puch - 3415 przepisów (strona:13/228)

Ambasador 409

kryształu 1 kostka margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 2 łyżki kakao 2-3 jabłka lub inne owoce świeże lub z kompotu Margarynę ucieramy na puch z cukrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodając po jednym żółtku. Ciągle ucierając dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ucieramy. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do utartej masy(...)mleka zagotowujemy. Na gotujące się mleko wlewamy nasze płynne wymieszane składniki. Gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając do otrzymania konsystencji budyniu. Odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce dodajemy zimny budyń. Ucieramy do otrzymania puszystego kremu. Krem dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy bakalie, czekoladę, kakao. Delikatnie mieszamy. Do drugiej części dodajemy pokrojone

Made By Mom And Son
Ciasto Oczy Carycy 2609

stopniowo dodawać cukier. Ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie delikatnie mieszając, dodać ocet, olej, proszek i mąkę.2. Ciasto ciemne: żółtka i cale jajka utrzeć z cukrem na puch, delikatnie mieszając dodać olej, mąkę, proszek i kakao.3. Formę (24x36cm) wyłożyć papierem, a potem na przemian wykładać ciasto raz ciemne, raz jasne i delikatnie zamieszać widelcem. Piec(...)wystudzeniu przekroić na dwa blaty.4. Krem: Szklankę mleka zagotować z cukrami, a resztę mleka wymieszać z budyniem. Na gotujące się mleko wlać budyń. Po zagotowaniu ostudzić. Margarynę utrzeć na puch, stopniowo dodawać zimny budyń.5. Galaretki: Wodę zagotować, dodać cukier, a potem galaretki. Odstawić do lekkiego stężenia.6. Napar: Z podanych składników zrobić napar i wystudzić.7. Przełożyć

Kuchnia domowa Ani
CIASTO Z JOGURTÓW GRECKICH A'LA SERNIK 213

żółtka 100 g Kasi 2 łyżki śmietany 18% 1/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżka kakao Wykonanie: Żółtka ubij z cukrem na puch, dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj.Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, kakao raz schłodzoną margarynę. Całość dokładnie posiekaj nożem. Następnie połącz z ubitymi żółtkami i zagnieć szybko ciasto. Gotowe włóż(...)cukru  5 jajek 3/4 szklanki cukru aromat cytrynowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100g skórki pomarańczowej Wykonanie: Białka oddziel od żółtek. Żółtka ubij z jogurtami na delikatny puch, następnie stopniowo dodawaj  budyń oraz proszek do pieczenia i aromat. Z białek i cukru ubij sztywną pianę. Delikatnie wymieszaj  ją z pozostałą masą. Na koniec dodać skórkę

Walijskie Pichcenie
Babeczki ryżowo-czekoladowe z mlecznym kremem i borówkami 207

szklanki cukru pudru (lub mniej) 2/3 szklanki mleka w proszku oraz ok. 250 g borówek Kleik wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Miękkie masło utrzeć na puch, miksując, dodawać po jednym jajku i porcjami cukier. Na końcu dodawać stopniowo kleik z kakao i proszkiem, miksując na gęstą masę. Odłożyć na pół godziny do lodówki. Po tym czasie(...)babeczki lub muffinki (użyłam silikonowych) i upiec na złoty kolor w 180 o C. Wyjąć z piekarnika i wyjąć z foremek. Przygotować krem. Miękkie masło utrzeć na puch, porcjami dodawać twaróg i miksować na małych obrotach, porcjami wsypywać cukier i mleko w proszku. Utrzeć na gładką masę. Krem umieścić w szprycy i wyłożyć na babeczki. Na wierzchu

Czerwień i błękit
Caramel Brownie Tower 444

budyń czekoladowy duża porcja przygotowany na 1,5 szklanki mleka - margaryna 3/4 kostki - 1 łyżka czubata cukru pudru Z w/w składników ucieramy krem. Najpierw ucieramy margarynę na puch około 10 minut(...)łyżce dodajemy budyń i cukier. Ucieramy na puszysty krem. Krem nr 2 1/3 margaryny 5 łyżek masła orzechowego 2 łyżki cukru pudru 2 paczki krakersów pokruszonych Margarynę ucieramy na puch z cukrem pudrem, dodajemy masło orzechowe, ciągle ucierając. Do kremu dodajemy pokruszone krakersy i mieszamy łyżką. Krem nr 3 1/2 masła pudełko serka mascarpone cukier puder- 2 łyżki

SMYKWKUCHNI
Tort Pinacolada z bezą kokosową! 159

Pieczemy 45-50 minut w temp 180 stopni C. Krem nr 1: - 2 budynie śmietankowe z cukrem - 2 szklanki mleka - 200 g margaryny Po przygotowaniu budyniu ucieramy na puch z margaryną. Najpierw ucieramy samą margarynę minimum 10 minut, potem dodajemy po łyżce budyniu. Krem nr 2: -3/4 puszki ananasów - 1 łyżka mąki pszennej - 3/4 margaryny(...)cytryny i cukier, mąkę mieszamy z małą ilością wody, dodajemy do gotującej sie masy, ciągle mieszając, utworzy nam się masa o konsystencji budyniu, całkowicie studzimy. Ucieramy na puch z margaryną Poncz nr 1 na dwa blaty : - sok z 1/2 cytryny - 3 łyzki syropu klonowego - 3 łyżki likieru kokosowego np. Canarii - 100 ml przegotowanej wody Poncz

