przepis na racuszki - 500 przepisów (strona:10/34)

Racuszki z makiem i żurawiną 181

racuszki u nas nikogo nie trzeba namawiać:) Puchate, mięciutkie, z jabłkami, posypane cukrem pudrem, jeszcze gorące - takie są najlepsze. Tym razem do ciasta dodałam trochę maku i garść suszonej żurawiny. Zniknęły w okamgnieniu. Przygotujcie dziś na podwieczorek dla swoich bliskich:) Składniki: 2/3 szklanki mleka 2 małe jajka 1 szklanka mąki 3 łyżki cukru 10g drożdży łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 jabłka(...)jabłkami i żurawiną. Na rozgrzaną patelnię wlać trochę oleju. Łyżkę zanurzać w wodzie, nabierać ciasto i wykładać na patelnię. Smażyć ok. minuty na średnim ogniu, odwrócić. Po usmażeniu racuszki osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku, posypać cukrem pudrem. Smacznego

Obiad gotowy
Racuchy z twarogu z budyniem bananowym 158

otrzymamy danie dla diabetyka. Używając budynie i proszek bez glutenu – otrzymamy danie dla osób na diecie bezglutenowej. Wszystkim gorąco polecam i życzę smacznego. Zapraszam i również polecam : Racuszki z twarogu Bezglutenowe racuszki z twarogu Wydrukuj przepis The post Racuchy z twarogu z budyniem bananowym appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Racuchy z żurawiną i lekkim aromatem cytrynowym 134

Racuchy to smak mojego dzieciństwa.  Myślę, ż e każdy z nas jako dziecko chętnie zjadał racuszki i ciągle powraca do tego smaku.  To wspaniały deser na gorąco. Moja mama zawsze robiła tradycyjnie, czyli racuszki z jabłkami. Ja próbuje nieco innych połączeń, które okazuje się ze są równie smaczne. Mam nadzieje

kulinarne odsłony pati
Racuszki z jabłkami na zsiadłym mleku 142

Jesienna porą takie racuszki dość często u mnie goszczą, szczególnie gdym mam swoje jabłka w ogrodzie. Są bardzo smaczne i pulchne a przygotowanie ich zajmuje mało czasu i pracy.  Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki zsiadłego mleka 2 jajka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego 3 jabłka Dodatkowo: Cukier puder Olej(...)waniliowy oraz wbijamy jajka. Całość miksujemy mikserem, dodajemy pokrojone jabłka, mieszamy łyżką. Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką nakładamy porcję ciasta i smażymy na złoty kolor z obydwu stron. Usmażone racuszki przed podaniem posypujemy cukrem pudrem

Bajeczna Kuchnia
Racuchy drożdżowe ze śliwką. 172

pół. Na suchą rozgrzaną patelnię, nakładamy po łyżce ciasta, na środek lekko  wciskamy połówkę śliwki i przykrywamy drugą łyżką ciasta. Smażymy bardzo wolno pod przykryciem. Gdy wierz racuszków podeschnie obracamy na drugą stronę i dopiekamy już bez pokrywki. Wykładamy na kratkę aby odparowały, po lekkim ostudzeniu posypujemy pudrem. Proste, smaczne, pulchne i delikatne. A nadzienie ze śliwki jest dopełnieniem(...)całości. Bez brudzenia rąk, bez długiego wyrabiania, mamy pyszne racuszki. Coś dla prawdziwych pożeraczy drożdżowych rarytasów

Dieta moja pasja
Małdrzyki krakowskie 184

śniadanie ..no i fajnie jest tak razem wirtualnie coś upiec lub usmażyć..Miałyśmy do wyboru dwie propozycje..bułki lub małdrzyki..Dzień wcześniej przed akcją szukałam sobie przepisu na jakieś racuszki z twarogiem i w oko wpadł mi właśnie przepis na małdrzyki...a tu zdziwienie jak zajrzałam na fb i tam zaproszenie do wspólnego wypiekania ..no i małdrzyki hihi(...)musiałam zrobić ..i co ? moja córka zapytała czemu wcześniej takich nie robiłam..a to świadczy o tym, że racuszki są smaczne...i co najważniejsze bardzo szybkie do zrobienia.Przepis na małdrzyki pochodzi  stąd .R eceptura, z drobną modyfikacją  pochodzi z książki Kuchnia polska. Potrawy regionalne. Przepisy zebrane i opracowane przez Hannę Szymanderską. 500 g twarogu  1 całe jajko

