razu mam w głowie trzy dania: pierożki chinkali, placek chaczapuri oraz te cudowne roladki z bakłażana, wypełnione aromatyczną orzechową pastą i posypane pestkami granatu. Stanowią one niebanalną i pyszną przystawkę.Składniki (na około 20 roladek):2 duże bakłażany250 g orzechów włoskich3 ząbki czosnku1 łyżeczka mielonej kozieradki1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry1/2 łyżeczki suszonej papryczki chili2 łyżeczki octu winnego, np. jabłkowegogarść
Food SquareJest tak gorąco, że nie chce się jeść a gotowanie w kuchni przypomina saunę. Więc dziś przygotowałam szybką chrupiącą przystawkę. Dobrodziejstwo ogródka z krewetkami. Uwielbiam świeże rzodkiewki mają w sobie ostrość co nie każdy lubi. Jest na to bardzo prosty sposób, robię je na parze tracą swoją ostrość ale nadal są pyszne i chrupiące. pojawiła już się też fasolka
Basia w kuchniMarynowany łosoś to obok śledzia przystawka, której nie może zabraknąć na naszym Wigilijnym stole. Zagościł w naszym menu już parę lat temu i nieustająco jest jednym z jego hitów. Ten łosoś jest niezwykle delikatny, wprost rozpływa się w ustach. Można go przygotować parę dni wcześniej, bez problemu przetrwa w lodówce około tygodnia.Danie jest łatwe w przygotowaniu, a jego
Kulinarne przygody GatityChoć naturą tataru jest podanie go z żółtkiem, cebulą oraz ogórkiem to tatar z łososia w moim pomyśle idealnie sprawdzi się jako przystawka na przyjęciu urodzinowym czy zbliżającym się sylwestrowym.Składniki :40 dag filetu z łososia1 łyżka majonezu1 łyżeczka musztardy Dijonłyżka siekanego koperkusól, pieprz2-3 łyżki wody 1 duży ogórek zielonyPrzygotowanie :Filet z łososia rozdrobniłem trochę nożem a następnie zmieliłem
Mechanik w kuchnizmiksowaćOrzechy zmielić, dodać je do masy paprykowej z pozostałymi składnikami, wymieszać. Taką pastę podałam jako przystawkę na krakersach. Powtórzę ją, ale z pieczonym czosnkiem. Zastąpię nim kmin
Proste Potrawydzisiejszej propozycji będzie trzeba odmówić modlitwę żeby poszło w cycki :-) Trochę kalorii Wam zafunduję ale będą to tak pyszne kalorie, że warto. Ser camembert faszerowany śliwkami. Fantastyczna i przepyszna przystawka. Pierwszy raz smażony camembert jadłam w Pradze gdzie na każdym rogu można go kupić w bułce z ogromną ilością majonezu, czyli w sam raz coś dla mnie. Oczywiście
pieprzny smaczekRewelacyjny pomysł na podanie czegoś słodkiego z grilla. Dodatek klasycznych śmietankowych cukierków Werthers’s Original nadaje tej przystawce dodatkowego smaku. Te jabłka z grilla będą smakowały nadzwyczajnie tak jak nadzwyczajne są stworzone w Niemczech według tradycyjnej receptury cukierki Werthers’s Original.Składniki:2 średnie jabłka (polecamy jakieś kwaśne)kilka cukierków Werthers’s Originalkilka dłuższych pasków chudego boczkuPrzygotowanie
naRuszciedeszczowy poniedziałkowy zimowy dzień zapraszam na pyszne roladki z wędliny i masy jajeczno chrzanowej. Pyszne na sniadanko, u mnie sprawdzają się też jako przystawka. Zamiast podania tradycyjnej wedliny, polecam taki szybki i pyszny sposóbSkładniki:10 plastrów szynki8 jajek2 łyzki chrzanułyzeczka musztardy dijon Kamispęczek szczypiorku sól morska Kamispieprz młotkowany z kolendrą KamisWykonanie:Jajka gotujemy na twardo, ścieramy na tarce
