przepis na racuszki - 500 przepisów (strona:8/34)

Cynamonowe racuszki z dyni. 146

Witajcie :) Mamy sezon dyniowy a w sklepach różne odmiany. Były przepisy na słono. Tym razem jednak będą racuszki na słodko nie każdy jednak lubi dyniowe bo maja specyficzny smak, dzięki dodaniu cynamonu jest ona nie wyczuwalna a racuszki smaczne. Można podać je z cukrem pudrem lub ze śmietaną i cukrem waniliowym. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : około 360 g dyni(...)rozrzedza.  Na patelni rozgrzewamy olej za pomocą łyżki nakładamy porcje ciast, smażymy na małym ogni na złoty kolor z obydwu stron. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniczku. Racuszki oprószamy cukrem pudrem lub podajemy ze śmietaną.  Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Racuszki szarlotkowe 176

jest w cukiernictwie, dodawana do deserów (najbardziej popularne jest jabłko z cukrem i cynamonem), ciast, kompotów, marmolad, dżemów, kawy, herbaty, gorącego kakao, likierów, nalewek i drinków. Z dodatkiem cynamonu – racuszki szarlotkowe. Składniki na ciasto: - 250 g mąki tortowej - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżeczki cynamonu - 250 ml mleka - 4 średnie jajka - szczypta soli Dodatkowo: - 8 niedużych jabłek(...)nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podajemy oprószone cukrem pudrem. Pozostałe ciasto usmażyłam bez jabłek w głębokim tłuszczu (patrz ostatnie zdjęcie). Jabłka i cynamon są dostępne przez cały rok, więc racuszki szrlotkowe mogą często gościć na Waszym stole. Chrupiace, niezwykle aromatyczne, błyskawiczne i bardzo proste w przygotowaniu. Gorąco polecam i życzę smacznego.       Wydrukuj przepis The post Racuszki szarlotkowe

mojewypiekiinietylko
Racuchy z jabłkami 186

latach od jej śmierci, wspomina właśnie ciasto drożdżowe robione przez moją babcię. Ale z ciasta drożdżowego można nie tylko upiec tradycyjny placek. Z ciasta drożdżowego można przygotować także pyszne racuszki. Przepis na poniższe racuchy z jabłkami znalazłam na stronie 14 kwietniowego numeru Przepisów Czytelników . Racuchy z jabłkami Przygotuj miski, patelnię lub rondel, wagę kuchenną, szklankę, łyżkę, kuchenną ściereczkę, sitko, ręczniki(...)ściereczką. Ciasto ponownie odstaw do wyrośnięcia, tym razem na mniej więcej 30 minut. Po upływie tego czasu na patelni rozgrzej olej. Na gorący tłuszcz kładź porcje ciasta i smaż racuszki. Kiedy placuszki z obu stron nabiorą ładnego złotobrązowego koloru, przełóż je na papierowe ręczniki, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Gotowe racuszki oprósz cukrem pudrem

blog.moje-pasje.info
Drożdżowe Racuchy Na Zsiadłym Mleku 241

Czasami jak zostanie nam z obiadu zsiadłe mleko robię właśnie takie racuszki. Rosną grubiutkie więc możemy je rozkroić i posmarować ulubionym dżemem lub miodem gdyż same w sobie są tylko lekko słodkie i dlatego wymagają dodatkowej porcji cukru ;) Składniki na  14-16 racuszków - jeśli chcemy zrobić więcej automatycznie podwajamy ilość składników: 100 ml letniego mleka + 1 łyżeczka cukru(...)zaczyn dodajemy do miski z mąką i mieszamy całość, podczas mieszania dodajemy 2 łyżki oleju. Następnie odstawiamy na jakieś 30-40 min do podrośnięcia.  Po tym czasie smażymy racuszki na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto, pamiętając aby ogień nie był zbyt dyzy gdyż placki za szybko podpieka się z wierzchu a w środku zostaną surowe

Gotowanie...to proste !
Racuszki z kwiatami bzu czarnego i marakują 191

Racuszki na śniadanie? na deser? do kawy czy herbaty? Pyszne są zawsze, puszyste, pulchniutkie i pachnące bzem a do tego słodycz racuszków przełamuje kwaskowatość marakui. Polecam gorąco dopóki na krzewach piękne baldachy kwiatów bzu czarnego. Racuszki z kwiatami bzu czarnego i marakują. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Racuszki cynamonowe z sosem wiśniowym 176

Racuszki cynamonowe z sosem wiśniowym Składniki: Cynamonowa mąka   - 3 szklanki mąki - 4 łyżeczki mielonego cynamonu - 2,5 łyżeczki cukru - 2 łyżki proszku do pieczenia - 1 czubata łyżeczka soli Dodatkowo: - ¾ szklanki mleka - 1 jajko - 2 łyżki oleju - olej do smażenia Sos wiśniowy: - 150 g dżemu wiśniowego Łowicz - 10 g mąki ziemniaczanej - 0,5 szklanki śmietany 30 % - 2 łyżki soku(...)cytryny - cukier do smaku Przygotowanie: Racuszki cynamonowe: Mieszamy mąkę, cynamon, cukier, proszek do pieczenia i sól. Przesypujemy do szczelnego pojemnika, może to być np. słoik. Tak przygotowaną mąkę można przechowywać do 6 miesięcy. Mleko mieszamy z jajkiem i olejem, dodajemy 1,3 szklanki cynamonowej mąki i mieszamy, nie musi być dokładnie, ciasto będzie wtedy miało grudkowatą konsystencję. Na patelnię wlewamy

Kulinarne życie
Racuszki serowe z nutką lawendy , jogurtem i wiśniami. 171

Kochani zapraszam Was dzisiaj na przepyszne , mięciutkie w prost rozpływające się w ustach racuszki serowe z nutką lawendy którą dostałam od firmy Eco Blik . Zainspirował mnie przepis Ani Starmach ale oczywiście dodałam do niego swoje trzy grosze :) Racuszki musicie wypróbować są wspaniałe :) Składniki : 300 g sera białego śmietankowego 3 jajka 4  łyżki mąki 1 cukier waniliowy 1/2 łyżeczki proszku(...)szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Na patelni rozgrzać 3, 4 łyżki oleju kokosowego , kłaść łyżką porcje ciasta nie za duże bo racuszki są delikatne i będzie Wam się źle przewracało  , smażyć na złoty kolor z obydwu stron . Podawać z jogurtem  i dowolnymi owocami , ja podałam z wiśniami z kompotu . Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
BISZKOPTOWE RACUSZKI Z JABŁKAMI 1779

Wszyscy chyba lubimy wszelakie placuszki i racuszki z owocami.  U niektórych traktowane są jako słodkie śniadanie, u innych jako pyszny deser, a niektórzy serwują je jako II  danie po "lżejszej" zupie ... .  Przepisów na racuchy jest co nie miara.  U mnie znajdziecie przepis na   racuchy na jogurcie ,  racuchy drożdżowe  ,  racuchy(...)pączki z patelni ,  racuszki z twarogiem ,  placuszki z bananami ,  placuszki na kaszce mannej  - jest więc w czym wybierać ;-) Dziś zapraszam na biszkoptowe racuszki, które znalazłam na blogu   Gotuj z Cukiereczkiem .  Pyszne, puchate placuszki zdobyły moje serce całkowicie.  Gorące, prosto z patelni smakują rewelacyjnie!  Składniki: 1 całe jajko 3 łyżki cukru 2 łyżeczki

Walijskie Pichcenie
Racuszki na zsiadłym mleku 209

Lubicie racuszki? My uwielbiamy! Pyszne, aromatyczne, tuczące ;) i z jabłkami! Mniaaam! Racuszki na zsiadłym mleku Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej, 2 jajka, 400 g zsiadłego mleka, łyżka proszku do pieczenia, opakowanie cukru waniliowego, 1/2 szklani cukru, 3-4 jabłka, cukier puder do posypania. Wykonanie: Żółtka musimy oddzielić od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka miksujemy z cukrem(...)waniliowym, wlewamy zsiadłe mleko a następnie dosypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Pod koniec dodajemy pianę z białek, delikatnie mieszamy łyżką i wrzucamy obrane i pokrojone  plastry jabłka. Racuszki smażymy na rozgrzanym oleju, z obu stron na złoty kolor. Smacznego

paapilotkaa
Racuchy z twarogiem 190

Przepis na te racuszki mam od mojej babci. Jak dla mnie idealne w smaku....a co najlepsze kolejny pomysł na wykorzystanie twarogu, który miałam w lodówce i przemycenie moim dzieciom. Niestety moje maluchy nie są miłośnikami twarogu a w postaci racuszków nawet nie zauważyli, że on tam się znajduje. Składniki:    150g twarogu    szklanka mąki(...)śmietanę. Składniki dobrze połączyć za pomocą trzepaczki. Pianę ubić ze szczyptą soli. Do masy twarogowej dodać 1/3 piany i delikatnie wymieszać a następnie pozostałą pianę i ponownie delikatnie wymieszać. Racuszki smażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju.  Usmażone racuchy można posypać cukrem pudrem lub tak jak ja podać z frużeliną jagodową

