Golonka 232pakujemy do puchy i skórę która idzie na dno.Zamykamy praskę i do lodówki 24 godz. Parzenie -woda 75 st.C -czas 4,5 godz. Po 4,5 godz.wyjmujemy puchę z wody i zostawiamy aż wystygnie.Zwalniamy docisk (sprężyny) i chowamy do lodówki 8-10 godzin Smacznego
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Ucierane ciasto z czerwoną porzeczką 277mnie czerwona porzeczka W dużej misce utrzeć mikserem miękką margarynę z cukrem na biały puch - cukier dosypując po trochu . Mnie przeważnie brak cierpliwości i do białego puchu nigdy nie docieram - ucieram mikserem do momentu, gdy cukier się z grubsza rozetrze i całość zmieni kolor na bardziej kremowy. Do ucieranej masy dodawać stopniowo jajka, na przemian z przesianą
Grunt to przepis!
Babka ucierana z chałwą - turecka chałwa sezamowa 221foremek masło - do natłuszczenia foremek Miękką margarynę utrzeć mikserem z cukrem na biały puch - cukier dosypując po trochu . Mnie co prawda zawsze brak cierpliwości i do białego puchu nigdy nie docieram - ucieram mikserem po prostu do momentu, gdy cukier się mniej więcej rozetrze z margaryną i całość zmieni kolor na bardziej kremowy. Chałwę rozdrobnić palcami, dodać
Grunt to przepis!
Na całej połaci śnieg. A na deser quinoa z persymoną. 205Biel. Puch. Radość. Dziecinna. Prawdziwa. Śnieg! Nareszcie! Na czapce z pomponem. Na nosie. Za szyją. Na policzkach rumianych od zimowego szczęścia. Zwisa na płocie. Ugina gałęzie. Zakrywa krzewy jak wielka porcja bitej śmietany. Mleczne drogi. Białe góry. A nad nami niebo toczy bitwę na poduszki. Chmury pękają w szwach, sypią białym pierzem. Ileż w tym niebie mają poduszek(...)beztroska. Dlatego tak bardzo kocham śnieg i tak bardzo na niego czekałam. Był mi potrzebny, by uwierzyć jeszcze mocniej. Ukryć między płatkami kilka marzeń. W ciszy białego puchu usłyszeć swój głos. Wsłuchać się w siebie. Odnaleźć w bieli jasność, ciszę, spokój. A potem pędząc na sankach krzyczeć na całe gardło, że kocham moje życie! I mam ochotę
KUCHARNIA
"SERNIK - PIERNIK" BEZGLUTENOWY /Sernik piernikowy z musem czekoladowo-orzechowym i z chałwowo-czekoladową polewą. 215bezglutenowych /Przepis na pierniki: tutaj.- skórka pomarańczowa domowa pół szklankiPOLEWA:- chałwa 200g- pół tabliczki czekolady mlecznej- 2-3 łyżki masła- 2-3 łyżki mlekaWYKONANIE:Masło ucieramy na puch, powoli dodajemy cukier i po 1 żółtku, cały czas ucierając. Gdy mamy puszystą masę, dodajemy po 1 łyżce serek i serek mascarpone, ucieramy, aż uzyskamy puszystą masę.Odmierzamy szklankę(...)gębie! Świąteczny raj dla podniebienia i dla duszy.Święta czuć już coraz bardziej! Dzięki temu serniczkowi nawet brak śniegu nam nie straszny. Mamy nadzieję jednak, że choć troszeczkę białego puchu spadnie gdy świąteczny czas wciągnie nas na całego! (A co, jak my - baby, siedzimy cały czas w kuchni mając w głowie listę zakupów, prezentów i inne babskie sprawy, to faceci
Wypisz Wymaluj
SERNIK MALINOWY Z BEZĄ 244trochę cukru żelującego (była za rzadkie -taki ser tym razem - i potrzebowało "związania")Ciasto bezglutenowe: - przepis, składniki, wykonanie - tutaj!WYKONANIE:1. Masło ucieramy z cukrem (+ wanilinowy) na biały puch. Stopniowo dodajemy ser, cały czas mieszając, ale nie napowietrzając masy zbytnio. Budynie mieszamy ze śmietaną, tak aby nie porobiły się grudki, dolewamy do masy serowej - dokładnie mieszamy(...)sztywną pianę)/nasz przepis na idealną bezę niebawem/8. Na podpieczony serniczek delikatnie wykładamy łyżką bezę,/przyznać się, kto się zajmuje bezowymi śmigiełkami i łyżką całą z białego puchu?/9. Bezę posypujemy kruszonką (przepis na kruche ciasto b/glutenowe)10. Pieczemy 15 minut w temp. 120-140 stopni,11. STUDZIMY PRZY UCHYLONYM PIEKARNIKU! :)PS. bardzo ważne - nie otwieramy drzwiczek do piekarnika
Wypisz Wymaluj
KREM KAWOWO-KRÓWKOWY. 524paczki budyniu waniliowego 300 ml mleka200g masła w temp. pokojowej1/2 szklanki cukru pudru1/3 szklanki kawy Inka 1 łyżeczka cukru waniliowegocała puszka masy krówkowej Masło ucieram na puch z cukrem waniliowym(...)zwykłym cukrem. Gotuję budyń wg opisu na opakowaniu, ale przy zmniejszonej ilości mleka (300ml). Musi być bardzo gęsty, wręcz "twardy". Budyń ten, po wystudzeniu, dodaję do maślanego puchu i miksuję. Jeśli masa trudno się miesza, dodaję 2-3 łyżki schłodzonego mleka. Następnie wrzucam masę krówkową, kawę Inka i znów miksuję do chwili, gdy krem stanie się
W kuchni Karmel-itki
Ciasto bez pieczenia z masą kajmakową 111mieszając, gotujemy na niewielkim ogniu do momentu zgęstnienia budyniu. Przykrywamy go folią spożywczą i odstawiamy do ostudzenia. Ja robiłam krem na drugi dzień. Po wystudzeniu miksujemy miękkie masło na puch i łyżka po łyżce dodajemy budyń, ciągle miksując. Do momentu uzyskania jednolitej masy. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na spodzie herbatniki. Krem dzielimy mniej więcej na pół
Relaxtime
Babka Na Mascarpone Z Owocami 84mąki pszennej tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia garść owoców np. jagody, borówki, czarna/czerwona porzeczka 1. Masło ucieramy z cukrem na puch, następnie dodajemy po jednym jajku miksujemy, następnie dodajemy mascarpone krótko miksujemy i na koniec dodajemy suche składniki krótko miksując. 2. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy najpierw połowę ciasta, oraz
Gotowanie...to proste !
Ciasto Cytrusowe 74żadnych grudek). Pozostały sok wlewamy do dużego garnka, dodajemy cukier. Podgrzewamy. Na gotujący się sok wlewamy przygotowaną mieszankę budyniową. Mieszając, gotujemy, aż do zgęstnienia. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy zimny budyń. Miksujemy do połączenia. Galaretka: Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach (750ml) gorącej wody. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy do stężenia. Składanie ciasta: Na biszkopt wykładamy mniej więcej
Smaki Na Talerzu
Puszyste ciasto ze śliwkami i kruszonką 72miarę sypka. 3. Piekarnik nagrzać do 180*C góra - dół. 4. Przygotować blaszkę i wyłożyć w niej papier do pieczenia. 5. W misce ubić na puch jajka, cukier i cukier waniliowy. Dodać śmietanę i olej, zmiksować do połączenia składników, po czym dodać mąkę i proszek do pieczenia i zmiksować tylko do połączenia się składników
Kuchnia domowa Ani
Czekoladowe ciasto z cukinią 76Cukinię zetrzeć na dużych oczkach. Można ze skórką, jeśli cukinia jest młoda. Startą cukinię odstawić na chwilę, po czym odcisnąć z nadmiaru płynu. 2. Jajka ubić na puch z cukrem. 3. W misce wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. 4. Do ubitej masy jajecznej dodać olej, potem suche składniki, a na koniec cukinię. Zmiksować
Kuchnia domowa Ani
Maślane ciasto ze śliwkami i kruszonką 347Wymieszaj do uzyskania okruchów. Wstaw do lodówki. Ciasto Śliwki umyj, osusz, a następnie usuń pestki i podziel na ćwiartki. Masło utrzyj z cukrem pudrem i szczyptą soli na biały puch (ok. 7 min). Dodaj pojedynczo jajka, po każdym miksując około minutę. Dodaj śmietanę i zmiksuj. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i dodaj do ciasta w dwóch turach
Słodki Blog
SERNIK WARZONY - Z DOMOWEGO TWAROŻKU 84wystudzenia. Następnie blendujemy. DAL SZA CZĘŚĆ: 2 dowolne galaretki rozpuszczamy wg instrukcji na opakowaniu. Na spód tortownicy wykładamy biszkopt lub biszkopty. Nasączamy kawą lub herbatą. Masło ucieramy na puch, wsypujemy puder. Gdy dobrze się utrze dodajemy po łyżce twarożku. Pod koniec do smaku dodajemy olejek i sok z cytryny. Masę wykładamy na biszkopt. Nakładamy owoce. Zalewamy tężejącą
Pani na deser
Tarta jabłkowo - serowa keto, na orzechowym spodzie 74sposób fotogeniczny na talerzyku - nie jest proste. W tym jej urok, to nie tort, to kremowy, pyszny deser, bez cukru, a przepełniony subtelną, cynamonową, jabłkową słodyczą. Łączy puch ubitej śmietanki, kremowość serka mascarpone i chrupiącą słodycz jabłek. Wszystkie te dobra osadzone na biszkopcie, w którym wyczuwalny jest orzechowy posmak. Szczerze - to kompozycja mało oryginalna
Kronika Piekarnika