My Blueberry Corner by "jagodzianka" W połowie czerwca zeszłego roku zabrałam się za marynowanie działkowych, winogronowych liści. Nie miałam pojęcia, czy liście są odpowiedniej odmiany, …
My Blueberry CornerMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Lubicie czosnek? – Ja bardzo Potrawy zawierające czosnek są smaczniejsze, lżejsze do strawienia i zdrowsze. Czosnek można jeść surowy, smażony, …
My Blueberry CornerPada, świeci słońce, znowu pada, dzień niepodobny do dnia, ubrania chowam do szafy i wyjmuje z powrotem. Lato nie podobne do lata... Cieszą truskawki, smakują czereśnie, dobrze, że przetwory już częściowo za mną bo trafiłam na truskawy te słodkie i pełne słońca. Dojrzewam tez do myśli o zakupie suszarki do owoców i warzyw. Tak jak zmienna jest pogoda
Dzieje kuchennej Wiewióryprzyspiesza trawienie i leczenie infekcji , łagodzi bóle głowy Lawenda kwitnie od czerwca do września wiec możemy już nie przygotowywać przetwory MELISA - świetna na uspokojenie, sen oraz stany depresyjne i melancholię. Przyśpiesza trawienie, łagodzi migreny i bóle brzucha POMARAŃCZA - unieszkodliwia agresywne cząstki tlenu powstające z powodu stresu i małej ilości
Pora na pora i pomidorarobić, ani go tym bardziej później pić (ale mam kazała!). Z tego też pewnie powodu, ciesząc się wolnością oraz posiadaniem własnej kuchni, słoików, butelek i własnych wyborów co do przetworów jako osoba dorosła nawet nie pomyślałam, żeby zrobić taki syrop. Aż do poprzedniego czwartku, bo właśnie w czwartek, robiąc moją leśną rundkę na rowerze, zauważyłam pięknie kwitnące czarne
Kuchnia PrezydentowejPrzepis znalazłam w jednym z czasopism kulinarnych, w dodatku z przetworami. Zachwycił mnie kolor tego oryginalnego pesto i chociaż nie jestem szczególną jego amatorką ( a raczej nie byłam!), postanowiłam je zrobić. Efekt był zaskakujący. Niezwykłe, ale wyjątkowo trafne połączenie aromatu prażonych orzechów i delikatnej dyni. Każdy prawdziwy koneser pesto powinien koniecznie wypróbować tę recepturę. Pesto dyniowo-orzechowe Składniki
Kuchnia Prezydentowejmnie gości) ogórki kiszone, z polskich ogórków, z polskiego kopru... Dziś konfiturę truskawkową, jutro zamierzam zakisić cytryny... Po raz pierwszy od niemal 15-tu lat robię z Mamą przetwory. :) Wielka radość, spokój i świadomość przygotowywania pysznych rzeczy w słoikach, które za parę miesięcy będę otwierać. A każdy otwarty słoik poza aromatem konfitury i ogórków uwolni wspomnienia z dni dzisiejszych
Kuchnia Prezydentowejrabarbar i nigdy nie mogę się doczekać kiedy pojawi się na targu a najgorsze jest kiedy się kończy. Mam nadzieję że uda mi się w tym roku zrobić jakieś przetwory z rabarbaru na zimę
Kuchenne Wariacjezimę trzeba zaopatrzyć się w przetwory. Teraz sezon na truskawki i kwitnie czarny bez więc jest to idealna pora na zrobienie pysznej i pachnącej konfitury. Moja konfitura zrobiona na cukrze żelującym trzcinowym Diamant. Mówię Wam smakuje rewelacyjnie. Składniki: 0,5 kg truskawek 1/3 szkl kwiatków z czarnego bzu(bez zielonych łodyg) 0,5 kg cukru żelującego trzcinowego Diamant Przygotowanie: Truskawki
Ala piecze i gotujetakże dość kaloryczne, co nie zmienia faktu że od czasu do czasu sprawdzą się gdy nie mamy nic innego pod ręką. Można je jeść solo, lub dodać do przetworów mlecznych jeśli ktoś nie ma problemów z trawieniem tego typu jedzenia. Bakalland Śliwki suszone, ok. 4,9 zł/100 g Składniki: śliwki suszone bez pestek, substancja konserwująca: kwas sorbowy
Powiedz dietom nie„Ogórki małosolne mają tę zaletę, że szybko się je robi i już po kilku dniach można je jeść. Ale trzeba je zużyć dość szybko, bo długo
Wiem co jemPochłonięta bez reszty robieniem przetworów znalazłam jednak odrobinę czasu, żeby podtrzymać rodzinną tradycję i upiekłam ciasto na niedzielę. Skorzystałam z gotowego przepisu Dr Oetkera zamieszczonego w książce "Czekoladowe ciasta". Nie wymagało zbyt wielkiego nakładu pracy, a efekt był bardzo zadowalający. Zmniejszyłam tylko ilość proszku do pieczenia bo wg mnie u Dr Oetkera jest go zawsze dużo za dużo
Wiem co jem„Zawsze przygotowuję na zimę sporą ilość takich słoiczków. Wykorzystuję je potem chociażby do naleśników po meksykańsku lub mintaja pod pomidorowo-ziołową kołderką . Podaję tu przepis podstawowy
Wiem co jem„Wczoraj byłam na targu i znowu przytaszczyłam do domu pełne siatki warzyw i owoców, które pomału już się kończą. Wśród nich były jabłka antonówki, maliny, śliwki
Wiem co jemdrugie dlatego, że z powodu tej ceny mało ich schodziło i zazwyczaj były mocno przechodzone. Tym bardziej cieszy mnie ich drugi wysyp i zdecydowanie niższa cena. Między przetworami udało mi się zrobić z nich szybki deser w postaci malinowego tiramisu. Biszkopty nasączyłam mieszaniną syropu malinowego i spirytusu, można jednak z powodzeniem zamiast tego użyć likieru malinowego. Zrezygnowałam z kawy
Wiem co jem