Amatorka kuchenna
JOGURTOWE RACUSZKI MALINOWO – KOKOSOWE 206

już po brzegi słodkimi malinami , a co za tym idzie i ja sięgam po nie coraz częściej. Zanim pokażę Wam przepis na przepyszne ciacho poczęstuję Was fantastycznymi jogurtowymi racuszkami o smaku malinowo – kokosowym. Niesamowicie delikatne , puszyste …. i od razu mówię , że lepiej usmażyć podwójną porcję , bo znikają błyskawicznie z talerzy. Idealny pomysł na obiad w upalny dzień albo(...)słodki podwieczorek. Dodatek np. gałki lodów waniliowych sprawi, że racuszki te zamienią się w fantastyczny deser! Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) * mąka pszenna – 1 szkl * jajko – 1 szt * jogurt grecki – 2 łyżki * cukier – 2 łyżki * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * napój kokosowy Alpro – 0,5 szkl * wiórki kokosowe – 4 łyżki * maliny

Ostra na Słodko
Racuszki drożdżowe z jabłuszkiem. 216

Dzisiaj zatęskniłam za dzieciństwem, w rezultacie czego zrobiłam racuszki. Ale mieliśmy ucztę!!! Puszyste, jeszcze ciepłe, słodkie, delikatne placuszki, dzięki dodatkowi jabłek- wilgotne i pełne smaku. Obok rogalików i bułeczek drożdżowych mojej babci, to właśnie racuszki najbardziej przypominają mi dzieciństwo. Nikt się nim nie może oprzeć. Najlepsze są jeszcze ciepłe, delikatnie oprószone cukrem pudrem. Mmm... Pycha!!! Jutro znowu upiekę(...)Składniki na racuszki drożdżowe z jabłuszkiem 2 szklanki mąki pszennej 25g świeżych drożdży 1 szklanka ciepłego mleka 1 łyżka cukru 1 jajko 3 jabłka olej do smażenia      Do kubka wlewamy 1/3 ciepłego mleka, drożdże, cukier i dobrze mieszamy. Do sporej miski przesiewamy mąkę, robimy wgłębienie i wlewamy rozpuszczone drożdże, odstawiamy na jakieś 15 minut. Po tym czasie

Rozpustne gotowanie
Kukurydziane racuszki na zsiadłym mleku 355

Pyszne racuszki przygotowane na zsiadłym mleku i mące kukurydzianej, podane ze śmietaną i sezonowymi owocami. Pyszności <3 Wspaniały pomysł na wspólne rodzinne śniadanie :) Zapraszam do przygotowań! Składniki dla 3 osób (9 racuszków): 50 g mąki pszennej tortowej 50 g mąki krupczatki (można zastąpić tortową) 50 g mąki kukurydzianej szczypta sody oczyszczonej 2 czubate łyżeczki cukru trzcinowego 1 duże jajko(...)Przewracamy i smażymy kolejną minutę (smażyłam po 2 placuszki na raz, żeby zbytnio nie zmieniać temperatury oleju). Odsączamy na ręczniku papierowym. 3. Śmietanę 12% mieszamy dokładnie z cukrem pudrem. Racuszki rozkładamy na talerze, polewamy śmietaną, dekorujemy owocami i listkami mięty. Podajemy jeszcze ciepłe. Smacznego

My Culinary Art
Chrupiące racuszki akacjowe 181

Wczoraj pisałam Wam o placuszkach z bzu czarnego a dziś proponuje racuszki akacjowe równie pachnące i przepyszne. Akacja kwitnie w tym roku przepięknie i tak pachnie jak już dawno nie pachniała. Może dlatego że w mojej okolicy deszcze dawno nie padały a słonko przygrzewało. Kwiaty zrywamy z daleka od dróg i szos, najlepiej rano i nie po deszczu. Można(...)wypłukać ale ja tego nie robię. Ciasto z mąki ryżowej nadaje racuszkom chrupkości. Chrupiące racuszki akacjowe. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Racuszki na kefirze z prażonymi ziarenkami 142

Witajcie :) Dzisiaj miałam ochotę na racuszki i postanowiłam dla odmiany przygotować  je na kefirze , dodałam do nich przepyszne chrupiące ziarenka Migdałowy przylądek z  ZIARENKOWA . Jeśli ktoś nie miał okazji spróbować wyśmienitych ziarenek to podaję link gdzie można je kupić  http://www.ziarenkowo.com/                 Zapraszam(...)kukurydzianej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 3 jajka 1 cukier waniliowy 2 łyżki ziarenek   Migdałowy przylądek plus do posypania 1 łyżka spirytusu Do polania racuszków : 400 g śmietany kwaśnej 1 mały jogurt jagodowy 1 cukier waniliowy cukier do smaku Wykonanie : Do miski wlać kefir naturalny , dodać cukier, cukier waniliowy , spirytus i żółtka. Wszystko wymieszać , następnie

Sama słodycz i szczypta chili
Racuchy z Truskawkami 217

Racuszki są świetną potrawą jeśli nie mamy dużo czasu na gotowanie. Robi się je szybko i można wykorzystać sezonowe owoce. Tym razem podaje przepis na racuchy z truskawkami. Może nie wyglądają zbyt rewelacyjnie, ale są naprawdę pyszne. Składniki: 2 szklanki mąki 1,5 szklanki mleka 1 jajko truskawki cukier Wykonanie: Truskawki opłukać, osuszyć i oczyścić z szypułek. Mąkę przesiać przez(...)jednolite ciasto, np mikserem. Dodać cukier i wymieszać (ilość cukru zależy od własnych upodobań, ja daje 1 płaską łyżkę, jeżeli owoce są bardzo kwaśne to posypuje cukrem już upieczone racuszki). Dodać truskawki (ilość owoców też zależy od własnych upodobań. Ja daje dużo owoców dodając je partiami do ciasta w takiej ilości by ciasto oklejało owoce) i delikatnie wymieszać. Niewielkie racuszki

Mama Gotuje
Racuchy z Malinami 246

Lubie eksperymentować w kuchni więc pomyślałam, że skoro mamy w koło mnustwo malin, to czemu nie usmażyć racuszków z malinami. I udało się, byłam zaskoczona, że mogą być one takie dobre. Polecam wszystkim, nie tylko miłośnikom malin. Składniki: 2 szklanki mąki 1,5 szklanki mleka 1 jajko 350 g malin (lub więcej) cukier Wykonanie: Maliny opłukać i osuszyć. Mąkę przesiać(...)jednolite ciasto. Dodać cukier i jajko, wymieszać (ilość cukru zależy od własnych upodobań, ja daje 1 płaską łyżkę, jeżeli owoce są bardzo kwaśne to posypuje cukrem już upieczone racuszki). Dodać maliny i delikatnie wymieszać. Niewielkie racuszki smażyć na rozgrzanym oleju  z obu stron na złoty kolor. Podawać same, posypane cukrem lub z bitą śmietaną

Mama Gotuje
RACUCHY BUDYNIOWE Z BANANAMI 314

budyniowe , ale budynie wykorzystuję absolutnie nie tylko do ciast. Robię z nich również desery i smakołyki na obiad czy też podwieczorek. Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne budyniowe racuszki / pancakes. Niesamowicie delikatne , słodkie, i wypełnione po brzegi bananami. Takie racuszki budyniowe są idealnym pomysłem na słodki obiad , albo równie słodki podwieczorek. Na leniwe śniadanie np. w łóżku sprawdzą się(...)łyżeczka * banan – 2 szt * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Wszystkie składniki oprócz bananów dokładnie ze sobą miksujemy. Do masy dodajemy pokrojone w kosteczkę banany, mieszamy. Smażymy niewielkie racuszki na mocno rozgrzanym oleju. Podajemy gorące udekorowane bananem i cukrem pudrem. Pycha

