dzisiaj jest przedsmak tłustego czwartku :) drożdżowe a'la racuchy . Wspaniałe placuszki , można dodać również kawałki jabłka, rodzynki, żurawinę. Mnóstwo pomysłów jest na dodatki. Najważniejszą rzeczą w tych racuszkach jest znikomy smak drożdży. Nie lubię jak za bardzo uwydatnia się ich zapach i jak za bardzo je można wyczuć podczas jedzenia. Składniki : 2 i 3/4 szkl. mąki pszennej
Różne smaki w kuchniKochamy wszelkie placki, placuszki i racuszki. Na słono i na słodko. Przygotowałam ich wiosenną wersję. Postanowiłam skorzystać z przepisu z książki "Kuchnia polska. Na słono". Oczywiście bez wtrętów własnych się nie obyło a placuszki okazały się wilgotne w środku, chrupiące z wierzchu, sycące i pełne smaku. Godne polecenia! Placki z kaszy gryczanej i cukinii, z bryndza
Dzieje kuchennej Wiewiórywszystkie składniki zostaną połączone ze sobą dodajemy jabłko pokrojone w paski. 3. Całość smażymy na rozgrzanej patelni do czasu, aż się zarumienią. Mi z tego przepisu wyszło 18 racuszków. Jeżeli korzystasz z moich przepisów, to poproszę o zdjecia potraw. Chciałabym zobaczyć jak Wam wychodzą i jak smakują. Piszcie do mnie na fanpage ---> My world
My World by Dagmara RekZdrowe śniadanie do przygotowania w 30 minut? Proszę bardzo....oto pyszne, sycące i zdrowe racuszki serowe. Składniki: 250 g sera białego 2 jajka 2 łyżki dżemu Łowicz 100% z rokitnika garść rodzynek 2 łyżki mąki kukurydzianej olej kokosowy do smażenia cukier puder do posypania Przygotowanie: Do miseczki przekładamy ser i rozdrabniamy go widelcem. Następnie dodajemy jajka, dżem z rokitnika, rodzynki
słodkie i nie tylko historie kulinarnepączki ser(k)owe PANCAKE DAY :) Jabłka w cieście z sosem karmelowo kokosowym Naleśniki z twarożkiem i owocami w syropie Placuszki jogurtowe z sosem mandarynkowym Racuszki serowe z morelą Placuszki z mąki owsianej, amarantusem i kokosem Placuszki owsiane z dodatkiem siemienia lnianego z dżemem
coolinarnydziś Wam pokazać. Cóż, niestety nic z tego. Ale to co zaplanowałam prędzej czy później upiekę i opublikuję. A tymczasem na Walentynki można też przygotować proste i pyszne racuszki. Przy smażeniu można nadać im kształt serduszek, nie będzie to takie trudne, a efekt zachwyci każdego! Smak na racuchy chodził za mną już od półtorej tygodnia lub dłużej. Miały być tylko
Anioszek w kuchniramach sprzątania lodówki z produktów, których żywot dobiegał końca usmażyłam racuchy. Zwykle ciasto na racuszki przygotowuję na mleku lub kefirze z dodatkiem proszku do pieczenia, ale takie na drożdżach pamiętam z dzieciństwa. Są najlepsze, zwłaszcza z grubo krojonymi jabłkami. Składniki: 250 g (pełna szklanka) gęstej, kwaśnej śmietany 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 jajka 2/3 szklanki mleka
Czerwień i błękitkobieca) decyzja: to chyba już. Zerwaliśmy ją. Przyniosłam do domu. Zachwyt trwał dopóki nie odpowiedziałam na pytanie co z niej zrobimy. Jak to co? Wszystko. Ciasteczka, zupę, sos, racuszki… Wykrzywione miny Maluchów i głośne "bleee". "To niedobre "-nie uwierzyli, że w zeszłym roku zajadali się dynią. Moje dzieciaczki uwielbiają racuchy- spróbujmy od tego. Przygotowałam ciasto, zaczęłam smażyć. Cały
OliveandThymedodać do reszty. Ubić sztywną pianę z białek. Przełożyć do reszty składników i mieszać delikatnie łyżką do momentu, aż wszysto się połączy. Na rozgrzany olej nakładać ciasto formując racuszki. Obsmażyć z dwóch stron. Po usmażeniu przełożyć na ręcznik papierowy w celu odsączenia tłuszczu. Można górę polać keczupem. Smacznego
kuchniabellissima.wordpress.comBezglutenowe, bezcukrowe, bezmleczne i bezjajeczne racuszki z mąki kasztanowej i musu jabłkowego. Dla mnie pycha! Przepis źródłowy. SKŁADNIKI: 80 g mąki kasztanowej 20 g mąki z tapioki 3/4 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia 100 ml domowego mleka kokosowego 100 ml domowego musu z deserowych jabłek (bez cukru) 25 g oleju kokosowego + do smażenia do podania śmietanka kokosowa
Kuchenne zapiski Edytycóż to za dziwnie brzmiąca nazwa? Taratuszki (таратушки, akcent na U) to rodzaj pączków, faworków albo racuszków. Trudno określić, co przypominają bardziej. Pamiętam je jeszcze z dzieciństwa. Smażyła je babcia, która przepis przywiozła ze sobą z Syberii. Później smażyła mama, jednak od dłuższego czasu zapomnieliśmy o nich. Odgrzebuję więc z pamięci ten rodzinny przepis, by sięgać po niego częściej, gdyż
Obiad gotowydołóż pokrojone śliwki. Ciasto na racuchy powinno być stosunkowo gęste, więc w razie potrzeby należy dodać dodatkową porcję mąki. Na patelni mocno rozgrzej olej. Smaż na nim niezbyt duże racuszki. Będą gotowe, gdy z obu stron ładnie się zezłocą. Gotowe racuchy przed podaniem oprósz cukrem pudrem. Przepis na takie racuchy znalazłam na stronie Mała Cukierenka
blog.moje-pasje.infostawiamy na palnik na bardzo mały ogień. Czekoladę z mlekiem energicznie mieszamy. Gdy czekolada się rozpuści i powstanie polewa, garnuszek ściągamy z palnika. Racuszki podajemy z polew ą czekoladow
kulinarne odsłony patidośc luźne ciasto. Dodaj suszone owoce. Obierz agrest i pokrój go na małe cząstki. Dodaj do ciasta i wymieszaj. odstaw do wyrośnięcia. Smaż na niewielkiej ilości oleju rumiane racuszki. Umyj i obierz truskawki. Pokrój wieksze na połówki. Podawaj racuchy przekładane truskawkami, udekorowane listkami mięty i polane syropem klonowym
Gotuj Sam!