naleśniki goszczą w wersji na słodko, jednak i te z pikantnym farszem są lubiane. Tym razem skusiłam się przygotować je jako ala meksykański smak... Naleśniki podane z pysznym meksykańskim farszem to nietuzinkowy pomysł na obiad bądź na kolację. Idealne do odgrzania nawet następnego dnia. Naleśniki z meksykańskim farszem SKŁADNIKI: Na naleśniki : 1 szklanka mleka niepełna szklanka mąki(...)papryka mielona słodka 1 łyżeczka koncentratu olej natka pietruszki PRZYGOTOWANIE: Zaczynamy od przygotowania naleśników. Do miski wlewamy mleko dodajemy mąkę, sól i zioła oraz łyżkę oleju - mieszamy. Z ciasta smażymy na lekko natłuszczonej patelni naleśniki. Farsz: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, pomidory obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni podsmażamy cebulę dodajemy mięso i przesmażamy, następnie dodajemy pomidory
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiprzepisu Martha Stewart Living. Pyszne!Warto zrobić ,znikaja bardzo szybkooooooo SKLADNIKI maki 1 szklanka mleka (uzywam szklanki i poj. 250 ml) 120 g masla 1/3 szkl cukru 2 i 1/4 lyzeczki suszonych drozdzy instant 3,5 - 4 szklanek maki pszennej(...)sera kremowego (uzylam sernikowego, z wiaderka) 1/4 szklanki cukru 1/2 lyzeczki ekstraktu z wanilii 1 duze zóltko 1 lyzka plus 2 lyzeczki maku 1/3 szklanki gestej konfitury z wisni Ciasto : Mleko (cieple), maslo (stopione), cukier wymieszac w garnuszku. Polaczyc z drozdzami i 2 szklankami maki i szczypta soli. Nie mieszac, odstawic na 5 minut. Uzywajac miksera z hakiem wymieszac ciasto
w mojej kuchniWitam serdecznie po przerwie. :-) Dzisiaj podam przepis na najpyszniejsze ciastka jakie kiedykolwiek jadłam. Niesamowicie wciągające i uzależniające. Polecam, naprawdę są pyszne :-) Znalazłam ten przepis w jednym ze starych numerów gazety z modą „BURDA”. Ponieważ chciałam uszyć sobie kilka kreacji, wyciągnęłam z pudła w piwnicy gazety z modą z lat 70 i 80. Kiedyś byłam namiętną ciułaczką(...)duże blachy ciasteczek. Na zdjęciu jest wersja próbna i niestety nie najlepszej jakości, bo potem zapomniałam sfotografować po raz drugi. A oto przepis na ciasteczka praskie. Składniki na ciasto: 380 g mąki pszennej 50 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka 250 g masła lub margaryny Kilka kropel olejku waniliowego. Składniki na bezę: 3 białka 200 g cukru
Na słodko lub wytrawnieKluski śląskie z sosem pieczarkowym. Kilka składników i mamy pyszny obiad. A jeszcze jak zostają ziemniaki z poprzedniego dnia to pół godzinki i wszystko gotowe :) Uwielbiam wszelkiego typu kopytka, pierogi, kluski. Składniki: ( nie podaję ilości, bo robię na oko ) Kluski: ziemniaki mąka pszenna mąka ziemniaczana (2 łyżki) jajko sól sos: pieczarki woda śmietana serek topiony (śmietankowy/pieczarkowy) cebula natka pietruszki(...)jarzynka Ugotowane, utłuczone i zimne ziemniaki przekładamy do miski, dzielimy na cztery równe części, jedną część wyciągamy, w to miejsce wsypujemy mąki, dodajemy jajko, jedną część ziemniaków i wyrabiamy ciasto. Nastawiamy wodę w garnku, lekko solimy. W tym czasie urywamy kawałki ciasta, formujemy kulkę i pod koniec robimy palcem wgłębienie. Tak przygotowane kluski wrzucamy do gotującej się wody, gotujemy
NA MOIM TALERZUrazem propozycja na pyszne, słodkie śniadanie lub podwieczorek. Delikatne, puszyste, wilgotne placuszki, w smaku przypominające sernik. Podaję je z sosem truskawkowym i cukrem pudrem, ale świetnie pasowałby też gorący sos czekoladowy lub konfitura z dowolnych owoców. Składniki: 250g twarogu 2 jajka 1/2 laski wanilii 25g cukru pudru 50g mąki pszennej olej do smażenia Przygotowanie: Ser wkładamy do miski, rozgniatamy(...)widelcem, dodajemy żółtka z jajek, cukier, mąkę i ziarenka wyskrobane z laski wanilii. Składniki łączymy ze sobą za pomocą widelca. Z białek ubijamy lekką pianę i mieszamy z ciastem twarogowym. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju, łyżką nakładamy porcję ciasta i formujemy z niej placek. smażymy 2-3 minuty z każdej strony. Przekładamy na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru
Smakowity Blog KulinarnyTaki świeży kromal najlepiej smakuje tylko z masłem. Przepis podany poniżej jest bardzo prosty, powinien więc zachęcić szczególnie te osoby, których samodzielny wypiek chleba trochę przeraża. Chleb jest pyszny, mięciutki, odpowiednio wyrośnięty, a dodatek ziar enek wspaniale podkreśla jego smak ... Polecam wypróbować! :)) Składniki: na 1 keksówkę 500g mąki pszenn ej 50g świeżych drożdży 0.5l ciepłej wody(...)płatków owsianych Wykonanie: Mąkę przesiewamy, wkruszamy do niej drożdże i dodajemy wszystkie suche składniki (część ziaren i płatków zostawiamy do posypania chleba). Mieszamy, wlewamy wodę i wyrabiamy gładkie ciasto. Miskę z ciastem odstawiamy na ok. 50 min w ciepłe miejsce. Po tym czasie przekładamy ciasto na blat oprószony mąką i wyrabiamy ciasto nadając mu kształt bochenka. Ciasto przekładamy
Walijskie Pichceniesłodkie płatki śniadaniowe, a w szczególności cini minis, dlatego z myślą o niej zrobiłam bardzo podobne, ale wydaje mi się, że zdrowsze domowe płatki cynamonowe. Wyszły naprawdę pyszne, chrupiące i słodkie (jak dla mnie trochę za słodkie, ale moja siostra była zadowolona) Składniki: 350g mąki pełnoziarnistej 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki miodu 75g cukru trzcinowego(...)cukru trzcinowego nierafinowanego płaska łyżeczka cynamonu Mąkę przesiewamy, dodajemy cynamon, sodę, cukier, szczyptę soli i mieszamy. Dodajemy masło, miód, ziarenka wanilii i stopniowo maślankę tak, aby powstało plastyczna masa. Ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy, smarujemy olejem, posypujemy mieszanką cukru i cynamonu. Nożykiem wykrawamy małe kwadraciki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego
Kuchenny Skrawek NiebaRobiłam je już wiele razy, ale nigdy nie udało mi się zrobić tak rewelacyjnej panierki, jaką robią w hiszpańskich barach... Przejrzałam wiele hiszpańskich przepisów i nic... Kalmary zawsze wychodzą pyszne, ale nigdy takie jak w Hiszpanii. Dzisiaj kolejna wersja, wyczytana gdzieś w necie, niestety nie pamiętam źródła, bo zapisałam na jakiejś karteczce tylko przepis. Calamares a la romana Składniki(...)Wykonanie Jeśli mamy mrożone kalmary, rozmrażamy je. Następnie kroimy w krążki. W misce miksujemy żółtko, mleko, sól i drożdże. Osobno ubijamy białko na sztywno i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy. Odstawiamy na 15 minut, następnie dodajemy kalmary i mieszamy, tak aby kalmary dokładnie pokryły się ciastem. Smażymy poszczególne krążki partiami na głębokim, dobrze rozgrzanym oleju. Gdy się przyrumienią
Kulinarne przygody Gatitycynamonu Przygotowanie : Masło utrzeć do białości, dodać stopniowo cukier, a potem jajka Potem dodajemy stopniowo mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz cynamon -doskonale wyrabiamy na stolnicy Wyrobione ciasto dzielimy na części i wałkujemy na grubość około 5 mm.( podsypujemy mąką, by nie przywierało) Z rozwałkowanego placka wycinamy ciasteczka dowolnego kształtu Pieczemy w temp. 180 stopni C do zarumienienia(...)wyszło około 100 gwiazdek, do dziś zostało niewiele. Można robić gwiazdki cieńsze- jeszcze smaczniejsze... Przepis znalazłam gdzieś w sieci na blogu, ale już nie wiem gdzie :) Polecam są pyszne, delikatne w smaku. a jeśli przed pieczeniem zrobimy w nich dziurkę to możemy po upieczeniu powiesić je na choince
