czerwonych buraczków z wędzonym łososiem, serem gorgonzola i kukurydzą. Wszystkie te smaki doskonale się komponują, a całość dopełnia niesamowity dressing – orzechowy vinegrette. Sałatkę polecam szczególnie jako starter, lunch albo przystawkę. Przepis na sałatkę dla 1-2 osób (ilość jak na zdjęciach). Składniki: niewielka ilość mieszanki różnych sałat 1 średni burak czerwony (ugotowany lub upieczony) ziarna z ½ kolby ugotowanej kukurydzy
Trzeci talerzBananowym Polu staramy się gotować prosto i szybko, bowiem w minimalizmie siła! Tym razem bardzo proste klopsiki z kalafiora i marchewki z indyjską mocą przypraw. Danie można podawać jako przystawkę albo połączyć z ryżem lub ziemniakami jako pełnoprawny obiad. Zapraszamy do tworzenia :) Indyjskie klopsiki z kalafiora i marchewki Przepis na 12-15 klopsików Potrzebujemy: 4-5 dużych
Bananowe PoleKalafior w jaku i bułce tartej to pyszna przystawka idealna do obiadu, kolacji lub jako przekąska. Kalafior jest bogaty w błonnik, kwas foliowy oraz witaminę C, ma niską zawartość tłuszczu i dzięki temu jest bardzo ważnym warzywem w codziennej, zdrowej diecie. Składniki: 1 kalafior 1 szklanka bułki tartej 1 łyżka soli 2 jajka 3 łyżki oleju do smażenia Przygotowanie: Kalafior
Smaczne Potrawysię do zawodu szefa kuchni Leif Elisson, w 1953 roku wymyślił i podał na jedne z zajęć poświęconych kartoflom tak upieczone ziemniaki. Serwowane zawsze na gorąco, mogą stanowić przystawkę lub dodatek do dania głównego. W Szwecji nierzadko spotyka się je jako potrawę śniadaniową, a także podaje się je… z chlebem. Bazą tego dania są odpowiednio wybrane ziemniaki
Karo in the KitchenSzpinak bardzo dobrze komponuje się z serem feta i z kawałkami piersi z kurczaka.Dzisiaj propozycja strucli ze szpinakiem w cieście francuskim. Doskonała potrawa zarówno obiadowa, jak również gorąca przystawka. SKŁADNIKI: 2 płaty ciasta francuskiego 1 kg szpinaku mrożonego 1/2 opakowania serka feta sól pieprz do smaku 3 ząbki czosnku 1 cebula 1 mała pierś z kurczaka przyprawa
W kuchennym oknie EwyRolada szpinakowa z łososiem, sprawdzi się na każdej imprezie. Jest to bardzo smaczna i efektowna przystawka. Przepis zaczerpnięty z internetu. RADA: Woda musi dobrze odparować ze szpinaku, bo inaczej po upieczeniu, ciasto będzie wilgotne Rolada szpinakowo – łososiowa Składniki: na ciasto szpinakowe opakowanie mrożonego szpinaku (450 g) 4 jajka 3- ząbki czosnku sól pieprz 1 łyżka - masła Nadzienie
Kuchnia Danusiużycia nawet szczypty soli zostało przygotowane, bo tak składniki są dobrane by w końcowym finale wszystko smakowało i słony smak miało. Tatry można jako danie główne podawać lub na przystawkę zajadać, a piwo marcowe mocno smak podkręci i tylko do rozkoszowania smakami zachęci. Składniki: ciasto, na 6 foremek o średnicy 10 cm: 100 g schłodzonego masła, 200 g maki pszennej
Moniki SmakołykiOdświeżające, lekkie i pobudzające apetyt - takie właśnie jest to carpaccio. Idealnie sprawdzi się jako przystawka albo przekąska w upalne dni. Dodatkowo zachwyca stroną wizualną i prostotą przygotowania. No to do dzieła! ;) CARPACCIO Z CUKINII Z PRAŻONYM SEZAMEM Składniki: - 2 młode cukinie - pół limonki - 3 łyżki sezamu - olej sezamowy - płatki bratków bądź innych kwiatów jadalnych (opcjonalnie) Przygotowanie: Cukinię myjemy, kroimy
Życie zamknięte w smakuurodziny rodzice zabrali mnie do łódzkiej "Anatewki" na obiad. Na przystawkę zamówiłam wątróbkę z sosem malinowym. Zasmakowało. Bardzo (aż dziwne, że wcześniej tego nie jadłam, jak się nad tym głębiej zastanowić). Aż w domu postanowiłam to danie odtworzyć. Życie chciało, że tegoż dnia spędziłam uroczy dzień z Małgosią. Po kilkugodzinnym spacerze, buszowaniu w antykwariacie i innych cudach nieco nam się
Życie zamknięte w smakuAwokado daje nam wiele możliwości, więc dzisiaj z wędzonym łososiem, papryką i koperkiem z dodatkiem serka wiejskiego. Może być podane na śniadanie czy też na przystawkę. Składniki: 1 awokado 50 gram wędzonego łososia Po kawałku papryki czerwonej, żółtej, zielonej ok. 2 gałązek koperku ½ opakowania serka wiejskiego Sól Pieprz Wykonanie: Awokado myjemy, osuszamy i kroimy na połowę. Usuwamy pestkę. Wydrążamy
Smaki Ewypapryki masą z pęczaku. Przykryć odciętymi czapeczkami i piec ok. pół godziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Można piec równolegle z domowym chlebem ;) Papryki podawać gorące jako przystawkę lub danie główne (to ostatnie dla niezbyt głodnych gości). Forma przygotowania papryk nakrytych czapeczkami może skusić do degustacji również dzieci :) Farsz użyty do napełniania papryk może być osobnym daniem
Weekendy w domu i ogrodzieLekkie i proste w przygotowaniu muffiny z dodatkami w włoskim stylu, podkreślonymi aromatem bazylii – doskonałe zarówno na ciepłe śniadanie lub jako zimna przystawka. Szybko znikają, więc proponuję od razu zrobić podwójną porcję. Jeśli ktoś woli wersję bez salami, można je pominąć, lub zastąpić np. niewielką ilością pokrojonego, podduszonego i odsączonego szpinaku. Składniki na 12 sztuk: 125 g mąki pszennej
Trzeci talerzBardzo prosta przekąska na imprezę. Takie papryczki możecie użyć jako przystawki na ciepło, jednak na zimno świetnie dają sobie radę i zdecydowanie przyciągają uwagę gości. Przygotowałam takie papryczki na urodziny mojego młodszego brata, dzieciaki były zachwycone, a papryczki wygrały z frytkami. Wielki sukces :) Składniki: 4 długie papryczki Toro 250 g serka Gretikos sałatkowego 100 g kabanosa chilli 1 cebula
Niezły Młynekgóry) kawałek sera, dwa lub trzy kawałki pieczonego buraka oraz kilka listków rukoli. Całość zawijamy w rulonik i odkładamy na talerz. Postępujemy tak samo z resztą składników. Tak przygotowaną przystawkę podajemy z piwem Marcowym, które najlepiej jeśli będzie schłodzone do temperatury 8-10 stopni. Smacznego, Klaudia
Mango Papajapomidory pocięte w plasterki i oprószone solą i pieprzem, to proponuję na pomidory położyć farsz z żółtego sera, czosnku i majonezu. Jest to super propozycja na kolację i jako przystawka na imprezę. Składniki: 3-4 pomidory 200 g startego żółtego sera 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku 3 łyżki majonezu opakowanie sosu do sałatek (np. czosnkowo-ziołowy) Sposób przygotowania
na moim stole...