emanuje na całą ulicę, wszyscy przechodzący obok od razu się uśmiechają i żwawszym krokiem idą przed siebie. Magiczna noc, wspaniała noc.Lecz dla niektórych przepełniona tęsknotą i smutkiem.Przekąskę / przystawkę, którą dziś zaproponuję poznałam dzięki Mamie. Pierwszy raz to właśnie z nią robiłam i tak mi posmakowały, że czynię je co roku, zwykle na okres sylwestrowo-karnawałowy, choć raczej
W kuchni Karmel-itkiTylko blask świec nikło oświetla salon. Sączy się gdzieś w tle romantyczna nuta, pośród głuchej ciszy wieczoru. Stół zastawiony elegancko i wykwintnie, acz skromnie nieco. Wystarczy
W kuchni Karmel-itkigruszką! Przepis znalazłam przypadkowo na blogu: Szczypta Smaku poszukując w necie inspiracji na deser gruszkowy. Fakt, gruszka i śledź serwowane jako deser to średnio udany pomysł, ale w roli przystawki odnajdują się znakomicie. Zresztą sprawdźcie sami:) Śledź z gruszką, cytryną i cebulką Składniki: 250g śledzi 1 cytryna 1 cebula 1 twarda gruszka oliwa 4 ziela angielskie 1 liść laurowy oliwa
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaCiasto francuskie znowu w natarciu! Dobrze mieć je w lodówce, bo na szybko można wyczarować w zależności od potrzeb czy to kolację, czy przystawkę a nawet obiad i deser. Możliwości są ograniczone jedynie przez naszą wyobraźnię czy dostępność pozostałych składników:) W KATEGORIACH po prawej stronie bloga znajdziecie część moich "francuskich" propozycji. A dziś kolejna propozycja na szybką, ciepłą kolację
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaDziś cały dzień padało. Więc wszyscy zostaliśmy w domu. By się nie nudzić zabraliśmy się za przygotowywanie rożnych potraw. Ja ostatnio znalazłem rożne ciekawe przepisy, które
cookplśmierdzi tym jest smaczniejszy, jednak nie oszukujmy się takie sery mają kosmiczne ceny. Dlatego też proponuję ser Camembert, ma wyrazisty smak i idealnie nadaje się na śniadanko, kolację czy przystawkę. Idealnie łączy się z borówką do mięsa, żurawiną ze słoiczka jak i suszoną. Składniki: 1 ser Camember 1 jajko bułka tarta olej do smażenia borówka/ żurawina do podania Ser przekrawamy
Pudełko rozmaitościJest to pyszny pomysł na sylwestrowy stół, wszakże lepiej go zapełnić lekkimi przekąskami niż ciężkimi daniami, które spowodują przedwczesną senność, a przecież mamy dotrwać do magicznej
Pieprzyć z Fantazjądobra, od jutra internety będą żyły Sylwestrem. Będą żyły pytaniami o sałatki, przystawki, drinki i inne deski serów. U mnie na pierwszy strzał idzie sałatka, którą zrobiłam z resztek świątecznych wędlin i otwartej puszki brzoskwiń. Prosta, szybka i bardzo przyjemna. Składniki: 200 g drobnego makaronu 200 g wędzonej szynki 4 połówki brzoskwiń z puszki 1 opakowanie sera pleśniowego Lazur
KardamonovySchab w galarecie to świetny pomysł na przystawkę podczas imprezy w gronie znajomych. Składniki oraz sposób przygotowania: Dwa kilogramy schabu gotuje w wodzie z marchewką, kilkoma ziarnkami pieprzu i listka laurowego oraz z 2 łyżkami jarzynki do miękkości u mnie to w zasadzie dwie godziny nigdy krócej. Po wystudzeniu pokroić w plastry około 1 cm i ułożyć na półmiskach pomiędzy
Wasze PrzepisySałatka śledziowa na krakersach – warstwowa to sprawdzony przepis na klasyczną sałatkę w efektownej formie. Doskonała opcja na przystawkę, przekąskę oraz popisowe danie na rodzinnym spotkaniu. Śledzie oraz krakersy idealnie ze sobą współgrają, a pozostałe dodatki uzupełniają te smaki. Sałatka śledziowa na krakersach zaskoczy z pewnością niejednych gości i zniknie ze stołu jak świeże bułeczki. Przy wykonaniu tej sałatki należy
Kuchnia Na Wypasiewłaśnie babeczki makowe na słodko -> przepis , które są na naszym stole od dawna zainspirowały mnie do wykonania babeczek wytrawnych. Udało się, ta przystawka smakuję świetnie na ciepło i na zimno. Jednak należy pamiętać, że na ciepło nie wyciągniemy jej z foremki, dlatego lepiej ją podać w większej kokilce. Na zimno wypiekamy w metalowych foremkach i wyciągamy
Niezły Młynekwłaśnie babeczki makowe na słodko -> przepis , które są na naszym stole od dawna zainspirowały mnie do wykonania babeczek wytrawnych. Udało się, ta przystawka smakuję świetnie na ciepło i na zimno. Jednak należy pamiętać, że na ciepło nie wyciągniemy jej z foremki, dlatego lepiej ją podać w większej kokilce. Na zimno wypiekamy w metalowych foremkach i wyciągamy
Niezły MłynekSałatka śledziowa z podgrzybkami to wyśmienita przekąska o ciekawym smaku, idealna na świąteczny stół. To idealna przystawka dla smakoszy śledzi, oryginalnego smaku nadaje jej dodatek marynowanych grzybów, jajek i cebuli, jest ekspresowa i banalnie prosta w przygotowaniu, wystarczy tylko pokroić wszystkie składniki i gotowe. składniki na 4 porcje 4-5 płatów śledziowych solonych 1 cebula mały słoik podgrzybków
Smakowite Daniachłopsku czyli mnóstwo warzyw i witamin, w towarzystwie jajek i ziemniaków, zamkniętych w czubatej łyżce jogurtu naturalnego z dodatkiem majonezu / który notabene można całkiem pominąć /. INNE PYSZNE SAŁATKI I/LUB PRZYSTAWKI TU NA BLOGU: SAŁATKA ZIEMNIACZANO ŚLEDZIOWA CARPACCIO Z BURAKA Z SALSĄ VERDE SEZAMOWA SAŁATKA Z JABŁKIEM, ORZECHAMI PECAN I SZPINAKIEM SAŁATKA ARBUZOWA
globuskulinarnyŚledzie w zimowej odsłonie. Przepis na te pyszne śledzie to idealna propozycja potrawy wigilijnej lub zakwaski na „śledzika”. Sprawdzi się na każdym przyjęciu i
Pani M - kuchnia smakowita