Syrop z kwiatów bzu czarnego 288Lubicie wodę z sokiem? Ja przyznam, że nieszczególnie. Przeważnie piję wodę samą bo po słodkich napojach chce mi się pić jeszcze bardziej. Ale lubię czasami napić
Smaczna Pyza
Dżem truskawkowo-rabarbarowy z kwiatkiem 227Pogoda nas nie rozpieszcza. Zaczął się czerwiec, a ja ciągle chodzę w kozakach (głównie dlatego, że to jedyne buty, poza kaloszami, które mi nie przemakają, a
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pieczarki w marynacie 140Grzyby w marynacie już były, papryka, ogórki, dynia, cukinia... ale zabrakło jeszcze pysznych pieczarek w occie. Dziś prezentuje prosty i szybki przepis na ich wykonanie. Składniki
Tradycyjna Kuchnia
Paprykowa marmolada 175Zastanawiałam się nad nazwaniem tego przepisu, pomyślałam więc o marmoladce, ale z kolei zaczęłam się zastanawiać: "papryka to w końcu owoc czy warzywo?" Otóż tradycyjnie warzywami
Tradycyjna Kuchnia
Jabłka na szarlotkę 180Szarlotka to chyba jedno z najpopularniejszych polskich ciast. Wbrew pozorom nie jest trudna w wykonaniu i nie jest bardzo pracochłonna. Ja mimo wszystko jeszcze ułatwiam sobie
Tradycyjna Kuchnia
Grzyby z papryką do słoików na zimę 168Już kilkukrotnie publikowałam na blogu swoje zimowe zapasy z wykorzystaniem leśnych grzybów, które w tym roku są wyjątkowo długo. Były już kurki z papryką i grzyby
Tradycyjna Kuchnia
Domowa nutella z jabłkami do słoików 220Nie znam osoby, która by choć trochę nie lubiła czekolady :) Dziś przepis na domową nutellę z dodatkiem jabłek ! idealna do kanapek, naleśników, deserów... Składniki: 2 kg
Tradycyjna Kuchnia
Papryka kwaszona 165Dziś tradycyjny, babciny przepis na paprykę kwaszoną. Powstały sok z kiszenia używam do zakwaszania zup i innych potraw. Składniki: 5 kg świeżej papryki Sól, czosnek Suszony
Tradycyjna Kuchnia
Konfitura z żurawin 153Sezon żurawinowy ciągle trwa, zatem nie ma co próżnować :) Ja dziś przyrządziłam pyszne i zdrowe konfiturki. Smacznego! Składniki: 1 kg żurawin 2 kg cukru Wykonanie: Owoce
Tradycyjna Kuchnia
Nasturcje a'la kapary 121Niedojrzałe, jeszcze zielone nasiona nasturcji można z powodzeniem marynować. Swym wyglądem i smakiem do złudzenia przypominają kapary. Moja ulubiona kuchenna sztuczka :) Niewielu z moich gości zauważyło
Tradycyjna Kuchnia
Śledzie w piwno- cynamonowej marynacie 184Śledzie to podstawowa przystawka w każde święta. Składniki: 20 dag filetów śledziowych w oleju 250 ml piwa karmelowego 1 kieliszek octu 1 kieliszek oleju 1 cebula
Tradycyjna Kuchnia
Barszcz kiszony 178Barszcz czerwony zaraz obok żurku należy do moich ulubionych zup. Jakiś czas temu publikowałam przepis na barszczyk wiosenny i jego pasteryzację . Dziś proponuję barszcz kiszony. Przygotowany
Tradycyjna Kuchnia
Konfitura truskawkowa z dodatkiem kiwi 153Na zielonych rynkach pojawiają się już powoli truskawki, więc i ja postanowiłam już coś przyszykować do spiżarni. Tym razem konfitur truskawkowa z kiwi. Składniki: 75 dag
Tradycyjna Kuchnia
Botwinka pasteryzowana do słoików 131Badania potwierdzają, że liście botwiny zawierają substancje o działaniu podobnym do estrogenów, czyli hormonów młodości, piękna i seksu. Na dodatek pobudzają apetyt i działają uspokajająco. Botwinka
Tradycyjna Kuchnia
Przecier szczawiowy do słoi 182Szczaw w kuchni ma swoje miejsce od tysiącleci. Chętnie sięgali po niego starożytni Rzymianie. Pisał o nim nawet Hipokrates, który doceniał walory lecznicze tej rośliny. W
Tradycyjna Kuchnia