Moje domowe kucharzenie
PUSZYSTE RACUCHY Z JABŁKAMI 125

Racuszki uwielbiam między innymi  za to, że są  uniwersalne można je zjeść na śniadanie, obiad czy kolację i na prawdę się nimi najeść. Racuchy smażyłam na masełku, ale nie jest to konieczne wystarczy dobrze nagrzana teflonowa patelnia.  Składniki: 130 g mąki 150 ml mleka  1 łyżka cukru  1 jajko  1 łyżka masła ( do smażenia(...)Mąkę przesiej z proszkiem i cukrem. Dodaj mleko, jajko i cynamon. Całość zmiksuj. Następnie zetrzyj na tarce jabłko  dodaj do ciasta i wymieszaj.  Na roztopionym maśle smaż racuszki na złoty kolor. Smaż na małym ogniu kilka minut z każdej strony

Kukuleczki
Bieszczadzkie racuchy z dyni – kuchnia podkarpacka 259

podkarpackie gospodynie dynię wykorzystywały na różne sposoby. Najpopularniejsza była zupa z dyni na mleku, często z kluseczkami. Używając miąższu z dyni piekły też drożdżówki. A ja dzisiaj polecam bieszczadzkie racuszki z dyni. Są delikatne w smaku i konsystencji, pięknie pachną i wybornie smakują. Według „Leksykonu podkarpackich smaków” przepis ten jest dobrze znany gospodyniom z Soliny, Baligrodu, Cisnej, Olszanicy, Leska(...)szklanki mąki. W przeciwnym razie mąki dodajemy więcej. Ciasto mieszamy. Musi być gęste. Niewielkie placuszki kładziemy łyżką lub zwilżonymi dłońmi na rozgrzanym oleju. Spłaszczamy z wierzchu, żeby racuszki nie były zbyt grube. Smażymy z obu stron na ciemnozłoty kolor. Wykładamy na ręcznik papierowy, żeby pozbyć się nadmiaru oleju. Racuchy obficie posypujemy cukrem pudrem. Tradycyjnie racuchy z dyni podawane były posypane

Trzeci talerz
Racuszki z bananem 131

początku wiadomo z jakim charakterem mamy do czynienia, to jednak jest to jedna z tych książek, od której ciężko się oderwać.  Tyle o książkach, teraz słowo o racuszkach. Z braku laku z bananem, bo nie było jabłuszka. Okazało się, że banany karmelizują się tak, że racuszki mają jakiś inny wymiar smakowy :) Zdecydowanie do wypróbowania. Obowiązkowo z cukrem pudrem! Dodatkowo

bistro mama
Racuszki z jagodami i papierówką. 144

Witajcie :) od kilku dni chodziły za mną racuszki, a że siedzę na działce i mam blisko las postanowiłam zrobić dzisiaj z pysznymi jagodami i papierówkami.Wyszły przepyszne i wszystkim smakowały:) Zapraszam do wypróbowania bo są łatwe w przygotowaniu:) Składniki: 1,5 szklanki mleka około 3 szklanek mąki 1/2 szklanki cukru 2 cukry z wanilią 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)starte jabłka i jagody, delikatnie mieszamy łyżką.Na patelni rozgrzewamy około 1/2 szklanki oleju lub oleju kokosowego, nakładamy łyżką porcje ciasta, smażymy z obydwu stron na złoty kolor.Usmażone racuszki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniczku.Wierzch posypujemy cukrem pudrem lub podajemy z kleksem jogurtowym i jagodami. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Podlaskie racuchy z marchewki (wytrawne) 196

mieszkam, lecz niestety nie przypominam sobie, aby moja babcia, czy mama smażyły placki z marchewki. Zresztą rzadko kto o nich słyszał, więc przy okazji mile zaskoczyłam bliskich. O racuszkach przeczytałam jakiś czas temu w książce Bożeny Dykiel: "Moje sekrety kulinarne, czyli jak robić, żeby się nie narobić" i totalnie o tym zapomniałam. Były w wersji bardziej na słodko (*) - podane(...)śmietaną i dżemem morelowym, więc zainspirowana tamtą wzmianką postanowiłam przygotować wersję wytrawną w zmniejszonych i zmodyfikowanych proporcjach. Racuszki wyszły przepyszne i z pewnością przypadną do gustu nawet tym, którzy nie przepadają za marchewką. Są aromatyczne, mięciutkie i takie delikatne... Koniecznie sami spróbujcie!  (14-15 sztuk) 600g marchewki  30g mąki pszennej (około 2 łyżki) 5 łyżek posiekanego szczypiorku

Di gotuje
Bezglutenowe racuszki z botwinką i fetą 132

łyżeczce masy formując placuszki. W momencie gdy zauważymy bąbelki na powierzchni placuszków, przewracamy je na drugą stronę. Obranego pomidora kroimy i dodajemy do jogurtu, doprawiamy do smaku. Podajemy na racuszkach. Smacznego :) Artykuł Bezglutenowe racuszki z botwinką i fetą pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Recenzja książki "Ciasta drożdżowe" Tadeusza Borowicza 159

tabelka miar głównych produktów używanych do drożdżowych wypieków. Wśród słodkich przepisów królują przeróżne baby drożdżowe, strucle i pączki. Ale znajdziemy również przepis na sernik z dodatkiem drożdży czy pyszne racuszki. Wytrawne przepisy to głównie wszelkiego rodzaju chlebki, pizze, bułeczki czy paszteciki. Warto jednak pokusić się też o przygotowanie mniej popularnych drożdżowych pierożków czy wytrawnych rogalików i racuszków. Osobiście zdążyłam już

Z miłości do słodkości
Racuchy drożdżowe z jabłkami 176

Racuszki drożdżowe z jabłkami - mięciutkie, puchate, grubiutkie prawie jak pączki. Uwielbiają je wszyscy, a szczególnie dzieci. Znikają szybciej z talerza niż się je smaży. Nie dla głodomorów niestety, ponieważ oczekiwanie, aż wyrośnie ciasto drożdżowe może okazać się wiecznością. Składniki: 20 dkg mąki orkiszowej (mieszana jasna 630 + 1050) 200 ml mleka 3-4 łyżki cukru 1 duże jajko 2 łyżeczki drożdży(...)łyżce ciasta i smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Powinny smażyć się wolno, raz - że szybko się rumienią, dwa - by przesmażyły się do środka. Usmażone racuszki układać na papierowym ręczniku, by odsączyć nadmiar tłuszczu podawać posypane cukrem pudrem, z sosem owocowym, konfiturą lub dipem cynamonowym (jogurt wymieszany z cukrem i cynamonem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Racuchy drożdżowe. Bardzo puszyste! 183

pulchne, mięciutkie, w miarę słodkie (co dla mnie jest ważne, bo nie lubię przesłodzonych placuszków, deserów, ciast itp.), a najlepsze w nich jest to, że znikają ze stołu momentalnie. Racuszki zawdzięczają swą puszystość dzięki dwóm rzeczom, po pierwsze drożdżom, a po drugie jajom, dlatego radzę aby drożdże (jeżeli używamy świeże) były pierwszej świeżości, a jaja najlepiej domowe. Połączenie tych dwóch(...)wspólchniaczy czyni te racuchy naprawdę bardzo puszyste! Do puszystości racuszków również dołącza się mąka, więc pamiętajmy, aby w żadnym razie nie dać jej za dużo i aby była to mąka jakościowa. Wszystkie przepisy na Tłusty Czwartek znajdziecie TU . Inne przepisy na placuszki są TUTAJ. Bardzo puszyste racuchy drożdżowe - przepis: Składniki na ok. 20 racuchów: Rozczyn: 150 g mąki pszennej tortowej

Kuchnia Łukasza

Proponowane wyszukiwania