przystawki - 17402 przepisów (strona:160/1161)

Sledź po japońsku 143

Śledzie po japońsku, kultowa wręcz, przystawka z czasów PRLu. Skąd się wzięła nazwa, tego chyba nie pamięta nikt... Tak jak fasolka po bretońsku, ryba po grecku czy placki po węgiersku. W krajach, od których zapożyczyły nazwy, nikt nawet nie słyszał o takich daniach. Filety śledzi, jajka ugotowane na twardo (1 jajko na dwa filety śledzia), cebula, cukier, papryka w proszku

królestwo garów
Rolada szpinakowa z łososiem 217

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Rolada szpinakowa z łososiem to elegancka przystawka, która świetnie sprawdzi się na imprezach, świętach czy innych uroczystościach. Będzie również doskonałym pomysłem na kolację. Robi się ją naprawdę bardzo prosto. Ja dodatkowo do serka śmietankowego dodałam trochę tartego chrzanu ze słoiczka dzięki czemu rolada nie wyszła mdła i smakowała

Marta Gotuje
Gofry z serem – wytrawne 121

dipie. Kasia stwierdziła, że smakują trochę jak placki ziemniaczane. Na pewno warto spróbować i przekonać się, że gofrownica nie służy tylko do robienia deserów, ale również do pysznych przystawek. Przepis Składniki: 80 g miękkiego masła 200 g kwaśniej śmietany 250 g mąki 100 g startego parmezanu 200 ml mleka szczypta soli Przygotowanie: Wszystkie składniki wrzucamy do garnka i miksujemy

KasiaiKrzysiu.pl
Daktyle z serem i boczkiem lub szynką 185

Mała, pyszna zagryzka, przekąska, przystawka jak zwał tak zwał a znika błyskawicznie. Nadaje się idealnie na imprezy wszelakie więc zachęcam do zrobienia. Daktyle z serem i boczkiem lub szynką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Bruschetta z pomidorami, mozzarellą i prosciutto 230

Przed nami ostatnie dni karnawału. Jeśli planujecie spotkania z przyjaciółmi, na pewno poszukujecie pomysłów na pyszne, ale szybkie w przygotowaniu przystawki. Bruschetty przygotujecie w mig. Wystarczy kilka prostych składników i gotowe. Bruschetta to tradycyjna włoska przekąska, jeśli chcecie zrobić je z doskonałych produktów, szukajcie w sklepach Lidl artykułów z tygodnia włoskiego. Na pewno jeszcze znajdziecie to co potrzebne. Bruschetta sprawdzi

kolorowotorcikowo
Sajgonki na zimno 181

środka i rolujemy całość ciasno zawijając). Postępujemy tak do wykorzystania składników. Sajgonki, możemy ostrym nożem przeciąć po skosie i podać z sosem do sajgonek. Możemy ich użyć jako przystawki na imprezie (pięknie się prezentują), lub zjeść na kolację czy śniadanie. Fajne w nich jest to, że można użyć dowolnych warzyw, byleby było kolorowo :) Smacznego

Co na wege obiad?
Grissini – paluszki chlebowe 160

Grissini to chrupiące paluszki chlebowe pochodzące z północy Włoch. Mogą stanowić przystawkę, albo dodatek do innych dań. Grissini można kupić w sklepie, ale… po co? :) Bardzo łatwo je przygotować, a dodając do ciasta ulubione przyprawy można upiec paluszki pachnące naszymi ulubionymi przyprawami. Proponuję 2 wersje grissini – wersję klasyczną i grissini z parmezanem, czosnkiem i oregano. Przepis pochodzi z książki

Trzeci talerz
Pierożki na słono z ciasta francuskiego 222

kwaśny, który podałam do pierożków. W ten sposób wyczarowałam w ciągu 30 minut świetną przekąskę, która sprawdzi się na kolację lub szybką przystawkę na spotkanie ze znajomymi czy rodziną. Post Pierożki na słono z ciasta francuskiego pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Łosoś marynowany w cytrynie 207

Znakomita skandynawska przystawka. Tak marynowany łosoś  jest wyjątkowo smaczny a bardzo prosty do zrobienia. Ważne aby ryba była jak najświeższa.  Użyłam soku z butelki, tak było wygodniej. Mój łosoś stał w lodówce, już w oleju, ponad tydzień, cały czas tak samo pyszny! Polecam!  Przepis szefa kuchni  Michała Koteckiego Składniki: 500 g świeżego fileta z łososia

Stare Gary
Galaretka jajeczna z zielonym groszkiem 135

Pyszna, kolorowa przystawka. Składniki: 9 jajek 1 łyżka octu 3 szklanki wywaru warzywnego 3 łyżeczki żelatyny 3 ogórki konserwowe 5 dag szynki natka pietruszki 1 puszka groszku konserwowego sól do smaku Wykonanie: Zagotować jeden litr wody z dodatkiem soli i octu i ugotować jajka w koszulkach, wbijając je nad samą powierzchnią wody. Po chwili jajka wyjąć (gdy białka dobrze się

Tradycyjna Kuchnia
Tatar 116

Tatar jest wspaniałą przystawką, przez większość z nas lubianą. Najlepszy jest przygotowany samemu w domu. Tatar Składniki: - 250 g polędwicy wołowej - 2 łyżki kaparów - 1 średnia cebula - 6-8 korniszonów - 1 żółtko - sól - pieprz Przygotowanie: Polędwice mielimy w maszynce. Kapary, cebulę i korniszony bardzo drobno siekamy. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Tatar formujemy w okrąg i robimy wgłębienie

Kulinarne życie
Sałatka z grillowanym kurczakiem, pieczarkami i rukolą 123

Grillowany kurczak, lekko ostra rukola, słodkawa papryka i pikantne pieczarki to świetne zestawienie na lekki obiad czy przystawkę. SKŁADNIKI: (na 4 porcje) 1 podwójna pierś z kurczaka sól, czarny pieprz, ostra papryka, zioła prowansalskie opakowanie rukoli ½ czerwonej papryki 200g pieczarek oliwa do smażenia dressing: 2 łyżki musztardy dijon 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka balsamico (opcjonalnie) sól, czarny pieprz

Pyry na Gaz
Buraczane roladki z kozim serem i orzechami włoskimi 112

Buraczane roladki z kozim serem i orzechami włoskimi to pyszna przystawka, która pasuje na niemal każdą okazję – zarówno na eleganckie przyjęcie przy czerwonym winie, jak i rodzinne spotkanie. Ja lubię przygotowywać je także na kolację. Buraczane ciasto, doskonałej jakości kozi ser i chrupiące orzechy włoskie współgrają w tej przekąsce idealnie. Kozi serek do smarowania (ja użyłam serka Merci Chef

Poezja smaku
Przepyszne kotleciki z jajek 140

jajek nie powinny należeć do „dobrych”. Niepotrzebnie. Po dzisiejszym śniadaniu jestem pewna że przepyszne kotleciki z jajek zagoszczą w mojej kuchni. Przepyszne kotleciki z jajek mogą być przystawką lub […] The post Przepyszne kotleciki z jajek appeared first on Magiczny Garnek

Magiczny Garnek
Jajka z majonezem i anchois 143

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com   Taka moja prosta propozycja na małą przekąskę lub jak kto woli - przystawkę. Nie ma tu nic skomplikowanego, ale zapewniam, że połączenie całości i wygląd jest bardzo apetyczny.   Wyrazisty smak rybek idealnie łączy się z "mdłymi" jajkami.   1 puszka filetów anchois w oleju (użyłam z czosnkiem i pietruszką) jajka (ilość wg gustu

Di gotuje