przetwory - 14998 przepisów (strona:483/1000)

Miękkie lądowanie. Ciasto drożdżowe z konfiturami. 154

siebie stworzone. Tak było z buchtą i konfiturami - smakowały po prostu cudownie.  O przepisie na konfitury przypomnijcie mi w sezonie - teraz wciąż za wcześnie na truskawkowe przetwory.... BUCHTA DROŻDŻOWA Z KRUSZONKĄ 300 g mąki 12 g świeżych drożdży (jeśli używacie instant, potrzebnych będzie ok 6-7 g) 1/2 szklanki letniego mleka 1 jajko 50 stopionego masła 100 g cukru

KUCHARNIA
Pierwsze urodziny bloga. Gateau au chocolat à la fleur de sel et huile d’olive. 170

wspaniale, że te listy trafiają też do mnie! Biblioteczka wzbogaciła się o ciekawe tytuły. W półce z przyprawami króluje zapach tonki, na innej wonna lawenda. Urocze słoiki z przetworami, których wciąż nie otwieram, bo chcę zachować je na dłużej. Egzotyczne składniki,  uzależniające czekolady i aromatyczne kawy, które popijam podziwiając Wasze hafty. To wszystko prezenty. Nadesłane najczęściej bez okazji

KUCHARNIA
Wakacje. Tort czy naleśniki? Crepes Suzette. 160

najpiękniejszy odcień fioletu na zębach.  Szalony berek wśród drzew i coraz trudniejsze skrytki podczas zabawy w chowanego.  Kalejdoskop słoików na półkach spiżarki.  Ciągle rosnąca liczba przetworów pod hasłem " To już na pewno ostatnie, jakie robię w tym roku" , czyli wiadomo, że będzie zupełnie na odwrót.  Zapach ziół na parapecie i coraz słodszy smak ukochanych pomidorów. Rozkoszna

KUCHARNIA
Cake pops na osłodę i konkurs o smaku lata 146

bociany lub koza odmówią współpracy, "sierotką" losującą będzie Gospodarz Siedliska. Więcej informacji o warsztatach i Siedlisku znajdziecie na stronie internetowej: www.siedliskoblanki.com  Partnerem warsztatów jest LUKS POMADA, której pyszne przetwory uczestnicy będą mogli smakować podczas śniadań

KUCHARNIA
Jadalne Prezenty - święta tuż, tuż! 206

propozycji niezwykłych, pachnących i pysznych jadalnych prezentów. Wszystkie przygotowane prezenty uczestnicy warsztatów zabiorą ze sobą i będą mogli ofiarować swoim bliskim. Będziemy szykować coś na słodko i wytrawnie, będą przetwory, przyprawy, trufle, czekoladki, kremy i wiele innych oryginalnych smakołyków, które na pewno zachwycą obdarowane osoby. Do wyboru cztery terminy warsztatów: 6, 7, 13 lub 14 grudnia Ilość miejsc ograniczona. ZAPISY

KUCHARNIA
Culinary Heritage - Czym jest Sieć Kulinarnego Dziedzictwa Mazowsze - relacja z wyjazdu studyjnego, cz. I 197

Marzena Dzilińscy - właściciele marki Longinus produkującej doskonałe nalewki, m.in. z derenia, tarniny i białego bzu, tzw. nalewka szeptuchy (klik) Maria Wójcik - właścicielka firmy Krokus specjalizującej się w domowych przetworach, kompotach, konfiturach oraz syropach i doskonałym keczupie (klik) Anna Szpura - właścicielka Pasieki Mała Pszczółka (klik)    Henryka i Stanisław Myszka - właściciele agroturystyki Chata pod Dębami (klik) Wojciech Radzikowski - współwłaściciel Piekarni

KUCHARNIA
Szlak kulinarny: Mazowiecka Micha Szlachecka - relacja z wyjazdu studyjnego, część II 170

ilości zjadłam!  Delektując się gorącymi pampuchami podawanymi z gorącą, smażoną na miejscu konfiturą z jabłek, słuchaliśmy niezwykle ciekawych opowieści o okolicznych sadach, owocach, jakie z nich pochodzą i przetworach, z których słynie Spiżarnia Retro Skibniew - w tym korzennej gruszce , która jest jedną z wizytówek tego miejsca.    /tak smaży się w Retro Skibniewie cudowne konfitury z jabłek