Ostra na Słodko
RACUCHY DROŻDŻOWE 222

Uwielbiam drożdżowe racuszki.  A te są wyjątkowo puszyste i podczas pieczenia rosną jak ...  na drożdżach! ;-)  Niestety chcąc uwieńczyć na zdjęciu "ich urodę" - złośliwość rzeczy martwych wzięła górę :-(  Po zrobieniu 1 zdjęcia okazało się, że wyczerpały się baterie w aparacie, a jedyne zdjęcie jakie zrobiłam - jest poruszone.  Następnym razem wymienię je na "lepszy model" :)) Mimo(...)zdjęcie nie jest dobrej jakości mam nadzieję, że odzwierciedla ... jakie racuszki były pyszne ! Składniki (na ok. 12 racuchów): 2 szklanki mąki 1 i 1/3 szklanki letniego/ciepłego mleka 1/3 kostki drożdży (około 30 g) 1 łyżka cukru otarta skórka z 1 sparzonej cytryny łyżka jogurtu naturalnego szczypta soli 1 jajko olej do smażenia Wykonanie: Mąkę przesiać do dużej miski

Walijskie Pichcenie
PULCHNE KETO RACUSZKI BEZ GLUTENU I LAKTOZY (keto, LCHF, paleo, optymalne, bez glutenu, mąki, laktozy i cukru) 272

Weekendowe śniadania na zamówienie Wiktorii to u nas tradycja Tym razem serwowałam puszyste racuszki z truskawkami, ale w wersji bez glutenu i laktozy. Cudowny zapach truskawek rozniósł się po całym domu… czuć nadchodzące wakacje Zimą natomiast polecam z jabłkami i cynamonem lub samym cynamonem albo przyprawami piernikowymi Składniki na ok 20 sztuk: 4 jajka 60 g śmietanki kokosowej(...)owoce umyć, osuszyć i pokroić w drobne kawałki. Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu (olej kokosowy – keto, LCHF/masło klarowane – opty, keto, LCHF). Po usmażeniu można położyć na gorących racuszkach porcję tłuszczu aby podbić makro Podawać z wiórkami kokosowymi, kakao, serkiem mascarpone, śmietanką, bitą śmietaną (30-36% bez cukru), dżemem z owoców niskowęglowodanowych bez cukru (np. czarna porzeczka

Ola la LCHF
Racuszki z rabarbarem 181

połowę. Sos: 500 g rabarbaru 125 ml nektaru wiśniowego (u mnie nektar wieloowocowy pół na pół z kwaśnym sokiem 100% z wiśni) 60 g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Racuszki: 2 łyżki masła 4 jajka 120 g cukru 1 op. cukru wanilinowego (16g) 300 g mąki 300 ml maślanki (w temp. pokojowej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: tłuszcz(...)proszkiem do pieczenia mąką (ja zmniejszyłam obroty miksera). Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu. Wylewamy po 1-2 łyżki ciasta i smażymy placuszki z obu stron na złoto. Racuszki posypujemy cukrem pudrem oraz uprażonymi płatkami migdałowymi. Podajemy razem z rabarbarowym sosem. Uwagi: Tak jak pisałam we wstępie: sosu, czy też raczej kisielu (bo to określenie bardziej mi pasuje) wychodzi dość

Smaki Na Talerzu
Cynamonowe racuszki bez jajek 192

Racuszki te wypatrzyłam kiedyś w jakiejś gazetce z przepisami. Wypróbowałam i zasmakowały mi tak bardzo, że przepis wylądował w zeszycie, który planowałam regularnie uzupełniać. Co do dalszego uzupełniania zeszytu, to na szczerych chęciach się skończyło, jednak ten na racuszki na szczęście został odnotowany. Bardzo często przygotowuję je wspólnie z dzieckiem. Synek odmierza, przesiewa suche składniki, miesza wszystko, a ja smażę

Smaki Na Talerzu
Marchewkowe racuszki 199

pospać dłużej lub krzątać się po kuchni w piżamie, nic nie muszę, nigdzie mi się nie śpieszy, takich weekendów jest zdecydowanie za mało, ale co zrobić…życie.   Drożdżowe racuszki z dodatkiem marchewki, dzięki temu mają piękny złocisty kolor, dodatek pomarańczy sprawia ze zyskują na smaku, idealny pomysł na weekendowe śniadanie. W towarzystwie czarnej cejlońskiej herbaty Richmont-Ceylon Gold(...)drożdże oraz startą na drobnych oczkach surową marchewkę, dodajemy szczyptę soli oraz cynamon, całość mieszamy. Odstawiamy na 20 minut. Patelnię natłuszczamy olejem, wlewamy porcję ciasta i smażymy partiami rumiane racuszki. Podajemy ciepłe z bitą śmietaną oraz cząstkami pomarańczy i sosem toffi.  Do tego obowiązkowo filiżanka dobrej herbaty. Życzę smacznego

Wanilia i Kardamon
Racuchy kokosowe 165

Pyszne racuszki z mleczkiem kokosowym - świetne na słodkie śniadanie, deser lub podwieczorek :) Możecie je zaserwować w nadchodzący Tłusty Czwartek :)   SKŁADNIKI (ok.15 szt.) 250 g mąki  2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 1 puszka mleka kokosowego (400ml) 2 łyżki masła 2 łyżki wiórków kokosowych + trochę do posypania PRZYGOTOWANIE  Mąkę, proszek do pieczenia, jajka i mleczko kokosowe miksujemy(...)racuchy rozpuszczamy masło i wlewamy do ciasta. Dodajemy 2 łyżki wiórków i delikatnie mieszamy.  Smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron na złoto (nie dodajemy więcej tłuszczu). Gotowe racuszki posypujemy wiórkami. Możemy również podać z konfiturą lub syropem klonowym. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Brzoskwiniowe racuszki 189

owocami, które sprzedawał. A brzoskwinie uwielbiam! Lubię ich lekko włochatą skórkę i słodki miąższ. Lubię ich kolor i zapach! Zapraszam Was dziś na śniadaniową propozycję z ich udziałem.  Racuszki z kawałkami brzoskwiń i skórką cytrynową!  Wspaniale smakują z greckim jogurtem, kawałkami brzoskwiń i miodem. Składniki: 150 g mąki pszennej, 100 ml letniego mleka,  4 łyżki cukru(...)przygotowane ciasto przykryć folią spożywczą bądź ręcznikiem kuchennym i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę. Ciasto nabierać za pomocą łyżki, smażyć na rozgrzanym tłuszczu do zezłocenia.  Usmażone racuszki odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem kuchennym. Świetnie smakują z greckim jogurtem, świeżymi brzoskwiniami i miodem. Smacznego! * 2 średnie brzoskwinie, u mnie pozbawione skórki, pokrojone w małe kawałeczki

Plate of Joy
Bezglutenowe placuszki, racuchy jabłkowe 255

dzień, a była to sobota, w którym zawzięłam się, że upiekę smaczne, słodkie i bezglutenowe racuszki jabłkowe, nic mi nie wychodziło. Poszłam do sklepu, który okazał się zamknięty bez powodu, zalałam herbatę zimną wodą, przesoliłam poranną jajecznicę i przypaliłam milion racuszków jabłkowych. Konkluzją tego dnia było stwierdzenie, że na następny dzień wybieram się do sklepu, po porządną patelnię do smażenia

CookYourself
Ryżowe racuszki z sokiem owocowym 152

wciągania grubych skarpetek. W domu panuje idealna cisza, a parująca gorąca ziołowa herbata targa za nos. Nareszcie znajduję czas na przyrządzenie ciepłego i porządnego śniadania. Dziś skusiłam się na racuszki z białego ryżu polane sokiem owocowym, które znalazłam w książeczce z 'Poradnika domowego'. Same w sobie praktycznie niesłodkie, świetnie współgrają z gęstym sokiem, Mogłabym raczyć się nimi częściej... Składniki(...)cukrem i masłem oraz mąkę ziemniaczaną. Z białek ubić pianę i dokładnie wymieszać z masą ryżową. Kłaść masę łyżką na gorący tłuszcz i smażyć z obydwu stron, rumieniąc. Racuszki podawać polane sokiem

