pyszne ciasto - 17418 przepisów (strona:797/1162)

Bagietki korzenne 148

już kiedyś był na blogu, ale ze względów technicznych musiałam go usunąć. Teraz ponawiam przepis i ponownie zachęcam do przygotowania tych bagietek:) Mają wspaniały korzenny aromat i smak... Są pyszne zarówno z samym masełkiem jak i ulubionymi dodatkami, ale równie smaczne są bez żadnych dodatków:)   Składniki: 500g mąki pszennej, 15g świeżych drożdży, czubata łyżeczka soli, łyżka przyprawy(...)drożdże zaczęły pracować. Mąkę przesiać, zmieszać ze solą, czosnkiem, przyprawą do piernika oraz resztą cukru. Dodać zaczyn oraz 1,5 szkl. przegotowanej  letniej wody. Zagnieść sprężyste ciasto, uformować kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Następnie ciasto ponownie zagnieść, podzielić na 3 części i uformować 3 podłużne bagietki. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć

Z miłości do słodkości
Tort tiramisu 284

Delikatny i pyszny tort  tiramisu. Na biszkoptach nasączonych mocną kawą i spirytusem, z kremem na bazie mascarpone i wanilii.Tort jest bardzo łatwy do zrobienia , nawet dla  początkujących.  Składniki: Biszkopt jajka 5 szt cukier 5 łyżek mąka pszenna 5 łyżek proszek do pieczenia 1 łyżeczka Krem kremówka 0,5 l mascarpone 500 g cukier waniliowy 3 łyżeczki cukier(...)puder 1 szk Do nasączenia espresso podwójne spirytus 3 łyżki Dodatkowo kakao rurki waflowe Przygotowanie: Biszkopt - białka ubić na sztywno dodać cukier , żółtka i ubijać tak długo , aż ciasto będzie sztywne . Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko , dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie mieszać drewniana łyżką . Wylać na tortownicę o średnicy 22 cm wyłożoną na dnie papierem

Ala piecze i gotuje
Chałka z miodem 223

lewej - przełożyć go przez środkowy wałek, następnie pierwszy z prawej też przełożyć przez środkowy wałek, tak jakbyśmy zaplatali warkocz (zdj. 2) - plecionkę tworzyć, aż zostaną nam niewielkie kawałki ciasta z każdego wałka, skleić je razem i lekko wcisnąć pod spód chałki (zdj. 3 i 4) - w ten sam sposób wykonać pozostałe dwie chałki -gotowe chałki ułożyć na blasze wyłożonej papierem(...)stopni przez 30-35 minut do zrumienienia - upieczone chałki powinny wydawać głuchy odgłos, gdy stukamy w ich spód Takie chałki najlepiej smakują tuż po wyjęciu z piekarnika, są pyszne i delikatne, więc nie warto sobie odmawiać tej przyjemności. Nie musimy jednak zjadać ich od razu, ostudzone i przechowywane w woreczku będą smakować wybornie również na drugi dzień po upieczeniu, oczywiście

Smakołyki Bereniki
Bułeczki jogurtowe z makiem 173

jogurtowe - robię jej trzeci raz w przeciągu dwóch tygodni. Pochodzi z mojego ulubionego bloga Moje wypieki . Wypróbujcie, a nie pożałujecie. Moje dzieci uwielbiają te bułeczki pachnące jogurtem i masłem. Pyszne z konfiturą lub miodem lub po prostu z tym, na co macie ochotę. Składniki: 500 g mąki pszennej (ja użyłam chlebowej typ 650) 1 łyżka cukru 1,5 łyżeczki soli(...)oryginalnym przepisie jest sezam) Ważne: wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Wszystkie składniki zagnieść (podczas wyrabiania nie podsypywać mąką) i postawić do wyrośnięcia o 1,5 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie formować bułeczki - urywam kawałek ciasta spłaszczam i zawijam do środka, następnie kładę zwiniętą stroną na blaszkę w odstępie 1 cm jedna od drugiej - po upieczeniu

Delicious Titbits
Pierogi z suską sechlońską i orzechami – Wigilijny przepis 164

Pierogi z suską sechlońską i orzechami – Wigilijny przepis Pierogi z suską sechlońską – przepis na pierogi, które dzisiaj serwowałam na krzeszowickim Rynku wraz z Berniką

