ilość bananów na dwa, bo jeden , to dla mnie zbyt mało. SKŁADNIKI 2 jajka 3 łyżki cukru 500 ml kefiru 2 szklanki mąki 2 łyżeczki sody(...)połączenia składników. Banany pokroić w bardzo cienkie plasterki (dzięki czemu przy obracaniu racucha nie będą wypadać) i dodać do masy, lekko wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i chochlą nakładać ciasto na racuchy (temperatura oleju nie może być zbyt duża, ponieważ racuchy zamiast rosnąć, będą się przypalać). Żeby łatwiej się obracało racucha na drugą stronę, to można na patelnię nałożyć pokrywkę

Passions hobbies life
Graham dobrze przyprawiony 203

wyrabiamy ciasto. Powinno być elastyczne i nie kleić się do dłoni. Wyrobione ciasto umieszczamy w misce, nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. Z wyrośniętego ciasta formujemy dowolny kształt chleba. Wierzch smarujemy ziołową oliwą z oliwek. Piekarnik nagrzewamy na 210 stopni. Wstawiamy chleb i pieczemy w tej temperaturze pierwsze 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę(...)dodatków.  W tym chlebie pomidory są tylko dodatkiem, ale nawet te suszone są dobre dla zdrowia. O tym co znajdziemy w pomidorach można przeczytać w przepisie na  pyszną kremową zupę pomidorową z razowymi grzankami

My Chcemy Jeść
Ciasteczka z kaszki ryżowej 193

ryżowej z powidłami śliwkowymi firmy Orzech - http://www.orzech.com.pl/ oraz posypki z ziarenek Migdałowy Przylądek z Ziarenkowa . Te ciasteczka przypominają mi smaki z dzieciństwa , często piekła je moja mama , były pyszne , dzisiaj ja piekę je swoim dzieciom :)   Składniki : 1kostka margaryny Kasi 1 szklanka cukru  2 cukry waniliowe  5 jajek 2 łyżki kwaśnej śmietany 250 g kaszki ryżowej(...)pieczenia  , utarte żółtka, śmietanę i roztopioną margarynę. Wszystko dobrze wymieszać , można ręką . Na końcu dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia . Nabierać łyżką porcje ciasta i formować w kształcie orzecha włoskiego . Każde ciasteczko lekko spłaszczyć i nałożyć po troszku powideł śliwkowych. Wierzch posypać ziarenkami . Piec w temperaturze 180 stopni na złoty kolor. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Bułki na parze z truskawkami ze śmietaną i ziarenkami Migdałowy Przylądek 152

dodatkiem truskawek ze śmietaną i posypką z ziarenek  Migdałowy Przylądek z Ziarenkowa  dostępnych  --  - http://www.ziarenkowo.com/ . Jeśli znudziło Wam się mięso to zapraszam na bułeczki , pyszne i proste danie. Składniki : 0,5 kg mąki + troszkę do podsypania  1 szklanka mleka 5 dag drożdży 100 g margaryny 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1 łyżka Ziarenek Migdałowy(...)odstawić do wyrośnięcia.  Do dużej miski wsypać resztę mąki , dodać resztę ciepłego mleka i cukru. Jajka rozbić widelcem i dodać do mąki. Wyrośnięty rozczyn wlać do mąki, wyrobić ciasto , na końcu wlać roztopioną letnią margarynę i jeszcze raz wymieszać . Ciasto tak długo wyrabiamy aż będzie odchodzić od ręki. Mój sposób na szybkie wyrośnięcie ciasta to : wlewam do innej miski

Sama słodycz i szczypta chili
Pączki + film 142

Pyszne i najprostsze w przygotowaniu pączki domowe z marmoladą w środku, oprószone cukrem pudrem są smacznym smakołykiem nie tylko w karnawale.W zbliżający się tłusty czwartek będą strzałem w dziesiątkę . składniki na 12 - 15 pączków 4 szklanki mąki pszennej 5 żółtek szklanka cukru szklanka mleka 4 dag drożdży 2 łyżki masła 150 g marmolady olej lub smalec do smażenia cukier puder(...)cukier  i wszystko ucieramy mikserem do białości. W trakcie ubijania wlewamy mleko o temperaturze pokojowej i jeszcze chwilę miksujemy. Następnie dodajemy przesianą mąkę, rozkruszone drożdże oraz miękkie masło. Ciasto dokładnie mieszamy łyżką żeby wszystkie składniki się połączyły i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie przekładamy je na stolnicę posypaną mąką i wyrabiamy rękoma, a następnie rozwałkowujemy na placek, szklanką

Smakowite Dania
Amoniaczki – legendarne kruche ciasteczka na każdą okazję :) 160

następujące: amoniak, nie pachnie zbyt przyjemnie, a wręcz śmierdzi, ale konsystencja ciasteczek i ich chrupkość jest zupełnie inna niż po proszku do pieczenia, czy po sodzie. Ciasteczka są pyszne :)  I jeszcze jedna mała uwaga, jak ciasteczka się pieką to uważajcie przy otwieraniu piekarnika, bo amoniak nieźle daje po oczach. Ciasteczka: ½ kg mąki (+1 szklanka do podsypania) 125g margaryny(...)następnie dodajemy jajka i żółtka. Mleko podgrzewamy, by było letnie, po czym dodajemy do niego amoniak i mieszamy z resztą masy ciastowej, na koniec dodajemy mąkę. Całość wyrabiamy na ciasto, które po kawałeczku wałkujemy na grubość około 3-5mm i wykrawamy z niego różne kształty ciasteczek. Gotowe amoniaczki układamy na papier pergamin, smarujemy cieniutko białkiem i posypujemy cukrem kryształem

Smakowy Raj
Chrupiące krakersy 167

Już dawno zbierałam się do zrobienia szybkiej, słonej przekąski. Ze względu na zainteresowanie jakim cieszyły się domowe nachosy , postanowiłam przygotować coś pysznego do schrupania. Krakersy wyszły cudowne - chrupiące, o wyraźnym smaku dodanych przypraw. Bardzo polecam z dwóch powodów: 1. Są błyskawiczne, całość nie zajmie Wam dłużej niż 40 minut z pieczeniem! 2. Są w całości pełnoziarniste i mogą sobie pozwolić(...)szklanki wody 3/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia  ulubione przyprawy: złocista przyprawa do kurczaka, przyprawa gyros, papryka ostra Wszystkie składniki umieszczamy w misce i zagniatamy ciasto. Następnie dzielimy je na tyle części, ile smaków chcemy otrzymać. Do każdej części ciasta dodajemy po 1 łyżeczce ulubionej przyprawy (u mnie złocista i gyros). Zagniatamy ciasto razem z przyprawami. Przekładamy

Chocolate Muffin Blog
Chleb pszenny z chrupiaca skorka 234

Bardzo chciałam napisać Wam dzisiaj o pysznym risotto, optymistycznie zielonym i pachnącym... niestety nie jest optymistycznie i risotto musi poczekać. Od rana męczy mnie gorączka, która uroczo rośnie ledwie 2 godziny po spadnięciu. Ehhh... Chlebek ten podpatrzyłam na fb stronie Kulinarny splin . Chleb pszenny z chrupiaca skorka 400 ml wody 600 g mąki pszennej 8 g drożdży suszonych 20 gram(...)cukru oraz 1 łyżeczką mąki, a nstępnie wrzucamy opakowanie suszonych drożdży. Składniki mieszamy i odstawiamy na 30 minut. Do miski wsypujemy mąkę dodajemy sól oraz dolewamy wodę z drożdżami. Ciasto wyrabiamy mikserem przez ok 5 minut. Miskę przykrywamy ściereczką i wstawiamy do lodówki na min 6 godzin (np. na noc). Po tym czasie np. na drugi dzień rano, wyciągamy wyrosniete

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pączki nadziewane marmoladą różaną na Tłusty Czwartek i nie tylko. 171

będzie później wyrastało. Gdy nasze ciasto jest już gotowe zabieramy się do formowania naszych pączków. Dzielimy ciasto na kawałki o wadze około 6 dkg jeden. Przygniatamy dłonią kawałek ciasta, dociskamy lekko do stolnicy i kulistymi ruchami kręcimy kulki, aby były jednolite i gładkie. Układamy je na desce posypanej mąką, przygniatamy dłonią, aby je trochę z płaszczyć. Pozostawiamy do wyrośnięcia(...)nadziewania pączków. Na końcu posypujemy cukrem pudrem, lukrujemy pomadą lub oblewamy polewą czekoladową. Można też posypać je kandyzowaną skórką pomarańczową. Jest to sprawdzony przepis. Polecam go, pączki te są pyszne !! :-) Nie ma to jak domowe pączki, smażone na świeżym tłuszczu, są zdrowe. Po prostu wiemy co jemy. Tutaj znajdziesz film wideo jak je wykonać : http://youtu.be/ikn22oJeUio   Tubki