Zielona Kuchnia
Racuszki waniliowe. 191

ardzo szybkie i smaczne racuszki. Polecam. Składniki : 40 dkg serka homogenizowanego o smaku waniliowym 1 szklanka mąki pszennej 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sposób wykonania :   M ąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przesiej przez sito. Jajka wybij do miski, dodaj serek waniliowy i mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksuj całość mikserem na jednolitą masę. Patelnię dobrze rozgrzej(...)stron. Placki zdjęte z patelni rozłóż na papierowym kuchennym ręczniku, aby odciekł nadmiar oleju. Następnie jeszcze lekko ciepłe posyp cukrem pudrem z wanilią lub nałóż na środek każdego racuszka trochę Twojego ulubionego dżemu lub konfitury owocowej

Przepisy i porady kulinarne
Racuszki jogurtowe z malinami i bitą śmietaną. 142

Witajcie :)   Nie macie pomysłu na obiad? to może takie oto racuszki przypadną Wam do gustu, pyszne, delikatne, lekkie, łatwe i szybkie w przygotowaniu. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki: 360 g jogurtu naturalnego ( 2 kubeczki ) 9 kopiastych łyżek mąki typ 550 5 łyżek cukru lub do smaku 1 cukier waniliowy 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  3 jajka(...)około 1/2 szklanki malin, delikatnie mieszamy łyżką. Na patelni rozgrzewamy troszkę oleju następnie łyżką nakładamy porcje ciasta, smażymy na małym ogniu na złoty kolor z obydwu stron. Usmażone racuszki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniczku.Podajemy z bita śmietaną i malinami  Smacznego :) Asia

Sama słodycz i szczypta chili
racuchy z jabłkami 195

przerwę miałam strasznie dużo na głowie. Cieszę się bardzo że jesteście, zaglądacie na tego bloga. Teraz niestety będę tego bloga prowadziła ponownie samotnie. Dzisiaj daje wam przepis na przepyszne racuszki z jabłkami. Uwielbiam je są doskonałe na szybki obiad oraz kiedy mam ochotę na coś słodkiego. Jeszcze jedno jako że prowadzę tego bloga sama postanowiłam dodawać też ciekawe przepisy obiadowe(...)Następnie dodajemy naprzemiennie (nadal miksując) mękę wymieszaną uprzednio z proszkiem do pieczenia i mleko. Po połączeniu się składników dodajemy jabłko i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej  i smażymy racuszki ( nakładane łyżką ) na najmniejszym ogniu z obu stron do zarumienienia. Posypujemy oczywiście cukrem pudrem

cukrem pudrem posypane
Racuchy z jabłkami 159

wegańskie racuchy, bo o nich mowa, są puszyste i mocno jabłkowe, a w dodatku mają fajne kształty! D o ich smażenia używam foremek silikonowych, dzięki którym mamy ciekawie wyglądające racuszki i nie tylko dzieci je uwielbiają. Bo któż by nie chciał dostać serduszka-racuszka? Składniki: Zamiennik jajka: 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego 6 łyżek wody Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej

Lamarida.pl
Racuchy z rabarbarem 202

Racuchy z rabarbarem to nasz must eat o tej porze roku.  Kalorii nie liczę, jak nie liczę też ilości zjedzonych racuszków, gdy ręka sama sięga po kolejny, i kolejny, i jeszcze jeden... Rumiane, oprószone cukrem pudrem, ze świeżo ugotowanym dżemem truskawkowym albo po prostu maczane w syropie klonowym i popijane mlekiem - tak smakują najlepiej! Składniki (na ok 20 sztuk(...)rabarbarem.  Na rozgrzaną patelnię wlać trochę oleju. Łyżkę zanurzać w wodzie, nabierać ciasto i wykładać na patelnię. Smażyć ok. minuty na średnim ogniu pod przykryciem, odwrócić. Po usmażeniu racuszki osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku, posypać cukrem pudrem. Smacznego

Obiad gotowy
JABŁKA W PUSZYSTYM WANILIOWYM CIEŚCIE :) 185

Lekkie waniliowe racuszki rozpływające się w ustach, pychotka:) Mogą być przekąską lub nawet na śniadanko. SKŁADNIKI 20g mąki kukurydzianej 20g mąki ryżowej 20g mąki ziemniaczanej 10g ksylitolu (lub zwykłego cukru) 1 duże jabłko 1 jajko 5 łyżek mleka szczypta świezej wanilii lub 1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia   WYKONANIE   Jabłko obieramy usuwamy środek(...)delikatnie łączymy z ciastem,tak aby nie było grudek. Krążki jabłka zanurzamy w cieście i układamy na patelni z tłuszczem Smażymy z obu stron aż ciasto się zarumieni. Racuszki smażą się bardzo szybko więc pilnujemy :) SMACZNEGO

Mała w garnku miesza
PANCAKES WANILIOWO - POMARANCZOWE 154

PANCAKES WANILIOWO - POMARAŃCZOWE Dzisiaj przedstawiam przepis na niezwykle puszyste i delikatne placuszki znane również jako pancakes czy po prostu racuszki o subtelnym aromacie wanilii oraz pomarańczy. Możemy je podawać z bitą śmietaną, lodami, owocami lub ulubionym dżemem. Świetnie smakują zarówno na ciepło jak i już po przestudzeniu. Polecam przepis na pancakes dla całej rodziny.   SKŁADNIKI: 250g śmietany 18% (małe(...)ciasta, smażymy na złoty kolor z każdej strony i gotowe. Pancakes podajemy z ulubionymi dodatkami, mogą to być : cukier puder, syrop klonowy, dżem, owoce , bita śmietana i inne. Świetne racuszki na podwieczorek, deser lub na piknik (jak już zacznie się sezon) polecam także inne przepisy na udany i smakowity podwieczorek >>> Smacznego

Moja Książka Kucharska
Racuchy jogurtowe z jagodami 160

Kolejna propozycja z jagodami. Tym razem wilgotne racuszki na jogurcie. Szybkie w wykonaniu, lekko słodkie, mięciutkie. Można je smażyć bez tłuszczu, lub na lekko natłuszczonej patelni. Można je podawać z miodem, jogurtem naturalnym lub obsypane cukrem pudrem. Przepis znalazłam na stronie Kwestia Smaku . Polecam!         Racuchy jogurtowe z jagodami   Składniki:   250g jogurtu naturalnego szklanka(...)mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy do połączenia składników. Na końcu dodajemy jagody i lekko mieszamy łyżką. Na rozgrzaną patelnię wlewamy łyżkę tłuszczu, wykładamy ciasto formując okrągłe racuszki. Smażymy po 3 minuty z każdej strony na średnim ogniu do uzyskania złotego koloru.   SMACZNEGO

Smak mojej kuchni
Racuszki z dynii 😆 209

Mamusia usmażyła racuszki. Pozwoliła mi zjeść 5 i pół racuszka 😄. Żeby pochwalić, jak to robi tatuś, powiedziałam: Mniam!!! 😙 " Olivka W. Składniki : 10 kopiastych łyżek mąki żytniej (może być inna) 6 łyżek dyni zmiksowanej w blenderze 2 łyżki cukru trzcinowego 1 cukier waniliowy mleko roślinne 1 łyżeczka sody tłuszcz do smażenia Przygotowanie : Do miski wsypujemy sypkie składniki: mąkę, sodę i cukry

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Przepis: Drożdżowe racuszki 174

Racuchy zazwyczaj są z jajkami, ta wersja jest typowo przygotowana pod fanów i praktykantów diety rozdzielnej.     A od siebie dodam😃, że jedząc drugą porcje tych racuszków, wpadłem do łazienki i stwierdziłem: - Są zajebiste, takich rewelacyjnych jeszcze nie jadłem... ! 😋 - z nadzieją😉, że dostanę więcej 😆.    Niestety Aga pilnowała dwa nasze bąblątka, które właśnie chlapały się pod prysznicem(...)taką konsystencję aby łatwo nabierać i kłaść łyżką na patelnię. Wyrobioną masę zostawiamy aby urosła (podwoiła swoją objętość). Gotowe ciasto nabieramy łyżką i kładziemy taką porcję na patelnię. Smażymy racuszki w niewielkiej ilości tłuszczu z dwóch stron  na rumiany kolor. Po usmażeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Pączki - racuszki na jogurcie 227

