Konfiturowa galaretka z wiśni w tym roku wiśnie obrodziły
Miód i pieprzCzas robienia różnych przetworów jeszcze nie minął, ja zatem proponuję pozamykać w słoikach zielone ogórki ;-) A jak wygląda moje wykonanie? SKŁADNIKI: - ogórki zielone - koper - czosnek - listki chrzanu - sól kamienna niejodowana - woda źródlana niegazowana Do słoika wkładam 1 koszyczek kopru, 1 ząbek czosnku, 1 listek chrzanu i na tym układam pionowo ogórki średniej wielkości. Na ogórkach znowu układam 1 koszyczek kopru
Wielopokolenioworobimy, bywa, że całe dnie na tym spędzamy. Blog jest nierozerwalnie związany z naszym życiem, to niemal nasze dziecko :) Dbamy o niego i go pielęgnujemy. Robimy dużo przetworów i nalewek (i wszystko to ląduje na blogu). Do każdej butelki i każdego słoika staram się zaprojektować ładną etykietkę. To zabiera czas. Tak samo jak przygotowywanie potraw na bloga. Jeśli ot wszystko
Marder&Marder Manufactureprzykład po obiedzie gdy poziom cukru we krwi powoli spada. Przygotowanie ich jest banalnie proste bo wystarczy po prostu wymieszać wszystkie składniki. Jako dodatek wykorzystajcie coś z domowych przetworów. Ja zdecydowanie polecam dżem mandarynkowy - jego nieco gorzki smak cudownie dopełnia orzechowy smak ciasteczek
Milion SmakówW sezonie ogórkowym nie może zabraknąć przepisu na ogórki małosolne. W moim rodzinnym domu działały jak kalendarz. Uwielbialiśmy je (może poza moim Tatą). Gdy tylko pojawiały
Pełny talerzskładniki: 2000 g gruntowych ogórków 5 łyżek musztardy 200 ml octu 800 ml wody 300 g cukru 30 g soli liście laurowe ziele angielskie ziarenka białej
Domowy Smak Jedzeniasię z owocowego puree z dodatkiem cukrowego syropu, a i niekiedy ubitej piano z białek. Jeżynowy sorbet latem to przepyszny deser! Jak widzicie sorbet nie zawiera mleka i jego przetworów. Semifreddo to włoski deser lodowy, który jest częściowo zmrożony. Semifreddo przyrządza się ze śmietanki i jajek. Można je przyprawić róźnymi owocami, orzechami czy czekoladą. Kolejny lodowy deser to parfait. Parfait
codojedzeniaprzetworów z róż zbierałam się bardzo długo. Zjeździłam na rowerze dziesiątki kilometrów w poszukiwaniu prawdziwej, ciemnoróżowej dzikiej róży, niestety na próżno. Dopiero niedawno znalazłam kilka krzaków, niestety już pozbawionych kwiatów. Ale będę wytrwała, poszukam jeszcze, może ostało się choć kilka różyczek. Znalazłam za to informację, że równie dobrze można przerabia róże ogrodowe, byleby pachniały. Więc oberwałam z płatków różę herbacianą
Cakes By Kejtskładniki: 2000 g ogórków gruntowych 3 – 4 cebule 310 g cukru 300 ml octu 2 łyżeczki curry 2 łyżeczki gorczycy 2 łyżeczki słodkiej papryki 2
Domowy Smak Jedzeniatruskawkowo-jagodowy ma niepowtarzalny smak. Sezon na truskawki dobiega końca, zatem to ostatni dzwonek, by aromatyczną słodycz truskawek i jagód zamknąć w słoiczkach. Wielu z Was poszukuje przepisów na przetwory jagodowe, zapraszam na bardzo udane połączenie truskawek z jagodami. Najwartościowszy dżem przygotujesz przez wielogodzinne odparowanie wody z owoców, bez środków żelujących i pektyn. Metoda naszych mam i babć wydaje się
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Przetworów czas zacząć...tzn ..przetwarzanie już zaczęte..robiłam już kompoty i dżemy z truskawek..ale nie wstawiłam przepisów...czasu zabrakło...Wczoraj dostałam troszkę ogórków[ jakoś moje na działce w tym roku kiepsko rosną] ..i nie wiedziałam co z nimi zrobić..parę dni temu robiłam kwaszone ..przydadzą się na zimę do sałatek i nie tylko..W oko wpadł mi przepis
Moje domowe kucharzeniezagotowuję. Wtedy dodaję płatki jaglane i gotuję je około 3-5 minut ciągle mieszając. Dodaję również cukier. Jeszcze ciepłe przekładam do miseczki i dodaję konfiturę śliwkową. „Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D –dlatego chętnie włączam je do menu mojej całej rodziny
Kuchnia co dnia