przystawki - 17402 przepisów (strona:153/1161)

Roladki z szynki 217

Zbliża się lato, idealna pora na wszelkie imprezy w gronie przyjaciół i rodziny. Proponuję Wam więc prostą i szybką przystawkę czyli roladki z szynki i sera żółtego z serkiem do smarowania, ogórkiem i papryką. Tu na zdjęciu w całości. Ja jeszcze pokroiłam je na trzy części i wbiłam w nie małą wykałaczkę. Składniki: 5 dużych plastrów szynki 5 dużych plastrów

Cukiernia Pychotki
Kurczak pod majonezem w galarecie. 170

przyjęcia wieczorne przystawki, czy przekąski są po prostu konieczne. Właśnie przypomniałam sobie, że przed laty jadłam pysznego kurczaka z ananasem pod majonezem, dołożyłam galaretę, którą uwielbiam i oto jest! SKŁADNIKI: 6 szt. podudzia ugotowanego w rosole 4 szparagi  mała puszka ananasa 1-2 łyżki majonezu do dekoracji: 2 rzodkiewki, paski zielonego pora WYKONANIE: mięso obieramy z kości, układamy

Kuchnia Beaty
Krokiety z mięsem 297

Krokiety z mięsa wieprzowego, można użyć łopatkę wieprzową lub karczek.  Takie krokiety, są doskonałym daniem obiadowym, lub przystawką imprezową, zawsze smakują doskonale, do tego filiżanka kiszonego barszczu....poezja ;)  1, 5 kg łopatki lub karczku (dobre mięsko KLIK ) 1 łyżka suszonej włoszczyzny  kulki ziela ang.  pieprz czarny cały  sól - około ½ łyżeczki  2-3 ząbki czosnku

Takie tam pichcenie
CUKINIE FASZEROWANE RICOTTĄ I KOZIM SEREM 212

zaproponować w ramach akcji Viva Ricotta ogłoszonej na portalu Durszlak.pl. Cukinie z nadzieniem z ricotty połączonej z kozim serem z dodatkiem oliwy z oliwek, bazylii lub tymianku mogą stanowić przystawkę, samodzielne jarskie danie, lub dodatek do mięs. Serdecznie zapraszam do ich skosztowania!   Przygotowanie: 15 min. Pieczenie: 30 min . Dla 4 osób: 3 średnie cukinie 100 g ricotty

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Pieczarki faszerowane mięsem mielonym + film 234

Pieczarki faszerowane mięsem mielonym to smakowita przystawka na domowe imprezy. M ożna je podać jako samodzielną przekąskę na gorąco lub jako dodatek do obiadu. Danie jest mało pracochłonne i bardzo proste w przygotowaniu, swoim pysznym smakiem zachwyci wszystkich miłośników pieczarek.     Składniki na 4 porcje : 20 pieczarek 250 g mięsa mielonego 2-3 łyżki bułki tartej 1 jajko

Smakowite Dania
Sałatka z ciecierzycy, suszonych pomidorów i świeżej bazylii 242

szczypta białego pieprzu    Wykonanie: Do ugotowanej ciecierzycy dodać posiekane suszone pomidory, świeżą bazylię, oliwki oraz przyprawy. Skropić oliwą i sokiem z cytryny.  Sprawdza się jako przekąska, przystawka, jak również dodatek do mięs

Wino Francja Kuchnia
Schab faszerowany suszem 218

piekarnika. Ja piekłam 60 min w 200 stopniach,a następnie 30 min. odkryte w 180 stopniach. Schab całkowicie ostudzamy i wtedy wyjmujemy sznurki. Podajemy jako danie obiadowe Ewentualnie jako przystawka w galarecie. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
TATAR Z KREWETEK I MANGO 170

Prosta i elegancka przystawka, którą na pewno polubicie, podobnie jak Wasi goście.   Dla 4 osób Przygotowanie: 15 min Chłodzenie: 30 minut Składniki: 300 g dużych krewetek* 3 owoce mango 2 gałązki świeżej kolendry 2 limonki Szczypta sproszkowanego imbiru Szczypta świeżo zmielonego pieprzu   Przygotowanie: Krewetki obierz z pancerzyków, natnij grzbiety i usuń czarną żyłkę, pokrój na drobne kawałki. Mango