Karnawał już za nami dawno ale może ktoś się skusi na takie małe pączki - racuszki. Smaży się je błyskawicznie i warto zrobić taki szybki deser czy śniadanie. A jak wpadną niespodziewani goście będą nimi zachwyceni, polecam do upieczenia. Pączki - racuszki na jogurcie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Aebleskiver - duńskie racuszki z pomarańczą i kardamonem na maślance 204

moich kuchennych zasobach skutkował upieczeniem ich przeze mnie na tej zwykłej, która jest także przystosowana do gotowania beztłuszczowego. Wyszły płaskie, o nieregularnych kształtach, stąd w tytule wzmianka o racuszkach ;) Co prawda, nie jadłam ich nigdy w kraju, z którego pochodzą, jednak te, które powstały w domowych zaciszu wyszły naprawdę przepysznie! Do tego cukier puder, dżem domowej roboty i trochę sosu(...)sztywno i dodaj o ciasta delikatnie łącząc wszystko ze sobą łyżką, nie tracąc puszystości. 4. Patelnię nasmaruj pozostałym olejem (tylko do pierwszej partii) i rozgrzej. 5. Formuj łyżką racuszki i smaż z obu stron na małym ogniu, ok. 3-4 min. 6. Podawaj ciepłe z cukrem pudrem i dżemem. Smacznego! Aebleskiver - danish puff pancakes Ingredients: 225g plain flour 1/4 teaspoon

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Racuszki z gruszkami na jogurcie 173

Racuszki zawsze robiłam na zsiadłym mleku tym razem zrobiłam na jogurcie, wyszły bardzo smaczne i delikatne, najlepiej smakują polane sosem czekoladowym. Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki jogurtu naturalnego 2 jajka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego 3 gruszki Dodatkowo: sos czekoladowy Fanex Olej do smażenia Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy(...)obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy. Na patelnię wlewamy olej, rozgrzewamy, łyżką nakładamy porcję ciasta i smażymy na złoty kolor z obydwu stron. Usmażone racuszki układamy na talerzu i polewamy sosem czekoladowym

Bajeczna Kuchnia
CYNAMONOWE RACUSZKI Z JABŁKAMI 166

Racuszki z jabłkami to moja propozycja na ciepłe śniadanie na słodko, dla tych którzy rano mają czas przygotować albo propozycja idealna na weekendowe śniadanie. Doskonale smakują z ulubionym dżemem oraz podane z kawą Inką lub kakao. Ja zamiast dżemu racuszki zjadłam z dodatkiem powideł śliwkowych firmy Orzech , które doskonale komponują się z jabłkami.     SKŁADNIKI 1 jajko, 1 łyżka

słodki bratek
Racuszki z makiem i żurawiną 227

racuszki u nas nikogo nie trzeba namawiać:) Puchate, mięciutkie, z jabłkami, posypane cukrem pudrem, jeszcze gorące - takie są najlepsze. Tym razem do ciasta dodałam trochę maku i garść suszonej żurawiny. Zniknęły w okamgnieniu. Przygotujcie dziś na podwieczorek dla swoich bliskich:) Składniki: 2/3 szklanki mleka 2 małe jajka 1 szklanka mąki 3 łyżki cukru 10g drożdży łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 jabłka(...)jabłkami i żurawiną. Na rozgrzaną patelnię wlać trochę oleju. Łyżkę zanurzać w wodzie, nabierać ciasto i wykładać na patelnię. Smażyć ok. minuty na średnim ogniu, odwrócić. Po usmażeniu racuszki osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku, posypać cukrem pudrem. Smacznego

Obiad gotowy
Racuchy z twarogu z budyniem bananowym 205

otrzymamy danie dla diabetyka. Używając budynie i proszek bez glutenu – otrzymamy danie dla osób na diecie bezglutenowej. Wszystkim gorąco polecam i życzę smacznego. Zapraszam i również polecam : Racuszki z twarogu Bezglutenowe racuszki z twarogu Wydrukuj przepis The post Racuchy z twarogu z budyniem bananowym appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Racuchy z żurawiną i lekkim aromatem cytrynowym 182

Racuchy to smak mojego dzieciństwa.  Myślę, ż e każdy z nas jako dziecko chętnie zjadał racuszki i ciągle powraca do tego smaku.  To wspaniały deser na gorąco. Moja mama zawsze robiła tradycyjnie, czyli racuszki z jabłkami. Ja próbuje nieco innych połączeń, które okazuje się ze są równie smaczne. Mam nadzieje

kulinarne odsłony pati
Racuszki z jabłkami na zsiadłym mleku 177

Jesienna porą takie racuszki dość często u mnie goszczą, szczególnie gdym mam swoje jabłka w ogrodzie. Są bardzo smaczne i pulchne a przygotowanie ich zajmuje mało czasu i pracy.  Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki zsiadłego mleka 2 jajka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego 3 jabłka Dodatkowo: Cukier puder Olej(...)waniliowy oraz wbijamy jajka. Całość miksujemy mikserem, dodajemy pokrojone jabłka, mieszamy łyżką. Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką nakładamy porcję ciasta i smażymy na złoty kolor z obydwu stron. Usmażone racuszki przed podaniem posypujemy cukrem pudrem

Bajeczna Kuchnia
Racuchy drożdżowe ze śliwką. 215

pół. Na suchą rozgrzaną patelnię, nakładamy po łyżce ciasta, na środek lekko  wciskamy połówkę śliwki i przykrywamy drugą łyżką ciasta. Smażymy bardzo wolno pod przykryciem. Gdy wierz racuszków podeschnie obracamy na drugą stronę i dopiekamy już bez pokrywki. Wykładamy na kratkę aby odparowały, po lekkim ostudzeniu posypujemy pudrem. Proste, smaczne, pulchne i delikatne. A nadzienie ze śliwki jest dopełnieniem(...)całości. Bez brudzenia rąk, bez długiego wyrabiania, mamy pyszne racuszki. Coś dla prawdziwych pożeraczy drożdżowych rarytasów

Dieta moja pasja
Małdrzyki krakowskie 217

śniadanie ..no i fajnie jest tak razem wirtualnie coś upiec lub usmażyć..Miałyśmy do wyboru dwie propozycje..bułki lub małdrzyki..Dzień wcześniej przed akcją szukałam sobie przepisu na jakieś racuszki z twarogiem i w oko wpadł mi właśnie przepis na małdrzyki...a tu zdziwienie jak zajrzałam na fb i tam zaproszenie do wspólnego wypiekania ..no i małdrzyki hihi(...)musiałam zrobić ..i co ? moja córka zapytała czemu wcześniej takich nie robiłam..a to świadczy o tym, że racuszki są smaczne...i co najważniejsze bardzo szybkie do zrobienia.Przepis na małdrzyki pochodzi  stąd .R eceptura, z drobną modyfikacją  pochodzi z książki Kuchnia polska. Potrawy regionalne. Przepisy zebrane i opracowane przez Hannę Szymanderską. 500 g twarogu  1 całe jajko

Moje domowe kucharzenie
PUSZYSTE RACUCHY Z JABŁKAMI 172

Racuszki uwielbiam między innymi  za to, że są  uniwersalne można je zjeść na śniadanie, obiad czy kolację i na prawdę się nimi najeść. Racuchy smażyłam na masełku, ale nie jest to konieczne wystarczy dobrze nagrzana teflonowa patelnia.  Składniki: 130 g mąki 150 ml mleka  1 łyżka cukru  1 jajko  1 łyżka masła ( do smażenia(...)Mąkę przesiej z proszkiem i cukrem. Dodaj mleko, jajko i cynamon. Całość zmiksuj. Następnie zetrzyj na tarce jabłko  dodaj do ciasta i wymieszaj.  Na roztopionym maśle smaż racuszki na złoty kolor. Smaż na małym ogniu kilka minut z każdej strony