Z Majeczką w kuchnisezonie na truskawki nie mozna odmówić sobie zupy z tych pysznych owoców. Zapraszam na moją wersję. Idealnie sprawdzi się jak przystawka na letnim przyjęciu.Składniki:1 l wody1 kg truskawek kaszubskichlaska cynamonulaska waniliigałązka mięty świeżej1/3 szklanki wina ( w wersji dla dzieci bez wina)cukier do smakuWykonanie:Do wody dodajemy wino, oraz poprzekrawane na połowki 1/2 kg truskawek. Dokładamy też cynamon
Z Majeczką w kuchnirelację z kursu. Bardzo chciałabym napisać Wam coś więcej na temat samej Nohut Salatasi , jednak udało mi się dotrzeć tylko do informacji, że jest spożywana jako jedna z przystawek meze . Dla nas stanowiła wyśmienitą kolację z towarzystwie świeżego pieczywa. Bardzo zasmakował mi cytrusowy sos przełamany ostrością kuminu i papryki, choć dla mojego Męża był trochę za kwaśny. Polecam Wam także
Chilli Czosnek i OliwaDzisiaj danie bezmięsne, czyli bakłażan faszerowany dorszem, polany sosem z pomidorów, czerwonej papryki, śmietanki i odrobiną białego wina… Danie można podać jako przystawkę lub z ugotowanym na sypko ryżem, jako danie główne. Polecam Składniki:1 cebula1 duży filet z dorsza2 bakłażany3 łyżki oleju rzepakowego1 łyżka masłasólpieprzSos:1 puszka pomidorów (400g)1 mała cebula1/2 średniej czerwonej papryki100g śmietanki
Oryginalny smakSmaczna przystawka dobra z czerwonym barszczykiemSKŁADNIKINa ciasto:1/2 kilograma mąki1 margaryna2 łyżki cukru1 łyżeczka soli jedno jajkoNa farsz1/2 kilograma pieczarek, 2 cebuleolej do smażeniaWYKONANIEMąkę siekamy z margaryną , dodajemy jajko, śmietanę sól i cukier. Zagniatamy ciasto.Pieczarki płuczemy ( jak są świeże nie ubieram) siekamy drobniej, smażymy na maśle z pokrojoną w kostkę cebulką.Z ciasta rozwałkowujemy paski , następnie
W kuchennym oknie Ewyteż powszechnie wykorzystywane m.in. do deserów, sałatek, mięs.My też pieczemy jabłka przełamując ich smak serowym nadzieniem, dzięki czemu są idealne zarówno na niekonwencjonalny deser jak i przystawkę lub lekką kolację :)Składniki:jabłkapomidory suszone (po jednym na jabłko)min dwa rodzaje serów pleśniowych, np. camembert, gorgonzola,..skórka pomarańczyorzechy (np. laskowe, ziemne, włoskie)miódtymianekWykonanie:Owoce dokładnie myjemy, osuszamy, wycinamy ogonek
Taste Of My DayDługi weekend sprawia ,że intensywniej działam w kuchni, dlatego powstają nowe i sprawdzone przepisy. Dzisiaj proponuję muszle zapiekane ze szpinakiem. Przystawka w sam raz na dobrą kolację. Na razie wersja przed włożeniem do piekarnika. SKŁADNIKI Opakowanie makaronowych muszelek 1 łyżka oleju 1 cebula, posiekana w kosteczkę 500 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego pieprz, sól 5 ząbków czosnku przeciśnięty przez
W kuchennym oknie EwyJednak mój rukolowy drink nie może zostać zakwalifikowany ani jako przystawka, ani jako deser. Więc potraktuję go jako słodki dodatek do całego zestawu. Na 2 pozycję konkursową wymyśliłam kolejne danie. Jest to omlet japoński podany w formie koreczków z boczkowym czipsem. Jak dla mnie bomba! Składniki: 4 jajka łyżka drobno pokrojonego pora łyżka pokrojonej
Malinowe Pocałunki