KUCHARNIA
Pyszna pianka orzechowe latte macchiato. 739

Teoretycznie i praktycznie banalny w wykonaniu. Ja jestem zakochana w tym wydaniu mojej ulubionej kawy. Z pomocą przyszła mi SM Mlekovita produkując jak dla mnie najlepsze mleko i jego przetwory. Poza tym jest to firma z mojego rodzinnego miasta, więc zapraszam Was do zapoznania się z ich bardzo bogatą ofertą. Składniki: 750 ml wypasione skondensowane niesłodzone mleko Mlekovita   słodzik

Malinowe Pocałunki
Gravlax z sosem pomarańczowo-musztardowym 183

cukrem, solą i skórkami cytrusów. Mieszanką cukrowo-solną dokładnie obkładamy łososia, tak by nie wystawał ani skrawek mięsa, dobrze dociskając. Przykrywamy kilkoma warstwami przezroczystej folii, obciążamy np słoikami z przetworami. Wstawiamy do lodówki na 14 godzin. Przed podaniem zdejmujemy cukier z solą, osuszamy rybę i kroimy w cienkie plastry. Robimy sos: do zamykanego słoika dajemy wszystkie składniki sosu, zakręcamy

Smakowity Blog Kulinarny
Bułki pszenne 303

bułek, naciąć wierzch i posypać mąką, Zostawić jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 200 stopni i piec ok 20 minut     /źródło Moje Twory Przetwory

LEjDIS
Pszenno - owsiany czekoladowy placek z czereśniami 176

potrafię przejść obojętnie obok stoisk z mnóstwem owoców.   Kupuję, mrożę, kupuję, piekę, kupuję przetwarzam…   Zamrażalnik wypełniony jest po brzegi tegorocznymi owocami, w piwnicy powoli zapełniam pułki przetworami. Tym razem kupiłam czereśnie i   postanowiłam coś upiec. Mama przyniosła mi wycinki z gazet z przepisami i wypatrzyłam przepis na czekoladowy placek z czereśniami. Przepis zmodyfikowałam i zrobiłam częściowo

Na słodko lub wytrawnie
CUKINIA Z KABACZKIEM W MARYNACIE Z CURRY 130

Sezon na przetwory w pełni, choć ja przyznaję, że nieczęsto je robię. A to wszystko za sprawą tego, że o moje zimowe zapasy zawsze dba moja mama. Ale koleżanki zadbały, aby odrobinę jej w tym roku pomóc i obdarzyły mnie dwiema wielkimi cukiniami i kabaczkiem. Cóż było robić :) SKŁADNIKI: 2,5 kg cukinii i kabaczka pokrojonych w kostkę (bez nasion

Kuchnia w opałach
Dieta śródziemnomorska w Polsce. Jak ją stosować? 273

świeża ryba to w naszym kraju towar deficytowy, ale to nie znaczy, że nie możemy tego kłopotu jakoś obejść :) Gdy nie mamy dostępu do ryb świeżych, możemy sięgnąć po przetwory - choćby z naszego bałtyckiego śledzia (świetne źródło kwasów omega-3) oraz sardynki i anchois w puszce (najlepiej w zalewie z oliwy). To właśnie te małe tłuste rybki były ulubionym przysmakiem

Chilli Czosnek i Oliwa
Herbata według Blondynki, czyli cynamonowo - pomarańczowe szczęście ;) 195

butelek bardzo łatwo schodzą, nie zostawiając śladów, a słoiczki są pozbawione etykiet, więc ja wykorzystuję butelki na np. ekstrakt waniliowy, który sama robię, na smakową oliwę, słoiczki na moje przetwory, czasami na przyprawy, ze względu na ich pojemność. No dobra, koniec tych peanów:) Wracamy do herbaty! Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu

Blondynka Gotuje
Makaron z pomidorowym sosem 214

traci jak większość produktów. Likopen zawarty w pomidorach jest związkiem chemicznym zaliczanym do karotenoidów, badania wykazały, że jest on lepiej przyswajany przez organizm, jeśli znajduje się w przetworach np. koncentracie, ketchupie, soku pomidorowym. Dlaczego jest tak cenny? To cenne źródło antyoksydantów, które zmiejszają ryzyko wystąpienia wolnych rodników czyli związków prowadzących do rozwoju wielu chorób np. nowotworowych. Hamuje również utlenianie "złego

Czarnawisienka