Kukuleczki
Bieszczadzkie racuchy z dyni – kuchnia podkarpacka 301

podkarpackie gospodynie dynię wykorzystywały na różne sposoby. Najpopularniejsza była zupa z dyni na mleku, często z kluseczkami. Używając miąższu z dyni piekły też drożdżówki. A ja dzisiaj polecam bieszczadzkie racuszki z dyni. Są delikatne w smaku i konsystencji, pięknie pachną i wybornie smakują. Według „Leksykonu podkarpackich smaków” przepis ten jest dobrze znany gospodyniom z Soliny, Baligrodu, Cisnej, Olszanicy, Leska(...)szklanki mąki. W przeciwnym razie mąki dodajemy więcej. Ciasto mieszamy. Musi być gęste. Niewielkie placuszki kładziemy łyżką lub zwilżonymi dłońmi na rozgrzanym oleju. Spłaszczamy z wierzchu, żeby racuszki nie były zbyt grube. Smażymy z obu stron na ciemnozłoty kolor. Wykładamy na ręcznik papierowy, żeby pozbyć się nadmiaru oleju. Racuchy obficie posypujemy cukrem pudrem. Tradycyjnie racuchy z dyni podawane były posypane

Trzeci talerz
Racuszki z bananem 174

początku wiadomo z jakim charakterem mamy do czynienia, to jednak jest to jedna z tych książek, od której ciężko się oderwać.  Tyle o książkach, teraz słowo o racuszkach. Z braku laku z bananem, bo nie było jabłuszka. Okazało się, że banany karmelizują się tak, że racuszki mają jakiś inny wymiar smakowy :) Zdecydowanie do wypróbowania. Obowiązkowo z cukrem pudrem! Dodatkowo

bistro mama
Racuszki z jagodami i papierówką. 181

Witajcie :) od kilku dni chodziły za mną racuszki, a że siedzę na działce i mam blisko las postanowiłam zrobić dzisiaj z pysznymi jagodami i papierówkami.Wyszły przepyszne i wszystkim smakowały:) Zapraszam do wypróbowania bo są łatwe w przygotowaniu:) Składniki: 1,5 szklanki mleka około 3 szklanek mąki 1/2 szklanki cukru 2 cukry z wanilią 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)starte jabłka i jagody, delikatnie mieszamy łyżką.Na patelni rozgrzewamy około 1/2 szklanki oleju lub oleju kokosowego, nakładamy łyżką porcje ciasta, smażymy z obydwu stron na złoty kolor.Usmażone racuszki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniczku.Wierzch posypujemy cukrem pudrem lub podajemy z kleksem jogurtowym i jagodami. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Podlaskie racuchy z marchewki (wytrawne) 236

mieszkam, lecz niestety nie przypominam sobie, aby moja babcia, czy mama smażyły placki z marchewki. Zresztą rzadko kto o nich słyszał, więc przy okazji mile zaskoczyłam bliskich. O racuszkach przeczytałam jakiś czas temu w książce Bożeny Dykiel: "Moje sekrety kulinarne, czyli jak robić, żeby się nie narobić" i totalnie o tym zapomniałam. Były w wersji bardziej na słodko (*) - podane(...)śmietaną i dżemem morelowym, więc zainspirowana tamtą wzmianką postanowiłam przygotować wersję wytrawną w zmniejszonych i zmodyfikowanych proporcjach. Racuszki wyszły przepyszne i z pewnością przypadną do gustu nawet tym, którzy nie przepadają za marchewką. Są aromatyczne, mięciutkie i takie delikatne... Koniecznie sami spróbujcie!  (14-15 sztuk) 600g marchewki  30g mąki pszennej (około 2 łyżki) 5 łyżek posiekanego szczypiorku

Di gotuje
Bezglutenowe racuszki z botwinką i fetą 168

łyżeczce masy formując placuszki. W momencie gdy zauważymy bąbelki na powierzchni placuszków, przewracamy je na drugą stronę. Obranego pomidora kroimy i dodajemy do jogurtu, doprawiamy do smaku. Podajemy na racuszkach. Smacznego :) Artykuł Bezglutenowe racuszki z botwinką i fetą pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Recenzja książki "Ciasta drożdżowe" Tadeusza Borowicza 208

tabelka miar głównych produktów używanych do drożdżowych wypieków. Wśród słodkich przepisów królują przeróżne baby drożdżowe, strucle i pączki. Ale znajdziemy również przepis na sernik z dodatkiem drożdży czy pyszne racuszki. Wytrawne przepisy to głównie wszelkiego rodzaju chlebki, pizze, bułeczki czy paszteciki. Warto jednak pokusić się też o przygotowanie mniej popularnych drożdżowych pierożków czy wytrawnych rogalików i racuszków. Osobiście zdążyłam już

Z miłości do słodkości
Racuchy drożdżowe z jabłkami 210

Racuszki drożdżowe z jabłkami - mięciutkie, puchate, grubiutkie prawie jak pączki. Uwielbiają je wszyscy, a szczególnie dzieci. Znikają szybciej z talerza niż się je smaży. Nie dla głodomorów niestety, ponieważ oczekiwanie, aż wyrośnie ciasto drożdżowe może okazać się wiecznością. Składniki: 20 dkg mąki orkiszowej (mieszana jasna 630 + 1050) 200 ml mleka 3-4 łyżki cukru 1 duże jajko 2 łyżeczki drożdży(...)łyżce ciasta i smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Powinny smażyć się wolno, raz - że szybko się rumienią, dwa - by przesmażyły się do środka. Usmażone racuszki układać na papierowym ręczniku, by odsączyć nadmiar tłuszczu podawać posypane cukrem pudrem, z sosem owocowym, konfiturą lub dipem cynamonowym (jogurt wymieszany z cukrem i cynamonem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Racuchy drożdżowe. Bardzo puszyste! 224

pulchne, mięciutkie, w miarę słodkie (co dla mnie jest ważne, bo nie lubię przesłodzonych placuszków, deserów, ciast itp.), a najlepsze w nich jest to, że znikają ze stołu momentalnie. Racuszki zawdzięczają swą puszystość dzięki dwóm rzeczom, po pierwsze drożdżom, a po drugie jajom, dlatego radzę aby drożdże (jeżeli używamy świeże) były pierwszej świeżości, a jaja najlepiej domowe. Połączenie tych dwóch(...)wspólchniaczy czyni te racuchy naprawdę bardzo puszyste! Do puszystości racuszków również dołącza się mąka, więc pamiętajmy, aby w żadnym razie nie dać jej za dużo i aby była to mąka jakościowa. Wszystkie przepisy na Tłusty Czwartek znajdziecie TU . Inne przepisy na placuszki są TUTAJ. Bardzo puszyste racuchy drożdżowe - przepis: Składniki na ok. 20 racuchów: Rozczyn: 150 g mąki pszennej tortowej

Kuchnia Łukasza
RACUCHY DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI 242

RACUCHY DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI Tych racuszków nie trzeba reklamować - kto ich nie lubi? Pyszne, puszyste, drożdżowe ciasto + jabłko = wyśmienity smak :) Składniki: 2 szkl. maki ok 20 g drożdży 1 szkl. mleka 2 jajka 3 łyżki cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego * ok 75 g margaryny lub masła (1/4 kostki 250 gramowej) 3 duze jabłka olej do smażenia Przygotowanie(...)kawałki np w kostkę. 8. Dodajemy pokrojone jabłka do naszej masy drożdżowej i delikatnie wszystko razem mieszamy. 8. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, na który nakładamy łyżką ciasto i smażymy racuszki na zloty kolor  (smażymy w głębokim tłuszczu, w średniej temperaturze)   8. Wyjmujemy na sitko lub talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by ściekł tłuszcz

Kulinarnie z Polką na Kresach
Racuszki drobiowe 188

Inna odsłona piersi z kurczaka czyli racuszki. Przeważnie robimy takie tradycyjne kotlety ale warto zrobić coś prostego ale jednocześnie smacznego i szybkiego. Takie racuszki smakują dzieciom. Możemy je podać z ziemniakami lub frytkami i ulubioną surówką. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Drożdżowe dyniowe racuszki 177

sobie siedziałam, tak sobie myślałam i wymyśliłam te pyszne dyniowe racuszki. Pracy przy nich mało a smak powala wszystkie zmysły. Leciutkie, pachnące, polecam gorąco. Drożdżowe dyniowe racuszki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Złote racuchy dla smakoszy. 168

Dynia w roli głównej :) Dla dużych i małych. Ciekawy i niebanalny smak zachęca do kolejnej porcji racuszków. Świetnie smakują na słodko z cukrem pudrem jak i z jogurtem naturalnym w delikatniejszej wersji. Uwaga: uzależniają! ;) Racuszki dyniowe.  Składniki: dynia starta na tarce z dużymi oczkami (ok 3 duże garście) 2-3 jajka łyżka margaryny lub masła mąka 150g 1 łyżka

Tagebuch po polsku
RACUSZKI DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI,ŚMIETANĄ I CYNAMONEM 226

Złota polska jesień;-) Za oknem słońce i złocisto - brązowe drzewa. Pięknie. Te piękne drzewa obdarzyły nas pysznymi jabłkami. Trzeba więc je wykorzystać. Proponuję racuszki drożdżowe z antonówką. Polane śmietaną i posypane cynamonem smakowały przepysznie. Rosły jak na drożdżach hehe. Smażyłam wcześniej placki z jabłkami gdzie dodawałam proszek do pieczenia. Od dziś tylko drożdże! Zdrowsze,smaczniejsze ... wg. mnie poprostu lepsze(...)Najlepsza jest antonówka. Wiem nie ma jej za długo...ale póki jest to trzeba ją wykorzystać. Wymieszałam je z ciastem. Pozostało już tylko rozgrzać olej na patelni i smażyć racuszki. Można je jeść prosto z patelni ... ale rewelacyjnie smakują ze śmietaną i cynamonem. Smacznego

potrawyregionalne
RACUSZKI Z JABŁKAMI na maślance z cynamonem 194

Drożdżowe, pyszne i puszyste dzięki dodaniu piany z białek   racuszki z jabłkami na maślance. Pachnące cynamonem są fajną propozycją na podwieczorek czy śniadanie. Proste w wykonaniu. Zamiast maślanki można użyć kefiru, jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany. Składniki: 3-4 jabłka np. antonówka 2 jaja 150 g maki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 dkg świeżych drożdży pół szklanki mleka(...)ciasta.  Delikatnie wymieszałam. Rozgrzałam olej na patelni. Nakładałam ciasto łyżką. Smażyłam przez około 3 minut z każdej strony.   Odkładałam na papierowe ręczniki. Posypałam cukrem pudrem. Racuszki można podawać również z ulubionym dżemem. Smacznego

potrawyregionalne
Owsiane pancakes z jabłkami 179

Dziś mam dla Was przepis na bardzo sycące racuszki z płatków owsianych z dodatkiem jabłek z cynamonem. Są bardzo szybkie w przygotowaniu i zaspokoją apetyt na długi czas. Potrzebne nam: - szklanka płatków owsianych - pół szklanki mąki pszennej - szklanka mleka - jajko - łyżka oleju - 1,5 łyżeczki cukru *dodatkowo: - 1-2 jabłka - pół łyżeczki cynamonu - łyżeczka miodu lipowego Przygotowanie:  Płatki owsiane(...)międzyczasie przygotować mus z jabłek - jabłka zetrzeć na drobnej tarce i przełożyć do rondelka. Dodać miód i cynamon i prażyć jabłka przez kilka minut. Gotowy mus przełożyć na usmażone racuszki

W poszukiwaniu inspiracji
Na pluchę racuszki 181

staje się każde zadanie, ponieważ mimo braku słońca trzeba zaprzęgnąć mózg do działania. Dlatego proponuję dziś proste śniadanko o odurzającym zapachu i bardzo serkowym smaku. W hołdzie prostocie: Serowe racuszki 500 g serka białego 1 jajko 1/2 szkl. mąki 2 łyżki masła 2 łyżki cukru szczypta soli Wszystkie składniki dokładnie zmiksować na jednolitą masę. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, można(...)oleju albo oliwie z oliwek, na średnim ogniu. Masa jest bardzo lepka, więc nie zrażajcie się, najłatwiej nakładać po łyżce, zgarniając ciasto mniejszą łyżeczką albo po prostu palcem :] Racuszki wymagają niestety dość długiego smażenia, ale czas ten można skrócić, przykrywając patelnię. Podawać oprószone lekko cukrem pudrem. Smacznego

Przepysznik - BLW i nie tylko
Racuszki na zsiadłym mleku z jabłkami. 213

Zostało mi trochę zsiadłego mleka więc żeby się nie zmarnowało, upiekłam z niego pyszne racuszki z dodatkiem jabłek. Do przygotowania racuszków potrzebne nam są: szklanka zsiadłego mleka, szklanka mąki tortowej, 1 jajko, 2 jabłka, po szczypcie soli oraz sody, 3 łyżki cukru, jesli ktos lubi moze jeszcze dodac cukru waniliowego, w razie zbyt gęstej konsystencji odrobina mleka tak 1/4 szkl

Gotowanie...to proste !
Waniliowe placuszki ryżowe z owocami 193

Pewnie nie raz zostaje Wam z obiadu ugotowany ryż - te racuszki to świetny pomysł na jego wykorzystanie. Stanowić moga one pyszny deser lub kolację, a nawet sam obiad. Pysznie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ja podałam je ze śmietanką i owocami. I jeszcze jedno - szybko znikają, więc jeśli chcecie je zrobić dla całej rodzinki to lepiej(...)cukrem, dodać mleko, mąkę i proszek do pieczenia. Dodać ryż, wymieszać.  Uwaga: tak przygotowane ciasto spokojnie może postać kilka godzin w lodówce, jeśli więc planujemy zrobić racuszki na podwieczorek/kolację, najlepiej od razu przygotować ciasto ze świeżo ugotowanego ryżu a później je tylko usmażyć. 3. Ciasto nakładać łyżką na rozgrzany olej, smażyć na rumiano z jednej strony pod przykryciem

Kto ugości moich gości?
Racuszki ziemniaczane 197

Dodając półtwardy żółty ser nadajemy racuszkom łagodny niepowtarzalny smak. Jest to przepis z kuchni norweskiej, w którym korzysta się z sera Jarslberg, o smaku orzechowym, (w Polsce trudno dostać). Ale można zastąpić serami : gouda, ementaler, parmezan. Składniki 400 g ziemniaków 120 g szynki gotowanej 120 g tartej bułki 130 ml śmietany 1 jajko 1 łyżka startego żółtego sera 2 łyżki(...)ostudzeniu przecisnąłem przez praskę. 2/3 tartej bułki wymieszałem ze śmietaną, jajkiem, natką pietruszki i startym serem. Wsypałem kostki szynki, przyprawiłem do smaku. Połączyłem z masą ziemniaczaną. Uformowałem okrągłe racuszki o średnicy 6-8 cm, obtoczyłem w pozostałej tartej bułce. Smażyłem w głębokim oleju

R'n'G Kitchen
Racuszki kukurydziane z wiśniami straciatella 213

Proste mega puszyste racuszki na mące kukurydzianej które zawsze kojarzą mi się z kuchnią babci,  podane z wiśniami straciatella w żelu firmy ZENTIS  to wspaniała słodka przekąska dla dzieci lub na podwieczorek :) Takie wiśnie w żelu znajdą zastosowanie w wielu słodkich deserach typu gofry, naleśniki a nawet lody polane nimi smakują obłędnie, mają wspaniały smak . Składniki: 1 jajko(...)pszenną i proszkiem do pieczenia, wlać olej i całość zmiksować mikserem na gładkie ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, nalewać łyżką porcje ciasta, smażyć racuszki z obu stron na złocisto. Po usmażeniu podawać polane wiśniami straciatella

Wanilia i Kardamon
razowe racuchy z rabarbarem 164

już ostatni przepis z tym warzywem, który czekał na publikacje na blogu. Aczkolwiek mam nadzieję spróbować jeszcze kilku nowych przepisów z rabarbarem w roli głównej :) Drożdżowe racuszki kojarzą mi się z dzieciństwem. Zawsze robiliśmy je z jabłkami i czasem mama dorzucała rodzynki. Obowiązkowo jedliśmy je z cukrem pudrem :) Do racuchów można dorzucić każde owoce (lub, jak w tym przepisie - warzywa(...)ciepłe miejsce, tym razem na trochę dłużej, u mnie to było ok. 30 minut. Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką wykładamy porcje masy (1,5 łyżki = 1 racuch) i smażymy racuszki na małym ogniu z obu stron. Przy smażeniu pierwszej strony można przykryć patelnie pokrywką. Podajemy posypane cukrem pudrem. Smacznego! :) Przepis dodaję do akcji

chili & sugar
Racuchy drożdżowe 428

przykrywamy czystą ściereczką odstawiamy do wyrośnięcia. Banana obieramy ze skórki kroimy w grubsze plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej maczamy łyżkę w gorącym tłuszczu i nabieramy wyrośnięte ciasto robiąc małe racuszki na wierzch kładziemy plastry banana smażymy z obu stron na złoty kolor. Usmażone racuszki wykładamy na ręcznik kuchenny, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podajemy na gorąco posypując obficie cukrem pudrem. Smacznego

kgwjanczewo
Racuszki z rabarbarem 185

szklanki kefiru, 2 łyżki oleju, 1 łyżka cukru waniliowego, ½  łyżeczki sody oczyszczonej, 30 dag rabarbaru, olej do smażenia, cukier puder do posypki, śmietana lub jogurt do polania racuszków. Wykonanie: Przygotować ciasto z podanych składników, zmiksować i połączyć z pokrojonym rabarbarem. Następnie kłaść łyżką ciasto na rozgrzany olej i smażyć z obu stron na złoto. Ułożyć racuszki na półmisek, posypać