Proste Potrawystworzenia tego przepisu zainspirowały mnie kucharki ze stołówki pracowniczej w Czarnobylu. Podane przez nie naleśniki były tak pyszne, że będąc w ichnim sklepie musiałam dorwać mleczko w puszce, którym owe naleśniki polewały. Mleczko ma konsystencję bardzo podobną do sprzedawanych u nas słodkich mleczek w tubce :) Spróbujcie! Składniki na 3 naleśniki (średnica ok. 20 cm): 1 jajko 1/2 szklanki mąki pszennej(...)smażenia ok. 2 łyżek Nadzienie: 150 g sera białego półtłustego 50 g serka homogenizowanego 5 połówek brzoskwini z puszki 3 łyżeczki cukru waniliowego domowej roboty Przepis: Składniki na ciasto umieszczamy w misce i miksujemy na gładką masę (niezbyt gęstą). Olej rozgrzewamy na patelni i smażymy po jednej chochli ciasta na rumiano z każdej strony. W międzyczasie ser mieszamy z serkiem
Emcia PichciTakie oto pyszne placuszki wymyśliłam, idealne na pierwsze śniadanie :) Składniki: 250 gram mąki 3/4 szklanki mleka 2 jaja 3 łyżki cukru 2 banany 200 gram sera ricotty łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka cukru waniliowego łyżka oleju + do smażenia szczypta soli do podania: cynamon, syrop klonowy, gęsta śmietana, nutella, u mnie-syrop karmelowy Mąkę, mleko, żółtka(...)cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, ricottę i łyżkę oleju mieszamy na gładką masę o konsystencji gęstej śmietany. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Powoli mieszamy białka z ciastem, na początku dodajemy 1/3 białek, mieszamy delikatnie a potem resztę. Tak by białka nie opadły od razu po zetknięciu z gęstym i ciężkim ciastem. Na końcu dodajemy pokrojone w plastry
Mango PapajaBardzo lubimy wypieki z dodatkiem cytryny.Dzisiaj zapraszam na pyszną babkę cytrynową.Szybka i prosta do zrobienia. Składniki: margaryna 1 kostka cukier 1 szk jajka 4 szt mąka pszenna 2 szk proszek do pieczenia 1 łyżeczka kopiasta cytryna 1 szt cukier puder do oprószenia babki Przygotowanie: Margarynę utrzeć z cukrem, następnie dodawać po jednym jajku i cały czas ucierać.Do utartej(...)szklankę przesianej mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i wymieszać.Dodać sok wyciśnięty z cytryny wymieszany z otartą skórką z cytryny i drugą szklankę mąki.Wszystkie składniki dobrze połączyć.Ciasto wylać do prostokątnej formy wysmarowanej margaryną i wysypanej mąką.Zimną babkę oprószyć cukrem pudrem.Piec w 160 st około 50 min. Forma
Ala piecze i gotujeNadchodzi niedziela. A co się z nią kojarzy? Odwiedziny. Rodzinny obiadw gronie najbliższych. Gwar rozmów dorosłych, roześmiane buzie dzieciaków.Co u Was? Jak CI eis powodzi
W kuchni Karmel-itkipierwszym sposobem. Do przygotowania galaretek z tych właśnie owoców nie dodajemy już żadnych cukrów żelujących, czy produktów utwardzających. Galaretka bez tych dodatków uzyska wymaganą fakturę. Polecam Wam też przygotować pyszną galaretkę z papierówek. Galaretka z czerwonych porzeczek : Do przygotowania galaretki porzeczkowej potrzebujemy tylko owoce i cukier w proporcji 1:1, czyli na 1 kg czerwonej porzeczki wykorzystujemy 1 kg białego(...)gorące wstawiamy do garnka z gorącą wodą. Pasteryzujemy słoiki ok. 5 min. Możemy też słoiczki pasteryzować około 15 minut w piekarniku w 100 stopniach.Taka galaretka będzie doskonałym dodatkiem do ciast, deserów, naleśników i do pieczywa. The post Galaretka z czerwonych porzeczek appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię