Znów placuszki/ racuszki, pierwszy raz robione, moja osobista kombinacja składników ;) właśnie skończyłam je jeść, mniam! do tego koktajl z mango, tak sobie zdrowo zaczynam ten śnieżny piątek, (znów piątek?!?!?!;) ) Składniki: 2 jajka 1 średnie jabłko 3 łyżki płatków owsianych firmy Kupiec 2 łyżki otrębów 0,5 łyżeczki proszku do p. 1 łyżeczka stewii 0,5 łyżeczki cynamonu jogurt i miód(...)minut, żeby otręby i płatki spęczniały smażymy na rozgrzanej teflonowej patelni (możemy lekko przetrzeć ją ręcznikiem papierowym nasączonym oliwą z oliwek) pod przykryciem na małym ogniu gotowe racuszki polewamy jogurtem i miodem SMACZNEGO ! ! ! :) Zostałam ponownie nominowana do LIEBSTER BLOG, tym razem przez blog Tysia gotuje , bardzo dziękuję!;) za każdym razem to dla mnie miła niespodzianka oraz szczególne wyróżnienie
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćplacuszki dużo nie różnią się od poprzednich racuszków ale mimo wszystko postanowiłam dołączyć przepis:) zawsze to jakaś druga opcja:) Składniki (porcja dla 1 wygłodniałej osoby;)): 2 jajka 4 łyżki otrębów 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru 1 duże jabłko 0,5 łyżeczki cynamonu 0,5 łyżeczki stewii lub miodu 0,5 łyżeczki proszku garść rodzynek Sposób przygotowania: jabłko obieramy(...)patelni (lekko przetartej ręcznikiem papierowym nasączonym oliwą z oliwek) pod przykryciem na małym ogniu dość długo smażymy na jednej stronie, wtedy placek bez problemu nam się przewróci gotowe racuszki polewamy jogurtem i miodem SMACZNEGO ! ! ! :) zdjęcia mojego miasta
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćPrzypominają mi się smaki z dzieciństwa, kiedy moja mama przygotowywała mi smaczne racuszki z jabłkami. Tym razem w wersji gryczanej. Smakują identycznie jak z zwykła pszenną mąką, ale oczywiście są zdrowsze! :) Składniki: 4 łyżki mąki gryczanej 1 jajko 1 łyżka cukru trzcinowego 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki mleka 1 średnie jabłko cukier puder do posypania olej(...)pokrojone w kostkę jabłko. Mieszamy łyżką. Każdy placuszek nakładamy łyżką i smażymy na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu przekładamy na talerz wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby odsączyć tłuszcz. Opcjonalnie można racuszki posypać cukrem pudrem. Smacznego
Truskawkowa Fiestadawna miałam ochotę na coś dyniowego i drożdżowego. Coś dyniowego i karmelowego! Poszłam tą drogą i dziś mogę Was zaprosić na dyniowe racuszki podane z karmelowym sosem :) Są pyszne! Składniki: 180 g puree dyniowego,* 20 g cukru pudru trzcinowego, 230 g mąki pszennej, 160 g soku pomarańczowego, 1 łyżeczka suchych drożdży, 1 jajko, szczypta soli, Wszystkie składniki dokładnie wymieszać(...)sobą w misce przy pomocy trzepaczki na gładką masę. Odstawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na mniej więcej godzinę, półtorej. Kiedy ciasto wyrośnie, racuszki smażymy na średnio rozgrzanym tłuszczu do zezłocenia. Sos karmelowo - pomarańczowy: 2/3 szklanki cukru, 1/3 szklanki wody, 3 duże łyżki masła, 100 ml śmietanki kremówki 30%, 1/2 -3/4 soku pomarańczowego** Do garnuszka wlać wodę i wsypać
Plate of Joyjednolite ciasto. Dodać cukier, jajko i wymieszać (ilość cukru zależy od własnych upodobań, ja daje 1 płaską łyżkę, jeżeli owoce są bardzo kwaśne to posypuje cukrem już upieczone racuszki). Dodać jabłka i delikatnie wymieszać. Niewielkie racuszki smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podawać same lub posypane cukrem albo cukrem pudrem
Mama Gotujełyżka cukru - 1 łyżka spirytusu/octu - szczypta soli - 1 litr oleju do smażenia Wszystkie składniki (oprócz oleju) umieścić w misce i utrzeć gładką masę. Na rozgrzany olej, kłaść łyżką, racuszki. Smażyć jak pączki. Po usmażeniu, układać racuszki na ręczniku papierowym, w celu odsączenia tłuszczu. Ciepłe posypać cukrem pudrem. Smacznego
CookYourselfrazem do ciasta drożdżowego na racuszki dorzuciłam morele. Wyszły pysznie! Polecam!Składniki:300 g mąki40 g świeżych drożdżyszczypta soli1 łyżka cukru1,5 szklanki mleka1 jajkokilka moreliolejek waniliowyolej do smażeniacukier puder do posypaniaSposób przygotowania:1. Morele płuczemy i osuszamy.2. Mąkę przesiewamy do miski, robimy dołeczek i wykruszamy drożdże. Dodajemy cukier i zalewamy połową letniego mleka. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy(...)patelni nakładamy porcjami ciasto i smażymy na wolnym ogniu z obu stron. Łyżkę za każdym razem zanurzamy w wodzie - wtedy ciasto nie będzie się do niej kleić.5. Usmażone racuszki posypujemy cukrem pudrem.Smacznego
Kuchnia domowa Aniwiecie jestem wielbicielką kasz i dość często ( z wielką przyjemnością ) wykorzystuję je w swojej kuchni.Były już racuszki z kaszy manny z malinami ….. były z żurawiną … było też orzotto z kaszy … i wiele wiele innych przysmaków z dodatkiem kasz. Tym razem padło na kasze kukurydzianą , z której zrobiłam ekspresowe racuszki z dodatkiem sosu pomidorowego. Fajny pomysł
Ostra na Słodkomoje pierwsze zabawy z dynią. Były kapelusze, a teraz będą racuszki. Jak dynie spróbowałam tak ją pokochałam. I tylko zachodzę w głowę jak mogłam jej nie spróbować, wcześniej. A no tak, że od próbowania nowych rzeczy to ja się trzymam z daleka, i czasem żałuję. Tak jak to właśnie żałuję teraz. To nic dynia spróbowana, polubiona, więc tą stratę nadrobię(...)racuszki wyszły smakowite. Pulchniutkie, mięciutkie, żółciutki i rozpływające się w ustach. Niebo :D.A oto i przepisik, bo dzisiaj coś się dużo rozpisałam.Składniki:szklanka mąki1,5 szklanki puree dyni (całe dobrze zbite w szklance)3 łyżki płaskie cukru pudrułyżeczka płaska sody2 jajka200 g serka waniliowego2 łyżki mlekaWykonanie:Wszystkie składniki włożyć do miski i wymieszać na gładką, jednolitą masę.Na patelni
Moje pyszne gotowanieHanım göbeği przygotowuje się z ciasta parzonego, smaży w głębokim tłuszczu, a następnie wrzuca do syropu cukrowego z dodatkiem soku z cytryny. Mi przypominają delikatnie słodkie, lepkie racuszki. Przepis wywodzi się z wyrafinowanej kuchni pałacowej Imperium Osmańskiego i nie jest łatwy, ale jak one pięknie wyglądają... Zapraszam karnawałowo:) Historia kobiecych pępków Te małe, okrągłe pączuszki z charakterystyczną(...)maślanego aromatyzowanego wodą różaną i pieczono w piecu. Pączki okazały się twardsze i mniej słodkie niż przypuszczałam. Są lepkie i lekko cytrynowe dzięki syropowi i przypominają w teksturze racuszki. Do ciasta nie dodaje się cukru, zatem cała słodycz pączków pochodzi z syropu. Można więc dodatkowo udekorować je gęstą śmietaną (Turcy nakładają na nie Kaymak, czyli swoją wersję
Chilli Czosnek i Oliwaniesamowitych inspiracji. Oto drugi z kolei przepis zainspirowany książką. Farsz został przeze mnie nieco wzbogacony, w oryginale było jedynie mięso i rzodkiewka, której nie użyłam. Ogólnie pomysł jest rewelacyjny, racuszki są po prostu przepyszne. Wymagają niestety nieco pracy, ale naprawdę warto. Idealna alternatywa dla fanów sajgonek. Racuchy z wołowiną według Goka Składniki:Ciasto: 250 g mąki sól, pieprz(...)Następnie formujemy kulkę i spłaszczamy tak aby miała mniej więcej 2,5-3 cm wysokości. Na dużej patelni wlewamy olej do wysokości 3 cm. Na dobrze rozgrzany olej wrzucamy racuszki. Smażymy około 4 minuty z każdej strony. Mają się zarumienić. Odsączamy na ręczniku papierowym. W tym czasie przygotowujemy sos. Składniki dokładnie mieszamy. Racuchy podajemy od razu razem z sosem
Mania Gotowanianasz głód truskawek okazal sie tak wielki, ze na tarte nie zostal ani jeden owoc. Przepis wiec poczeka na kolejna dostawe niezbednego skladnika.Tymczasem udalo mi sie wczesniej przygotowac pyszne racuszki z truskawkowym sosem. O tych racuszkach pomyslalam kilka dni temu gdy bedac na blogu Poleczki czytalam o twarogowych knedlach. Podobne knadle prezentowalam u siebie juz rok temu i zawsze chetnie
Przysmaki Karolkipatelni rozgrzewamy olej i łyżką kładziemy porcje ciasta, smażymy z obu stron po kilka minut do ładnego zrumienienia. Usmażone osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. 4. Gotowe racuszki podajemy i życzę smacznego. Można je dodatkowo oprószyć cukrem pudrem. Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi 16 sztuk placuszków
IzabelawkuchniPlacuszki są rewelacyjne, polecam. Z tej porcji wychodzi około 15 racuszków. Przepis na thermomix na dole. Przygotowanie kaszy – kaszę ugotować do miękkości, według instrukcji na opakowaniu. Jeśli macie bez woreczka to trzeba ugotować 50 g suchej kaszy jaglanej. Ja ugotowałam dzień wcześniej, przykryłam i tak zostawiłam. Przygotowanie ciasta – do miski wrzucić kaszę, sól, cukier wanilinowy, dodać miód, ciepłe
Kuchnia PokoleńPulchne i słodkie racuszki uwielbiają nie tylko dzieci, dorośli też lubią od czasu do czasu zaszaleć, od razu piszę , zróbcie z podwójnej porcji bo znikają jeszcze szybciej niż się robią:) O wyraźnej bananowej nucie i polewą o smaku krówki…Pycha! Składniki; 1 dojrzały banan 1 szklanka jogurtu greckiego 1 szklanka mąki tortowej 1 budyń bananowy Dr.Oetker 2 łyżki cukru
Wanilia i Kardamon