orzeźwiającym dressingiem imbirowym. Chili nadaje ostrości, marchewka chrupkości, a kolendra nieco egzotyki. Właśnie za takie intensywne połączenia smakowe uwielbiam kuchnię chińską. Składniki na dwie porcje (obiad) lub cztery (przystawka). Azjatycka sałatka z kaczką: 2 nogi z kaczki (razem ok. 500 g) 100 g kapustki pak-choy / rukoli / szpinaku lub roszponki 60 g makaronu ryżowego typu nitki 1 marchewka
Poezja smakuCukinie, cukinie… wciąż łatwo dostępne na targach i w sklepach, tanie i smaczne. Dziś ponownie w wersji grillowanej, jednak wariacja cukiniowej przystawki. Roladki z cukinii na dwa sposoby, to zawinięty w cukinię ser feta z suszonym pomidorem oraz kremowy serek naturalny z wędzonym łososiem. Niesamowicie proste w przygotowaniu będą królować na domowych przyjęciach dla rodziny lub znajomych! Składniki
PastelFoodnadzieję, że i Wam spodoba się forma podania takiego jedzonka :). Ring jest świetny jako przystawka na karnawałową zabawę jednak jako kolacja czy obiad też się świetnie nadaje. Jest bardzo sycący no i z mięsem. Na ciepło i na zimno. Z taką przekąską możemy zaczynać zabawę ... Składniki: 300 g mąki 30 g mąki ziemniaczanej 150 g masła ok 3 łyżek ciepłej
Niezły Młyneksię nim podzielić również z Wami. Łosoś z pieczarkami i koprem włoskim w ziołowym naleśniku i szybkim cieście francuskim porcja dla 2 głodnych osób - danie obiadowe lub dla 4 - przystawka ( Michela Roux przygotowującego to danie można obejrzeć w tym odcinku) Potrzebujemy: ok. 500-600 g łososia (filet - w dwóch równych kawałkach) 100 g bulwy kopru włoskiego
Ratunku obiadskąpanego w słońcu Rodos. Możemy je podawać jako dodatek do warzyw, pieczywa lub mięs z grilla. Polecam Wam przygotowanie tego prostego dipu zarówno jako dodatek do dań lub jako przystawkę. Czas przygotowania: 15 min.Porcja dla 2 osóbKoszt przygotowania: 4,50 złSKŁADNIKI: 1/2 świeżego ogórka200 g gęstego jogurtu tupu greckiego2 żabki czosnkusól, pieprz1 łyżeczka oliwy z oliwekPRZYGOTOWANIE:Ogórka należy
kulinarnyJaPora na przystawkę. Dziś cukinia zrolowana z wędzonym łososiem i avocado. Palce lizać :)Czas przygotowania: 20 min.Porcja dla 1 osobyKoszt przygotowania: 12,00 złSKŁADNIKI:50 g wędzonego łososia1/2 cukinii1/2 avocadokremowy serek typu Bieluchkaparycytrynasól, pieprzPRZYGOTOWANIE:W pierwszej kolejności kroimy cukinię wzdłuż na cienkie plastry i smażymy je tłuszczu. Usmażone plastry cukinii układamy na ręczniku papierowym. W międzyczasie przygotowujemy farsz. Avocado kroimy
kulinarnyJawybierajcie części ogonowej łososia, raczej polecam mięso z bocznej części rybki. Jak również wybierajcie bardzo chude mięso. Do szatkowania tatara będziecie potrzebowali bardzo ostrego noża. Polecam jako świetna przystawka dla wielbicieli tatara. Jak również dla tych, co są otwarci na nowe smaki kulinarne.Czas przygotowania: 25 min.Porcja dla 2 osóbKoszt przygotowania: 18,00 złSKŁADNIKI:300 g świeżego łososia1/2 czerwonej cebulirukola1 cytrynaoliwa
kulinarnyJaBurak nie musi się prezentować wyłącznie jako starty dodatek do obiadu, czy być jednym ze składników barszczu ukraińskiego. Można z niego przygotować smaczną i zdrową przystawkę. Ja wykorzystałem buraka na carpaccio. Połączyłem go z aromatyczną rukolą i serkiem kozim. Jest pysznie :) Lubicie takie połączenie? Czas przygotowania: 15 minPorcja dla 2 osóbKoszt przygotowania: 8,00 złSKŁADNIKI:3 buraki
kulinarnyJaPora na przystawkę z wędzoną rybką. Dziś bruschetta z wędzonym łososiem, kremową pastą z kaparami i rukolą. Przepis zda egzamin zarówno w porze śniadaniowej jak i kolacyjnej :)Czas przygotowania: 20 min.Porcja dla 2 osóbKoszt przygotowania: 16,00 złSKŁADNIKI:100 g wędzonego łososia w plastrach100 g serka kremowego (philadelphia)1 łyżka jogurtu naturalnego6 kromek pieczywa typu bagietka (pełnoziarnista)1 łyżka
kulinarnyJaodłóżcie w zacienione miejsce na dzień lub dwa. Awokado możecie wykorzystać zarówno jako dodatek do sałatek lub przygotować z niego pyszną pastę guacamole. Serwujcie ją jako przystawkę/przekąskę z pieczywem i pomidorami lub chrupiącymi nachosami. Również nadaje się jako dodatek do dań z grilla lub specjałów kuchni meksykańskiej.Czas przygotowania: 8 min.Porcja dla 2 osóbKoszt przygotowania
kulinarnyJaformie sałatki. Połączyłem gotowane buraki z serem feta oraz marynowanymi karczochami w oleju słonecznikowym. W efekcie uzyskałem lekką, a zarazem sycącą sałatkę, którą możecie również zaserwować w formie przystawki. Czas przygotowani: 10 min.Porcja dla 3 osóbKoszt przygotowania: 11,00 złSKŁADNIKI:4 ugotowane buraki200 g marynowanych karczochówser fetaszczypiorek2 łyżeczki oliwy z oliwek1 łyżeczka soku z cytrynypieprz biały mielonyszczypta soliPRZYGOTOWANIE
kulinarnyJaWitam po majowym grillowaniu. Dziś chciałbym Was zachęcić do przygotowania lekkiej i bezglutenowej przystawki z pieczywa lnianego, mozzarelli i pomidorków koktajlowych. Samo zdrowie ma talerzu. Chyba się ze mną zgodzicie?Czas przygotowania: 5 min.Porcja dla 1 osobyKoszt przygotowania: 11,00 złSKŁADNIKI:3 kromki pieczywa lnianego (bezglutenowe) Habżyki1 plaster szynki parmeńskiej1/2 kulki mozzarelli4 pomidorki koktajlowerukolaoliwa truflowapieprzPRZYGOTOWANIE:Na pieczywie układamy pokrojoną
kulinarnyJaktóra jest czystą pochwałą wspaniałości warzyw. Jędrne, kolorowe, soczyste, śmiejące się do nas z koszyków w sklepach i na targach. Można je jeść na ciepło lub na zimno, jako przystawkę lub dodatek do mięsa. Kolejne z dań genialnych w swej prostocie.Składniki:1 bakłażan1 cukinia1 papryka czerwona1 papryka żółta6 pomidorów1 cebula2 ząbki czosnku1 łyżka suszonego tymianku1 łyżeczka cukrusólSposób przygotowania:Bakłażan
W kuchni wieczoremświąteczną zupę z łososia. Polecali dolewać do niej maderę, ale ja mam porto, więc spróbowałam z tym trunkiem. Zupa jest ciekawa, choć raczej postna. Sprawdzi się jako danie na przystawkę bardziej niż zupa sama w sobie.Składniki:filet z łososia ze skórą 300gwłoszczyzna (2 marchewki, 2 pietruszki, por, ćwiartka selera)cebula z wbitym goździkiem1 listek laurowy4 ziarna ziela angielskiego4 ziarna
W kuchni wieczoremgruzińskiej, górskiej wiosce Gobroneti, gdzie gościłam w ramach projektu #blogerzywbatumi (jeśli interesują Was gruzińskie smaki polecam mój wpis na blogu o kuchni gruzińskiej oraz relację.) Świetne danie na przystawkę, kolację lub nawet lekki obiad.Ajapsandali:1 duży bakłażan2 duże cebule (lub 3 średnie)2 czerwone papryki1 zielona papryka2-3 jędrne pomidory4-5 ząbków czosnku1 mały pęczek natki pietruszkiduża szczypta chili w proszkuduża
Poezja smaku