przetwory - 15331 przepisów (strona:801/1023)

Pieczarki w marynacie 126

Grzyby w marynacie już były, papryka, ogórki, dynia, cukinia... ale zabrakło jeszcze pysznych pieczarek w occie. Dziś prezentuje prosty i szybki przepis na ich wykonanie. Składniki

Tradycyjna Kuchnia
Paprykowa marmolada 136

Zastanawiałam się nad nazwaniem tego przepisu, pomyślałam więc o marmoladce, ale z kolei zaczęłam się zastanawiać: "papryka to w końcu owoc czy warzywo?" Otóż tradycyjnie warzywami

Tradycyjna Kuchnia
Jabłka na szarlotkę 160

Szarlotka to chyba jedno z najpopularniejszych polskich ciast. Wbrew pozorom nie jest trudna w wykonaniu i nie jest bardzo pracochłonna. Ja mimo wszystko jeszcze ułatwiam sobie

Tradycyjna Kuchnia
Grzyby z papryką do słoików na zimę 150

Już kilkukrotnie publikowałam na blogu swoje zimowe zapasy z wykorzystaniem leśnych grzybów, które w tym roku są wyjątkowo długo. Były już kurki z papryką i grzyby

Tradycyjna Kuchnia
Domowa nutella z jabłkami do słoików 181

Nie znam osoby, która by choć trochę nie lubiła czekolady :) Dziś przepis na domową nutellę z dodatkiem jabłek ! idealna do kanapek, naleśników, deserów... Składniki: 2 kg

Tradycyjna Kuchnia
Papryka kwaszona 138

Dziś tradycyjny, babciny przepis na paprykę kwaszoną. Powstały sok z kiszenia używam do zakwaszania zup i innych potraw. Składniki: 5 kg świeżej papryki Sól, czosnek Suszony

Tradycyjna Kuchnia
Konfitura z żurawin 132

Sezon żurawinowy ciągle trwa, zatem nie ma co próżnować :) Ja dziś przyrządziłam pyszne i zdrowe konfiturki. Smacznego! Składniki: 1 kg żurawin 2 kg cukru Wykonanie: Owoce

Tradycyjna Kuchnia
Nasturcje a'la kapary 101

Niedojrzałe, jeszcze zielone nasiona nasturcji można z powodzeniem marynować. Swym wyglądem i smakiem do złudzenia przypominają kapary. Moja ulubiona kuchenna sztuczka :) Niewielu z moich gości zauważyło

Tradycyjna Kuchnia
Śledzie w piwno- cynamonowej marynacie 165

Śledzie to podstawowa przystawka w każde święta. Składniki: 20 dag filetów śledziowych w oleju 250 ml piwa karmelowego 1 kieliszek octu 1 kieliszek oleju 1 cebula

Tradycyjna Kuchnia
Barszcz kiszony 138

Barszcz czerwony zaraz obok żurku należy do moich ulubionych zup. Jakiś czas temu publikowałam przepis na barszczyk wiosenny i jego pasteryzację . Dziś proponuję barszcz kiszony. Przygotowany

Tradycyjna Kuchnia
Konfitura truskawkowa z dodatkiem kiwi 138

Na zielonych rynkach pojawiają się już powoli truskawki, więc i ja postanowiłam już coś przyszykować do spiżarni. Tym razem konfitur truskawkowa z kiwi. Składniki: 75 dag

Tradycyjna Kuchnia
Botwinka pasteryzowana do słoików 109

Badania potwierdzają, że liście botwiny zawierają substancje o działaniu podobnym do estrogenów, czyli hormonów młodości, piękna i seksu. Na dodatek pobudzają apetyt i działają uspokajająco. Botwinka

Tradycyjna Kuchnia
Przecier szczawiowy do słoi 168

Szczaw w kuchni ma swoje miejsce od tysiącleci. Chętnie sięgali po niego starożytni Rzymianie. Pisał o nim nawet Hipokrates, który doceniał walory lecznicze tej rośliny. W

Tradycyjna Kuchnia
Mizeria z octem na winie do słoików na zimę 161

Uwielbiam ogórki przygotowane w tej winno- octowej zalewie. Idealnie pasują jako dodatek do obiadu:) Składniki: 2 ½ kg ogórków gruntowych, 1 szklanka octu, 1 szklanka białego wytrawnego

Tradycyjna Kuchnia
Marynowana papryka z miodem do słoików na zimę 182

Łagodny smak miodu idealnie łączy się z papryką.  To już drugi raz, kiedy na łamach bloga publikuję ten przepis ( poprzedni ). Zapasy zimowe rozeszły się w

Tradycyjna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania