przetwory - 14998 przepisów (strona:808/1000)

Konserwa rybna domowa 205

   Zrobimy domową konserwę z ryby. Składniki: -1,5 kg filetów rybnych -1 kg marchwi -1 l przecieru pomidorowego -pieprz ziołowy i naturalny -przyprawa do

Maminek kulinarny
Korniszonki z pepperoni 187

   Małe ogóreczki z odrobiną ostrej papryczki w zalewie octowej to świetny dodatek  do mięs, sałatek, koreczków, pizzy itp. Składniki na zalewę: -3 szklanki

Maminek kulinarny
Dżem śliwkowy 155

   Dżem śliwkowy dokładnie taki, jak ten z dzieciństwa. Składniki: -5 kg śliwek -2 kg cukru To wszystko.    Śliwki myjemy i pozbawiamy pestek

Maminek kulinarny
Przecier z mirabelek 177

   Przecier z tych małych, żółtych śliweczek jest doskonałym dodatkiem do herbaty. Przygotowujemy go w wersji z małą ilością cukru. Składniki: -5 kg mirabelek -1

Maminek kulinarny
Fasolka szparagowa w zalewie 203

   Korzystamy z tego, że fasolki jest teraz dużo i jest tania. Spakujemy troszkę do słoików a pakowanie jest bardzo proste. Składniki: -fasolka szparagowa w

Maminek kulinarny
Sałatka z kapusty 202

   Dużą popularnością cieszy się sałatka z ogórków. Sałatka z kapusty jest równie dobra i stanowi świetny dodatek do obiadów i kanapek. Składniki: -3-3

Maminek kulinarny
Wielowarzywna sałatka w zalewie octowej 196

   Warzywa, ich rodzaj i proporcje można dobrać dowolnie. Skład naszej sałatki jest taki: -1 kg brukselki -1/2 kg fasolki szparagowej -czerwona i żółta

Maminek kulinarny
Dynia w zalewie octowej 152

   Dynie już dojrzały, wybieramy najbardziej wybarwione i bez uszkodzeń. Przygotujemy dyniowe kostki w słodko-kwaśnej zalewie, które są idealnym  dodatkiem do mięs.  

Maminek kulinarny
Gruszki w syropie 199

   W naszej spiżarni brakuje już tylko gruszek w syropie. Przydadzą się do ciast i deserów.    Składniki -ok. 10 dużych gruszek -1 l

Maminek kulinarny
Sałatka warzywna w papryce 185

   Wykorzystamy ostatnie już chyba w tym roku ogórki gruntowe, dołożymy fasolkę szparagową i kilka innych warzyw a wszystko spakujemy w niewielkie strąki papryki.  

Maminek kulinarny
Jabłuszka rajskie w syropie 229

   Rajskie jabłuszka nabrały kolorów. Możemy znaleźć i żółte i czerwone. Odpowiednio przygotowane stanowią idealna dekorację tortów, deserów,  babeczek,  ciast i ciasteczek.  

Maminek kulinarny
Wędzonki domowe 201

   Wędzonki domowe nie wymagają rekomendacji i nie są trudne w wykonaniu. Jedyny problem to wędzarnia. My skorzystaliśmy z konstrukcji Zdzisia, zbudowanej w jednym z

Maminek kulinarny
Dżemik różany 183

   Wyjątkowy dżemik na wyjątkowe okazje. Wymaga niezwykłej cierpliwości, ale warto. Aby otrzymać 2 słoiczki dżemiku musimy mieć ok. 1 kg dojrzałych i twardych owoców

Maminek kulinarny
Dżemik z dyni z pomarańczą 198

   Delikatny, aromatyczny dżemik z dyni z pomarańczową nutą.    Składniki: -dynia o wadze ok. 3 kg ( po oczyszczeniu otrzymamy ok. 2 kg, z

Maminek kulinarny
Herbatka owocowa 194

   Przed nami długie, chłodne, jesienne i zimowe wieczory. Warto przygotować zapas herbatki z suszu owocowego.    Składniki: -10 dkg hibiskusa -10 dkg rodzynek

Maminek kulinarny