przystawka - 12862 przepisów (strona:120/858)

Jajka przepiórcze faszerowane tuńczykiem i kaparami 201

farszu dla 24 połówek wystarczyła mi zaledwie 1 łyżka majonezu. Jajka przepiórcze są według mnie bardzo wytworne i eleganckie, stąd dzisiejsza stylizacja zdjęć. Polecam je na Wielkanoc albo jako przystawka na przyjęcie czy Sylwestra. Zamiast tuńczyka z puszki możecie użyć wędzonego łososia. P.s. Dzisiejszy przepis dodaję do akcji wspólnego gotowania "Trzy po trzy: jajka, szczypiorek i kiełki". Zajrzyjcie do Peli

Chilli Czosnek i Oliwa
Fondue mięsne po burgundzku 247

świetnym urozmaiceniem i najlepiej smakuje podczas spotkania z przyjaciółmi, długich zimowych (jesiennych i zimnych wiosennych również) wieczorów lub kolacji we dwoje. Może być w formie deseru, daniem głównym lub przystawką. Ja dzisiaj proponuję Wam mięsną odmianę, w której w garnku rozgrzewa się tłuszcz, a w nim smaży kawałki wołowiny. Do mięsa obowiązkowo podajemy sosy, ale można również podać korniszony, marynowane

Pełny talerz
Jaja Faszerowane Pastą z Szynką 263

Jaja faszerowane pastą z szynką to świetna propozycja na wielkanocny stół, przystawkę lub po prostu przekąskę oraz element śniadania.  Pasta bardzo prosta w przygotowaniu, a jej smak w połączeniu z jajkami jest zaskakująco dobry i z pewnością warto ją przygotować w naszych domach. Jaja faszerowane pastą z Szynk ą - Składniki (na 12 połówek jaj) 6 jaj 100 g szynki

Słodka Strona
Pasta z wędzonej makreli 169

Jedna z moich ulubionych past do pieczywa. Doskonale sprawdza się w wersji kanapkowej, ale również jako przystawka - na bagietce lub krakersach. Składniki 1 wędzona makrela (około 300g) 4 małe rzodkiewki 2 małe ogórki małosolne (opcjonalnie świeże) 1/2 czerwonej cebuli 1 łyżka majonezu 1,5 łyżki musztardy sarepskiej 1 łyżeczka chrzanu szczypta pieprzu posiekany szczypiorek Makrelę obrać ze skóry i oczyścić

Pełny talerz
Ślimaki z ciasta francuskiego 316

było w lodówce. Jednak najważniejsze, że efekt bardzo smaczny. Takie ślimaki można podawać na ciepło lub na zimno. Są świetne jako przekąska, ale mogą też zagrać rolę przystawki. Są idealnym towarzystwem do piwa. Potrafią również uratować żołądki niespodziewanych gości. Składniki (10-15 ślimaków) 375g ciasta francuskiego 150g żóltego sera 130g salami w plasterkach 5 połówek suszonych pomidorów 1 roztrzepane jajo

Pełny talerz
Sałatka i trio idealne 218

miód. A jak jeszcze lekko zaostrzyć smak rukolą i octem balsamicznym - to już jest w pełni harmonijna sałatka. Taką sałatkę można podawać jako samodzielny posiłek, dodatek do dania lub przystawkę zmieniając jedynie ilość w zależności od potrzeb. No to jeszcze króciutko o figach. Figi są podobno pierwszymi owocami, które ludzie nauczyli się przechowywać - suszyć. Występują w dwóch odmianach - zielonej

Pełny talerz
Guacamole 217

Wtedy mieszam ją pół na pół lub w całości zastępuję zwykłą natką pietruszki. Przygotowaną salsę można podawać z tortillą lub nachos, ale meksykanie podobno podają guacamole do prawie każdej przystawki. Całkowicie ich rozumiem :) Na koniec jeszcze ostrzeżenie. Jeżeli lubicie awokado albo nie jedliście jeszcze guacamole, zastanówcie się dwa razy przed przyrządzeniem go w domu. Jest silnie uzależniające :) Składniki: 2 duże

Pełny talerz
Tartinki z pastą z gotowanego kurczaka 185

Tartinka wywodzi się ze Skandynawii. Jest to rodzaj małej kanapki, która ze względu na rozmiar i wygodę podania jest serwowana w formie przystawki na imprezach z bufetem w formie szwedzkiego stołu. Składa się z jednej warstwy pieczywa, na której układa się dodatki (np. sery, pasty, jaja, ryby, wędliny). Tartinki obowiązkowo powinny się ładnie prezentować i apetycznie wyglądać. Mam nadzieję

Pełny talerz
Jaja faszerowane pastą z Tuńczyka 212

Jaja faszerowane pastą z Tuńczyka to świetna propozycja na wielkanocny stół, przystawkę lub po prostu jako przekąskę oraz element śniadania. Każdemu amatorowi tuńczyka oraz faszerowanych jaj z pewnością zasmakuje to połączenie. Jaja faszerowane pastą z Tuńczyka - Składniki (na 12 połówek jaj) 6 jajek ok. 180 g tuńczyka z puszki w sosie własnym 2 łyżki majonezu ok. 40 g żółtego sera

Słodka Strona
Spring rolls z czarną rzepą 371

części. Najlepiej jednak robić po 1 przekąsce z 1 papieru ryżowego – wówczas ładnie można zawinąć brzegi i nic się nie rozpadnie. Każdą przewiązujemy nitką szczypiorku. Kategoria: Przystawki

kuchcikownia
Pieczeń rzymska z jajkiem. Smaczna na zimno i na ciepło. 363

Dziś zapraszam na tradycyjna pieczeń rzymską z jajkiem. Bardzo soczysta i aromatyczna, doskonała zarówno na zimno jako przystawka czy przekąska jak i na ciepło jako dodatek do obiadu. Polecam :) Składniki ( na keksówkę o wym. 24x10 cm.) - 1 kg. mięsa mielonego z łopatki wieprzowej - 4 duże ugotowane na półtwardo jajka - 2 surowe jajka - 1 bułka kajzerka - 2 ząbki czosnku - cebulka suszona

Kuchnia z widokiem na ogród
Aromatyczny schab pieczony z herbatą Earl Grey. Idealny na Wielkanoc 347

obiad przychodzi większa grupa osób. Jeden kawałek mięsa, który elegancko prezentuje się na talerzu, i który można szybko podzielić na klika równych części a potem podać z ulubionymi przystawkami. Ta pieczeń wspaniale komponuje się z pieczonymi jabłkami i koprem włoskim. Na zimno doskonale smakuje na kanapkach z zielonym ogórkiem. Schab pieczony z herbatą Earl Grey Składniki

Jem więc Jestem
,,Wielkanocne jajeczka po królewsku” 16064

szynka w galarecie. Proponuję pomyśleć już teraz o zbieraniu wydmuszek. Gwarantuje, że jeśli zagości na Waszym świątecznym stole ozdobi i zachwyci swoim smakiem oraz oryginalnością całą Waszą rodzinę. Przystawka jest bardzo prosta do przygotowania ,smaczna i zdrowa a dodatkowo będzie ona na pewno piękną dekoracją Świątecznego stołu! Przygotowanie: Robiąc wydmuszki pamiętajmy o tym, aby otwór zrobić po szerszej stronie jajka

Podróż w kulinaria
Makaron marchewkowy 153

ugotowana. Dodajemy pieprz i sól do smaku.  Sprężyste paski układamy na talerzu i skraplamy je odrobinką oliwy z oliwek i kilkoma kroplami soku z cytryny. Podajemy samodzielnie- jako przystawkę, bądź przekąskę bądź jako dodatek do dania głównego. Smacznego

KreatywnePiny
Buraczkowy makaron 143

Mają być al dente- nie do końca ugotowane. Sprężyste paski układamy na talerzu i skraplamy je odrobinką oliwy z oliwek i kilkoma kroplami soku z cytryny. Podajemy samodzielnie- jako przystawkę, bądź przekąskę bądź jako dodatek do dania głównego. Smacznego

KreatywnePiny