radości, właśnie dotarła do mnie nagroda od Dr.Oetker. Dostałam paczkę, w której znalazły się cukry żelujące, żelfixy oraz wspaniała elektryczna waga kuchenna. Nagroda idealna, gdy w kuchni trwa sezon przetworów. A dzięki Dr.Oetker wraz z moją małą pociechą możemy wspólnie gotować w ślicznych czerwonych fartuszkach. Mój skarb już swój przymierzał - radości nie było końca. Dziękuję serdecznie za nagrodę
Słodkie okruszkimniej cukru, bez dodatkowych barwinków i aromatów. Wystarczą owoce i mąka ziemniaczana. Dziś kisiel jagodowy ale można go zrobić z innych ulubionych owoców - świeżych i mrożonych, ich soków czy przetworów. Kisiel to również dobry pomysł na wykorzystanie "zalegających" owoców ;) Pamiętajcie, że kisiel jagodowy pomaga w leczeniu biegunki! mały słoik jagód pasteryzowanych szklanka wody 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej ewent
Atlas Smakówskładniki: 1500 g czarnej porzeczki 600 g cukru 250 ml wody wykonanie: Owoce płuczemy a następnie rozmiażdżamy. Wlewamy wodę i gotujemy przez ok. 5 min. Następnie
Domowy Smak Jedzeniaroku jest ich bardzo dużo i są wyjątkowo słodkie więc jedzmy czereśnie bo zaraz znikną! Najlepsze są świeżo rwane z drzewa, ale można też robić z nich przetwory np. dżem cukiniowo-czereśniowy . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaSezon na wiśnie w pełni. Trzeba więc zrobić przetwory na zimę. Dzisiaj krótko o tym, jak zamknąć lato w słoiku. Zapraszam na pyszną, aromatyczną, zdrową, rozgrzewającą nalewkę wiśniową. Składniki: 1 kg wiśni 0,5 kg cukru 0,5 litra spirytusu Wykonanie: Wiśnie drylujemy, wkładamy do dużego słoja, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 24 godziny
Smak mojego domuwazonu Fasola Piękny Jaś (na wegański smalec :-), obok szparagowa, kukurydza. Jeszcze są buraki, marchew, pietruszka, brukselka, kalarepy, sałaty, szpinak, seler i jeszcze wiele innych. Zbieram siły na robienie przetworów na zimę. Może ktoś coś co by tu zrobić a aronią? Jakiś patent na soki
greenscarfrutyny). Poza tym zawiera duże ilości witamin z grupy B, sole mineralne, żelazo i karoten. Oczywiście czarna porzeczka najlepiej smakuje na surowo, ale możemy też z niej przygotować przetwory, albo użyć do ciasta, na przykład do sernika na zimno . Dziś natomiast zapraszam na najzwyklejszy koktajl z czarnej porzeczki, przygotowany na mleku. Pyszny, lekko kwaskowy o przepięknym kolorze. Koktajl
Kulinarne przygody GatityDzisiejsza pogoda zainspirowała nas do stworzenia obiadu w trochę innym stylu. W związku z tym, że pozostała nam znaczna ilość niewykorzystanych do przetworów wiśni, postanowiłyśmy użyć je do przygotowania słodkiego, pożywnego a przede wszystkim chłodnego dania. Zastosowana przez nas ilość wiśni spowodowała, że oprócz słodyczy zupa ma lekko kwaśny smak, a zapach cynamonu rozbudza zmysły. Chłodnik nie należy do posiłków
Banana SmilesDeser z prażonymi jabłkami Smakiem jabłek możemy się cieszyć cały rok, choć najlepsze są te na jesień, zerwane prosto z drzewa. Nieocenione w deserach, szarlotkach, przetworach. Dietetycy zalecają zjedzenie przynajmniej dwóch jabłek dziennie- rano dla urody, a wieczorem dla dobrego zdrowia. Dzisiaj na podwieczorek proponuje zamiast chrupania, deser z prażonymi jabłkami, herbatnikami i serkiem homogenizowanym. Bardzo szybka ale pyszna
na moim stole...Składniki : 1 l wody ( najlepiej źródlanej ) 1 łyżka soli ( najlepiej soli do przetworów, nie jodowanej ) Sposób wykonania : W odę wlej do większego czystego garnka. Wsyp sól, wymieszaj, przykryj pokrywką ( szybciej się zagotuje pod przykryciem ) postaw na ogniu, zagotuj. Poczekaj, aż trochę przestygnie, zalej przygotowane do kiszenia ogórki, tak, aby wszystkie były pod wodą. Słoje szczelnie zamknij ( najlepiej nowymi
Przepisy i porady kulinarnemojej kuchni sezon na przetwory w pełni. Truskawki i rabarbar siedzą już w słoikach, teraz przyszła pora na porzeczki i wiśnie. Zacznę od kompotu z porzeczek. Można użyć każdej odmiany tego owocu, proporcje zawsze zostają takie same. Polecam! Składniki na kompot z porzeczek na słoik 0,9 l. 2 szklanki umytych i obranych owoców 6-7 łyżek cukru przegotowana, gorąca
Rozpustne gotowanieSezon konfiturowy w pełni dlatego postanowiłam przygotować etykiety na słoiki z pysznymi owocami. Zaprojektowałam 11 etykiet na przetwory z jagód, śliwek, agrestu, wiśni, truskawek, porzeczki, brzoskwiń. Mam nadzieję, że skorzystacie. Etykiety przeznaczone do druku , wykonane w wysokiej rozdzielczości. Zestawione na dwóch kartkach A4. Wystarczy kliknąć w obrazek i zapisać na swoim komputerze. Jeśli będziecie potrzebować takich samych na jednym arkuszu
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaJeszcze zdążycie, jeszcze jest dużo truskawek . Nie pisałam posta wcześniej bo chciałam najpierw spróbować czy nalewka jest godna polecenia i teraz choć jeszcze niedojrzała to wiem
Moje Małe Czarowaniepozostawić słoiki w garze UDANYCH PRZETWORÓW
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!