przystawki - 17402 przepisów (strona:151/1161)

Krewetki królewskie tandori 199

szaszłyków po 3 – 4 sztuki. Smażymy na rozgrzanym na oleju kokosowym (lub na maśle klarowanym) ok. 4 minut, obracając co jakiś czas. Podajemy natychmiast. Krewetki królewskie tandori podajemy jako przystawkę lub jako danie główne - z ryżem lub makaronem. Przyznam, że w tej formie przygotowałam krewetki tylko na próbę, a potem żałowałam, że zrobiłam tak mało. Małe porcje pobudziły kubki smakowe

mojewypiekiinietylko
Makaronowe muszle z kurkami i kurczakiem 201

Pyszne zarówno na obiad, na kolację lub jako przystawka na miłe spotkanie z przyjaciółmi. 300 g makaronu muszle Farsz: 100 g kurek 1 pierś z kurczaka 1/2 cebulki 100 g startego sera żółtego 2 łyżki siekanej natki pietruszki sól pieprz szczypta tymianku olej i masło do smażenia Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w małe kawałki. Oprószyć solą

Smakołyki Asi
Kuleczki ziemniaczane z serem 514

Dzisiaj bardzo fajna przystawka, przygotowana z wczorajszego obiadu. Jeżeli ugotujecie za dużo ziemniaków i nie wiece co z nimi zrobić, koniecznie wypróbujcie ten przepis.  Porcja ok 16 kulek Składniki:  500 g ugotowanych ziemniaków 1 cebula 250 g wędzonego boczku 80 g sera gouda 3 jajka 5 łyżek mąki pszennej panierka: jajko + bułka tarta do otoczenia  olej

Niezły Młynek
Sałatka z grillowanej cukinii w balsamico 187

Jeżeli lubisz grillowaną cukinię na pewno posmakuje Tobie taka forma sałatki lub przystawki. N grilla, na kolację lub spotkanie ze znajomymi. Koniecznie wypróbuj :) Składniki:  2 cukinie ok 500 g 4 ząbki czosnku 10 listów bazylii oliwa z oliwek 6 łyżek octu balsamicznego sól i pieprz do smaku Przygotowanie:  Cukinię umyj i pokrój na krążki o grubości

Niezły Młynek
Faszerowana mozarella 178

sałatek . Zastosowań mozzarelli jest naprawdę wiele.W większości jednak przepisów z jakimi się spotkałam ser ten stanowił tylko dodatek do danego dania. Tutaj to właśnie mozzarella jest głównym jego składnikiem. Przystawka idealnie nada się zarówno na rodzinne przyjęcie, jak i luźną imprezę przy grillu. Polecam. Składniki: 4 mozzarelle 5 pomidorków koktajlowych 10 czarnych oliwek ćwiartka czerwonej cebuli łyżka oliwy z oliwek

Pobite gary Barbary
Jajka faszerowane pomidorami i oscypkiem. 164

Składnikiem obowiązkowym jest oczywiście bohater tego tygodnia. Dodałam do niego oscypka, pozostając w klimacie górskim. Wyszła bardzo smaczna przekąska, która sprawdzi się zarówno jako propozycja śniadaniowa, jak i zimna przystawka na przyjęciu. Składniki: 4 jajka 1 łyżka majonezu lub jogurtu naturalnego 1 pomidor malinowy kilka plastrów oscypka sól pieprz Wykonanie: Jajka ugotować na twardo. Po wystudzeniu obrać, przekroić wzdłuż

zadanie-gotowanie
Pomidory faszerowane ryżem po grecku. 295

piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 1 godzinę. 20 minut przed końcem pieczenia odkryć naczynie. Podawać z pokruszoną fetą, posiekaną natką i oliwą do skropienia. Świetne również jako przystawka na zimno

zadanie-gotowanie
Mus szparagowy z krewetkami 178

wypróbować. Przygotowałam go do akcji kulinarnej Skandynawskie Lato 2016 . Mus szparagowy z koperkiem i krewetkami okazał się przepyszny, bardzo ładnie się prezentuje i myślę, że może stanowić wspaniałą przystawkę na wytworne przyjęcie. Mus ze szparagów jest nieco czasochłonny w przygotowaniu ze względu na konieczność schłodzenia, jednocześnie jednak jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Bardzo go polecam, idealnie sprawdzi się jako zimna