SMYKWKUCHNI
Tort chałwowo - czekoladowy z bezami 245

Następnie zdjąć z ognia, dodać kakao oraz posiekaną czekoladę. Ponownie postawić na parze i ubijać jeszcze przez 8-10minut, aż masa zgęstnieje. Przestudzić.  Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce zimnej masy czekoladowej. Krem chałwowy(...)szklanki mleka utrzeć żółtka i mąkę ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować wraz z cukrem waniliowym. Wlać przygotowaną mieszankę, stale mieszając, gotować, aż zgęstnieje. Ostudzić.Masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać pokruszoną chałwę. Następnie dodawać po łyżce zimnej masy budyniowej. Dodatkowo:  300g bez,  1/3 szklanki nalewki z czarnej porzeczki,  czekoladowe serduszka oraz cukier błyszczący do dekoracji. Nalewkę

Z miłości do słodkości
Kołocz z serem 428

grubość około 3-4mm. przełożyć na dużą blachę, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiec na złoty kolor. Ser: Żółtka utrzeć z cukrem na puch, nie przerywając ucierania dodawać po łyżce twarogu, śmietanę skórkę z cytryny oraz ekstrakt z wanilii. Gładką masę serową wyłożyć na podpieczone ciasto. Na warstwę sera układamy "skubane" kawałki ciasta. Pieczemy

Zapiski Młodej Żony
Łabędzi puch 149

gorącego dodaję bułki kajzerki i mieszam na jednolitą masę. Jeśli trzeba miksuję blenderem. Odstawiam by masa całkowicie wystygła. Masło o temperaturze pokojowej ucieram z  cukrem na puch i dodaję po łyżce wystudzoną masę z bułek . Na desce układam pierwszą część biszkoptu, na to wykładam 2/3 masy , przykrywam drugim biszkoptem, wykładam resztę masy. Wiórki kokosowe, masło i cukier

Ciasteczkowy Potwór
Miodownik z masą budyniową i powidłami 88

odstawiam do całkowitego ostudzenia w temperaturze pokojowej. Wierzch budyniu przykrywam woreczkiem śniadaniowym, aby nie powstał kożuszek. Gdy budyń całkowicie ostygnie, za pomocą miksera ucieram miękkie masło na jasny, kremowy puch. Obie masy (budyń oraz masło) mają tą samą temperaturę otoczenia. Do maślanego puchu dodaję stopniowo łyżka po łyżce budyń i cały czas miksuję na średnich obrotach miksera

Ania gotuje
Pyszny, puszysty, prosty biszkopt z owocami 155

taki puch nieprostym jest zatopić zgrabnie nóż, by kroić.  A jak już kroić, to na pozór zbyt okazałe porcje, bo nic nie ważą.  Moje dzisiejsze ciasto jest mgiełką ukrywającą soczyste,  słodkie, spore kawałeczki gruszek i jagód. Połączenie sprawdzone i niezawodne - klasyczne. Gruszki są idealnym uzupełnieniem pachnącego biszkopta. Puszyste trójkątne kawałeczki, delikatnie oprószone cukrem pudrem(...)przez gruszki, które troszkę ze smakiem wakacyjnego kompotu babcinego korespondują.. tak, może właśnie dlatego. Życzę smacznego. Udanego wypiekania.  I ciepłych wspomnień pachnących tym, co w tym puchu zatopione

Kronika Piekarnika
Sernik puszysty z papierówkami, na kruchym spodzie 78

Połączenie najlepszego.  Kruche, maślane ciasto, delikatna jak puch masa serowa  i soczyste, cynamonowe jabłuszka zatopione  w tym serowym puchu, pod warstwą słodkiej kruszonki. Naprawdę proste w wykonaniu, choć stwarza pozory wypieku dla zaawansowanych. Ponownie zaopatrzono mnie w papierówki. Zielone, niewielkie, pachnące latem w ogrodzie. Wykorzystałam ten przyniesiony mi plon w niedzielne popołudnie. W poniedziałkowy biurowy

Kronika Piekarnika
Ciasto ucierane z podpalanym masłem i konfiturami 83

brązową barwę - wówczas ściągamy z palnika. Ważnym jest, by masła nie przypalić. Zbyt długo przypalane zgorzknieje, zepsuje jakość i smak wypieku. Jaja miksujemy w dużej misce z cukrami na puch, przynajmniej kilka minut - masa powinna powiększyć objętość i uzyskać prawie biały kolor. Do jajecznego puchu wlewamy powoli lekko przestudzone masło, cały czas miksując na wolnych obrotach. Następnie przesiewamy

Kronika Piekarnika
Ciasto na maślance z czereśniami 128

pół szklanki 100 g masła - pół kostki     SPOSÓB WYKONANIA:   W dużej misce ubijamy jajka z pół szklanki cukru. Słodka masa jajeczna powinna zamienić się w jasny puch. Do puchu jajecznego wlewamy cienką strużką olej. Kolejno wlewamy maślankę i miksujemy całość chwilę na niskich obrotach. Do miski wsypujemy na koniec mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia

Smaki Natalii
Ciasto Łabędzi puch 161

Łabędzi puch to ciasto, które robiłam już mnóstwo razy, szczególnie na zamówienie rodziny oraz dla znajomych. Jest po prostu pyszne i w moim domu od wielu lat bardzo popularne. Składa się z delikatnego a'la biszkoptu przełożonego warstwą dżemu z czarnej porzeczki oraz kremem kokosowym(...)jego wierzch pokrywa chrupiąca, kokosowa posypka. Krem nie jest taki zwykły, ponieważ przygotowany na bazie kajzerek. Uwierzcie mi na słowo, że całość smakuje rewelacyjne! Jeśli nie znacie Łabędziego puchu to w najbliższym czasie koniecznie przygotujcie to ciasto. Polecam! (Tortownica o średnicy około 23 cm lub blacha o wymiarach 15 x 25 cm)   Ciasto: 5 jajek 1,5 szklanki cukru

Di gotuje