Kuchnia na wzgórzu
Sycylijskie migdałowe ciasteczka- biscotti di mandorla 153

Kochani, dziś u mnie ekspresowe i niezwykle pyszne sycylijskie ciasteczka migdałowe. Wypiek , który podaje się tam w sytuacjach świątecznych z amaretto lub innym słodkim sycylijskim likierem! Gwarantuje Wam , że ciastka zrobicie raz...i będzie to Waszym stałym punktem! Tu nie ma co nie wyjść! 4 składniki i ciastko gotowe! Wyobraźcie sobie, że zanim ciastko trafi na stół Sycylijczyka, przechodzi dość(...)tyle samo na obtaczanie ciastek 1 łyżka miodu migdały do dekoracji lub np.wiśnie kandyzowane,lemon curd,dowolne konfitury Wszystkie składniki zmiksuj na gęstą plastyczną masę, nie martw się, ciasto będzie się lepiło niemiłosiernie do ścianek. Nie dodawaj żadnej mąki, tak ma być! Wyłóż masę do naczynia , przykryj je i wstaw do lodówki na minimum pół godziny. Przygotuj cukier puder

Z Kuchni Do Kuchni
Być sobą. Zielony hummus i scones z czosnkiem niedźwiedzim - z Hanią na majówkę 190

zmienia.  Jak zapach, którego wstążka wplata się we włosy i na zawsze pozostaje w pamięci.  Jak bukiet fiołków zerwanych na łące. Jak chrupiąca kruszonka wyjadana z drożdżowego ciasta. Jak kawałek ziemi, który jest opowieścią - szumiącym ogrodem pełnym tajemnic i niespodzianek.  Być sobą. Wciąż się tego uczę.  Im więcej umiem, tym bardziej jestem szczęśliwa.  Moje(...)już o kolejnej porcji.  Dziękuję Haniu! - zajrzyjcie do Hani na jej czosnkowe przysmaki! WYTRAWNE SCONES Z CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM I CHEDDAREM /na 8 porcji, przepis znaleziony tu - klik /  Pyszne, mocno serowe, pełne czosnkowego aromatu i smaku. Na zewnątrz chrupiące, w środku puchato-kremowe.  250 g mąki pszennej 75 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki 1 łyżeczka proszku

KUCHARNIA
Placki kukurydziane z czereśniami (bezglutenowe) 194

Dziś propozycja śniadaniowa :-) Bardzo szybkie, pyszne i lekkie placuszki, które tym razem proponuję Wam z czereśniami, ale równie dobrze będą smakowały z każdymi innymi owocami. Niewątpliwa zaleta? Placki są bezglutenowe :-) Jeśli nie jesteście zwolennikami mąki kukurydzianej możecie ją zastąpić inną, ale na początek dajcie szansę mojej wersji ;-) SKŁADNIKI 6 łyżek mąki kukurydzianej 150 g jogurtu naturalnego 2 jajka 2 łyżki(...)syropu klonowego 1 łyżeczka sody czereśnie dodatkowo: 2 - 3 łyżki oleju kokosowego do smażenia Wszystkie składniki (oprócz czereśni) miksujemy razem. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i wlewamy po łyżce ciasta na każdy placek. Smażymy aż brzegi placuszków zaczną odstawać od dna patelni, a następnie na każdym placku układamy kawałki wydrylowanych czereśni i przekładamy na drugą stronę; smażymy na złoty kolor

Czary - gary w kuchni
Chleb Pszenno orkiszowy ze słonecznikiem 233

Dziś pyszny chlebuś, robiłam go z rana więc będzie na kolację jak znalazł. Tym razem Pszenno orkiszowy. Składniki: 350 g mąki orkiszowej jasnej 150 g mąki pszennej 30 g świeżych 1 łyżeczka miodu płynnego 500 ml ciepłej wody 100 g ziaren słonecznika do środka  2 łyżeczki soli Rozczyn: Do miseczki wlewamy pół szklanki wody ciepłej(...)bierzemy), dodajemy drożdże i mieszamy do rozpuszczenia,wlewamy miód i wsypujemy 2 łyżki mąki pszennej, mieszamy.Powstałą zawiesinę zostawiamy do wyrośnięcia, przykryte ściereczką na 15 minut. Ciasto chlebowe: Do misy wsypujemy przesianą mąkę pszenną i mąkę orkiszową jasną,Dodajemy sól i ziarna słonecznika. Wlewamy wyrośnięty rozczyn.Wyrabiamy ciasto energicznie kolo 15 minut. Kosz do wyrastania chleba obsypujemy mąką i przekładamy

Różowa kuchnia
KAKAOWE CIASTKA Z MUSLI (bez pieczenia) 179

Mocno kakaowe ciasteczka z musli... czego chcieć więcej? Pyszne, doskonałe do kawy ale i na drugie śniadanie :) Składniki: * 8 łyżek wody * 1 i 1/2 szklanki cukru  * 1 kostka margaryny * 4 łyżki kakao * 4 szklanki płatków musli Wykonanie: Wszystkie składniki prócz musli dać do garnka, mieszać na małym ogniu do rozpuszczenia się składników. Na końcu dodać(...)łyżką wykładać na blaszkę małe ciasteczka. Odstawić do stężenia masy, na około 2-3 godziny. Z podanych proporcji wyszło mi 28 ciastek. Do wykonania ciastek wykorzystałam przepis na  ciasto z płatkami owsianymi

Zrób to smacznie
Maślane serduszka 137

Kolejny przepis na pyszne, kruche ciasteczka maślane. Bardzo smaczne wyszły, młodego trzeba było przeganiać, żeby przestał je jeść, bo jak się dorwał to tyle. Pochłaniał bez opamiętania. Fakt, że smak super, ale ileż można he :) My stwierdziliśmy, że zamiast kupować, to lepiej zrobić na szybko jakieś swoje, zawsze to zdrowsze :)) Składniki: 300 g masła 250 g cukru pudru(...)mąki 3 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Miękkie masło, cukier i żółtka utarłam mikserem na puszystą masę. Dodawałam partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zagniotłam ciasto, rozwałkowałam i wykrawałam serduszka foremką. Układałam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 10-15 minut w temp. 200 stopni

kruche babeczki
pyszne pierogi rozmarynowe z soczewicą po rusku.... 189

dolewać ciepłej wody tyle +- z 3/4 litra aby ciasto było zwarte i elastyczne-nie luźne, ciasto gotowe obsypać mąką i schować do woreczka na 30 minut stolnica podsypana mąką, ciasto podzielić na 3 części i każdą cienko rozwałkować, szklanką wycinać kółka, na każde kłaść czubatą łyżeczkę farszu i zlepiać pierogi wrząca woda z z łyżeczką oleju rzepakowego i soli - wrzucać(...)oleju z masłem, do farszu dać 4 łyżki, resztę cebuli dodawać partiami na pierogi w misce, nie będą się sklejać i można je np. później podsmażyć pierogi są pyszne z takim farszem.................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Chałka - 3 smaki 140

Coś pysznego , drożdżowego...zdjęcia chałki prawie od razu po upieczeniu.. 40 dkg mąki luksusowej Młynomag 1 jajo 25 g drożdży 30 g  masła 3/4 szkl.mleka  4 łyżki cukru szczypta soli dodatkowo: 1  łyżka kakao Skworcu 1  łyżka suchego maku 1-2 łyżki wiórków kokosowych Skworcu 1 rozbełtane jajo do posmarowania 3/4 szkl. mleka wymieszać(...)łyżeczką cukru, drożdżami i 1 łyżką mąki.Odstawić w ciepłe miejsce na kilka minut. Z reszty mąki, cukru, rozczynu, roztopionego i wystudzonego masła, jajka, szczypty soli zagnieść elastyczne ciasto, podzielić na 3 równe części. Do pierwszej części ciasta dodać kakao, do drugiej wiórki kokosowe, a do trzeciej mak. Wszystkie części ciasta [ osobno]  wymieszać z dodatkami .Przykryć i odstawić

Moje domowe kucharzenie
Chleb paleo bananowy (z migdałami) 233

dobrze mieszamy. Na samym końcu dosypujemy pokrojone drobno migdały. W foremce ok. 10×20 cm pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut – aż patyczek wbity do ciasta wyciągniesz suchy. Ostudź 10 minut przed wyciągnięciem z formy. Gotowe! Zobacz też: mąka w kuchni paleo . Pomimo tylko jednej łyżki miodu z taką ilością mąki, migdałów i bananów ten chleb(...)niej miejsce, za to wszystkie składniki dopuszczalne są na diecie SCD . Ze względu na jajka i migdały ten chleb nie jest dozwolony na protokole autoimmunologicznym . // PaleoSMAK Chleb jest pyszny, ale jednak nie będę go zbyt często piekł – jedna kromeczka ma 1,5 g tłuszczów wielonienasyconych – to nie jest wyjątkowo dużo, ale też nie jest mało. Wszystko dzięki migdałom

PaleoSMAK
Pyszne bułki z bazylią i serem 146

zdjęcia :), zniknęły w tempie ekspresowym!. Genialne połączenie żółtego sera i suszonej bazylii sprawia, że bułeczki nie mają szans dłużej posiedzieć. Spróbujcie sami, banalnie proste i najważniejsze domowe i PYSZNE!. Składniki na 12 sztuk: - 45 dag mąki pszennej, u mnie typ 500 - 3 łyżeczki suszonej bazylii - 4 dag świeżych drożdży - 2 łyżki oliwy smakowej, u mnie chili - 12 dag startego żółtego(...)Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie z dodatkiem cukru, odstawiamy na 10 minut aby zaczęły fermentować. Do miski przesiać mąkę, dodać pozostałe składniki, połączyć i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Miskę szczelnie owinąć folią spożywczą i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, ok. 50 minut. 2. Wyrośnięte ciasto wyjąc na omączony blat, zagnieść i podzielić na 12 części. Formować bułki

Apetyczna babeczka

Proponowane wyszukiwania