Tradycyjna Kuchnia
Owsiane racuszki z jabłkiem 179

Znów placuszki/ racuszki, pierwszy raz robione, moja osobista kombinacja składników ;) właśnie skończyłam je jeść, mniam! do tego koktajl z mango, tak sobie zdrowo zaczynam ten śnieżny piątek, (znów piątek?!?!?!;) ) Składniki: 2 jajka 1 średnie jabłko 3 łyżki płatków owsianych firmy Kupiec 2 łyżki otrębów 0,5 łyżeczki proszku do p. 1 łyżeczka stewii 0,5 łyżeczki cynamonu jogurt i miód(...)minut, żeby otręby i płatki spęczniały smażymy na rozgrzanej teflonowej patelni (możemy lekko przetrzeć ją ręcznikiem papierowym nasączonym oliwą z oliwek) pod przykryciem na małym ogniu gotowe racuszki polewamy jogurtem i miodem SMACZNEGO ! ! ! :) Zostałam ponownie nominowana do LIEBSTER BLOG, tym razem przez blog Tysia gotuje , bardzo dziękuję!;) za każdym razem to dla mnie miła niespodzianka oraz szczególne wyróżnienie

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Otrębowe racuszki z jabłkiem nr 2 193

placuszki dużo nie różnią się od poprzednich racuszków ale mimo wszystko postanowiłam dołączyć przepis:) zawsze to jakaś druga opcja:) Składniki (porcja dla 1 wygłodniałej osoby;)): 2 jajka 4 łyżki otrębów 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru 1 duże jabłko 0,5 łyżeczki cynamonu 0,5 łyżeczki stewii lub miodu 0,5 łyżeczki proszku garść rodzynek Sposób przygotowania: jabłko obieramy(...)patelni (lekko przetartej ręcznikiem papierowym nasączonym oliwą z oliwek) pod przykryciem na małym ogniu dość długo smażymy na jednej stronie, wtedy placek bez problemu nam się przewróci gotowe racuszki polewamy jogurtem i miodem SMACZNEGO ! ! ! :) zdjęcia mojego miasta

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Gryczane racuchy z jabłkami 234

Przypominają mi się smaki z dzieciństwa, kiedy moja mama przygotowywała mi smaczne racuszki z jabłkami. Tym razem w wersji gryczanej. Smakują identycznie jak z zwykła pszenną mąką, ale oczywiście są zdrowsze! :) Składniki: 4 łyżki mąki gryczanej 1 jajko 1 łyżka cukru trzcinowego  1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki mleka 1 średnie jabłko  cukier puder do posypania olej(...)pokrojone w kostkę jabłko. Mieszamy łyżką. Każdy placuszek nakładamy łyżką i smażymy na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu przekładamy na talerz wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby odsączyć tłuszcz. Opcjonalnie można racuszki posypać cukrem pudrem. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Racuszki z dynią z karmelowym sosem 171

dawna miałam ochotę na coś dyniowego i drożdżowego. Coś dyniowego i karmelowego! Poszłam tą drogą i dziś mogę Was zaprosić na dyniowe racuszki podane z karmelowym sosem :) Są pyszne! Składniki: 180 g puree dyniowego,* 20 g cukru pudru trzcinowego, 230 g mąki pszennej, 160 g soku pomarańczowego, 1 łyżeczka suchych drożdży, 1 jajko, szczypta soli, Wszystkie składniki dokładnie wymieszać(...)sobą w misce przy pomocy trzepaczki na gładką masę. Odstawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na mniej więcej godzinę, półtorej. Kiedy ciasto wyrośnie, racuszki smażymy na średnio rozgrzanym tłuszczu do zezłocenia. Sos karmelowo - pomarańczowy: 2/3 szklanki cukru, 1/3 szklanki wody, 3 duże łyżki masła, 100 ml śmietanki kremówki 30%, 1/2 -3/4 soku pomarańczowego** Do garnuszka wlać wodę i wsypać

Plate of Joy
Racuchy z Jabłkami 162

jednolite ciasto. Dodać cukier, jajko i wymieszać (ilość cukru zależy od własnych upodobań, ja daje 1 płaską łyżkę, jeżeli owoce są bardzo kwaśne to posypuje cukrem już upieczone racuszki). Dodać jabłka i delikatnie wymieszać. Niewielkie racuszki smażyć na rozgrzanym oleju  z obu stron na złoty kolor. Podawać same lub posypane cukrem albo cukrem pudrem

Mama Gotuje
Racuchy na serku homogenizowanym 203

łyżka cukru - 1 łyżka spirytusu/octu - szczypta soli - 1 litr oleju do smażenia Wszystkie składniki (oprócz oleju) umieścić w misce i utrzeć gładką masę. Na rozgrzany olej, kłaść łyżką, racuszki. Smażyć jak pączki. Po usmażeniu, układać racuszki na ręczniku papierowym, w celu odsączenia tłuszczu. Ciepłe posypać cukrem pudrem. Smacznego

CookYourself
Drożdżowe racuchy z morelami 232

razem do ciasta drożdżowego na racuszki dorzuciłam morele. Wyszły pysznie! Polecam!Składniki:300 g mąki40 g świeżych drożdżyszczypta soli1 łyżka cukru1,5 szklanki mleka1 jajkokilka moreliolejek waniliowyolej do smażeniacukier puder do posypaniaSposób przygotowania:1. Morele płuczemy i osuszamy.2. Mąkę przesiewamy do miski, robimy dołeczek i wykruszamy drożdże. Dodajemy cukier i zalewamy połową letniego mleka. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy(...)patelni nakładamy porcjami ciasto i smażymy na wolnym ogniu z obu stron. Łyżkę za każdym razem zanurzamy w wodzie - wtedy ciasto nie będzie się do niej kleić.5. Usmażone racuszki posypujemy cukrem pudrem.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Racuchy z kaszy kukurydzianej 243

wiecie jestem wielbicielką kasz i dość często ( z wielką przyjemnością ) wykorzystuję je w swojej kuchni.Były już racuszki z kaszy manny z malinami ….. były z żurawiną … było też orzotto z kaszy … i wiele wiele innych przysmaków z dodatkiem kasz. Tym razem padło na kasze kukurydzianą , z której zrobiłam ekspresowe racuszki z dodatkiem sosu pomidorowego. Fajny pomysł

Ostra na Słodko
Racuchy dyniowe na serku waniliowym 175

moje pierwsze zabawy z dynią. Były kapelusze, a teraz będą racuszki. Jak dynie spróbowałam tak ją pokochałam. I tylko zachodzę w głowę jak mogłam jej nie spróbować, wcześniej. A no tak, że od próbowania nowych rzeczy to ja się trzymam z daleka, i czasem żałuję. Tak jak to właśnie żałuję teraz. To nic dynia spróbowana, polubiona, więc tą stratę nadrobię(...)racuszki wyszły smakowite. Pulchniutkie, mięciutkie, żółciutki i rozpływające się w ustach. Niebo :D.A oto i przepisik, bo dzisiaj coś się dużo rozpisałam.Składniki:szklanka mąki1,5 szklanki puree dyni (całe dobrze zbite w szklance)3 łyżki płaskie cukru pudrułyżeczka płaska sody2 jajka200 g serka waniliowego2 łyżki mlekaWykonanie:Wszystkie składniki włożyć do miski i wymieszać na gładką, jednolitą masę.Na patelni

Moje pyszne gotowanie