Przepisy i porady kulinarne
Walentynkowe serduszko kokosowe z kremem jaglano-waniliowym :) 162

okazji walentynek i konkursu organizowanego na blogu Foodmania przygotowałam słodkie serduszko, które pokocha na pewno każde z Was :) Dodatkowo, pyszny deser kwalifikuje się do deserów zdrowych, a także bezglutenowych :D Efekt końcowy przewyższył moje wyobrażenia! Nie spodziewałam się aż tak przepysznego smaku! Delikatnie chrupki z wierzchy spód, o przepięknym zapachu kokosa, którego smak jest również mocno wyczuwalny, całość puszysta, mięciutka(...)jest na prawdę przesmaczne, a do tego pięknie się prezentuje :D Koniecznie przepis do powtórzenia. Składniki potrzebne do jego upieczenia znajdziecie w sklepie Owocowy Raj :) Składniki (na dwa serduszka) Ciasto kokosowe: 60 g mąki kokosowej 20 g nasion chia (2 łyżki) 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 100 ml mleka  2 białka (jajka rozmiaru S) szczypta soli

Zdrowie na języku :P
Ciasteczka maślane (najlepsze!) 146

Pyszne ciasteczka, które idealnie pasują do kawy i herbaty. Z powodzeniem można przechowywać je w suchym miejscu w szczelnie zamkniętym pojemniku przez dłuuugi czas...  O ile po ich upieczeniu coś zostanie ;) Składniki: -175 g miękkiego masła -200 g drobnego cukru -2 duże jajka -1 łyżeczka aromatu waniliowego -400 g mąki pszennej -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 łyżeczka soli(...)stopniowo dodajemy jajka i aromat waniliowy. Dokładnie mieszamy. W drugim naczyniu mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Następnie wsypujemy mąkę do masy maślanej i delikatnie mieszamy. Jeśli ciasto się zbytnio lepi, dodajemy trochę mąki. Wyrabiamy ciasto aby było gładkie i lśniące. Dzielimy na 2 części, owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na godzinę. Po tym czasie

KasiekGotuje
Muffinki z jagodami 198

zamrażarce znalazłam garst kę mrożonych borówek. Skorzystałam z przepisu Emmy1 i wyszły pyszne muffinki w fioletowe ciapki:) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Składniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka mleka 2/3 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół torebki cukru wanilinowego 1/3 lub 1/4 szklanki oleju 1 jajko pół szklanki jagód (u mnie mrożone(...)cukier, proszek do pieczenia , cukier waniliowy), a w drugiej mokre (mleko, olej, jajka). 2. Składniki suche i mokre mieszamy razem łyżką , dodajemy jagody, jeszcze raz mieszamy. 3. Przekładamy ciasto do foremek na muffinki na wysokość 2/3 foremki. 4. Pieczemy w 200 st. C przez 20-25 minut. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Bułeczki - Pieski 228

Bułeczki - Pieski to idealny pomysł na śniadanie/kolacje dla dzieci. ...Bo który maluch przejdzie obok nich obojętnie. Pyszne, delikatne, a przy tym efektownie wyglądające bułeczki z pewnością wywołają uśmiech na twarzy dziecka. Poza tym bułki nie są trudne w przygotowaniu dlatego tym bardziej warto je przygotować w domu.   Bułeczki-Pieski - Składniki: 110 ml wody 100 ml mleka(...)Mleko lekko podgrzewamy, przelewamy do miseczki, dodajemy drożdże, cukier, łyżkę mąki i dokładnie mieszamy - odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy resztę składników i dobrze wyrabiamy ciasto. Przykrywamy i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5-2 h (do podwojenia objętości).  Następnie ciasto dzielimy na ok. 9 równych części i formujemy kule. Każdą bułeczkę nacinamy