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Pieczarki z farszem szpinakowym z kaszą jaglaną 232

startym żółtym serem ale z powodzeniem można ser pominąć będzie wtedy jeszcze mniej kaloryczne i przy okazji wegańskie. Pieczarki mogą z powodzeniem robić za samodzielny posiłek, lub jako przystawka ( jak wspomniałam sycąca). Składniki: 3 duże brunatne pieczarki 1 woreczek kaszy jaglanej lub pół szklanki 1 opakowanie mrożonego szpinaku 3 ząbki czosnku sól pieprz do smaku starty żółty ser do posypania

W kuchennej krainie
Wątróbka z indyka na czerwono smażona na oleju rzepakowym 205

soczysta, delikatna, w punkt – Wasza ulubiona. Solą jej nie doprawiamy tylko sosem sojowym podlewamy. Kiedy kiełki z buraka do niej dodamy to ciekawy smak uzyskamy.   Taką wątróbkę na przystawkę się podaje lub jako dodatek do głównego dania się nadaje.  Składniki: 6 wątróbek indyczych, 3 średnie cebule czerwone, 2-3 łyżki sosu sojowego jasnego, pieprz czarny świeżo mielony

Moniki Smakołyki
Poduszeczki z ricottą i wędzonym łososiem (z ciasta francuskiego) 185

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Poduszeczki smakują wyśmienicie i doskonale nadają się na samodzielną przekąskę oraz jako przystawka do większych posiłków. Idealnie sprawdzą się  także na różnych imprezach, w tym - w plenerze. (około 14 sztuk) płat ciasta francuskiego (ok 300g) Farsz: ( klik ) 220g ricotty 100g wędzonego łososia  1/2 czerwonej cebuli (średniej) 1/2 pęczku szczypiorku

Di gotuje
TATAR Z ŁOSOSIA I MANGO 210

TATAR Z ŁOSOSIA I MANGO Prosta i zarazem niezwykle wykwintna przystawka, którą oczarujesz swoich gości.   4- 6 porcji Przygotowanie 20 minut Składniki: 600 g wędzonego łososia* 2 mango   2 cebulki szalotki   Garść młodych kiełków (np. lucerny lub kilka listków rukoli do dekoracji) Pęczek drobnego szczypiorku   1 ½ limonki Szczypta mielonego kardamonu   5 cl oliwy z oliwek

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
WĘDZONY ŁOSOŚ, ROSZPONKA I PLACUSZKI Z BATATÓW 220

się z delikatnym smakiem rozpływających się w ustach placuszków z batatów i kwaskowatym smakiem roszponki doprawionej oliwą z oliwek, cytryną i jabłkiem Granny Smith. Możecie podać tę sałatkę na przystawkę, ale równie dobrze zaserwować ją jako danie główne.   Czas przygotowania: około 50 minut Dla 4 osób Składniki na placuszki: 200 g batatów 1 jajko 1 łyżka jogurtu naturalnego

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
SURÓWKA Z MARCHEWKI I POMARAŃCZY 187

SURÓWKA Z MARCHEWKI I POMARAŃCZY Dzisiaj zapraszam Was do skosztowania aromatycznej i soczystej surówki, która może stanowić oryginalną przystawkę lub samodzielną przekąskę, na przykład na podwieczorek. To jedna z moich ulubionych zimowych surówek. Dla 4 osób Przygotowanie: 15 min. Chłodzenie: 1 godz. Składniki: 500 g marchewki 4 pomarańcze Sok z połówki cytryny 1 łyżka wody z kwiatów pomarańczy* 1 łyżeczka

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
SAŁATKA Z CZERWONEJ FASOLKI 202

SAŁATKA Z CZERWONEJ FASOLKI Dziś proponuję Wam prostą, szybką i kolorową sałatkę z czerwonej fasoli, kukurydzy i papryki. Możecie ją podać na przystawkę do obiadu lub do grilla.   Dla 4 osób Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 300 g czerwonej fasolki (z puszki) 200 g kukurydzy (z puszki) 100 g czerwonej papryki (świeżej lub z puszki) 1 łyżka musztardy

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska