przepis na nalesniki - 5339 przepisów (strona:104/356)

O grudniowej Kopenhadze słów kilka. I kuskus na słodko 219

Ptysią) zwiedzać. Obeszliśmy całe centrum i przystań, szczególną uwagę poświęcając świątecznym jarmarkom. Znaleźliśmy trzy - skupiska małych domków pełne najróżniejszych pyszności (o æbleskiver i gløggu już pisałam, są też naleśniki, gorąca czekolada, gløgg w wersji ekskluzywnej, czyli z białego wina, jabłka i migdały w karmelu, a także mniej świąteczne, ale uwielbiane przez Duńczyków hot dogi) i dekoracji. Zaopatrzyliśmy się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Weekend na Węgrzech - relacja 206

chociaż sycące, to było dość słone. Deser zbyt alkoholowy, nie zjadłam nawet połowy. Do posiłku zamówiliśmy piwo Dreher (jasne i ciemne). Druga kolacja znów była nierówna. Na przystawkę podano naleśnik z mięsnym farszem oraz sosem, a na danie główne pieczone plastry schabu ze słoniną i frytkami. Deser tym razem był przyjemny: śmietankowy deser z kwaskowatymi malinami. Drugie danie było bardzo(...)kolacji zamówiliśmy po kieliszku lokalnego wina.1. sobotnie śniadanie, 2. brokułowa zupa-krem, 3. faszerowane kieszonki schabowe, 4. piwo Dreher (koźlak)1. niedzielne śniadanie, 2. piwo Oberdorfer (Weissbier), 3. naleśnik z mięsem, 4. deser z malinamiŚniadania były typowe dla hotelu: jajecznica, parówki (drugiego dnia bardzo fajne pikantne kiełbaski), sery i wędliny w plasterkach oraz oczywiście dżemy, jogurty i muesli. Wybór był

Pasja Smaku
Smażone ciasteczka 164

Następnie dodać roztrzepane jajka i proszek budyniowy, wszystko razem zagnieść. Rozwałkować na grubość ok. 1/2 cm i wykrawać ciasteczka foremką. Posmarowaną papierem nasączonym tłuszczem patelnię taką do naleśników (ja użyłam) nagrzać, kłaść ciasteczka i smażyć na niezbyt dużym ogniu z każdej strony do brązowego kolorku. (Jak placuszki).Smacznego

Moje pyszne gotowanie
Zupa grzybowa 166

laurowe i ugotować  na średnim ogniu. Ja często do takich zup używam mięsa (najczęściej kawałka karkówki), które później wykorzystuję jako bazę do przygotowania farszu do pierogów, naleśników lub uduszenia w białym sosie śmietanowym.Marchew, pietruszkę i seler umyć, obrać i pokroić w kostkę. Por opłukać i pokroić w cienkie plasterki. Wszystko poddusić na połowie masła

Codzienna kuchnia niecodzienna
Waniliowy sernik z wiśniami z kardamonem 182

Bardzo zasmakowały mi wiśnie z kardamonem z Anielskich Przysmaków. Dodawałam je już do naleśników z brzoskwiniami, a teraz postanowiłam użyć do sernika zamiast tradycyjnej polewy. Wyszło naprawdę smacznie :) Tak smacznie, że żałowałam, że słoiczek jest już pusty ;)Składniki:0,5 kg twarogu półtłustego,6 jajek,1/2 kostki masła,1 łyżka mąki ziemniaczanej,1 łyżka mąki pszennej

Codzienna kuchnia niecodzienna
Wigilijny barszcz po mojemu 183

Dlaczego wyjmuję przedtem inne warzywa i mięso? Ano dlatego, że po pierwsze z tych warzyw można zrobić całkiem pyszną sałatkę, a z mięsa na przykład farsz do pierogów lub naleśników; po drugie, buraków jest dość sporo (garnek jest wypełniony nimi niemal w całości), żeby barszcz był intensywny w smaku i kolorze. Do buraków dorzucam jeszcze kilka ząbków czosnku.Teraz barszcz

Codzienna kuchnia niecodzienna
Czekoladowe powidła śliwkowe 145

tradycyjny sposób.Tymi powidłami poczęstowałam kilka osób i wszyscy twierdzili, że są bardzo smaczne :) Pasuje do nich świeża, chrupiąca bułeczka lub naleśniki.Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Aksamitny dżem jeżynowo - porzeczkowy 206

tego lata. Piwnica zapełnia się różnymi kolorami i smakami. Będzie smaczna zima ;)Dżemy jada się chyba w każdym domu. Jeśli nie na kanapkach, to z naleśnikami czy przekładając ciasta: od kruchych tart po torty. Własny dżem jest przede wszystkim zdrowy, bo wiadomo, że nie ma w nim chemii, a do przygotowania użyliśmy wysokiej jakości owoców

Codzienna kuchnia niecodzienna
Syrop piernikowy 223

Jeśli chcecie mieć klarowny syrop, przecedźcie go przez gęste sitko lub papierowy filtr do kawy.Do herbaty lub kawy zamiast cukru - polecam :) Można też polać nim naleśniki lub placuszki na słodko. Świąteczny zapach i nastrój gwarantowany :)Życzę Wam pachnących przygotowań do świąt

Codzienna kuchnia niecodzienna
Racuchy drożdżowe z jabłkami 175

Racuchy to smak mojego dzieciństwa i obok naleśników jedyny obiad na słodko, który toleruję. Pamiętam, że gdy wracałem wygłodniały ze szkoły, moja babcia brała się do ich smażenia, a ja w ramach "pomocy" na bieżąco wyjadałem jeden po drugim, posypując je obficie cukrem pudrem i popijając mlekiem. W sumie do dzisiaj mi tak zostało, choć dla odmiany

Food Square
Jabłka na szarlotkę 191

Jabłka obrodziły. Pora więc pomyśleć o przygotowaniu małych zapasów na zimę.Proponujemy jabłka do naleśników i ciast a szczególnie do szarlotki.Aby szarlotka była zwarta i miała bursztynowy kolor, jabłka powinny być niedojrzałe.-ok. 5 kg jabłek ( kwaśnych i twardych)-1 kg cukru   Jabłka obieramy, tarkujemy na grubych oczkach, zasypujemy cukrem, mieszamyi pozostawiamy na około godzinę.Zlewamy

Maminek kulinarny
Mięso mielone zawijane w cieście 223

dzielimy na części.   Każdą z części ciasta rozwałkowujemy na cienkie placki.   Na rozwałkowane placki nakładamy farsz.   Zwijamy placki tak, jak na krokiety lub naleśniki.   Zwinięte układamy w naczyniu żaroodpornym.   Zalewamy rosołem - przepis na rosół również znajdziecie na naszym blogu, np. w przepisiena galaretkę z kurczakiem.   Naczynie wstawiamy

Maminek kulinarny
Jagodowe rożki 160

Przygotujemy jagody w naleśnikowych rożkach.Składniki:-ciasto naleśnikowe-1/2 kg jagód-cukier do smaku-jogurt lub śmietana   Przygotowujemy ciasto naleśnikowe.Jagody posypujemy cukrem.   Smażymy naleśniki.   Placek naleśnikowy z jednej strony podwijamy pod spód.Nakładamy jagody i zwijamy rożki.   Dekorujemy jogurtem lub śmietaną. Posypujemy cukrem i jagodami.Smacznego

Maminek kulinarny
Rabarbarowe pyszności 193

jeszcze raz. A gdy już się zabrałam za ciasto, rozpuściłam masło i podgrzałam mleko, zauważyłam, że mąki też nie ma... O czym kompletnie zapomniałam, bo ostatnio to C. robił naleśniki (mniam!) i zużył resztę. Znów więc ruszyłam do sklepu, i chłopak w kasie już trochę dziwnie na mnie patrzył... Mimo wszystko - udała się znakomicie. Już dawno nie jadłam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Słodko-kwaśna 178

Jednak curd - przynajmniej dla mnie - jest nieprzetłumaczalny. Ma coś z budyniu, ale jednak jest delikatniejszy. Coś w rodzaju kremu, ale to jednak nie ta konsystencja. Curd jest świetny do naleśników, jako nadzienie do babeczek, idealny jako wykończenie sernika. Standardowo - kojarzy mi się z cytrynami, ewentualnie pomarańczami. Widziałam jednak na blogach, że dziewczyny eksperymentowały z nim na różne sposoby

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania