Szybkie, zdrowe i pyszne śniadanie w zaledwie kilka minut :) Szparagi w boczku będą również wyśmienitą przystawką bądź szybką przekąską :) Wspaniale smakują również przyrządzone na grillu. Składniki: (na 1- 2 porcje) szparagi zielone- po 4-5 sztuk na osobę. Ja użyłam 4 sztuk plastry boczku- po 1 plaster na 1 szparag zielony; użyłam 4 plastry na 4 sztuki szparagów Sos holenderski
KreatywnePinyinteresował nie miałam wszystkich składników. Improwizowałam więc i stworzyłam własny przepis "na winie" - przepis na mięciutkie, pachnące, pożywne i przepyszne mini pizzerinki w kształcie muffinek ;) idealne na śniadanie, imprezową przystawkę lub przekąskę do pracy czy szkoły :) Moim zdaniem - są świetne zamiast porannej bułki na śniadanie :) można je na przykład zamrozić i wyciągnąć w leniwy, deszczowy dzień, kiedy w domu
Kolorowy Przepisownikokoło 15-35 minut do momentu aż boczek z obu stron będzie upieczony. W połowie pieczenia obrócić na drugą stronę by boczek podpiekł się równomiernie. Podawać na ciepło jako przystawkę. Smacznego:) Propozycja podania z sosem holenderskim Zobacz także
KreatywnePinyBardzo prosta w przygotowaniu Tarta ze szparagami i pomidorami malinowymi. Idealna jako danie główne bądź podzielona na mniejsze kawałki jako przekąska bądź przystawka. Goście są nią wręcz zachwyceni na imprezach okolicznościowych podjadając trójkąciki tarty, więc jeśli szykuje wam się świętowanie i ucztowanie... do dzieła :) Składniki: (na blachę o wymiarach 12 na 36 cm, bądź mniejszą) Spód: szklanka mąki
KreatywnePinypieczenia, masa lepiej z niej odchodzi, szczególnie gdy dodatkowo posmarujemy ją oliwą. Smakuje świetnie na ciepło, jak również na zimno - pokrojona w plastry i polana sosem czosnkowym stanowi świetną przystawkę na domowe imprezy. O tym , że należałoby wykonać zdjęcie przypomniałam sobie niestety dopiero po rozkrojeniu rolady, musicie więc nacieszyć się tym co jest:) Składniki 40 dag sera żółtego
Kuchenne aromatyJeśli mamy trochę więcej czasu na przygotowanie, polecam "dopieścić" swoje śniadanie ;) Propozycja, którą opisuję niżej może być też przystawką do majowego posiłku. Pachnie pięknie i wybornie smakuje . Składniki : 4 szparagi (miękkie części) 2 plastry szynki 2 źdźbła trawy żubrowej olej, masło sałata 2 łodygi mięty sól morska Obrane szparagi podgotować na parze razem z trawą żubrową. Chodzi
Weekendy w domu i ogrodzieRoladki z bakłażana z pastą orzechową to jedna z najsmaczniejszych potraw jaką jadłam w Gruzji . Badrijani nigvzit podawane jest praktycznie wszędzie jako przystawka, a także zakąska do gruzińskiego wina. Uwielbiam bakłażana, a w połączeniu z czosnkową pastą z orzechów włoskich jest on jeszcze smaczniejszy. Roladki są sycące i bardzo aromatyczne. Do tego obowiązkowo pestki granata, które orzeźwiają całość
Poezja smakuDziś tradycyjny przepis kuchni włoskiej. Focaccia, czyli taki drożdżowy chlebek z dziurami, posypany rozmarynem oraz solą morską. Idealny na przystawkę, śniadanie lub jako dodatek do wielu potraw. Składniki: 75dag mąki pszennej, 1/2 l letniej przegotowanej wody, 40 g świeżych drożdży, 3 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki cukru, 50ml oleju rzepakowego, łyżeczka rozmarynu, świeżo
Z miłości do słodkościorganizowaniu komunii, także powoli zbieram, wymyślam i redaguje przepisy. Dziś zrobiłam pieczarki faszerowane kaszą jaglaną i żółtym wędzonym serem. Wyszły rewelacyjnie także na pewno będą na stole jako przystawka. Jeżeli macie ciekawe pomysły na komunijne menu chętnie przygarnę sugestie. Składniki: 10 dużych pieczarek 1 cebula 1 jajko pieprz ziołowy sól 1 pomidor 50 g ugotowanej
pieprzny smaczekSposób przygotowania: Umyte i osuszone listki świeżej bazylii wkładamy do miseczki.Dodajemy parmezan,rozdrobnione orzeszki i rozdrobniony czosnek całość dokładnie miksujemy.Podajemy z pomidorkami i mozzarellą i doprawiamy solą do smaku. Przystawka najlepiej smakuje,gdy jest lekko schłodzona. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytprzez wielu jako zmora dzieciństwa dziś wraca do łask. Można go przygotować na wiele sposobów. Dzisiaj proponuję najprostszą, klasyczna wersję ... szpinak z czosnkiem i śmietaną. Szybka, smaczna i zdrowa przystawka do obiadu. Polecam :) Składniki - 0.5 kg świeżego szpinaku - 2 łyżki masła - 3 łyżki śmietany 18% - 2-3 ząbki czosnku - sól Wykonanie Opłukane i osuszone liście ( bez ogonków, łodyżek ) kroje
Kuchnia z widokiem na ogródTakie przystawki to ja uwielbiam, są fit i mają mięso :) Nic dodać nic ująć, ciekawi mnie jak Wam spodoba się ta wersja grillowanego bakłażana. Składniki: 2 duże bakłażany 100 g serka typu Philadelfia 200 g mięsa wołowego 2 ząbki czosnku sól i tabasco do smaku odrobina oleju kokosowego do smażenia sos 100 ml jogurtu greckiego 2 łyżki mleka
Niezły MłynekSzybka i pyszna przystawka oraz/lub mała przekąska. Idealna na letnie wieczory i sezon grillowy. Przypomina mi oczywiście wspaniałych ludzi, góry, dom i pewną uroczą kobietkę, która zapewne teraz czyta książki kucharskie, zielarskie bądź robi piękne DIY, z którą na temat jedzenia możemy rozmawiać godzinami. To jedna z tych osób z którymi człowiek nigdy się nie nudzi i zawsze chce się
KreatywnePinyEfektowna pieczeń, ciekawa wersja serwowania mięsa mielonego, można podać w wersji na zimno, jako przystawkę lub danie obiadowe, niewiele pracy, a urozmaicenia pożądane i wskazane Składniki: 1 kilogram łopatki wieprzowej 4 duże ugotowane jajka 2 surowe jajka 1 bułka kajzerka 2 ząbki czosnku 1 cebulka majeranek, kminek mielony, papryka słodka, gałka muszkatołowa, mielona kolendra sól, świeżo zmielony pieprz bułka
kgwjanczewotarcie ułożyć coś na kształt różyczek. Dodać oliwki, położyć plastry mozzarelli i zapiec ok 20 min. w piekarniku w ok. 190 st. C. Kategoria: Dania wegetariańskie , Przystawki
kuchcikownia