przystawki - 17402 przepisów (strona:166/1161)

Mini tarty serowe z kurkami podane z piwem marcowe 196

użycia nawet szczypty soli zostało przygotowane, bo tak składniki są dobrane by w końcowym finale wszystko smakowało i słony smak miało. Tatry można jako danie główne podawać lub na przystawkę zajadać, a piwo marcowe mocno smak podkręci i tylko do rozkoszowania smakami zachęci. Składniki: ciasto, na 6 foremek o średnicy 10 cm: 100 g schłodzonego masła, 200 g maki pszennej

Moniki Smakołyki
Carpaccio z cukinii z prażonym sezamem 187

Odświeżające, lekkie i pobudzające apetyt - takie właśnie jest to carpaccio. Idealnie sprawdzi się jako przystawka albo przekąska w upalne dni. Dodatkowo zachwyca stroną wizualną i prostotą przygotowania. No to do dzieła! ;) CARPACCIO Z CUKINII Z PRAŻONYM SEZAMEM Składniki: - 2 młode cukinie - pół limonki - 3 łyżki sezamu - olej sezamowy - płatki bratków bądź innych kwiatów jadalnych (opcjonalnie) Przygotowanie: Cukinię myjemy, kroimy

Życie zamknięte w smaku
Wątróbka drobiowa z sosem malinowym 192

urodziny rodzice zabrali mnie do łódzkiej "Anatewki" na obiad. Na przystawkę zamówiłam wątróbkę z sosem malinowym. Zasmakowało. Bardzo (aż dziwne, że wcześniej tego nie jadłam, jak się nad tym głębiej zastanowić). Aż w domu postanowiłam to danie odtworzyć. Życie chciało, że tegoż dnia spędziłam uroczy dzień z Małgosią. Po kilkugodzinnym spacerze, buszowaniu w antykwariacie i innych cudach nieco nam się

Życie zamknięte w smaku
Awokado z wędzonym łososiem, papryką i koperkiem 237

Awokado daje nam wiele możliwości, więc dzisiaj z wędzonym łososiem, papryką i koperkiem z dodatkiem serka wiejskiego. Może być podane na  śniadanie czy też na przystawkę. Składniki: 1 awokado 50 gram wędzonego łososia Po kawałku papryki czerwonej, żółtej, zielonej ok. 2 gałązek koperku ½ opakowania serka wiejskiego Sól Pieprz Wykonanie: Awokado myjemy, osuszamy i kroimy na połowę. Usuwamy pestkę. Wydrążamy

Smaki Ewy
Wegańska nadziewana papryka 161

papryki masą z pęczaku. Przykryć odciętymi czapeczkami i piec ok. pół godziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Można piec równolegle z domowym chlebem ;) Papryki podawać gorące jako przystawkę lub danie główne (to ostatnie dla niezbyt głodnych gości). Forma przygotowania papryk nakrytych czapeczkami może skusić do degustacji również dzieci :)   Farsz użyty do napełniania papryk może być osobnym daniem

Weekendy w domu i ogrodzie
Wytrawne muffiny z salami, fetą i suszonymi pomidorami 226

Lekkie i proste w przygotowaniu muffiny z dodatkami w włoskim stylu, podkreślonymi aromatem bazylii – doskonałe zarówno na ciepłe śniadanie lub jako zimna przystawka. Szybko znikają, więc proponuję od razu zrobić podwójną porcję. Jeśli ktoś woli wersję bez salami, można je pominąć, lub zastąpić np. niewielką ilością pokrojonego, podduszonego i odsączonego szpinaku. Składniki na 12 sztuk: 125 g mąki pszennej

Trzeci talerz
Faszerowane papryczki z grillowanym kabanosem i serkiem greckim 215

Bardzo prosta przekąska na imprezę. Takie papryczki możecie użyć jako przystawki na ciepło, jednak na zimno świetnie dają sobie radę i zdecydowanie przyciągają uwagę gości. Przygotowałam takie papryczki na urodziny mojego młodszego brata, dzieciaki były zachwycone, a papryczki wygrały z frytkami. Wielki sukces :) Składniki: 4 długie papryczki Toro 250 g  serka Gretikos sałatkowego 100 g kabanosa chilli 1 cebula

