Wiosną nasze ogrody są pełne kwitnących żółtych mleczów. Warto je wykorzystać i przygotować z nich pyszny syrop. Ma on wiele właściwości leczniczych. Jest doskonały na przeziębienie
Tradycyjna kuchnia KasiNa targach pojawiły się już pierwsze gruntowe ogórki, pora więc zabrać się za ich kiszenie.W związku z tym dziś podpowiem Wam jak zrobić ogórki
Kulinarne przygody GatitySyrop z mniszka lekarskiego jest skarbnicą witamin, minerałów i innych substancji, które mają działanie prozdrowotne, w związku z tym może być stosowany w leczeniu wielu dolegliwości
Bon Appetit MałgorzatyO miodzie lub syropie z mniszka lekarskiego można pisać w samych superlatywach. Głównie jest znany z tego, że to bardzo dobry lek przeciwkaszlowy, ale ma również
Kuchnia domowa AniJakiś czas temu prezentowałyśmy drobiową wędlinę w szynkowaru , jeśli jednak takiego urządzonka nie posiadacie i kupować nie zamierzacie, również możecie przygotować wędliny w domu. I dziś
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiJuż najwyższy czas aby zrobić syrop z mniszka lekarskiego. Moja siostra robi go od wielu lat ale ja jakoś nie byłam przekonana. I w końcu skusiłam
Ewa w kuchniSzparagi uwielbiam. Jak co roku gdy tylko zaczną pojawiać się w sklepach koniecznie przyrządzam z nimi różne smakołyki. Sezon trwa jednak zbyt krótko na nie..Co
Z Majeczką w kuchni4 kg pomarańczy czerwonych tarocco 1 kg cukru Po prostu konfitura z pomarańczy. Żadnych dodatków, polepszaczy, ulepszaczy, aromatów... Wystarczą pomarańcze i trochę cukru. A ona odwdzięczy
królestwo garówCedr, cedrat, cytron, etrog – konfitura z cedru. Wyglądem przypomina bardzo dużą, guzowatą cytrynę. Pochodzi z Indii, jest to jeden z trzech gatunków rodzicielskich większości form uprawnych
królestwo garów2 kg agrestu, 400 g cukru, 1,1 l wody, 250 ml octu 10% 1/3 łyżeczki młotkowanego czarnego pieprzu, 12 goździków Owoce marynowane kojarzą nam się
królestwo garówOwoce marynowane kojarzą nam się głównie z gruszkami i śliwkami. A szkoda. Warto sięgnąć po inne owoce winogrona , agrest , mirabelki , brzoskwinie , wiśnie, morele... a zaskoczy nas
królestwo garówagrest marynowany z pieprzem borówki z gruszkami brusznice z gruszkami brzoskwinie w occie cedr kandyzowany czereśnie marynowane z imbirem czereśnie w occie galaretka z pigwy
królestwo garówOwoce marynowane kojarzą nam się głównie z gruszkami i śliwkami. A szkoda. Warto sięgnąć po inne owoce winogrona , agrest , mirabelki , brzoskwinie , czereśnie z imbirem , mirabelki , wiśnie
królestwo garówNajprostszy sposób na zamknięcie w słoiki wiśni, bez użycia cukru, słodzików... . Po prostu 100% wiśni w wiśniach :) Przepis według Ireny Gumowskiej. Potrzebne są tylko wiśnie. Ja
królestwo garówWszyscy znamy grzybki, gruszki czy śliwki w occie jako dodatek do mięs, zwłaszcza do pasztetów. W moim rodzinnym domu marynuje się również inne owoce: winogrona , brzoskwinie
królestwo garów