Słodka Strona
Ciasteczka z maszynki (Domowe kruche) 191

Ciastka z maszynki lub domowe kruche (zależy jak kto je nazywa), i chyba więcej opisów i rozmyśleń, w tym przypadku jest zbędnych. Dodam więc tylko, że

Moje pyszne gotowanie
Domowe pączki 166

ktoś się pokusi :). Ale z drugiej strony trzeba na nie czekać do następnego roku. ja sądzę, że jeszcze w tym roku rozraduje moją rodzinkę podsuwając im pod nosek, tą pysznie pachnącą drożdżówkę :) Składniki: (na ok. 30 sztuk) 1 kg mąki 6 żółtek 6 łyżek cukru pudru 1/3 kostki masła 2 i 1/2 szklanki mleka 6 łyżek słodkiej śmietanki(...)mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do przesianej mąki dodajemy resztę cukru pudru i szczyptę soli, mieszamy. Następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn, żółtka, śmietankę oraz kieliszek spirytusu (nie cały).  Zagniatamy ciasto, następnie dodajemy roztopione masło (letnie). Dokładnie ugniatamy, im dłużej tym lepiej. Ja gniotłam, i gniotłam, aż zaczęła mnie boleć ręka. (Na szczęście zakwasów nie było :D). Ciasto powinno być, gładkie

Moje pyszne gotowanie
Bułeczki śniadaniowe 186

teraz będzie o bułeczkach na śniadanie…Szukając kiedyś pomysłu weszłam na mój ulubiony blog MojeTworyPrzetwory i znalazłam pyszne i szybkie bułeczki na śniadanie:) My z Mężem jedliśmy je dzisiaj na śniadanie. Może ktoś z Was chciałby je sobie upiec na niedzielne śniadanko:)… Składniki: 600 g mąki pszennej,  70 g miękkiego masła,  250 g mleka, 100 g cukru(...)rozkruszyć drożdże i podsypać całość lekko mąką z brzegów miski, przykryć i zostawić na 10-15 minut po tym czasie całość delikatnie przemieszać, dodać masło, żołtka, wyrobić na gładkie ciasto odstawić na kolejne 10-15 minut do delikatnego podrośnięcia, podzielić ciasto na kilkanaście kawałków, ja podzieliłam na 16-cie, uformować okrągłe bułeczki , ułożyć na blasze wyłożonej papierem, przykryć czystą bawełnianą

Anioły w kuchni
Pulchne placuszki na serwatce. 298

Bardzo często pozostaje nam serwatka i zawsze szukamy ciekawego pomysłu jak ją wykorzystać. Oto właśnie przepis! Pyszne, smaczne, pulchne placuszki na serwatce, które są bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu. Placuszki na serwatce uwielbiam podane z dżemem z czarnej porzeczki lub z dżemem truskawkowym, lub kwaśną śmietaną z odrobiną cukru. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: 350 ml serwatki(...)olej, sól, cukier i dokładnie mieszamy, po tym dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy aby nie było grudek, w razie potrzeby dodajemy odrobinę mąki lub serwatki, aby ciasto było dosyć gęste.  Placuszki smażymy na średnim ogniu, na rozgrzanej patelni z olejem przez ok. 2 min z każdej strony, aby były ładnie zrumienione.  Placuszki na serwatce serwujemy

Kuchnia Łukasza
Bułeczki Pszenno-Razowe na Zakwasie 140

warto się poświęcić Dzisiejsze są z dodatkiem mąki pszennej razowej, prażonego słonecznika i oczywiście na zakwasie. Pięknie wychodzą i równie pięknie smakują. Zarówno świeże jak i na drugi dzień. Pyszne z masełkiem i różnymi innymi kanapkowymi dodatkami. Bardzo Wam polecam. Warto przygotować i rozkoszować się ich smakiem na śniadanko. Składniki na około 8-9 bułeczek: 150 g aktywnego zakwasu żytniego(...)jajko 1 łyżka mleka garść słonecznika do posypania bułeczek Suche składniki mieszamy w mieście. Zakwas mieszamy z wodą, miodem i drożdżami. Dodajemy do misy z suchymi składnikami. Wyrabiamy gładkie ciasto. Misę naoliwiamy i wkładamy z powrotem ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 2 h do podwojenia objętości. Po tym czasie z ciasta formujemy bułeczki. Odkładamy na formę wyłożoną papierem

Made By Mom And Son