Niezły Młynek
Roladki z szynki parmeńskiej, buraka i koziego sera podane z piwem Marcowym 188

góry) kawałek sera, dwa lub trzy kawałki pieczonego buraka oraz kilka listków rukoli. Całość zawijamy w rulonik i odkładamy na talerz. Postępujemy tak samo z resztą składników. Tak przygotowaną przystawkę podajemy z piwem Marcowym, które najlepiej jeśli będzie schłodzone do temperatury 8-10 stopni. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Pomidory z czosnkiem z żółtym serem 362

pomidory pocięte w plasterki i oprószone solą i pieprzem, to proponuję na pomidory położyć farsz z żółtego sera, czosnku i majonezu. Jest to super propozycja na kolację i jako przystawka na imprezę.  Składniki: 3-4 pomidory 200 g startego żółtego sera 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku 3 łyżki majonezu opakowanie sosu do sałatek (np. czosnkowo-ziołowy) Sposób przygotowania

na moim stole...
Wytrawne Babeczki vol au vent 198

Eleganckie, wytworne, zwykle zaskakują nadzieniem. Świetne jako przystawka, zakąska, niezastąpione na cocktail party. Ile babeczek, tyle nadzień. Tutaj wersja wytrawna, ale nie bójcie się eksperymentować z owocami i słodkimi kremami. Składniki: – 32 babeczki vol au vent* Składniki nadzienie kurkowe: – 150 g kurek – 200 ml śmietany 30% – łyżka masła – sól, pieprz, sok z cytryny, cukier Składniki

Pociąg Do Kuchni
Karmelizowane przegrzebki czyli scallopsy albo małże św. Jakuba 191

Karmelizowane przegrzebki, albo małże św. Jakuba, vel scallopsy. Wykwintna przystawka. Dobrze podsmażone rozpływają się w ustach i gwarantuję, że zaskoczą wszystkich. Delikatny lekko mleczny smak miesza się z delikatnym posmakiem limonkowego karmelu. Składniki: – 6 przegrzebków – sok z 1 limonki/ cytryny – 1 łyżka oleju – 3 łyżeczki brązowego cukru – 1 łyżeczka sosu rybnego, można ewentualnie zastąpić sojowym

Pociąg Do Kuchni
Papryka marynowana z miodem 280

płynem zalać paprykę. Na wierzch wlać po łyżce oleju. Słoiki z papryką zanurzone w wodzie do wysokości 3/4, pasteryzować przez 15min. Po wystudzeniu wynieść w chłodne miejsce. Smacznego :) Kategoria: Przystawki , słone przetwory , WYTRAWNIE Tagged: miód , papryka

https:KKuchniaMniam
Klops mięsny faszerowany kalafiorem 168

już się kończą? Klops z mielonego mięsa z farszem z kalafiora to nie tylko pomysł na smaczny obiad. Podany z salsą albo czosnkowym sosem jogurtowym jest też świetną zimną przystawką. Dzięki kapuście włoskiej, którą klops jest owinięty, danie prezentuje się na stole bardzo apetycznie. Składniki: 6 liści kapusty włoskiem obgotowanych w posolonej wodzie   Farsz: 1 średni kalafior 1 cebula

Trzeci talerz
Pieczarki faszerowane 176

Pyszna przekąska na imprezę jako przystawka Składniki - 6 dużych pieczarek - 3 plastry szynkowej kiełbasy - 2 jajka - przyprawa ulubiona - 1 łyżeczka masła - 1 łyżka startego sera na drobnej tarce - bułka tarta - olej do smażenia Sposób przygotowania 1. - Z pieczarek odciąć trzonki  - Trzonki i szynkę pokroić w drobną kostkę  - Kapelusze posypać przyprawą  Na patelni rozpuścić masło dać pokrojone

W królestwie smaków Beaty
Cukinia faszerowana szynką parmeńską, mozzarellą i pomidorami - przepis 297

nasze zdrowie pisałam już w poprzednim wpisie. Tym razem serwuję przepis na cukinię faszerowaną szynką, serem mozzarellą i pomidorami. Danie lekkie i smaczne w sam raz na kolację lub przystawkę. Cukinia faszerowana szynką parmeńską, mozzarellą i pomidorami Składniki dla 4 osób: 4 cukinie oliwa 2-3 ząbki czosnku zioła prowansalskie 8 plasterków szynki parmeńskiej lub 8 lasek kabanosa 2 kulki

Pyza i Surówka