przetwory - 15421 przepisów (strona:476/1029)

Konfitura gruszkowa z chili [PRZEPIS] 181

Do przygotowania tej konfitury sprowokował nas Lidl oraz tegoroczne bardzo obfite zbiory papryczki chili. Lidl głównie dlatego, że miał gruszki w bardzo promocyjnej cenie. Takie konfitury

Jakugotujesz.pl
Cukinia w zalewie musztardowej 172

34 dni W ramach cukiniowego sierpnia pojawił się bardzo ciekawy przepis na cukinię w sosie musztardowym - od razu przypadł mi do gustu z dwóch powodów - uwielbiam

sierotka maRysia w kuchni
Sos hinduski 247

Przepis na ten sos przywiozła kiedyś z praktyk siostra nr 3. Od tamtej pory robimy go co roku dla całej rodziny. Pasuje do wielu potraw - jako

sierotka maRysia w kuchni
Pomidory marynowane i rozmyślania 215

Jakoś ostatnio znów zaczęłam strasznie przeżywać koniec etapu w moim życiu jakim było studiowanie. Jest to czas bardzo smutny (dla mnie)i dający mi za dużo

sierotka maRysia w kuchni
Słoneczne śniadanie – dżem z dyni i pomarańczy 209

Wydaje mi się, jakby sezon na dynię skończył się dawno dawno temu... a przecież nie było to tak dawno a nawet można by powiedzieć, że skończył

sierotka maRysia w kuchni
Dżem śliwkowy z kakao i likierem Bailays 212

Ogólnie dżemowa to ja nie jestem... jem je sporadycznie, głównie z naleśnikami itp. jednak są wyjątki... i tymi wyjątkami mogę się zajadać prosto ze słoiczka Do

sierotka maRysia w kuchni
Aromatyczny syrop różany 225

Będąc ostatnio w radio miałam okazję poznać wspaniałe Panie Zielarki. Cudowne kobiety po prostu...i oto one właśnie zdradziły mi przepis na syrop różany. Aktualnie trwa

sierotka maRysia w kuchni
Ajwar – bałkański sos z pieczonej papryki 239

Próbowaliście kiedyś zrobić ajwar ? Mnie on kusił od kilku lat ale przerażała mnie wizja obierania papryki " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> i

sierotka maRysia w kuchni
Francuskie grzanki 175

wystarczy sobie wyobrazić, że kiedyś byłem strasznie oporny co do jedzenia. Oprócz jajek konsumowałem ogromne ilości chleba z ketchupem... Ale jak już miałem do wyboru kanapkę z zimnym przetworem z pomidorów i ciepłego tosta wybierałem to drugie. Tosty jadłem przy każdej możliwej okazji - jeśli mama nie schowała przede mną jajek. Ale co najważniejsze - najlepsze grzanki wychodzą wtedy gdy mamy

Right Behind The Kitchen
Zupa pomidorowa błyskawiczna 276

Będzie smaczna i zdrowa, gdyż pomidory jako nieliczne z warzyw nie tracą swoich właściwości odżywczych podczas obróbki termicznej. Możemy bez wyrzutów sumienia jeść przeciery, koncentraty, ketchupy i inne pomidorowe przetwory :) Zupa pomidorowa błyskawiczna Składniki: butelka przecieru z pomidorów 3 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 1 - 2 cebule torebka ryżu łyżka oliwy + łyżka masła łyżka cukru 3 liście laurowe ziele angielskie

Pyza i Surówka
Korzenne ciasto dyniowe 212

Pozyskując wiedze tajemna na temat dyni, wyczytałam też, że pestki dyni pomagają zwalczać chorobę lokomocyjną [źródło: TU ] - heh, coś właśnie dla mnie :) Dynia nadaje się nie tylko na przetwory , ale również do słodkich wypieków czy pieczywa , no i oczywiście wszelkiego rodzaju zup . W tym sezonie dynię wykorzystywałam już w wielu potrawach: Pikantny krem z dyni - przepis wkrótce na blogu Chleb

Grunt to przepis!
TARTA Z OWOCAMI LATA 213

Lato ukochane, wyczekane i pachnące owocami;-) Korzystajmy z jego darów całymi garściami! Owoce sezonowe są z nami tak krótko. Można je mrozić, robić przetwory, żeby przechować  i zajadać te pyszności w zimowe dni. Mając przed sobą świeże, pachnące i kolorowe owoce postanowiłam wykorzystać je do TARTY.  Można dodać oczywiście inne sezonowe, ulubione owoce. Składniki na tartę:  moja

potrawyregionalne
babeczki melbowe z frużeliną 174

smak oraz serową konsystencję. Jej bazą jest serek wytworzony z gotowania śmietany i jajek na mleku a następnie utarty z masłem.  Dobrze komponuje się z owocami lub ich przetworami np. frużeliną. Babeczki przed nałożeniem kremu  wysmarowałam najpierw rozpuszczoną czekoladą. Nie tylko po to aby dodać im smaku ale głównie po to, aby ciasto nie odmiękło od masy

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
kompot z truskawek (do słoików) 167

ciasta lub jako dodatek do deserów.  *ilość cukru można zwiększyć lub zmniejszyć wedle gustu. Ja lubię średnio słodkie więc nie dodałam do zbyt dużo, ale pamiętajcie, że przetwory ze zbyt małą ilością cukru mogą się zepsuć.  Składniki na 3 średnie słoiki: 500 g truskawek 3 szklanki wody 1 szklanka cukru Truskawki umyć, odszypułkować (nigdy na odwrót- truskawki myte

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
warsztaty słoikowe 195

przygotowałyśmy po dwa słoiczki- kiszonki warzywne i słoiczek owocowy a w drugiej części ozdabiałyśmy słoiczki różnymi metodami i poznałyśmy technikę decoupage na szkle.  Na początku miałyśmy okazję spróbować przetworów rodem z kuchni marokańskiej. Bardzo smaczne były ogórki z curry, zachwyciłam się smakiem ogórków w przyprawie garam masala i pierwszy raz spróbowałam kiszonych cytryn. Ten smak był dla mnie nowością

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia

Proponowane wyszukiwania