krokami. wielu z nas pozostanie w domach, by w dobrym towarzystwie powitać Nowy 2015 Rok. Tradycja mówi ,że witamy na bogato, a więc na stole nie powinno zabraknąć różnorodnych przystawek i przekąsek. Te wychodzą nam najlepiej i nie wymagają szczególnego zaangażowania. Polecam jedną z wielu.SKŁADNIKI2 lub 3 pomidory1 opakowanie sera mozzarella1 łyżka dobrej oliwy 1 łyżeczka octu winnego
W kuchennym oknie EwyPowoli szykujemy się do zabawy sylwestrowej i musimy przygotować przystawki naszym gościom. Najlepiej aby były szybkie w wykonaniu, smaczne i na ciepło. Takim fajnym rozwiązaniem są mini bułeczki, goście urwą po jednej i każdy spróbuje, do tego fondue serowe - palce lizać.ok 36 bułeczek Składniki:bułeczki50 g świeżych drożdży2 łyżeczki cukru1 szklanka ciepłego mleka100 g roztopionego masła20
Niezły Młynekplastry szynki smarujemy masą twarożkową, i zwijamy w roladki. Roladki układamy na półmisku z galaretką, dekorujemy pomidorkami i zalewamy resztą bulionu z żelatyną. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Doskonała przystawka! Roladki z szynki w galarecie
Bon Appetit MałgorzatyDoskonała i szybka propozycja na przystawkę.Składniki:opakowanie kruchych babeczek100 g wędzonego łososiakilka kaparówserek śmietankowyziarna słonecznikasól, pieprznatka pietruszki Do każdej babeczki dajemy łyżeczkę serka, doprawiamy solą, pieprzem, następnie dajemy paseczek łososia zwiniętego w rulonik, po 2 kapary, natkę pietruszki i kilka ziaren słonecznika. Gotowe. Zajadamy do winka :)Babeczki z łososiem
Bon Appetit MałgorzatyKarnawał czas zacząć! W pierwszej kolejności zaserwuję Wam przystawki :)Składniki:ok. 40 dag mięsa z kurczaka (najlepiej z udek)1 jajkoszklanka płatków migdałowychsól, pieprz1 łyżka tartej bułkigotowy słodki sos chilikilka pomidorków koktajlowychwykałaczkiGotujemy udka. Następnie obieramy mięso od kości i mielimy w maszynce. Jeśli nie mamy maszynki to drobniutko siekamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy jajko oraz bułkę tartą i mieszamy
Bon Appetit Małgorzatybogata w różne smaki sałatka. Od słodkości daktyli po cierpkość orzechów i słoność sera i szynki. Te danie można serwować również jako przystawkę. Składniki:ulubiona sałata - u mnie moja kochana roszponka (może być też np. rukola)kilka suszonych tureckich daktyli (pozbywamy się pestek)kilka plasterków szynki szwarcwaldzkiej albo prosciutto garść orzechów
Bon Appetit MałgorzatyFajna przystawka idealna na każde domowe przyjęcie. Farsz można robić z przeróżnych dodatków. Składniki:kilka dużych pieczarek (u mnie 5)pół pora (obojętnie która część)3 jajka na twardo100 g szynki szwarcwaldzkiej albo parmeńskiej / serrano1 łyżka majonezuszczypioreksól, pieprzmąka do panierkiolej do smażeniabułka tarta do panierki2 jajka do panierkiPieczarki czyścimy szczoteczką pod bieżącą wodą, następnie urywamy ogonki (ogonki dodamy
Bon Appetit MałgorzatyZmysłowa przystawka. Przynajmniej ja tak sądzę :)Składniki:2-4 cykorieszczypiorek do dekoracjiSkładniki na sos:150-200 g sera gorgonzola100 ml śmietanki kremówkikilka listków szałwiipół łyżeczki szafranupieprzSos: śmietankę podgrzewamy w rondlu, dodajemy ser gorgonzola oraz posiekaną drobno szałwię oraz nitki szafranu. Całość dokładnie mieszamy aż do rozpłynięcia się sera. Nie zagotowujemy. Każdy liść cykorii polewamy
Bon Appetit Małgorzatyprzystawka to strzał w dziesiątkę! Uwielbiam pleśniowe sery oraz truskawki. Ocet balsamiczny i pieprz nadają rasowego charakteru :)Składniki na 1 porcję:1 ser camembert10 truskawek1 łyżka masła2 łyżki cukru1 łyżka octu balsamicznegolistki świeżej miętyświeżo mielony pieprz.Camemberta grillujemy z obu stron an patelni grillowej. ok. 1 min z każdej strony. Truskawki kroimy w kostkę. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier
Bon Appetit Małgorzatyzrobić z niepotrzebnymi buraczkami po ugotowaniu barszczu? Carpaccio ! Przystawka elegancka i zdrowa. Z dodatkiem niebagatelnych dodatków staję się istną ucztą dla wymagających smakoszy :) Takie potrawy mogłabym jeść na okrogło. A anemicy wręcz powinni! ;) nie bójmy się jeść buraków. Buraki są cool! :) Składniki na 1 porcję:1 duży ugotowany burak1 ogórek konserwowy1/4 papryczki chili1 łyżka pestek słonecznikakilka gałązek natki
Bon Appetit Małgorzatyzłoto. Usmażone kęski odsączamy na papierze, aby pozbyć się zbędnego tłuszczu. Mięso schłodzić.3. Mieszamy wszystkie składniki sosu żurawinowego, ewentualnie doprawiamy do smaku. Schładzamy.4. Danie podajemy jako zimną przystawkę, na wykałaczkę nabijamy kawałek mięsa, maczamy w sosie i zajadamy. Pychotka!Smacznego
Kuchnia domowa Aniwygrałby z gołym Bradem Pittem? Chyba by wygrał. Sorry Brad. Dobry śledź jest dobry i żadna siła ani goły facet tego nie zmieni. Śledź jest dobry na kaca, na przystawkę, na obiad, na deser też. Znaczy z tym deserem to się zgodzą tylko panie w ciąży i głębokim PMSie. Panowie mogą mieć obiekcję. Najcierpliwszy bez mrugnięcia okiem zniósł moje spożywanie
ladykitchenDrożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami to przystawka lub przekąska bez której wielu z nas nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia.Delikatne, rozpływające się w ustach ciasto z aromatycznym, przepysznym farszem to połączenie niemal idealne, a dodatek ciepłej filiżanki czerwonego barszczu zwieńcza kulinarne dzieło.Mmmm... Drożdżowe Paszteciki z Kapustą i Grzybami - Składniki:Farsz:nieduża główka kapusty
Słodka Stronamące, po czym smażęna złoto z obu stron. Odsączam z tłuszczu na papierowym ręczniku.Układam w naczyniu na warstwie warzyw, zakrywam pozostałością.Można spożywać na ciepło lub jako zimną przystawkę.SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itki