przystawka - 12862 przepisów (strona:124/858)

Azjatycka sałatka z kaczką 181

orzeźwiającym dressingiem imbirowym. Chili nadaje ostrości, marchewka chrupkości, a kolendra nieco egzotyki. Właśnie za takie intensywne połączenia smakowe uwielbiam kuchnię chińską. Składniki na dwie porcje (obiad) lub cztery (przystawka). Azjatycka sałatka z kaczką: 2 nogi z kaczki (razem ok. 500 g) 100 g kapustki pak-choy / rukoli / szpinaku lub roszponki 60 g makaronu ryżowego typu nitki 1 marchewka

Poezja smaku
Roladki z cukinii [na dwa sposoby] 252

Cukinie, cukinie… wciąż łatwo dostępne na targach i w sklepach, tanie i smaczne. Dziś ponownie w wersji grillowanej, jednak wariacja cukiniowej przystawki. Roladki z cukinii na dwa sposoby, to zawinięty w cukinię ser feta z suszonym pomidorem oraz kremowy serek naturalny z wędzonym łososiem. Niesamowicie proste w przygotowaniu będą królować na domowych przyjęciach dla rodziny lub znajomych!   Składniki

PastelFood
Karnawałowy ring 329

nadzieję, że i Wam spodoba się forma podania takiego jedzonka :). Ring jest świetny jako przystawka na karnawałową zabawę jednak jako kolacja czy obiad też się świetnie nadaje. Jest bardzo sycący no i z mięsem. Na ciepło i na zimno. Z taką przekąską możemy zaczynać zabawę ... Składniki: 300 g mąki 30 g mąki ziemniaczanej 150 g masła ok 3 łyżek ciepłej

Niezły Młynek
Łosoś à la MasterChef 312

się nim podzielić również z Wami. Łosoś z pieczarkami i koprem włoskim w ziołowym naleśniku i szybkim cieście francuskim porcja dla 2 głodnych osób - danie obiadowe lub dla 4 - przystawka ( Michela Roux przygotowującego to danie można obejrzeć w  tym  odcinku) Potrzebujemy: ok. 500-600 g łososia (filet - w dwóch równych kawałkach) 100 g bulwy kopru włoskiego

Ratunku obiad
Tzatziki 234

skąpanego w słońcu Rodos. Możemy je podawać jako dodatek do warzyw, pieczywa lub mięs z grilla. Polecam Wam przygotowanie tego prostego dipu zarówno jako dodatek do dań lub jako przystawkę. Czas przygotowania: 15 min.Porcja dla 2 osóbKoszt przygotowania: 4,50 złSKŁADNIKI: 1/2 świeżego ogórka200 g gęstego jogurtu tupu greckiego2 żabki czosnkusól, pieprz1 łyżeczka oliwy z oliwekPRZYGOTOWANIE:Ogórka należy

kulinarnyJa
Cukinia z wędzonym łososiem i avocado 194

Pora na przystawkę. Dziś cukinia zrolowana z wędzonym łososiem i avocado. Palce lizać :)Czas przygotowania: 20 min.Porcja dla 1 osobyKoszt przygotowania: 12,00 złSKŁADNIKI:50 g wędzonego łososia1/2 cukinii1/2 avocadokremowy serek typu Bieluchkaparycytrynasól, pieprzPRZYGOTOWANIE:W pierwszej kolejności kroimy cukinię wzdłuż na cienkie plastry i smażymy je tłuszczu. Usmażone plastry cukinii układamy na ręczniku papierowym. W międzyczasie przygotowujemy farsz. Avocado kroimy

kulinarnyJa
Tatar z łososia na rukoli 211

wybierajcie części ogonowej łososia, raczej polecam mięso z bocznej części rybki. Jak również wybierajcie bardzo chude mięso. Do szatkowania tatara będziecie potrzebowali bardzo ostrego noża. Polecam jako świetna przystawka dla wielbicieli tatara. Jak również dla tych, co są otwarci na nowe smaki kulinarne.Czas przygotowania: 25 min.Porcja dla 2 osóbKoszt przygotowania: 18,00 złSKŁADNIKI:300 g świeżego łososia1/2 czerwonej cebulirukola1 cytrynaoliwa

kulinarnyJa
Carpaccio z buraka na rukoli 190

Burak nie musi się prezentować wyłącznie jako starty dodatek do obiadu, czy być jednym ze składników barszczu ukraińskiego. Można z niego przygotować smaczną i zdrową przystawkę. Ja wykorzystałem buraka na carpaccio. Połączyłem go z aromatyczną rukolą i serkiem kozim. Jest pysznie :) Lubicie takie połączenie?  Czas przygotowania: 15 minPorcja dla 2 osóbKoszt przygotowania: 8,00 złSKŁADNIKI:3 buraki

kulinarnyJa
Bruschetta z wędzonym łososiem 268

Pora na przystawkę z wędzoną rybką. Dziś bruschetta z wędzonym łososiem, kremową pastą z kaparami  i rukolą. Przepis zda egzamin zarówno w porze śniadaniowej jak i kolacyjnej :)Czas przygotowania: 20 min.Porcja dla 2 osóbKoszt przygotowania: 16,00 złSKŁADNIKI:100 g wędzonego łososia w plastrach100 g serka kremowego (philadelphia)1 łyżka jogurtu naturalnego6 kromek pieczywa typu bagietka (pełnoziarnista)1 łyżka

kulinarnyJa
Pasta z awokado - guacamole 185

odłóżcie w zacienione miejsce na dzień lub dwa. Awokado możecie wykorzystać zarówno jako dodatek do sałatek lub przygotować z niego pyszną pastę guacamole. Serwujcie ją jako przystawkę/przekąskę z pieczywem i pomidorami lub chrupiącymi nachosami. Również nadaje się jako dodatek do dań z grilla lub specjałów kuchni meksykańskiej.Czas przygotowania: 8 min.Porcja dla 2 osóbKoszt przygotowania

kulinarnyJa
Sałatka z buraczków i marynowanych karczochów 194

formie sałatki. Połączyłem gotowane buraki z serem feta oraz marynowanymi karczochami w oleju słonecznikowym. W efekcie uzyskałem lekką, a zarazem sycącą sałatkę, którą możecie również zaserwować w formie przystawki. Czas przygotowani:  10 min.Porcja dla 3 osóbKoszt przygotowania: 11,00 złSKŁADNIKI:4 ugotowane buraki200 g marynowanych karczochówser fetaszczypiorek2 łyżeczki oliwy z oliwek1 łyżeczka soku z cytrynypieprz biały mielonyszczypta soliPRZYGOTOWANIE

kulinarnyJa
Wiosenne kromeczki z szynką parmeńską i mozzarellą (bezglutenowe) 153

Witam po majowym grillowaniu. Dziś chciałbym Was zachęcić do przygotowania lekkiej i bezglutenowej przystawki z pieczywa lnianego, mozzarelli i pomidorków koktajlowych. Samo zdrowie ma talerzu. Chyba się ze mną zgodzicie?Czas przygotowania: 5 min.Porcja dla 1 osobyKoszt przygotowania: 11,00 złSKŁADNIKI:3 kromki pieczywa lnianego (bezglutenowe) Habżyki1 plaster szynki parmeńskiej1/2 kulki mozzarelli4 pomidorki koktajlowerukolaoliwa truflowapieprzPRZYGOTOWANIE:Na pieczywie układamy pokrojoną

kulinarnyJa
Ratatouille i Rachel Khoo 185

która jest czystą pochwałą wspaniałości warzyw. Jędrne, kolorowe, soczyste, śmiejące się do nas z koszyków w sklepach i na targach. Można je jeść na ciepło lub na zimno, jako przystawkę lub dodatek do mięsa. Kolejne z dań genialnych w swej prostocie.Składniki:1 bakłażan1 cukinia1 papryka czerwona1 papryka żółta6 pomidorów1 cebula2 ząbki czosnku1 łyżka suszonego tymianku1 łyżeczka cukrusólSposób przygotowania:Bakłażan

W kuchni wieczorem
Świąteczna zupa z łososia z porto 215

świąteczną zupę z łososia. Polecali dolewać do niej maderę, ale ja mam porto, więc spróbowałam z tym trunkiem. Zupa jest ciekawa, choć raczej postna. Sprawdzi się jako danie na przystawkę bardziej niż zupa sama w sobie.Składniki:filet z łososia ze skórą 300gwłoszczyzna (2 marchewki, 2 pietruszki, por, ćwiartka selera)cebula z wbitym goździkiem1 listek laurowy4 ziarna ziela angielskiego4 ziarna

W kuchni wieczorem
Ajapsandali – smażone warzywa 293

gruzińskiej, górskiej wiosce Gobroneti, gdzie gościłam w ramach projektu #blogerzywbatumi (jeśli interesują Was gruzińskie smaki polecam mój wpis na blogu o kuchni gruzińskiej oraz relację.) Świetne danie na przystawkę, kolację lub nawet lekki obiad.Ajapsandali:1 duży bakłażan2 duże cebule (lub 3 średnie)2 czerwone papryki1 zielona papryka2-3 jędrne pomidory4-5 ząbków czosnku1 mały pęczek natki pietruszkiduża szczypta chili w proszkuduża

Poezja smaku