Codzienne Gotowanie
Szpinak z oliwą i czosnkiem 196

moim zdaniem najzwyklejszy szpinak, taki kupiony na rynku, prosto z pola. Zwykle wymaga on niestety sporo płukania, ale warto czasem się pomęczyć - tak przygotowany szpinak jest naprawdę pyszny. Świetna przystawka, ale może być też dobrym dodatkiem do mięs. składniki 500 g świeżego szpinaku - takiego prosto z rynku 2 ząbki czosnku ( lub do smaku) gruba sól morska oliwa z oliwek

Stare Gary
Sałatka z melona i szynki. 158

twarożek kremowy, jak i włoska ricotta. Może to być również mozzarella, lub serek kozi. To tylko kwestia gustu i dostępności. Sałatka z powodzeniem może sprawdzić się jako całkiem elegancka przystawka, ale my z żoną spałaszowaliśmy ją w minutę ze wspólnego talerza. Może nie całkiem elegancko, ale za to z jakim smakiem! ;) Składniki: 1/4 melona miodowego 1/4 melona Galia lub Kantalupa

zadanie-gotowanie
SAŁATKA Z AWOKADO I MELONA 216

Prosta a zarazem efektowna sałatka, idealna na upalne dni. A w dodatku pełna witamin. Szybka przystawka lub przekąska dla zagonionych mam, polecam! Przygotowanie 15 minut Dla 4 osób 2 melony 2 awokado 4 łyżki oleju słonecznikowego 1 cytryna 100 g sałaty (np. strzępiastej lub innej)   Melony przekrój na pół i usuń pestki. Pokrój na ćwiartki i obierz ze skórki

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Pieczone kwiaty cukinii 227

zamówienie. Zapytacie, czy to w ogóle warte zachodu? Ale tylko na nie popatrzcie… Są tak piękne! We Włoszech kwiaty cukinii uchodzą za największy rarytas. Będą idealne na letnią przystawkę przed uroczystym obiadem lub po prostu – jako przekąska na kolację. Pieczone kwiaty cukinii: ok. 10 kwiatów cukinii 1 opakowanie serka ricotta (250 g) 3 łyżki drobno startego parmezanu

Poezja smaku
Makaron ze szparagów z suszonymi pomidorami 178

Proste i efektowne, Bardzo wyraziste danie. Dla miłoścników wytrawnej kuchni, Jako przystawka lub jako danie główne Czytaj więcej

Pasja tworzenia
Spring rolls z pieczonym łososiem 231

smarujemy rozbełtanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na ok. 15 minut, aż się lekko zrumienią. Spring rolls z pieczonym łososiem – wyśmienite na lekki obiad, kolację, czy przystawkę. Można podać „na surowo” lub pieczone. U mnie wersja jedna i druga. Zaletą tej potrawy jest możliwość różnorodnych kombinacji. Przyznam, że nigdy nie udaje mi się trafić z ilością farszu

mojewypiekiinietylko
MOZZARELLA Z BAZYLIOWYM PESTO I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ 144

aromatycznym pesto z bazylii i orzeszków piniowych.  Całość skropiłam krem balsamiczny i podałam z  natartą czosnkiem i skropioną oliwą, opieczoną bagietką. Takie danie znakomicie sprawdzi się jako przystawka na romantycznej kolacji we dwoje lub na eleganckim przyjęciu w gronie znajomych.  Fantastyczne połączenie smaków i niesamowity efekt na talerzu gwarantowany:-) * najlepsza jest mozzarella di bufala - wytwarzana z mleka

cool and minty